Connect with us

Info

Premierul Orban: “Avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania”

Tudor Calinescu

Published

on

Premierul Orban: "Avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania"


România importă energie, deşi avea potenţial de export, iar pentru companii energia electrică şi gazul natural au ajuns “la preţuri mai mari decât în Germania”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.
“De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?”, a afirmat Orban.

Şeful Executivului a mai precizat că ANRE a mărit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, “o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică, care se duce la Transelectrica şi care este plătită de către CET-uri”.

“Scopul pentru care a fost gândită această taxă de cogenerare a fost să finanţeze investiţiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% şi nimeni nu vrea să înţeleagă că nu poţi să produci energie în sistem de cogenerare la astfel de randamente şi să rămâi competitiv pe piaţă”, a susţinut Orban.

El a adăugat că banii din această taxă au fost prevăzuţi să finanţeze investiţiile pentru grupurile moderne de cogenerare la randamentele la care sunt în sistemul actual, însă “au fost tocaţi” de către CET-uri care “ţin echipe de fotbal, îşi cumpără cele mai moderne maşini, plătesc salarii pe care niciun întreprinzător nu şi-ar permite să le plătească în mediul privat”.

Potrivit lui Orban, dacă nu se realizează o restructurare masivă a modului de producere a energiei electrice, riscul este să se ajungă într-un punct critic.

“Companiile care au în structura costurilor costuri mari cu energia în momentul de faţă multe dintre ele sunt pe pierdere sau, chiar dacă nu sunt pe pierdere şi mai încă un spaţiu să-şi menţină profitabilitatea, în realitate îşi pierd competitivitatea pe plan internaţional. Cu sistemul ăsta, stai şi te întrebi, tu, care ai gaz natural – cred că suntem a treia ţară ca rezerve de gaz natural – şi noi cumpărăm gazul natural mai scump decât îl cumpără ţări care nu au nici măcar un milion de metri cubi de gaz pe zi”, a arătat premierul.

Source link

Facebook Comments Box

Economie

Vrei un job bine plătit? Clujul devine capitala angajărilor din România!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul, aproape de un record istoric! Peste 289.000 de angajați – al doilea județ din țară după București!

Clujul continuă să fie un magnet pentru locuri de muncă, atingând un număr record de angajați! La sfârșitul lunii ianuarie 2025, județul avea 289.301 salariați, cu 2.292 mai mulți decât în decembrie 2024 și cu 5.406 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit celor mai recente date ale Direcției Județene de Statistică Cluj, acest număr plasează județul pe locul doi în România, după București, care rămâne lider cu 1,1 milioane de salariați. Clujul este urmat de Timiș (271.661 de angajați), Brașov (204.501) și Ilfov (203.077).

La polul opus, cele mai puține locuri de muncă sunt în județele Giurgiu (42.397 de angajați) și Mehedinți (47.289).

Unde lucrează clujenii?

Domeniul serviciilor domină piața muncii din Cluj, cu 202.579 de angajați, fiind devansat doar de București. Industria și construcțiile au și ele un număr considerabil de salariați, cu 83.987 de persoane active în aceste sectoare.

În toată România, la începutul anului 2025, erau înregistrați 5.779.312 salariați, iar Clujul continuă să fie unul dintre motoarele economiei naționale.

Se îndreaptă orașul spre o nouă eră economică? Ce impact va avea această creștere asupra pieței muncii și a salariilor?

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Clujenii care zboară spre Londra, afectați de un incendiu major! Haos total la Heathrow!

Cosmin Ardelean

Published

on

Aeroportul Heathrow, blocat după un incendiu! Zborurile spre Londra, afectate

Primul avion a aterizat pe Aeroportul Heathrow vineri seară, la aproximativ 18 ore după ce un incendiu la o substație electrică a provocat o pană de curent majoră, forțând închiderea celui mai mare hub aerian din Europa.

Un avion British Airways a fost primul care a atins pista, chiar înainte de apus, după ce autoritățile au ridicat interdicția de zbor care a perturbat călătoriile a sute de mii de pasageri.

Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, cel puțin 1.350 de zboruri spre și dinspre Heathrow au fost afectate. Impactul acestui incident se va resimți zile întregi, în timp ce pasagerii își vor reprograma călătoriile, iar companiile aeriene vor încerca să își redistribuie aeronavele și echipajele.

Ce s-a întâmplat?

Autoritățile investighează încă sursa incendiului, dar nu există indicii că acesta ar fi fost provocat intenționat. Martori din vestul Londrei au relatat că au auzit o explozie puternică, urmată de o minge de foc și nori de fum în apropierea aeroportului.

În momentul anunțării închiderii, aproximativ 120 de zboruri erau deja în aer, unele fiind redirecționate către aeroporturile Gatwick (Londra), Charles de Gaulle (Paris) sau Shannon (Irlanda).

Pentru pasagerii din Cluj-Napoca care au zboruri programate spre Londra în zilele următoare, recomandarea este să verifice statusul zborului și să fie pregătiți pentru posibile întârzieri sau reprogramări.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Din 31 martie, Clujenii pot zbura direct în SUA, vără visa, dar există un „dar”.

Cosmin Ardelean

Published

on

Românii scapă de vize pentru SUA! Când și cum poți călători fără restricții

Românii vor putea călători în Statele Unite fără viză începând cu 31 martie 2025, odată cu includerea oficială a țării noastre în programul Visa Waiver. Anunțul a fost făcut de Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, și de Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.

Această decizie istorică vine după ani de negocieri și după îndeplinirea criteriului esențial al ratei scăzute de refuz al vizelor. România devine astfel a 43-a țară din lume care beneficiază de acest privilegiu.

Fără viză, dar nu fără restricții!

Chiar dacă vizele clasice dispar, românii vor avea nevoie de o autorizație electronică ESTA (Electronic System for Travel Authorization) pentru a intra în SUA. Aceasta va costa 21 de dolari și va fi valabilă timp de doi ani, permițând multiple călătorii de până la 90 de zile fiecare, exclusiv pentru turism sau afaceri.

Autorizarea se poate obține online, pe site-ul oficial esta.cbp.dhs.gov, sau prin aplicația mobilă „ESTA Mobile” din App Store și Google Play.

Avantajele programului Visa Waiver:

Fără interviu la ambasadă
Fără timp de așteptare pentru programare
Costuri mai mici comparativ cu viza clasică
Acces rapid în SUA pentru turism și afaceri

Ce trebuie să știi înainte să pleci?

ESTA nu garantează intrarea în SUA – decizia finală rămâne la ofițerii de frontieră americani.
Durata maximă a șederii este de 90 de zile per vizită.
ESTA nu este valabilă pentru muncă sau studii – pentru aceste scopuri este necesară o viză specifică.

Decizia Statelor Unite marchează un moment istoric pentru români, eliminând una dintre cele mai mari bariere birocratice în relația cu America. Cu toate acestea, rămân anumite reguli și taxe, așa că cei care vor să își facă bagajele ar trebui să se informeze temeinic înainte de a zbura spre „tărâmul tuturor posibilităților”.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite