Connect with us

Info

Elevii nu sunt de acord cu calendarul școlar 2020-2021. Ce modificări propun

Tudor Calinescu

Published

on

Elevii nu sunt de acord cu calendarul școlar 2020-2021. Ce modificări propun


Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) cere ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, retragerea proiectului de Ordin privind structura anului şcolar viitor și solicită ca școala să înceapă pe 1 septembrie în fiecare an și să se încheie pe 1 iunie.
CNE consideră că o astfel de măsură ar produce “haos” în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară.

“Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei – nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată”, afirmă reprezentanţii CNE într-un comunicat remis presei.

CNE doreşte adoptarea unei măsuri care să ducă la creşterea calităţii actului instructiv-educativ, iar anul şcolar să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie.

“În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu”, motivează reprezentanţii elevilor.

Mai mult decât atât, CNE consideră că această măsură ar fi benefică şi pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină şcoala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate şi a condiţiilor “improprii” de desfăşurare a actului educaţional, elevii “nu mai pot asimila” informaţia livrată la un randament satisfăcător.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a lansat, luni, în dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar pentru 2020-2021, noutatea fiind că în semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va ţine cont de Sărbătorile Pascale şi va fi fracţionată în două părţi.

Potrivit unui comunicat al MEC, anul şcolar 2020-2021 începe pe 1 septembrie 2020 şi se încheie pe 31 august 2021; elevii sunt aşteptaţi la cursuri pe 14 septembrie 2020; elevii din învăţământul primar şi preşcolar beneficiază de vacanţă în perioada 24 octombrie – 1 noiembrie 2020.

Anul şcolar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni: semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021), semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), cea intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021), vacanţa de primăvară, Paştele Catolic (2 – 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai), vacanţa de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).

Prin excepţie de la prevederile anterior menţionate pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021. Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera teologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Șofer kamikaze pe A7! A căzut de la 10m

Cosmin Ardelean

Published

on

Șofer a căzut cu mașina de pe un pod în construcție pe A7, Buzău, ignorând semnalizarea. A plonjat de la 10m, dar a scăpat nevătămat. Mașina a aterizat pe roți.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujeni, uniți-vă! Să-l găsim pe Alexandru și să-l aducem acasă!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul mobilizat! Bărbat de 63 de ani, cu pierderi de memorie, dispărut! Ajută-ne să-l găsim!

Un apel disperat la ajutor din partea unei familii clujene! Alexandru Hiriscau, un bărbat de 63 de ani, a dispărut de acasă în după-amiaza zilei de 8 aprilie, iar familia sa, cuprinsă de panică, cere sprijinul întregii comunități.

Bărbatul, care suferă de pierderi de memorie și probleme grave de sănătate, obișnuia să se plimbe zilnic prin cartierul Zorilor, dar se întorcea mereu acasă. De data aceasta, însă, nu a mai revenit, iar familia sa este în stare de alertă maximă.

Nepoata lui Alexandru Hiriscau a contactat redacția Știri de Cluj pentru a face un apel urgent la toți cei care ar putea avea informații despre unchiul ei. Orice detaliu, oricât de mic, ar putea fi crucial pentru a-l găsi și a-l aduce în siguranță acasă.

Semnalmente:

  • Nume: Hiriscau Alexandru
  • Vârstă: 63 de ani
  • Înălțime: 1,75 m
  • Greutate: aproximativ 90 kg
  • Ultima dată văzut: 8 aprilie, în jurul orei 16:00, în cartierul Zorilor, Cluj-Napoca

Familia a anunțat deja Poliția, dar fiecare secundă contează. Dacă l-ați văzut pe Alexandru Hiriscau sau aveți orice informație despre locul unde s-ar putea afla, vă rugăm să sunați imediat la 112 sau să contactați autoritățile. Haideți să ne unim forțele și să-l ajutăm să se întoarcă acasă!

UPDATE:

Bărbatul a fost găsit în siguranță, datorită implicării comunității clujene și a distribuirii rapide a anunțului dispariției. Familia transmite mulțumiri din suflet tuturor celor care au contribuit la găsirea lui.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Joburi ca-n Vest la Cluj! Gigantul american face angajări MASIVE!

Cosmin Ardelean

Published

on

Gigantul american Vertiv ia cu asalt Clujul! Sute de joburi disponibile! Salarii atractive și carieră internațională!

Veste excelentă pentru piața muncii din Cluj! Compania americană Vertiv, un colos global în domeniul infrastructurii digitale critice, își extinde operațiunile în oraș și anunță angajări masive. Cu un hub deja puternic în Cluj-Napoca, care susține funcții cheie la nivel global și regional cu o echipă de peste 400 de angajați, Vertiv vrea să recruteze încă 10-12% personal până la finalul anului, adică aproximativ 50 de noi angajați.

“Estimăm o creștere a echipei de 10-12% până la finalul anului, înspre 50 de oameni. Căutăm oameni pentru poziții mai puțin tehnice anul acesta, dar încă avem câteva roluri tehnice deschise. Dacă vă uitați pe site-ul nostru, o să găsiți foarte multe poziții, foarte diverse. Și, foarte important acum, noi mereu angajăm. Deci, nu cred că avem niciodată sub 20-30 de poziții deschise. În principal, căutăm forța de muncă din Cluj-Napoca, dar am avut și oameni care s-au mutat la Cluj”, a declarat Ali Hamdan, Senior Director Hub PMO și Cluj Regional Hub.

Vertiv oferă oportunități de carieră diverse, de la finanțe (aproximativ 40% din angajați) și IT (15%) la servicii de inginerie (10%) și multe altele. Hub-ul din Cluj-Napoca este un centru multicultural, oferind suport în opt limbi străine: spaniolă, franceză, italiană, germană, portugheză, rusă, ucraineană, turcă, pe lângă engleză și română.

Printre pozițiile deschise se numără Reporting Analyst, Accounting Specialist, Talent Management Specialist și Finance Project Coordinator.

Expansiunea Vertiv la Cluj reflectă dinamismul economic al orașului și atractivitatea sa pentru investiții străine. Compania, cu sediul central în SUA și operațiuni în peste 130 de țări, are clienți de top la nivel global, precum Vodafone, Siemens, Alibaba, Alstom, Tencent și Ericsson.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite