Connect with us

Info

Românii, arși la buzunare în prag de Sărbători. Explozie de prețuri la carne și fructe

Tudor Calinescu

Published

on

Românii, arși la buzunare în prag de Sărbători. Explozie de prețuri la carne și fructe


În ultima lună s-au înregistrat noi creşteri de preţ la unele alimente, în schimb s-a ieftinit energia termică, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). 
Fructele proaspete şi carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, comparativ cu octombrie, preţurile lor crescând cu 4,33% şi, respectiv, cu 2,34%, şi doar citricele s-au ieftinit, cu 4,96%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii.

Preţul ouălor a crescut în octombrie cu 1,83%, cel al preparatelor din carne cu 1,17%, iar fasolele boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cu 1,68%.

De altfel, aproape toate preţurile la alimente au crescut în noiembrie, singurele scăderi uşoare fiind înregistrate, exceptând citricele, la categoriile “legume şi conserve de legume”, cu 0,4%, ”alte legume şi conserve de legume” – 0,47% şi “fructe şi conserve din fructe” – 0,08%.

Deşi raportat la luna octombrie cartofii s-au scumpit în noiembrie doar cu 0,74%, faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018) preţul acestora a urcat cu 20,68%. Creşteri foarte mari de preţuri faţă de sfârşitul lui 2018 s-au înregistrat şi la categoriile “citrice şi alte fructe meridionale” – cu 18,96%, “fructe şi conserve din fructe” – cu 15,93%, fructe proaspete – cu 14,63%, carne de porc – 8,24%, preparate din carne – 5,83%, făină – 5,18%, conserve din carne – 4,52%.

Pe ansamblu, în noiembrie, alimentele s-au scumpit cu 4,2% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,43% comparativ cu luna precedentă.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, o ieftinire mai consistentă a fost la energia termică, de 1,55%. Scumpiri s-au înregistrat la majoritatea categoriilor, însă sub 1%.

Pe total mărfuri nealimentare, în noiembrie preţurile au urcat cu 3,02% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,12% faţă de octombrie.

La capitolul servicii, de la începutul anului şi până în luna noiembrie cel mai mult s-au ieftinit biletele de avion – cu 5,86%. Raportat la sfârşitul anului 2018, acestea sunt mai ieftine cu 23,1%.

Per total, serviciile au înregistrat creşteri de tarife cu 4,04% raportat la decembrie 2018 şi cu 0,15% faţă de octombrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna noiembrie a acestui an, de la 3,4% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, cele nealimentare cu 2,83%, iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Preţurile de consum în luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2018 – noiembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%”, precizează INS. 

Source link

Facebook Comments Box

Administratie

Restricții de circulație Cluj-Napoca în iunie 2025 | Sports Festival, TIFF, Cluj Pride

Alex Campian

Published

on

Cluj-Napoca, 12 iunie 2025 – În contextul desfășurării unor evenimente de amploare precum Sports Festival, TIFF.24 și Cluj Pride 2025, autoritățile locale anunță o serie de restricții temporare de circulație în mai multe zone centrale ale orașului. De asemenea, Piața volantă de lângă Cluj Arena va fi relocată temporar în weekend.


📍 Piața volantă se mută lângă Sala Sporturilor Horia Demian

Începând de sâmbătă, 14 iunie 2025, piața volantă din zona Cluj Arena va fi organizată pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, între orele 7:00 și 16:00, pentru a permite buna desfășurare a Sports Festival. Această măsură este temporară și are ca scop fluidizarea traficului pietonal și rutier în jurul stadionului.


🚧 Restricții de circulație în Cluj-Napoca – calendar detaliat

🔹 Până pe 16 iunie, ora 5:00

  • Trafic rutier închis complet pe Aleea Stadion.

🔹 12 iunie, ora 16:00 – 15 iunie, ora 23:00

  • Închidere str. George Coșbuc: între str. Cardinal Iuliu Hossu și Splaiul Independenței (când situația o impune, cu excepția transportului public – CTP).

  • Restricții pe Splaiul Independenței: pe sensul dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca.

🔹 13 iunie

  • Interval 19:00 – 19:30: închideri temporare pe str. George Coșbuc și Splaiul Independenței (sens Pod Garibaldi – Pod Napoca).

  • Interval 20:30 – 23:45: circulație oprită pe str. Napoca, Piața Unirii (laturile de sud și est), Bulevardul Eroilor.

🔹 14 iunie, între 15:15 – 16:15

  • Restricții parțiale și secvențiale pe traseul:

    • Piața Unirii (Est) → str. Regele Ferdinand → str. George Barițiu → str. Emil Isac → Calea Moților → str. Petru Maior → Piața Lucian Blaga → str. Napoca → retur Piața Unirii (Sud)

🔹 14 – 22 iunie, zilnic între 21:30 – 23:30

  • Închiderea traficului pe: str. Napoca, Piața Unirii (Sud și Est), Bulevardul Eroilor (când situația o impune).

🔹 15 iunie, între 8:00 – 11:00

  • Traseu afectat: Cluj Arena → Splaiul Independenței → str. George Coșbuc → Parcul Central → Pod Napoca → Bd. 1 Decembrie 1918 → str. Sigismund Toduță → str. Gavril Muzicescu → retur.

🔹 Până în 25 iunie

  • Banda a treia de pe latura de est a Pieței Unirii poate fi restricționată în funcție de necesitățile evenimentelor.


📢 Recomandări pentru cetățeni

Primăria Cluj-Napoca recomandă locuitorilor să evite, pe cât posibil, deplasările cu autovehicule personale în zonele menționate, să utilizeze transportul public și să consulte aplicațiile de trafic în timp real.


ℹ️ Context

Cluj-Napoca găzduiește în luna iunie o serie de evenimente majore, cu mii de participanți locali și internaționali: Sports Festival, cel mai mare festival de sport din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF.24), dar și Cluj Pride, eveniment dedicat comunității LGBTQ+. Acestea contribuie la dinamismul orașului, dar implică și o organizare atentă pentru a asigura siguranța și fluența traficului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Când se redeschide Ștrandul Clujana din Cluj-Napoca – Tarifele rămân aceleași ca în 2024

Alex Campian

Published

on

Clujenii vor putea din nou să se bucure de una dintre cele mai populare zone de agrement acvatic din oraș. Ștrandul Clujana își redeschide porțile în weekendul 13–15 iunie 2025, marcând începutul sezonului estival. Într-un oraș cu opțiuni limitate pentru relaxare la piscină, ștrandul rămâne o alegere de top pentru familii, tineri și copii.

Piscine pentru toate vârstele

  • Bazinul pentru adulți are o adâncime de 1,56 m și o temperatură constantă de 26°C, fiind ideal pentru înot și relaxare.

  • Piscina pentru copii (20×10 m, adâncime 40 cm) include trei tobogane de apă și este amplasată în apropierea a două locuri de joacă.

  • Bazinul pentru bebeluși (10×3 m, adâncime 15 cm) este dotat cu o ciupercuță cu apă și spațiu de joacă, perfect pentru cei mai mici vizitatori.

Facilități de recreere și alimentație

Zona verde din incintă oferă:

  • Gazon pentru relaxare

  • Loc de joacă cu nisip, tobogane, hinta și un mini-parc destinat copiilor

Pe partea de alimentație, clujenii au la dispoziție:

  • Grill Bar în aer liber

  • Pizzerie și bar interior, pentru gustări și băuturi răcoritoare

Program și tarifare

Ștrandul Clujana va funcționa zilnic, în intervalul 08:00–20:00, de luni până duminică.

Prețul biletului de intrare include:

  • Acces auto și parcare

  • Șezlong

  • Umbrelă

  • Acces complet la toate piscinele

Preturi :

Copii 0-2 ani
Gratuit
luni-duminică

Copii 2-14 ani
50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Adulți
60RON
luni-vineri
50 RON după ora 17:00

Adulți
70RON
sâmbătă, duminică și sărbători legale
50 RON după ora 17:00

Peste 65 ani

50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Orange vinde Palatul Telefoanelor din Cluj și cheamă Primăria la licitație

Alex Campian

Published

on

Compania Orange, proprietara Palatului Telefoanelor din Cluj-Napoca, a lansat o licitație pentru vânzarea clădirii și a invitat inclusiv Primăria să participe.

„Pentru a asigura un proces echitabil, nu comentăm asupra unei licitații în desfășurare sau a ofertelor depuse. La licitație au fost invitați atât participanți din mediul privat, cât și Primăria Cluj-Napoca”, au declarat reprezentanții Orange pentru Actual de Cluj.

Motivul vânzării este lipsa de utilitate a imobilului pentru companie. „Când o clădire nu mai este utilă, este normal să-i oferim o nouă viață, mai ales când are o istorie semnificativă. Sperăm ca această clădire emblematică să-și recapete strălucirea”, a transmis Orange.

Palatul Telefoanelor, situat pe strada Octavian Petrovici nr. 2, este un simbol al arhitecturii brutaliste din anii ’70. Prețul cerut pentru imobil depășește 2 milioane de euro.

Mai mulți arhitecți și activiști locali solicită autorităților locale să achiziționeze clădirea, pentru a o proteja de o posibilă transformare radicală în cazul preluării de către un investitor privat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite