Connect with us

Info

Primul „zgârie-nori” din Cluj apare lângă Cora. Turn de 40 de etaje și mall

Tudor Calinescu

Published

on

Primul „zgârie-nori” din Cluj apare lângă Cora. Turn de 40 de etaje și mall


Un proiect urbanistic de anvergură va fi realizat lângă hypermarketul Cora. Este vorba despre un ansamblu mixt care cuprinde un turn cu 40 de etaje, un mall, birouri și hotel.
Beneficiarul este Cluj-Napoca Estate SRL, firmă controlată de olandezii de la Delparro BV și Melford BV, cei care dețin lanțul de magazine Cora din România.

Pe terenul de peste 18 hectare se dorește realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.

Proiectantul este firma Arhimobil a arhitectului Adrian Iancu, președintele Comisiei de Urbanism. Proiectatul propune 2 variante de ocupare a terenului, una cu 3 corpuri legate între ele, corpul din mijloc fiind un turn cu 40 de etaje și un bloc separat cu 12 etaje de care este lipit un parking cu 3 niveluri subterane și patru etaje.

Varianta 2 este cea în care blocul cu 12 etaje este inclus într-unul din cele 3 corpuri legate, care au la mijloc turnul cu 40 de etaje. În această variantă propusă, separat este prevăzut un imobil cu funcțiunea de parking tot cu 3 niveluri subterane și 4 etaje.

POT-ul maxim propus rămâne cel stabilit prin PUG, aferent UTR Ec, adică 60%, iar CUT-ul propus este de maxim 1,8.

Ce noutăți aduce proiectul pentru zonă: mall, pistă de biciclete și park and ride
Față de prevederile PUG-ului pentru această zonă se propune introducerea unei funcțiuni noi și anume ”cea de petrecere a timpului liber în spații denumite generic „Enterteinment Mall”. Aceasta funcțiune se dorește a fi magnetul investiției și are ca scop acoperirea necesităților populației de a petrece timpul liber în spații de dimensiuni mari în care să poată găsi funcțiuni diverse și de dimensiuni mari, inclusiv culturale sau sportive, pe lângă cele tradiționale. Activitățile din clădiri se vor extinde și în aer liber pe suprafața dintre râul Someșul Mic și construcțiile proiectate”, se arată în documentația depusă de proiectant.

Totodată se propune și o legătură pietonală și pentru bicicliști cu Floreștiul: ”propunere de amenajare a unei legături pietonale și a unei piste de bicicliști care să lege traseul actual din municipiul Cluj-Napoca de la Parcul Rozelor până în localitatea Florești. Astfel se va asigura accesul pietonilor și a bicicliștilor din cele două localități, devenind un punct de atracție pentru cei care practică deplasarea pe jos sau cu bicicleta (ori alte mijloace de deplasare precum role, skate, etc.)”.

În privința circulației în zona viitorului ansamblu, în studiul de circulație realizat de proiectanți se arată oportunitatea amenajării unui Park and Ride. ”Potențialul de autovehicule al zonei este de 4.200 de unități, din care existente circa 1000 unități. Din totalul maxim se propune repartizarea unui număr de aproximativ 500 de unități pentru realizarea unui sistem integrat de „Park and Ride”, parking unde vizitatorii din afara municipiului Cluj-Napoca pot să își lase autoturismul și apoi să viziteze orașul cu mijloace de transport în comun accesibile dintr-o stație din imediata apropiere”, se arată în studiul citat.

Dat fiind că în acestă zonă este posibil să apară o centură de legătură către Florești, circulațiile propuse țin cont de acest aspect, astfel că în interiorul parcelei mai apare un nou sens giratoriu. ”PUG Cluj-Napoca prevede realizarea unei legaturi auto din sensul giratoriu situat pe Bd. 1 decembrie 1918 spre comuna Florești. În viitor aici se poate realiza o conexiune o centură spre Florești, după cum este posibil ca această centură să nu fie realizată pe aici. Dar în prezenta documentație urbanistică a fost prevăzută amplasarea unei astfel de legături, care va deservi și propunerile de construire a viitorului ansamblu. Astfel studiul urbanistic prevede realizarea unei artere de circulație rutieră legată de sensul giratoriu existent pe Bd. 1 decembrie 1918 și realizarea a încă unui sens giratoriu spre limita nord-vestică a zonei studiate. Circulația auto se va desfășura pe patru benzi (două pe sens).

De ce un turn cu 40 de etaje
Cum justifică proiectanții amplasarea în mijlocul viitorului ansamblu a unui turn de 40 de etaje? Prin diferența de nivel a terenului față de cartierul Mănăștur, astfel că, turnul propus nu ar depăși cu foarte mult ca înălțime blocul cu 25 de etaje care se ridică în prezent lângă Nodul N. Aceasta din perspectiva oferită de pe E 60 la intrarea vestică în oraș.

 ” Este necesar ca propunerile viitoare să urmărească realizarea unei coerențe funcţionale şi spațial-volumetrice sporite în lungul axei Bulevardului 1 Decembrie 1918 şi în lungul râului Someş. Fondul construit pe zona studiată trebuie imbunătățit atât din punct de vedere al relaţiilor spaţiale cu zonele învecinate cât şi din punct de vedere volumetric, pentru a contura o siluetă bine definită a limitelor cartierelor învecinate şi a intrării în municipiul Cluj-Napoca dinspre Oradea. Se recomandă şi se propune realizarea unei construcţii înalte (echivalent a 25-28 niveluri), care va marca silueta oraşului la intrarea dinspre vest şi care va deveni un semn/semnal, echilibrând imaginea de ansamblu a situaţiei existente”, se mai arată în documentație.

Proiectul este în dezbatere publică până în 17 ianuarie, cei interesați putând trimite primăriei sugestii și observații.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Din săptămâna viitoare, Aeroportul Cluj va adăuga un nou zbor în programul său, operând în zilele de luni, joi și duminică.

Diana Petrescu

Published

on

Avion Cluj

Începând din săptămâna viitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca va găzdui un nou zbor către o destinație internațională, deschizând noi posibilități de călătorie pentru pasagerii din Transilvania. Compania aeriană Swiss International Air Lines va inaugura zboruri directe către Zurich, Elveția, începând cu data de joi, 28 martie.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, la care vor participa numeroase personalități și oficialități, printre care Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, și Directorul Vânzări Lufthansa Group, Dl. Stephan Linhart. De asemenea, vor fi prezenți consuli onorifici, oficialități locale și reprezentanți ai companiei aeriene și ai aeroportului.

Zborurile către Zurich vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului companiei aeriene, www.swiss.com.

Zurichul este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale, economice și financiare din lume. Orașul găzduiește numeroase instituții financiare, companii internaționale și centre de cercetare și dezvoltare, transformându-l într-o destinație atrăgătoare pentru afaceri și turism.

Aeroportul din Zurich este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, servind peste 22 de milioane de pasageri anual și reprezentând un important nod de legătură pentru Swiss International Air Lines.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a subliniat importanța noii rute, afirmând că aceasta va satisface nevoile de conectivitate ale pasagerilor din Transilvania, atât din punct de vedere business, cât și leisure.

Swiss International Air Lines este cea mai importantă companie aeriană din Elveția, operând zboruri către peste 100 de destinații din întreaga lume. Face parte din Grupul Lufthansa și este membră a Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite