Connect with us

Eveniment

Vacanţă ratată în Cipru, după ce a fost testat pentru Covid un avion întreg, la aterizare pe cursa Cluj-Larnaca

Stefania Heinz

Published

on

Vacanţă ratată în Cipru, după ce a fost testat pentru Covid un avion întreg, la aterizare pe cursa Cluj-Larnaca

Tot mai mulți turiști care pleacă din România riscă să își petreacă concediul închiși 10 zile în carantină, în Cipru, după ce autoritățile locale cipriote au decis să efectueze teste PCR unui avion întreg la aterizarea în Larnaca. ZIUA de CLUJ a aflat povestea unor turişti din Cluj-Napoca a căror vacanță s-a transformat într-o carantină la sosirea pe insula din Marea Mediterană.
Dacă ți-ai planificat o minivacanţă de 3 zile la mare, în Cipru, ia-ți toate măsurile de precauție dacă nu vrei să petreci zece zile închis în carantină după o testare în aeroport a întregului avion la aterizarea în Larnaca. Îţi spun acest lucru cei care au păţit-o şi au ieşit pozitivi, câte unul de familie. Un test Covid nazal de 50 de lei ar fi scutit aventura din carantina cipriotă şi banii pierduţi pe cursa de întoarcere, plus alte cheltuieli total neprevăzute.  

Da, e un adevăr că în Cluj-Napoca Covidul a devenit mai nou o glumă. Până şi atunci când suni la 112 şi chemi ambulanţa la un bolnav de 73 de ani cu toate simptomele de Covid, care mai este şi contact direct cu o persoană confirmată pozitiv, pacientul NU mai este testat, iar ambulanţierul şi medicul nu doar că NU au mănuşi, dar NU au nici măcar o banală mască de protecţie. O confirmă cei care au ajuns să stea lângă unii colegi „răciţi”, care probabil le-au dat şi lor „răceala”, care de fapt, e un Covid, dar au aflat prea târziu. Au aflat în vacanţă, după ce au aterizat în Cipru şi au infectat acasă încă un membru al familiei deoarece testele de salivă, se pare că, în România, ies la grămadă, toate negative.

E povestea unor clujeni care în urmă cu mai bine de o săptămână au plecat spre Cipru într-o vacanţă de week-end, care a intrat în prelungiri deoarece ciprioţii încă nu se joacă de-a Covidul. Pentru intrarea în ţară este valabil Certificatul Covid UE, iar celor complet vaccinaţi nu li se solicită la intrarea în ţară un test Covid (Mai multe informaţii pe visitcyprus.com). Însă autorităţile şi-au rezervat dreptul de a testa aleatoriu unele persoane la sosire. Dacă vaccinările la chiuvetă sau faptul că România a ajuns din nou pe „lista roşie” a ciprioţilor a determinat autoritățile din Cipru să testeze un avion întreg de pe ruta Cluj-Napoca – Larnaca, nu se ştie sigur. Cert e că unii dintre cei triplu vaccinaţi au ieşit pozitivi şi au intrat automat în evidenţa oficială a autorităţilor sanitare cipriote, ne spun unii clujeni care care au fost printre ghinioniştii pozitivi.

Au apucat să vadă marea până au ajuns la cazare în ziua sosirii, iar în următoarea zi, după mai multe mesaje de informare ciprioţii i-au contactat telefonic în vederea completării unui formular sanitar online, atât de stufos încât ar fi fost demn să îi facă concurenţă celui de la recensământul naţional autohton. Apoi au trimis un microbuz pentru a-i ridica de la hotelurile în care se aflau și a-i plasa în carantina instituționalizată. O clujeancă ne-a mărturisit că în acelaşi microbuz se afla deja şi un IT-ist din Rusia care venise la muncă împreună cu un grup de colegi, dar care a avut ghinionul să păţească la fel.

Totuşi, ne povesteşte că, deşi a trebuit să îşi lase mama de aproape 70 de ani singură două zile şi să o ghideze cum să ajungă pe cont propriu înapoi în ţară, aceasta ieşind negativă la testul Covid, a avut parte şi de surprize plăcute în vacanţa prelungită din Cipru. În ce au constat acestea? În atitudinea oamenilor. „La noi, în România, toţi te reped, nimeni nu e dispus să fie amabil. Oricum erai într-o situaţie care generează stres, iar faptul că ai dat peste oameni care s-au purtat ca nişte oameni e mare lucru. Sau suntem noi mult prea departe de normalitate în ce priveşte comportamentul instituţiilor statului cu publicul şi de aceea a fost o surpriză…”, a povestit clujeanca pentru ZIUA de CLUJ. „Inclusiv la locaţia rezervată pe Booking mama a primit din partea proprietarilor un alt apartament fără costuri suplimentare. Nu mi-a venit să cred”, a adăugat aceasta.

Locaţia unde erau carantinaţi, pe cheltuiala statului cipriot, turiştii confirmați pozitivi, era undeva la circa 17 km de Larnaca, posibil un centru de recuperare. Au fost înregistraţi la Seniors Resort „Eden” şi apoi a urmat cazarea cu vedere la piscină! Ca să fie şi mai dureros, dar un mare avantaj față de alții. „Acela a fost singurul peisaj timp de 7 zile, plus mâncarea la cattering, care era destul de gustoasă. Undeva în zare era marea, dar multtttttt prea departe”. În scurt timp a mai venit o clujeancă pozitivă care, de asemenea, şi-a ratat vacanţa cu soţul şi copilul, cei doi ieşind negativi la testare.

„Am tot căutat metode să mai stăm la soare câteva ore dimineaţa. Iar apoi am văzut că vecinii de carantină de la etajul inferior, niște englezi mai în etate, şi-au mutat cu totul patul în balcon!!!”, ne-au povestit clujencele. După 7 zile de „puşcărie”, în care chiar au fost aduși la centrul de carantină inclusiv deținuți în cătuşe, clujencele au avut dreptul la o testare în carantină. Din fericire au ieşit negative la testare şi au putut să se bucure de 3 zile de soare şi de mare, până la cursa rezervată spre Cluj-Napoca la distanţă de 10 zile, care ar fi fost numărul final al zilelor oficiale de „puşcărie”, în caz că nu s-ar fi negativat testul.

Acasă povestea se complică din nou deoarece carantina din pix a României este de doar 5 zile, iar concediul medical nu poate depăşi ceea ce oferă DSP-ul, spune medicul de familie… De fapt trebuie să ajungi la CASS să declari şi să dovedeşti cu acte cum ţi-ai ratat vacanţa. Iar dacă îi va durea în cot pe români de carantina cipriotă, atunci va trebui să îţi rupi din concediul de odihnă ca să poţi justifica la locul de muncă zilele de „puşcărie” din Larnaca. „În rest, Marea Mediterană e splendidă şi chiar se poate face baie, când la noi ninge pe Feleac, aşa că testaţi-vă cum trebuie şi plecaţi la sigur pe unde puteţi în vacanţă, cât mai departe de România, cu bani pe card, bineînţeles”, ne transmit clujencele.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite