Connect with us

Info

Profesorii din școlile Clujului vor fi specializați gratuit în IT

Published

on

Profesorii din școlile Clujului vor fi specializați gratuit în IT


Asociația Descoperă-ți Pasiunea în IT (ADPIT) va derula un proiect prin care câteva zeci de profesori din învățământul preuniversitar din județ vor fi pregătiți gratuit în tehnologia informației.
Acestea sunt programare orientată pe obiect (Java), administrarea și securitatea sistemelor de calcul, baze de date, tehnologii web server-side, tehnologii web client-side, tehnologii și framework-uri enterprise, tehnologia .NET sau software engineering.

Pentru Crina Salațiu, profesor de informatică la Liceul Teoretic Avram Iancu, postura de participant a însemnat transpunerea autentică în postura de elev. “Am găsit cursul de OOP la care am participat în cadrul programului SpecialProf ca fiind foarte interesant și atractiv, cu multe exemple.

M-a ajutat să îmi clarific anumite elemente de programare orientată pe obiecte în mediul Java și să mă familiarizez cu concepte avansate ale programării. Cuvântul cheie al acestei experiențe este practicabilitatea. Am resimțit-o mai ales în cadrul orelor de curs, caracterizate de transpunerea teoreticului prezentat pe ecran în exemple din viața unui IT-ist din deceniului 3 al sec. XXI”.

„Participarea la prima ediție  a reprezentat pentru mine o şansă de a relua legătura cu universitatea unde m-am format și am absolvit secția informatică în 1995. Cursul la care am participat, tehnologii web client-aide, a fost foarte interesant și a fost o oportunitate de îmbunătățire a ofertei curriculare pentru clasele de liceu din școala mea.

Conținutul științific al activităților a fost de foarte bună calitate și a fost o excelentă oportunitate pentru a mă familiariza cu cele mai noi tehnologii”, mărturisește Adrian Pintea, director adjunct la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Dej, profesor de informatică grad I.

După ce a participat în seria I la cursul de tehnologii web client-side, acesta s-a înscris pentru a urma și cursul de administrarea și securitatea sistemelor de calcul, din 28 februarie. 

În următorii ani, un miliard de tineri din întreaga lume riscă să devină inadaptați la piața muncii în cea de-a patra revoluție industrială, care se schimba în ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente este concluzia raportului Deloitte, “Pregătirea forței de muncă de mâine pentru cea de-a patra revoluție industrială”, realizat împreună cu Global Business Coalition for Education. 

Până în 2030, jumătate din cei 1,8 miliarde de tineri ai lumii (cu vârste cuprinse astăzi între 15 și 29 de ani) nu vor avea aptitudinile sau calificările necesare pentru a participa activ în câmpul muncii. Drept urmare, mediul de afaceri trebuie să-și asume un rol mai activ în pregătirea tinerilor de astăzi pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, întrucât aceasta transformă munca.

Reducerea decalajului de competențe și găsirea unor metode de a accesa energia și creativitatea tinerilor par provocări majore. Eforturile de responsabilitate socială asupra educației ar trebui să fie o temă vitală pentru business și societate.

„Scopul nostru este dezvoltarea unei generații de tineri capabili să se adapteze la Industria 4.0, tineri cu aptitudini socio-emoționale, antreprenoriale și competențe tehnice, acompaniate de o atitudine ce pune accent pe învățarea continuă pe tot parcursul vieții. Asta presupune creșterea relevanței învățării în mediul lor de bază, școala.

Încurajăm o învățare relevantă, susținută și practicată atât de elevi cât și de profesori care posedă, pe lângă abilitatea de a ști cum să transmită mai departe cunoștințele pe care le au, și o a doua caracteristică extrem de importantă: să fie specialiști în domeniul lor”, declară Liliana Ștefan-Cazacu, președintele ADPIT.

În acest fel, din dorința de a sprijini formarea profesorilor și a specialiștilor din domeniul educației IT, a luat naștere proiectul prin care ADPIT facilitează accesul profesorilor de informatică din învățământul preuniversitar la informații și cursuri de specializare profesională.

În 2019, primul an de funcționare a programului la Cluj, asociația a găsit sprijin în acest demers la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB). 32 de profesori înscriși în programul SpecialProf au beneficiat gratuit de cursuri de specializare în diverse domenii.

Cursurile de specializare  sunt incluse în curricula Programului Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică, organizat de FMI, cu sprijinul unei companii de IT. Procesul de specializare este structurat în cursuri, seminarii și laboratoare ce cuprind atât noțiuni teoretice, cât și practice. 

SpecialProf este o inițiativă a ADPIT prin care se dorește susținerea învățământului preuniversitar prin sprijinirea profesorilor încadrați în sistem și care predau deja copiilor la clasă disciplinele Informatică și TIC. Aceștia pot beneficia, în limita locurilor disponibile, de cursuri de specializare gratuite în domeniul IT. Un curs de specializare durează în medie șapte săptămâni, activitățile desfășurându-se în weekend.

Criteriile pe baza cărora s-a efectuat selecția profesorilor care au beneficiat de pregătire de specialitate în cadrul celor două serii  anterioare au fost bazate pe opțiunile specificate de ei, corelate cu impactul pe care îl va avea pregătirea lor asupra elevilor din clasele la care predau.

S-a ținut cont în egală măsură de profilul claselor la care predau aceștia (nivel gimnazial/liceal, respectiv curricula specifică profilului), cât și de statutul profesorului, fiind selecționați atât profesori titulari, cât și suplinitori, profesori cu gradul didactic I, II sau definitivat, cât și debutanți în învățământ, care predau atât în școli teoretice, cât și tehnice, atât  în zona urbană, cât și în cea rurală.

În perioada sărbătorilor de iarnă și a vacanței de iarnă (6 decembrie 2019 – 23 februarie 2020), 10 profesori din județul Cluj au ales să urmeze cursuri de specializare prin acest program. Cea de-a treia serie de profesori SpecialProf va începe cursurile în 28 februarie. Sunt disponibile 18 locuri, la șase cursuri.

Profesorii de alte specialități care predau alte discipline decât informatica sau absolvenții altor facultăți care își doresc o reconversie profesională, specializându-se în domeniul IT, pot opta să participe integral la Programul Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională  în Informatică (PPPFPI) al UBB.

„PPPFI este un demers al FMI în colaborare cu compania NTT DATA România de a oferi posibilitatea construirii unei cariere de succes în IT pentru absolvenții unor facultăți, altele decât din domeniul informatică și calculatoare. 

Încurajăm participarea la aceste cursuri și sperăm că această colaborare să devină un model de succes în ceea ce privește susținerea colegilor profesori care predau discipline de Informatică în mediul preuniversitar”, declară conferențiarul Christian Săcărea, director program postuniversitar de pregătire și formare profesională în informatică al UBB.

Acesta este un program început în anul 2017, iar majoritatea absolvenților lucrează acum în companii de IT. ADPIT are în derulare și alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar. Academia DPIT, programul de mentorat și educație practică a liceenilor. Inițiat la Cluj-Napoca în urmă cu șase ani, este prezent  în opt orașe din Transilvania.

Asociația organizează și RoboClub, ateliere prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților. Toate programele sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Descoperă 5 destinații europene fascinante cu Ryanair de pe Aeroportul Avram Iancu Cluj!

Published

on

Bucurie pentru pasionații de călătorii și aventuri! Partenerul nostru de încredere, Ryanair, aduce vestea că va opera zboruri spre 5 destinații interesante direct din Cluj-Napoca. Astfel, călătorii din Transilvania vor avea ocazia să exploreze orașe europene fascinante și să trăiască experiențe inedite.

Cu un program diversificat, iată ce destinații le-au pregătit reprezentanții Ryanair și care sunt frecvențele zborurilor:

  1. Londra pe aeroportul Stansted – Alegeți să zburați către capitala Marii Britanii, Londra, și să descoperiți o metropolă vibrantă, plină de istorie și cultură. Ryanair va opera 4 zboruri săptămânale, în fiecare Luni, Miercuri, Vineri și Duminică, pentru a vă face experiența londoneză cât mai accesibilă.
  2. Dublin – Călătoria spre inima Irlandei este acum la îndemâna dumneavoastră. Ryanair va oferi 2 zboruri săptămânale, în fiecare Luni și Vineri, pentru a vă deschide porțile către peisaje idilice, ospitalitate celtică și o cultură bogată.
  3. Paris pe aeroportul Beauvais – Orașul luminilor vă așteaptă cu brațele deschise. Vizitați Parisul și bucurați-vă de romantismul și eleganța sa cunoscută în întreaga lume. Ryanair va opera 4 zboruri săptămânale, în fiecare Luni, Miercuri, Joi și Duminică, pentru a vă ajuta să explorați frumusețea acestui oraș iconic.
  4. Bruxelles pe aeroportul Charleroi – Descoperiți capitala Europei, Bruxelles, cu toate atracțiile sale impresionante. Ryanair va oferi 4 zboruri săptămânale, în fiecare Luni, Miercuri, Joi și Duminică, pentru a vă ajuta să vă aventurați în inima politicii europene.
  5. Milano pe aeroportul din Bergamo – Bucurați-vă de moda și arta din Milano, unul dintre cele mai renumite orașe din Italia. Ryanair vă oferă 7 zboruri săptămânale, zboruri zilnice, pentru a vă permite să explorați orașul și să vă bucurați de gastronomia sa delicioasă.

Pentru a vă rezerva locul pe unul dintre aceste zboruri extraordinare, vă invităm să accesați site-ul Ryanair la adresa https://www.ryanair.com/ro/ro și să faceți rezervările dorite. Profitând de această oportunitate, pregătiți-vă bagajele pentru călătorii memorabile în cele mai fascinante destinații europene!

Ryanair este cunoscută pentru serviciile sale excelente, prețurile accesibile și flexibilitatea oferită călătorilor. Compania aeriană este dedicată să vă ofere cele mai bune experiențe de călătorie și să vă ajute să vă creați amintiri de neuitat în cele mai interesante locuri ale Europei.

Indiferent dacă sunteți în căutarea unor vacanțe relaxante, aventuri încântătoare sau oportunități de afaceri, destinațiile oferite de Ryanair de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vă vor stârni curiozitatea și vă vor încânta sufletul călător.

Așadar, pregătiți-vă pentru călătorii pline de farmec și bucurați-vă de experiențe unice alături de Ryanair, un partener de încredere care vă va purta cu siguranță în locuri minunate și neașteptate. Viața este o călătorie, iar Ryanair este aliatul dumneavoastră în această aventură inedită prin lume!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Designul BMW X6 – puternic si atractiv

Published

on

PUTERNIC ŞI ATRACTIV.

Designul BMW X6.

Noul BMW X6 este atât de captivant încăt nici nu este nevoie să se afle în mişcare, pentru a fi observat uşor. Acesta iese în evidenţă chiar şi atunci când staţionează, datorită proporţiilor puternice şi a designului expresiv, în combinaţie cu pachetul BMW Individual Shadow Line lucios. Acest model îşi arată adevăratul caracter în special după apusul soarelui, atunci când grila frontală BMW „Iconic Glow” îşi demonstrează atitudinea extrovertită. Iar momentul în care jantele de 22” se pun în mişcare marchează creşterea pulsului, chiar şi pentru cei care se opresc să admire automobilul. În contrast, interiorul oferă senzaţii pline de adrenalină şi relaxare în egală măsură, datorită materialelor exclusiviste şi a orientării spre conducătorul auto.

Fanmade Video | Credit: Bianca Teona
Imagine din spate cu BMW X6 într-un mediu urban.
Imagine din interiorul BMW X6 cu tapiţerie.
Imagine din faţă cu BMW X6, într-un mediu urban.
Imagine în prim-plan cu trapa panoramică „Sky Lounge” a BMW X6.
Imagine cu habitaclul BMW X6 cu ecrane de 12,3”.
Imagine din faţă cu BMW X6, într-un mediu urban.
Imagine din spate cu BMW X6 într-un mediu urban.
Imagine în prim-plan cu trapa panoramică „Sky Lounge” a BMW X6.
Imagine din interiorul BMW X6 cu tapiţerie.
Imagine cu habitaclul BMW X6 cu ecrane de 12,3”.
Imagine din faţă cu BMW X6, într-un mediu urban.

ÎŢI CREŞTE PULSUL.

Grila frontală BMW „Iconic Glow” îndrăzneaţă şi noua bară-spoiler ale BMW X6.

MAI ÎNALT, MAI RAPID ŞI MAI LAT.

Farurile înguste cu tehnologie LED şi ţevile de eşapament distinctive subliniază partea spate.

PERSPECTIVĂ PANORAMICĂ.

Trapa panoramică „Sky Lounge” oferă o senzaţie excepţională de spaţiu liber.

DOMINĂ PÂNĂ LA ULTIMUL DETALIU.

Interiorul impresionează prin materiale exclusiviste şi aplicaţii fine din sticlă.

ORIENTARE OPTIMĂ.

Habitaclul orientat spre conducătorul auto cu scaune sport şi ecrane mari de 12,3” asigură o operabilitate optimă şi confort maxim.

CREAT PENTRU A FI UN LIDER.

Funcţiile dinamicilor de condus ale noului BMW X6.

Funcţiile unui lider cu proporţii impresionante: performanţa de top a motorului pe benzină cu 8 cilindri şi 530 CP, precizia suspensiei M adaptive „Professional” sau cooperarea fără efort între suspensia pneumatică adaptivă pe ambele punţi şi pachetul xOffroad transformă noul BMW X6 într-un partener ideal pe orice tip de teren.

Imagine în prim-plan cu sistemul de evacuare M Sport al BMW X6.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 şi consola centrală.
Imagine cu trei sferturi din partea frontală a BMW X6, rulând într-un mediu urban.
Imagine cu trei sferturi din partea spate a BMW X6.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 şi consola centrală.
Imagine cu trei sferturi din partea frontală a BMW X6, rulând într-un mediu urban.
Imagine în prim-plan cu sistemul de evacuare M Sport al BMW X6.
Imagine cu trei sferturi din partea spate a BMW X6.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 şi consola centrală.
Imagine cu trei sferturi din partea frontală a BMW X6, rulând într-un mediu urban.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

SUNET CE NU POATE FI IGNORAT.

Sistem de evacuare M Sport.

MAI STABIL. MAI DINAMIC.

Suspensia M adaptivă „Professional”.

TRACŢIUNE PUTERNICĂ PRIN APĂSAREA UNUI BUTON.

Cu pachetul xOffroad al BMW X6.

Designul modern al noului BMW X6 întrupează putere şi prezenţă. Proporţiile dinamice şi suprafeţele puternice îi conferă o estetică atletică – ce îi vizualizează calităţile într-un mod autentic. Elementele de design BMW mari şi puternic pronunţate, sunt testamentul suveranităţii şi a extraversiunii automobilului.

LIDER INTELIGENT.

Tehnologiile inovatoare ale BMW X6.

Ingenios şi puternic: tehnologia noului BMW X6 egalează performanţa sa sportivă în fiecare aspect. Acesta este foarte uşor de recunoscut datorită farurilor inovatoare BMW Laserlight cu design X, care oferă părţii frontale puternice un aspect concentrat. După deschiderea portierei eşti întâmpinat de echipamente de ultimă generaţie pentru comunicare şi divertisment. Imediat ce ţi-ai pus băutura în suportul de pahare cu sistem de reglare a temperaturii, care o păstrează rece sau caldă prin simpla apăsare a unui buton, te poţi bucura de sunetul incomparabil al sistemului surround Bowers & Wilkins Diamond, în timp ce îţi planifici toate destinaţiile cu ajutorul conceptului de operare inovator care foloseşte sistemul de operare BMW 7.0. Pe traseu, sistemele BMW de asistare a conducătorului auto de ultimă generaţie se asigură că vei ajunge la destinaţie în cel mai confortabil mod posibil, dar şi în siguranţă. Tehnologia întâlneşte dorinţa de acţiune.

Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 cu panou de instrumente.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW cu suport de pahare cu sistem de reglare a temperaturii.
Imagine în prim-plan cu farurile BMW Laserlight ale BMW X6.
Imagine cu habitaclul BMW X6 cu ecrane de 12,3”.
Imagine în prim-plan din interiorul BMW cu difuzoare.
Imagine în prim-plan cu farurile BMW Laserlight ale BMW X6.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 cu panou de instrumente.
Imagine cu habitaclul BMW X6 cu ecrane de 12,3”.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW cu suport de pahare cu sistem de reglare a temperaturii.
Imagine în prim-plan din interiorul BMW cu difuzoare.
Imagine în prim-plan cu farurile BMW Laserlight ale BMW X6.

ILUMINARE MAI INTENSĂ.

Farurile BMW Laserlight.

MAI AUTORITAR CA NICIODATĂ.

Noua generaţie a sistemelor BMW de asistare a conducătorului auto.

STABILEŞTE PROPRIILE STANDARDE.

Cu ecrane impresionante de 12,3” pentru şi mai multă claritate.

SE ADAPTEAZĂ PREFERINŢELOR TALE.

Suport de pahare cu sistem de reglare a temperaturii.

OFERĂ SUNET EXCEPŢIONAL CU FIECARE NOTĂ.

Sistemul de sunet surround Bowers & Wilkins 3D Diamond.

SUPERIOR ÎN FIECARE ASPECT.

BMW X6 Individual.

Unicitatea în cea mai dominantă formă a sa: opţiunile de echipare BMW Individual scot în evidenţă şi mai mult aspectul distinctiv al noului BMW X6 prin culorile exterioare exclusiviste combinate cu tapiţerii din piele de înaltă calitate şi ornamente interioare.

Imagine cu trei sferturi din partea spate a BMW X6 Individual staţionând.
Imagine în prim-plan cu interiorul BMW X6 Individual cu pragurile portierelor.
Imagine cu trei sferturi din partea frontală a BMW X6 Individual staţionând.
Imagine cu interiorul BMW X6 Individual cu tapiţerie.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Obiective turistice Cluj: 6 cele mai frumoase locuri din Cluj

Published

on

Inima Transilvaniei este al doilea oraș ca importanță din Romania, după București, fie că vorbim de numărul de locuitori sau oportunitățile de carieră sau studii pe care oricine ajunge aici le are la dispoziție. Situat în vestul țării și la o distanță aproape egală de capitala noastră, de cea a Ungariei și de cea a Serbiei, Cluj Napoca este un oraș în continuă transformare.

Cel mai influent centru urban din Ardeal a evoluat enorm în ultimii ani, mai ales prin prisma evenimentelor care au urcat Clujul pe podiumul celor mai importante orașe din Europa, mulțumită festivalurilor de muzică care l-au consacrat, dar și grație unei administrări eficiente de care orașul a avut parte.

Desigur, Clujul rămâne în topul preferințelor turiștilor din întreaga lume care ajung pe meleagurile noastre, fie că aceștia aleg România ca destinație turistică sau pentru că vin să ia parte la Electric Castle sau Untold. Oricum ar fi, urbea din Ardeal abundă de obiective turistice și locuri încărcate de legende, istorie și tradiții, așa că, dacă nu ai ajuns să îl vizitezi până acum, ai face bine să îți pregătești bagajele.

Te așteaptă o mulțime de oportunități de recreere, muzee, lăcașuri de cult și piețe superbe care te vor încărca cu energie cât pentru un an. Iată ce nu ar trebui să ratezi într-o vizită pe care o faci la Cluj.

1. Castelul Bánffy de la Bonțida

Dacă am amintit de Electric Castel, ar fi păcat să nu începem lista celor mai importante obiective turistice din Cluj cu locul în care acesta se desfășoară. Castelul Bánffy de la Bonțida, care este momentan în proces de restaurare, a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei. Aflat la 30 de kilometri de oraș, pe malul drept al Someșului Mic, castelul a fost construit în stilul baroc, cu edificii renascentiste. Însuși Prințul Charles al Marii Britanii a fost cucerit de frumusețea castelului, despre care legenda spune că ar fi bântuit.

Se presupune că prințesa care a trăit în castel era îndrăgostită de cineva dinafara familiei regale, iar acest lucru a fost aflat de unul dintre băieții de la grajduri. Pentru a nu fi demascată, prințesa l-a sedus pe acesta și l-a ucis cu un cuțit. Povestea spune că sufletul tânărului nu a părăsit niciodată castelul, bântuindu-l până în zilele noastre.

Lăsând la o parte încărcătura mistică a locului, construcția impresionantă domnește într-o curte imensă, îmbrățișată de natură. O săptămână pe an, locul se animă cu iubitori ai muzicii electronice și nu numai, care vin să asculte trupele momentului la Electric Castle. Dacă ți-ai propus să vizitezi acest loc, îți recomandăm să alegi o altă perioadă a anului decât cea a festivalului, când castelul și împrejurimile sale devin neîncăpătoare.

2. Parcul Etnografic Național Romulus Vuia

Dacă ești interesat de istoria și etnografia poporului român, nu ai cum să tai de pe listă Parcul Romulus Vuia. Acesta este primul muzeu în aer liber înființat vreodată în România, care datează tocmai din anul 1929, când parcul măsura 75 de hectare. Imaginea actuală a acestui obiectiv turistic este rezultatul mai multor transformări prin care acesta a trecut de-a lungul timpului.

Al Doilea Război Mondial era cât pe ce să îi fie fatal, perioadă în care majoritatea construcțiilor adăpostite aici a fost distrusă. Oamenii de cultură ai vremii și-au dat silința să îl reconstruiască și să aducă la viață vechile gospodării, care fie fuseseră bombardate, fie fuseseră mutate în cadrul altor muzee, pentru a fi protejate.

Astăzi, muzeul îi cheamă pe toți cei care sunt curioși să vadă, în mărime naturală, cum arătau casele, grajdurile sau alte așezări din gospodăriile Transilvaniei de altădată. Selectate riguros și explicate în detaliu pe tăblițele din fața exponatelor, piesele expuse în Muzeul Etnografic Național Romulus Vuia numără cele mai valoroase monumente de arhitectură din Patrimoniul Etnografic al României.

3. Bastionul Croitorilor

Colțul de sud al Vechii Cetăți a Clujului poartă numele de Bastionul Croitorilor. Acesta este și unul dintre puținele turnuri fortificate care s-au păstrat intacte până în zilele noastre. Numele său vine de la breasla meșteșugarilor din Cluj, așa cum numele celorlalte turnuri ale cetății au aceeași etimologie (cizmarilor, tâmplarilor, săpunarilor, rotarilor, zidarilor sau curelarilor).

Bastionul Croitorilor a fost ridicat în anul 1475 și recondiționat de către Gabriel Bethlen între anii 1627-1629. Ridicat din piatră dăltuită, acesta era, alături de celelalte turnuri ale cetății, o adevărată strajă asupra Clujului de altădată. Bastionul Croitorilor este și locul în aproprierea căruia a fost expus trupul lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazu, tras în țeapă. În cinstea acestuia, în anul 1975 sculptorul Virgil Fulicea i-a dedicat o operă de artă, care este expusă în vecinătatea bastionului.

Monumentul a fost transformat în muzeu, iar în prezent acesta găzduiește Centrul de Cultură Urbană, care cuprinde o cafenea la subsol, o sală de conferință și mai multe spații expoziționale.

4. Casa Matei Corvin

Cunoscută și sub numele de Casa Matia din Cluj, Casa Matei Corvin este unul dintre cele mai vechi edificii arhitecturale din oraș și unicul palat clujean din epoca de tranziție. Clădirea a avut mai multe destinații de-a lungul timpului. Inițial, casa a fost folosită drept han, după ce Matei Corvin, rege al Ungariei, care s-a născut și a copilărit aici, a cerut ca locul să fie scutit de plata impozitelor.

Ulterior, pereții clădirii au adăpostit un spital și chiar o închisoare. Construită într-un stil gotic și renascentist, Casa Matei Corvin a suferit în timp unele modificări, însă niciuna dintre acestea nu a fost radicală. În anul 1887 cu ocazia vizitei împăratului Francisc Iosif, pe clădire a fost amplasată o placă de comemorare, care informează turiștii însetați de istorie și astăzi.

5. Centrul Istoric din Cluj

Pe lângă atracțiile pe care Clujul le oferă pentru cei care iubesc distracția, așa cum este cazul puburilor sau a cluburilor din centrul orașului, urbea are enorm de multe de oferit și pe timpul zilei. Monumentele pe care le vei putea admira și vizita sunt concentrate la kilometrul zero al capitalei Ardealului.

Vei trece pe lângă statuia lui Matei Corvin, pe lângă cea a lui Mihai Viteazu ori prin preajma Monumentului Memorandiștilor. Tot în centru te vei întâlni și cu statuia Lupoaicei, o copie după celebrul monument din Roma, primită în dar chiar de la municipalitatea orașului italian, ca semn al legăturii latine dintre cele două state.

În Piața Avram Iancu vei avea ocazia să te reculegi preț de câteva minute la Catedrala Mitropolitană. Construcția este a treia ca mărime din țară, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu, a fost ridicată în stil bizantin și măsoară 64 de metri în înălțime.

Și dacă tot ajungi în această zonă, nu uita să te plimbi pe bulevardul Eroilor, care este considerată cea mai pitorească parte a Clujului. Acolo străjuiesc de sute de ani clădiri de o importanță mare, de care te poți lăsa impresionat.

5. Grădina Botanică

Nu trebuie să fii pasionat de plante pentru a merge să vizitezi o grădină botanică, mai ales când vine vorba de una atât de frumoasă, cum este cea din Cluj. Deschisă încă din anul 1925, Grădina Botanică Alexandru Borza se întinde pe o suprafață de 14 hectare, așadar suficient spațiu pentru a-ți oferi liniștea și deconectarea de care ai nevoie, în inima naturii.

Acolo te așteaptă peste 10.000 de specii de plante, grupate pe sectoare. Vei putea admira plante ornamentale rare și vei putea înțelege mai multe despre fiecare. Dacă ajungi să o vizitezi în perioada estivală, nu uita să iei cu tine și o pătură, ca să poți medita câteva momente, la umbra unui copac mai bătrân decât România.

6. Salina Turda

Dacă ajungi la Cluj, ar fi păcat să nu mai dai o fugă în vecinătățile orașului, unde se ascunde, probabil, cea mai frumoasă salină din câte există în România. Fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din TransilvaniaSalina Turda este un real muzeu natural al sării, care te va lăsa cu gura căscată. Imaginează-ți cum va fi să poți atinge sare veche de 13 milioane de ani, așa cum este cea care învelește pereții salinei aceasta, sau cum ar fi să poți urmări un concert cu o acustică impecabilă, într-un amfiteatru cu 180 de locuri, la peste o sută de metri sub pământ!

Dacă îți imaginezi vizita la salină ca fiind una plictisitoare, îți vom spune că nu e deloc așa. Ai o mulțime de activități pe care le poți face acolo, printre care și să joci minigolf, minibowling, să practici un sport sau să vezi dintr-un carusel imaginea panoramică asupra uneia dintre sălile salinei.

De asemenea, poți face plimbări cu barca pe un lac din adâncul unui munte de sare, situat la 112 metri sub pământ. Iar dacă vrei să ajungi la Salina Turda pentru tratamente balneare, vei putea avea parte de ele din plin, pentru că cei de aici te vor trata cum se cuvine!

Cluj-Napoca este, fără îndoială, un oraș care face cinste României. Cu oameni primitori și degajați, urbea din Ardeal te va face să te îndrăgostești de căldura pe care rar o mai întâlnești în țara noastră. Nu uita să guști din bucatele lor alese și să te bucuri de o pălincă aromată și-o bucată de pită cu slănină, cât timp ești acolo!

Clujul este frumos în orice perioadă a anului, așa că îl poți vizita oricând ai drum prin Transilvania. No, ți-am făcut vreun pic de dor de ducă?

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate