Connect with us

Info

Vot favorabil pentru reducerea TVA la 16%

Tudor Calinescu

Published

on

Vot favorabil pentru reducerea TVA la 16%


Propunerea legislativă privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.
Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru “livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.

Deşi iniţiativa a aparţinut unor deputaţi PNL, în cadrul dezbaterilor, social-democraţii au pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amânarea dezbaterii a fost însă respinsă.

Astfel, Andrei Pop (PSD) a susţinut adoptarea iniţiativei, apreciind că aceasta este în favoarea mediului de afaceri şi a reducerii evaziunii fiscale.

“Pe lângă aducerea de venituri la buget prin aceste reduceri, venituri care au fost confirmate în trecut prin reducerea acestei cote de TVA – s-a făcut menţiunea de structuri asociative ale companiilor – întotdeauna patronatele au susţinut astfel de măsuri. Deci cred că este şi o măsură pro-mediu de afaceri şi, în acelaşi timp, este şi o măsură care va încuraja reducerea evaziunii fiscale”, a spus el.

Marius Budăi (PSD), deşi a precizat iniţial că se va abţine la vot, a anunţat ulterior că s-a răzgândit deoarece “pe o iniţiativă a colegilor din PNL, tot PSD e vinovat”.

“Dacă aş fi la fel de serios ca şi colegii noştri, când erau în opoziţie, aş depune un amendament, să îl ducem nu la 16, chiar 15 – minimul pe care îl permite UE. Dar nu o să fac acest lucru. O să spun doar că în calitate de parlamentar la prim mandat eu cred că e o lecţie extrem de importantă pentru noi, cei mai tineri, ca atunci când suntem în opoziţie şi facem un proiect de lege să îl facem într-adevăr la modul cel mai serios”, a precizat Budăi.

Dan Vîlceanu (PNL) a menţionat că nu susţine proiectul şi a reproşat social-democraţilor că l-au “ţinut la sertar cât timp au fost la guvernare”.

“Nu este notabilă neapărat schimbarea noastră, a PNL, în legătură cu anumite proiecte de lege, ci schimbarea dvs, a celor de la PSD. (…) Până la urmă, fiecare proiect de lege reprezintă o propunere din partea unor colegi parlamentari. Acesta e un proiect de lege pe care eu nu îl voi susţine. Notabilă din punctul meu de vedere este schimbarea dvs, a celor de la PSD, care aţi ţinut acest proiect la sertar, cât aţi fost la guvernare, şi acum îl consideraţi bun”, a subliniat el.

Claudiu Năsui (USR) a apreciat că este “profund nociv pentru ţară” “jocul” prin care opoziţia propune un proiect pe care nu îl susţine în realitate, iar, în momentul în care se schimbă orientarea politică a guvernării, propunerea respectivă ajunge să fie susţinută de către noua opoziţie.

“Dacă trece un astfel de proiect, deficitul va exploda. Va fi şi mai mare. TVA este principala sursă de venit a statului român. Îl tăiaţi de la 19 la 16%. Eu sunt de acord că vor exista efecte de runda a doua pozitive, dar întrebarea este dacă ele compensează efectul de runda întâi. Şi poate îl compensează pe termen lung, dar în niciun caz în 2020. Acolo o să avem un deficit mare. Şi cine zice deficit mare zice datorie, inflaţie. Şi cine zice asta zice de fapt instabilitate în România”, consideră reprezentantul USR.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

El a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Premieră feroviară: trenul electric polonez care va circula pe ruta Huedin–Cluj–Bistrița

Stefania Heinz

Published

on

România face un pas important spre modernizarea transportului feroviar: primul tren electric regional produs de compania poloneză PESA a ajuns duminică în țară, în stația de frontieră Curtici. Acesta este primul dintr-o flotă de 62 de rame electrice care vor fi livrate în următorii ani, în baza unui contract semnat în ianuarie 2024 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Trenul a fost adus în România în stare „rece” (nealimentat), fiind tractat de o locomotivă a operatorului feroviar de stat din Austria, ÖBB, scrie Club Feroviar. Rama electrică, recent ieșită de pe linia de fabricație, urmează să fie prezentată oficial de președintele companiei PESA, Krzysztof Zdziarski.

Trenuri moderne pentru transport regional și suburban

Acest prim tren face parte dintr-un lot destinat transportului regional și suburban, un proiect major evaluat la 561 de milioane de euro. Noile trenuri vin cu dotări moderne menite să îmbunătățească semnificativ experiența de călătorie:

  • climatizare performantă,

  • conexiune Wi-Fi,

  • spații dedicate pentru biciclete și pentru persoanele cu dizabilități,

  • afișaje moderne și numere de scaune în relief, accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Confort și performanță

Rama electrică are trei vagoane, oferă 238 de locuri pe scaune și 227 de locuri în picioare și poate atinge o viteză de până la 160 km/h. Trenurile vor fi utilizate pe rute precum Huedin–Cluj–Bistrița, aducând un plus de confort și rapiditate în transportul de zi cu zi al navetiștilor și călătorilor.

Primele 12 trenuri, livrate până la finalul anului

Reprezentanții companiei PESA au anunțat că până la sfârșitul anului 2025, cel puțin 12 trenuri vor fi livrate în România, marcând începutul unei noi ere în transportul feroviar regional din țară.

Sursa video: Trains by Yannis & TheRailFan

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj lansează zborurile directe Cluj – Istanbul, operate de Pegasus Airlines

Alex Campian

Published

on

Cluj-Napoca, 20 mai 2025: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță cu bucurie inaugurarea noii rute directe către Istanbul – Aeroportul Sabiha Gökçen (SAW), operată de compania aeriană Pegasus Airlines. Această lansare reprezintă un pas semnificativ în extinderea rețelei de rute a aeroportului.

Noua conexiune aeriană între Cluj-Napoca și Istanbul întărește legăturile cu unul dintre cele mai importante hub-uri intercontinentale, facilitând accesul către o gamă largă de destinații internaționale.

Pegasus Airlines, una dintre cele mai importante companii aeriene private din Turcia, operează o flotă modernă ce include aeronave Airbus A320, A321 și Boeing 737, oferind zboruri sigure și accesibile spre numeroase destinații globale.

Zborurile pe această rută vor fi operate de trei ori pe săptămână – în zilele de marți, joi și sâmbătă – oferind pasagerilor din Cluj multiple opțiuni de călătorie atât spre metropola turcească, cât și spre peste 146 de destinații din rețeaua internațională Pegasus Airlines, care acoperă 54 de țări din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Mai multe detalii: https://shorturl.at/TFqtz

Mulțumim partenerilor noștri de la Lagardère Travel Retail România pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Grătarul, MOTIV de SCANDAL la Cluj! Vecinii s-au LUAT la BĂTAIE din cauza fumului?

Cosmin Ardelean

Published

on

Vecini în război din cauza GRĂTARULUI! Clujeni prea sensibili sau fum toxic?

Ziua de 1 Mai, dedicată relaxării și petrecerilor în aer liber, a fost motiv de conflict între doi vecini de pe strada Dumbrava Roșie din Cluj-Napoca. În timp ce unii clujeni au ales să își facă grătare în propriile curți, un vecin s-a arătat extrem de deranjat de fumul emanat de aceștia.

Clujeanul nemulțumit a reclamat la Primărie faptul că vecinii și-au amplasat grătarul prea aproape de ferestrele sale, obligându-l să inhaleze fumul ore în șir și împiedicându-l să aerisească locuința. Acesta a menționat că a avut o experiență similară și anul trecut, tot de 1 Mai.

“Pe strada Dumbrava Roșie, de la ora 15, vecinii stau în incinta lor proprie, dar lângă poartă, și fac grătar, forțându-mă pe mine să le inhalez fumul de mai bine de două ore și nu am cum să aerisesc. I-am atenționat încă de anul trecut să meargă să facă grătarul în spatele casei, nu lângă stradă”, se arată în sesizarea trimisă Primăriei Cluj.

Incidentul ridică o întrebare pertinentă: au devenit clujenii prea sensibili la activitățile obișnuite ale vecinilor sau există o limită a toleranței când vine vorba de disconfortul cauzat de fumul de grătar?

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite