Connect with us

Info

Profesorii din școlile Clujului vor fi specializați gratuit în IT

Tudor Calinescu

Published

on

Profesorii din școlile Clujului vor fi specializați gratuit în IT


Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT (ADPIT) va derula un proiect prin care câteva zeci de profesori din învățământul preuniversitar din județ vor fi pregătiți gratuit în tehnologia informației.
Acestea sunt programare orientată pe obiect (Java), administrarea și securitatea sistemelor de calcul, baze de date, tehnologii web server-side, tehnologii web client-side, tehnologii și framework-uri enterprise, tehnologia .NET sau software engineering.

Pentru Crina Salațiu, profesor de informatică la Liceul Teoretic Avram Iancu, postura de participant a însemnat transpunerea autentică în postura de elev. “Am găsit cursul de OOP la care am participat în cadrul programului SpecialProf ca fiind foarte interesant și atractiv, cu multe exemple.

M-a ajutat să îmi clarific anumite elemente de programare orientată pe obiecte în mediul Java și să mă familiarizez cu concepte avansate ale programării. Cuvântul cheie al acestei experiențe este practicabilitatea. Am resimțit-o mai ales în cadrul orelor de curs, caracterizate de transpunerea teoreticului prezentat pe ecran în exemple din viața unui IT-ist din deceniului 3 al sec. XXI”.

„Participarea la prima ediție  a reprezentat pentru mine o şansă de a relua legătura cu universitatea unde m-am format și am absolvit secția informatică în 1995. Cursul la care am participat, tehnologii web client-aide, a fost foarte interesant și a fost o oportunitate de îmbunătățire a ofertei curriculare pentru clasele de liceu din școala mea.

Conținutul științific al activităților a fost de foarte bună calitate și a fost o excelentă oportunitate pentru a mă familiariza cu cele mai noi tehnologii”, mărturisește Adrian Pintea, director adjunct la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Dej, profesor de informatică grad I.

După ce a participat în seria I la cursul de tehnologii web client-side, acesta s-a înscris pentru a urma și cursul de administrarea și securitatea sistemelor de calcul, din 28 februarie. 

În următorii ani, un miliard de tineri din întreaga lume riscă să devină inadaptați la piața muncii în cea de-a patra revoluție industrială, care se schimba în ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente este concluzia raportului Deloitte, “Pregătirea forței de muncă de mâine pentru cea de-a patra revoluție industrială”, realizat împreună cu Global Business Coalition for Education. 

Până în 2030, jumătate din cei 1,8 miliarde de tineri ai lumii (cu vârste cuprinse astăzi între 15 și 29 de ani) nu vor avea aptitudinile sau calificările necesare pentru a participa activ în câmpul muncii. Drept urmare, mediul de afaceri trebuie să-și asume un rol mai activ în pregătirea tinerilor de astăzi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, întrucât aceasta transformă munca.

Reducerea decalajului de competențe și găsirea unor metode de a accesa energia și creativitatea tinerilor par provocări majore. Eforturile de responsabilitate socială asupra educației ar trebui să fie o temă vitală pentru business și societate.

„Scopul nostru este dezvoltarea unei generații de tineri capabili să se adapteze la Industria 4.0, tineri cu aptitudini socio-emoționale, antreprenoriale și competențe tehnice, acompaniate de o atitudine ce pune accent pe învățarea continuă pe tot parcursul vieții. Asta presupune creșterea relevanței învățării în mediul lor de bază, școala.

Încurajăm o învățare relevantă, susținută și practicată atât de elevi cât și de profesori care posedă, pe lângă abilitatea de a ști cum să transmită mai departe cunoștințele pe care le au, și o a doua caracteristică extrem de importantă: să fie specialiști în domeniul lor”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, președintele ADPIT.

În acest fel, din dorința de a sprijini formarea profesorilor și a specialiștilor din domeniul educației IT, a luat naștere proiectul prin care ADPIT facilitează accesul profesorilor de informatică din învățământul preuniversitar la informații și cursuri de specializare profesională.

În 2019, primul an de funcționare a programului la Cluj, asociația a găsit sprijin în acest demers la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB). 32 de profesori înscriși în programul SpecialProf au beneficiat gratuit de cursuri de specializare în diverse domenii.

Cursurile de specializare  sunt incluse în curricula Programului Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică, organizat de FMI, cu sprijinul unei companii de IT. Procesul de specializare este structurat în cursuri, seminarii și laboratoare ce cuprind atât noțiuni teoretice, cât și practice. 

SpecialProf este o inițiativă a ADPIT prin care se dorește susținerea învățământului preuniversitar prin sprijinirea profesorilor încadrați în sistem și care predau deja copiilor la clasă disciplinele Informatică și TIC. Aceștia pot beneficia, în limita locurilor disponibile, de cursuri de specializare gratuite în domeniul IT. Un curs de specializare durează în medie șapte săptămâni, activitățile desfășurându-se în weekend.

Criteriile pe baza cărora s-a efectuat selecția profesorilor care au beneficiat de pregătire de specialitate în cadrul celor două serii  anterioare au fost bazate pe opțiunile specificate de ei, corelate cu impactul pe care îl va avea pregătirea lor asupra elevilor din clasele la care predau.

S-a ținut cont în egală măsură de profilul claselor la care predau aceștia (nivel gimnazial/liceal, respectiv curricula specifică profilului), cât și de statutul profesorului, fiind selecționați atât profesori titulari, cât și suplinitori, profesori cu gradul didactic I, II sau definitivat, cât și debutanți în învățământ, care predau atât în școli teoretice, cât și tehnice, atât  în zona urbană, cât și în cea rurală.

În perioada sărbătorilor de iarnă și a vacanței de iarnă (6 decembrie 2019 – 23 februarie 2020), 10 profesori din județul Cluj au ales să urmeze cursuri de specializare prin acest program. Cea de-a treia serie de profesori SpecialProf va începe cursurile în 28 februarie. Sunt disponibile 18 locuri, la șase cursuri.

Profesorii de alte specialități care predau alte discipline decât informatica sau absolvenții altor facultăți care își doresc o reconversie profesională, specializându-se în domeniul IT, pot opta să participe integral la Programul Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională  în Informatică (PPPFPI) al UBB.

„PPPFI este un demers al FMI în colaborare cu compania NTT DATA România de a oferi posibilitatea construirii unei cariere de succes în IT pentru absolvenții unor facultăți, altele decât din domeniul informatică și calculatoare. 

Încurajăm participarea la aceste cursuri și sperăm că această colaborare să devină un model de succes în ceea ce privește susținerea colegilor profesori care predau discipline de Informatică în mediul preuniversitar”, declară conferențiarul Christian Săcărea, director program postuniversitar de pregătire și formare profesională în informatică al UBB.

Acesta este un program început în anul 2017, iar majoritatea absolvenților lucrează acum în companii de IT. ADPIT are în derulare și alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar. Academia DPIT, programul de mentorat și educație practică a liceenilor. Inițiat la Cluj-Napoca în urmă cu șase ani, este prezent  în opt orașe din Transilvania.

Asociația organizează și RoboClub, ateliere prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților. Toate programele sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.

Source link

Facebook Comments Box

Info

“Scena șocantă dintr-un mall: Angajata prinsă în flagrant delict consumând din mâncarea destinată clienților!”

Anamaria Ioana

Published

on

Scandal la un mall din Cluj-Napoca! O angajată a unui restaurant din incinta centrului comercial a provocat indignare! Femeia a fost prinsă în timp ce mânca direct din preparatele destinate clienților. Mai mult decât atât, gestul său a fost filmat și în momentul în care folosea polonicul pentru a gusta din mâncare, pe care ulterior l-a reintrodus în preparatele expuse spre vânzare. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intervenit imediat și a aplicat o amendă drastică în urma acestui incident.

O angajată a unui restaurant dintr-un centru comercial din Cluj a devenit subiect de dezbatere intensă pe internet după ce a fost surprinsă într-un videoclip filmat de un cuplu de clienți. Imaginile o arată pe femeie în timp ce se servea direct din preparatele destinate clienților, utilizând mâinile și chiar gustând din mâncare cu un polonic, pe care ulterior l-a repus în recipient.

Reacția publicului nu a întârziat să apară, cu mulți exprimându-și îngrijorarea pentru igiena și siguranța alimentară în acest restaurant. Gesturile angajatei au stârnit furie și dezgust, deoarece acestea pun în pericol sănătatea clienților și afectează grav încrederea în locația respectivă.

Autoritățile competente au fost alertate și s-a demarat o anchetă pentru a investiga incidentul. Într-o societate în care preocupările legate de igiena alimentară și siguranța consumatorilor sunt tot mai ridicate, astfel de comportamente sunt considerate inacceptabile și pot atrage sancțiuni legale serioase.

Este important ca astfel de cazuri să fie tratate cu seriozitate și să fie luate măsuri adecvate pentru a asigura că standardele de igienă și siguranță alimentară sunt respectate în întregime. Siguranța și sănătatea clienților trebuie să fie întotdeauna prioritare în industria alimentară.

Experiența neplăcută a unei clujence: „Cum am suferit de toxiinfecție alături de soțul meu” – a scris o localnică într-un mesaj adresat presei locale.

Practici precum aceasta pot fi întâlnite în gospodării, dar nu ar trebui să aibă loc într-un restaurant dintr-un mall renumit din Cluj. Faptul că saliva unei alte persoane a intrat în contact cu alimentele poate duce la transmiterea bolilor și la apariția problemelor de sănătate pentru clienții nevinovați. Igiena este un aspect fundamental în industria culinară, însă, din păcate, se pare că mai există și situații revoltătoare precum aceasta.”

ANPC a intervenit prompt în acest caz și a efectuat o inspecție la restaurantul în cauză. Reprezentanții autorității au descoperit mai multe nereguli și au aplicat sancțiuni în conformitate cu legea.

„La data de 20 februarie 2024, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj, prin intermediul CJPC Cluj, a desfășurat o acțiune de control la un operator economic din zona de food court a centrului comercial Iulius Mall. Această acțiune a fost declanșată în urma unor sesizări apărute în mediul online.”

Având în vedere neregulile constatate, echipa de control de la SC SPS Impex SRL (Roua) a aplicat următoarele sancțiuni:

 • Trei amenzi contravenționale, în valoare totală de 60.000 de lei.
 • Oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, evaluată la aproximativ 5.000 de lei.
 • Suspendarea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor.

Aceste informații sunt conforme cu declarația ANPC.

 

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au descoperit o serie de nereguli semnificative în cadrul inspecției, printre care se numără:

 • Nerespectarea temperaturii corespunzătoare de păstrare a preparatelor, fie că era vorba de mese calde sau reci.
 • Utilizarea vitrinelor frigorifice într-o stare neigienică, caracterizată de exces de praf, rugină, chedere rupte și prezenta corpuri străine.
 • Depozitarea direct pe pardoseală a băuturilor răcoritoare, fără măsuri adecvate de protecție.
 • Utilizarea coșurilor/tomberoanelor de reziduuri cu capace neconforme.
 • Folosirea vitrinelor frigorifice cu defecțiuni și deteriorări.
 • Modificarea stării termice a produselor, ceea ce poate afecta calitatea și siguranța acestora.
 • Lipsa menționării alergenilor și a declarației nutriționale, care este esențială pentru informarea corectă a consumatorilor.
 • Utilizarea unor ustensile neprofesionale în bucătărie, ceea ce poate compromite igiena și calitatea preparatelor.
 • Utilizarea unui mobilier degradat în zona de preparare, ceea ce poate afecta siguranța și calitatea produselor alimentare.

Aceste constatări au fost raportate de către autoritățile competente și necesită remedierea lor imediată pentru a asigura conformitatea cu standardele igienico-sanitare și de siguranță alimentară.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

“Adoptată legea mult așteptată de părinții din România! Minorilor li se va interzice…”

Anamaria Ioana

Published

on

Vestea bună pentru părinți este că Camera Deputaților se pregătește să aprobe o lege care va aduce o schimbare binevenită pentru familiile din România. Potrivit noilor reglementări, minorilor le va fi interzis să achiziționeze anumite produse.

În cursul zilei de astăzi, Camera Deputaților este așteptată să adopte o lege care va interzice minorilor achiziționarea băuturilor energizante. Această inițiativă legislative urmează același model ca și reglementările privind achiziționarea băuturilor alcoolice și a produselor pe bază de tutun.

“Proiect de lege: Comercializarea băuturilor energizante către minori va fi interzisă.

Camera Deputaților se pregătește să adopte un proiect de lege care va interzice comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori. Potrivit proiectului, băuturile energizante sunt definite ca fiind băuturi care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe, cum ar fi cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.”

Această inițiativă legislativă vine ca o soluție de alinare pentru părinții din România, care s-au îngrijorat din cauza frecventei consumului de băuturi energizante de către minori.

Mai precis, modificările propuse vizează Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care cuprinde o gamă largă de contravenții prevăzute de legislația românească.

În varianta inițială a proiectului, cei care ar fi ales să vândă aceste băuturi minorilor ar fi fost pasibili de amendă în cuantum între 100 și 500 de lei. Cu toate acestea, Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus creșterea drastică a sancțiunilor. Astfel, amenzile au fost majorate considerabil, variind între 5.000 și 20.000 de lei.

Această propunere legislativă vine ca o măsură de protecție pentru părinții din România, care sunt îngrijorați de creșterea consumului de băuturi energizante printre minori.

Modificările propuse afectează Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care reglementează o serie de contravenții în legislația românească.

În varianta inițială a proiectului, cei care ar fi fost surprinși comercializând aceste băuturi către minori ar fi fost sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Totuși, Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus o creștere semnificativă a sancțiunilor. Astfel, amenzile propuse au fost majorate considerabil, fiind acum în intervalul cuprins între 5.000 și 20.000 de lei.

Această inițiativă legislativă vine în sprijinul părinților din România, care sunt îngrijorați de proliferarea consumului de băuturi energizante în rândul minorilor.

Propunerile de modificare vizează Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care reglementează o serie de contravenții în legislația națională.

În forma inițială a proiectului, cei care ar fi fost surprinși comercializând aceste băuturi minorilor ar fi fost sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Totuși, Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus o majorare substanțială a sancțiunilor. Astfel, amenzile propuse au fost considerabil crescute, variind acum între 5.000 și 20.000 de lei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

CÂTĂ PENSIE PRIMEȘTE ACUM UN SENIOR CARE, LA 1 IANUARIE 2024, AVEA 2000 DE LEI? 3 EXEMPLE CONCRETE PENTRU PENSIONARI

Anamaria Ioana

Published

on

Pensionarii primesc o veste bună! Pensia acestor români se va majora cu 1500 de lei. Iată ce pensie primește acum un senior care, la 1 ianuarie 2024, avea 2000 de lei!

Recalcularea pensiilor aduce o veste excelentă pentru pensionari, care se bucură acum de perspective îmbunătățite în ceea ce privește veniturile lor. Această recalculare este programată să aibă loc la 1 septembrie, coincizând cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Înainte de această dată, toate pensiile vor fi ajustate conform informațiilor oferite de Neewsweek.

Iată trei exemple de pensii care vor crește cu peste 1.500 de lei la recalculare. Unul dintre aceste exemple a fost comunicat inițial de către un oficial român, însă în mod eronat.

Recalcularea veniturilor pensionarilor se va face conform unor criterii prestabilite, care iau în considerare diverse aspecte precum numărul de ani de muncă, nivelul de contribuție, și alte factori relevanți. Iată cum se va proceda în cazul unui exemplu concret:

 1. Pensia unei pensionare cu 48 de ani de muncă:
  • Această pensionară avea inițial o pensie de 2.000 de lei înainte de 1 ianuarie.
  • La data de 1 ianuarie, o indexare a crescut pensia la 2.311 lei net.
  • În septembrie 2024, pensia acesteia va fi recalculată la 4.265 lei brut, echivalentul a 4.039 lei net.
  • Această creștere semnificativă se datorează numărului mare de ani de muncă, respectiv 48.

Prin urmare, recalcularea veniturilor pensionarilor se va face ținând cont de aceste elemente și va aduce beneficii semnificative pentru aceia care au muncit mulți ani și au contribuit constant la sistemul de pensii.

Pensionara obține un total de 14,25 puncte de stabilitate (5 x 0,5 + 5 x 0,75 + 8 x 1), la care se adaugă 40 de puncte de contributivitate, însumând un total de 54 de puncte. Multiplicând aceste puncte cu valoarea de 81 de lei a punctului de referință, pensia brută se ridică aproximativ la 4.300 de lei.

Pensia este supusă unui impozit de 10% din suma care depășește 2.000 de lei, astfel încât la data de 1 septembrie, suma netă va rămâne ușor peste 4.000 de lei.

Exemple de pensii care vor fi majorate cu 1500 de lei după recalcularea din toamnă

 1. În anul 2020, un pensionar primea o pensie de 1.763 de lei. Până în 2023, pensia sa a crescut la aproximativ 2.300 de lei, pe fondul trecerii punctului de pensie peste pragul de 2.000 de lei.

La data de 1 septembrie 2024, pensia acestuia va fi calculată astfel: 39 de puncte realizate plus 0,5 (reprezentând doi ani de armată înmulțit cu 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate (5 x 0,5 + 5 x 0,75 + 5 x 1), rezultând un total de 11,75 puncte de stabilitate.

Pensia estimată va fi de 4.100 de lei brut, echivalentul a aproximativ 3.900 lei net. Aceasta reprezintă o creștere de 1.500 de lei în urma recalculării.

 1. Anton Hadăr, lider sindical, a prezentat cazul unui pensionar cu 45 de ani de muncă. Pornind de la faptul că acest pensionar deține 38,5 puncte de stabilitate, a estimat că îi vor fi adăugate încă 15 puncte de stabilitate, ajungând astfel la un total de aproximativ 55 de puncte.

Calculul indicației indică o pensie estimată la 4.400 de lei brut, echivalentul a aproximativ 4.150 de lei net. În prezent, pensionarul primește 2.000 de lei. Formula folosită este VPR (valoarea punctului de referință) înmulțită cu numărul total de puncte, unde VPR va fi de 81 de lei conform noii legi a pensiilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate