Connect with us

National

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

Stefania Heinz

Published

on

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă un adevărat paradis în satul Banpotoc, situat pe Valea Mureșului, între Deva și Simeria. Aici, un italian a achiziționat 4 hectare de teren și a transformat locul într-o grădină botanică de tip renascentist italian, cu labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene, răzoare de flori și diverse obiecte de decor vintage aduse din Italia.

Această mică Toscana a Ardealului își datorează numele nepoatei proprietarului, Giovanni Salvatelli, în vârstă de 77 de ani.

Accesul către acest loc magic se face cu mașina, ieșind de pe autostrada A1 Sibiu-Deva înaintea orașului Simeria, județul Hunedoara, și continuând pe un drum județean pentru încă aproximativ 10 kilometri. Alternativ, se poate ajunge și cu trenul, până în gara din aceeași localitate, un important nod feroviar în zonă, urmat de un scurt drum cu taxiul.

Călătoria de la Cluj la ”I Giardini di Zoe” durează aproximativ 2 ore. Grădinile s-au deschis pentru public începând cu anul 2018. ”Cu câțiva ani în urmă, majoritatea pozelor de pe rețelele de socializare erau făcute de turiști, iar media de vârstă se situa între 30 și 40 de ani”, explică Ramona Morar, care, împreună cu soțul său, administrează grădina din Banpotoc.

Ramona Morar locuiește chiar într-o casă amenajată în interiorul grădinii, alături de seniorul Salvatelli, care vizitează România de câteva ori pe an. „În general, vine la sfârșitul lui februarie și rămâne cât îi permite sănătatea: două, trei săptămâni, o lună, după care se întoarce în Italia, unde este obișnuit cu climatul, mâncarea, etc.”, dezvăluie Ramona Morar.

Pentru antreprenorul italian, grădinăritul a devenit o formă de meditație, oferindu-i o modalitate de a scăpa de stresul cotidian. „Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici în grădina de la Banpotoc și în jumătate de oră mă relaxam. Există anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, emană o energie pozitivă. Sunt convins că plantele percep chiar și emoțiile noastre”, mărturisește Salvatelli, proprietarul grădinilor.

”E o mare bucurie să le vezi cum se dezvoltă. Atunci când iei bulbul, planta tânără, și o vezi apoi cum crește. Așa cum o mamă își vede copiii crescând. Ele sunt vii. Nu ne dăm seama, dar plantele ne recunosc când ne aflăm în preajma lor, la fel cum ar face un cățel sau o pisică. Dacă te porți frumos cu ele, dacă le hrănești, dacă le îngrijești, eu sunt convinsă că plantele ne percep chiar și emoțiile”, spune administratorul grădinilor.

Administratorul subliniază că grădina nu este doar o afacere cu scopul de a se îmbogăți. ”Nu este o afacere și-atât, ca să ne îmbogățim, cum am mai văzut prin ziare, că gata, am dat lovitura! Nu. Vizitatorii trebuie să știe asta”, adaugă femeia.

”Toate încasările care vin din bilete sunt reinvestite în întreținerea și extinderea grădinii. Se vor mai amenaja încă alte patru hectare, dar mai durează… Domnul Giovanni nu ține nimic pentru el. Doar cine nu are o bucată de grădină nu știe… E o muncă titanică în spate. Dacă le-am lăsa un singur sezon neîngrijite, nu s-ar mai vedea mare lucru. Iar domnul Giovanni a fost foarte motivat de oameni și de interesul lor pentru grădină”, mai spune Morar.

Turiștii vizitează în număr mare grădina în weekend, în special vineri, sâmbătă și duminică, în timp ce în restul săptămânii este mai puțin aglomerat.

Un bilet de intrare costă 20 de lei și îți oferă posibilitatea să rămâi în grădină pentru cât timp dorești. Programul de vizită începe la ora 09:00 și se încheie la ora 20:00, iar ultima intrare este permisă până la ora 19:00.

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

National

Trupa Divertis revine pe scenă după 15 ani, într-un spectacol memorabil. Reuniunea membrilor va avea loc în această toamnă și, cu acest prilej, i se va aduce un omagiu lui Ioan Gyuri Pascu.

Stefania Heinz

Published

on

Trupa Divertis revine pe scenă după 15 ani, într-un spectacol memorabil. Reuniunea membrilor va avea loc în această toamnă și, cu acest prilej, i se va aduce un omagiu lui Ioan Gyuri Pascu. Pe 26 septembrie se împlinesc opt ani de la moartea regretatului actor.

Trupa Divertis, emblematică pentru umorul românesc, se reunește după 15 ani pentru un spectacol memorabil. Evenimentul va avea loc în această toamnă și va include un omagiu special adus lui Ioan Gyuri Pascu, la opt ani de la trecerea sa în neființă.

Reuniunea și Omagiul

Spectacolul de reunire este programat pentru 18 noiembrie, la Sala Palatului, sub titlul „Divertis. Povestea”. Membrii trupei, printre care Toni Grecu, Doru Antonesi, Florin Constantin, Cristian Grețcu, Valentin Gora, Cătălin Mireuță, Valentin Darie, Silviu Petcu, Ioan T. Morar, Doru Pârcălabu și Ghighi Bejan, vor urca pe scenă pentru a aduce zâmbete și a reînvia magia umorului care i-a consacrat.div10

Un moment special al spectacolului va fi dedicat regretatului Ioan Gyuri Pascu. Actorul, care a murit la vârsta de 55 de ani în urma unui infarct, a fost o figură centrală în cadrul trupei Divertis. Moștenirea sa artistică și contribuțiile la succesul grupului vor fi celebrate prin diverse momente emoționante și amuzante.

Istoria și Impactul Trupei Divertis

Fondată în 1981, trupa Divertis a devenit rapid un reper al umorului românesc. Printre membrii săi notabili s-au numărat Toni Grecu, Doru Octavian Dumitru, Ioan Gyuri Pascu, Florin Călinescu și mulți alții. Grupul a fost cunoscut pentru satirele sale inteligente și critice, care au captivat publicul și au rămas relevante de-a lungul decadelor.

În 2008, din cauza divergențelor interne, trupa s-a scindat în două entități: Divertis, condusă de Toni Grecu, și Distractis, formată din foști membri ai grupului. Toni Grecu a recunoscut că orgoliile personale au jucat un rol semnificativ în destrămarea trupei, adăugând o notă de regret asupra unui capitol important din istoria umorului românesc.

Reuniunea – Un Nou Început

Reuniunea trupei Divertis marchează un nou început și o ocazie de a retrăi momentele de glorie ale grupului. Cu promisiunea unui spectacol plin de umor și momente emoționante, evenimentul de pe 18 noiembrie este așteptat cu nerăbdare de fanii vechi și noi ai trupei.

Spectacolul „Divertis. Povestea” nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o reafirmare a relevanței și impactului umorului inteligent în societatea contemporană. Trupa Divertis demonstrează că, indiferent de provocările întâmpinate, umorul de calitate rămâne atemporal și esențial.

div10

„Așa i-a fost momentul și așa i-a fost destinul. Nu am niște răspunsuri prea sofisticate. Ca în orice căsnicie, dacă la un moment dat vezi că nu prea mai ai cine știe ce satisfacții din treaba asta, mai bine îți vezi de cale.

Cam asta a fost. Nu am ce povești să fac. Un lucru este clar, nu am niciun fel de resentimente față de nimeni și niciun fel de critici nimănui. Îmi asum și părțile bune, și părțile proaste. Am făcut și greșeli din orgoliu, dar nu atât de multe, dar am făcut, dar nu neapărat pe zona asta profesională. Noi nu trăim doar ca să muncim, mai avem și alte lucruri de făcut pe lume’, a mărturit acesta în emisiunea lui Denise Rifai.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Concertul Coldplay de pe Arena Națională, Marcat de Huiduieli după Intervenția Surpriză a unui Manelist: „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO

Stefania Heinz

Published

on

O Apariție Neașteptată și Neplăcută la Concertul Coldplay de pe Arena Națională

Concertul trupei britanice de rock Coldplay, susținut pe Arena Națională din București în cadrul turneului „Music of the Spheres”, a fost marcat de un incident surprinzător și neplăcut. Mii de spectatori au huiduit în timpul spectacolului, după ce un manelist a fost invitat pe scenă și a cântat alături de solistul trupei, Chris Martin.

Incidentul

În mijlocul concertului, solistul Chris Martin a făcut o declarație în care a menționat că, înainte de a veni în România, a căutat să descopere artiști locali pe care îi apreciază. În acest context, l-a invitat pe scenă pe un cântăreț de manele, se pare că Babasha. Momentul a fost descris ca o încercare de a sparge barierele muzicale și culturale. Chris Martin a acompaniat manelistul la clape, în timp ce acesta a cântat versuri precum „Ooo, ooo, îmi plac prea mult ochii tăi/ Ooo, ooo, ce să mă mai fac cu ei.”

Reacția Publicului

Publicul nu a fost impresionat de acest moment improvizat și a reacționat imediat prin huiduieli care au umplut Arena Națională. Mulți spectatori, care așteptaseră cu entuziasm acest concert, au fost dezamăgiți și au părăsit stadionul înainte de finalul spectacolului.

„Mi s-a dus tot cheful,” a spus un fan dezamăgit. „Venisem să ascult Coldplay, nu mă așteptam la un asemenea moment.”

Reacțiile pe Rețelele de Socializare

Pe rețelele de socializare, reacțiile au fost rapide și critice. Utilizatorii și-au exprimat dezamăgirea și frustrarea față de acest incident. Unii au comentat ironic, „Fără cuvinte”, în timp ce alții au criticat organizatorii pentru lipsa de înțelegere a preferințelor publicului. „Nici o urmă de regret că nu am luat bilet la Coldplay,” a scris un alt utilizator.

Reacția Trupei Coldplay

După acest moment controversat, Chris Martin nu a mai interacționat cu publicul, încercând să continue concertul cât mai profesionist posibil. Totuși, incidentul a lăsat o amprentă negativă asupra experienței fanilor prezenți la eveniment.

Concluzie

Concertul Coldplay de pe Arena Națională, care ar fi trebuit să fie un eveniment de neuitat pentru fanii români, a fost umbrit de o intervenție neașteptată și neplăcută. Invitația unui manelist pe scenă a stârnit nemulțumirea publicului și a generat reacții critice atât la fața locului, cât și pe rețelele de socializare. Organizatorii vor trebui să reevalueze astfel de decizii pentru a evita incidente similare în viitor și pentru a asigura o experiență pozitivă pentru toți participanții.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Poți să fii cool, dar niciodată cool ca Florin Piersic

Maria Costea

Published

on

Într-o lume plină de tendințe trecătoare și modele efemere, există câteva personalități care transcend vremurile și rămân simboluri ale autenticității și carismei. Florin Piersic este una dintre aceste figuri emblematice. Deși mulți încearcă să fie cool, nimeni nu poate atinge nivelul de farmec și stil pe care Piersic îl emană în mod natural.

Florin Piersic nu este doar un actor extraordinar; el este un fenomen cultural. Cariera sa remarcabilă, plină de roluri memorabile în teatru și film, este doar o parte a magnetismului său. În afara scenei și ecranului, Piersic a reușit să cucerească inimile publicului prin personalitatea sa vibrantă și umorul său inconfundabil.

Poți să fii cool, dar niciodată cool ca Florin Piersic arzând-o fin pe Magheru în ’72, la filmările pentru „Parașutiștii”.

Hotelul Lido arăta mai bine ca-n prezent, inclusiv starea carosabilului.

foto: arhiva Studiourile Buftea

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite