Connect with us

Info

Scandal la vârful USR. Demisia președintelui Dan Barna, cerută de de la Cluj

Tudor Calinescu

Published

on

Scandal la vârful USR. Demisia președintelui Dan Barna, cerută de de la Cluj


Senatorul clujean Mihai Goțiu l-a întrebat pe Dan Barna dacă își dă demisia dacă peste jumătate dintre membrii formațiunii vor respinge propunerea-document a echipei sale pentru definirea ideologică a USR ca partid de centru-dreapta modern.
“Mesaj pentru președintele USR, cu ocazia lansării publice a documentului legat de ”clarificarea” noastră ideologică și etichetarea ”de centru-dreapta. D-le președinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan,

Ne bat alegerile locale și anticipatele la ușă, cei care ne-au acordat încrederea așteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu și apropiații tăi din USR aveți vreme de pierdut cu referate și documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Țara asta are nevoie de politici de guvernare, locale și naționale, nu de cartoane și etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de așa ceva?

Altfel, antisistem sunt oamenii care au ieșit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roșia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 și 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiție. Îi reprezentăm cu adevărat pe acești cetățeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem ”anti-sistem”?

Dane, te rog citește Proclamația de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declarația de la Cluj, asumată în fața a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constatați că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga și așa mai departe.

Sunt, însă, revendicările și cauzele celor care au demonstrat că sunt antisistem: de la sănătate, educație, mediu, justiție, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile și sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe acești cetățeni (și da, atunci suntem antisistem) ori doar ne lipim o etichetă și pretindem că-i reprezentăm.

Dane, te întreb pe tine și pe colegii care susțin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-și asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îți vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50%+1 ori poate 60% și-l asumă, ce faceți cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie ”doar” 40% ori 30%? Îi/ne dați afară pentru că ”nu corespund/corespundem ideologic”? De-asta v-ați ”intrat în mână cu exluderile și suspedările de la sfârșitul anului trecut?

Mă așteptam ca măcar atât să fi învățat după eșecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea ”clarificare ideologică” a suferit un dezastru la alegerile de la sfârșitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obținuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare. Sper, până nu e prea târziu, să înțelegi ce așteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete!”, avertizează Mihai Goțiu.

Liderul USR susține că “Avem nevoie de un parlament reformist”. “Încă de la mijlocul anului trecut am spus că în actuala configurație parlamentară o majoritate reformistă este imposibil de construit. De aceea, alegerile anticipate sunt singura soluție care poate conduce la crearea unei astfel de majorități care să reflecte dorința românilor de a ieși rapid din ambiguitatea actuală.

Salut, în acest context, faptul că președintele și premierul s-au pus de acord pe acest subiect și au o opinie comună cu a noastră. România are urgent nevoie de un parlament care să contribuie la buna guvernare nu să o împiedice. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a menționat Dan Barna.

Source link

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite