Connect with us

Prin Oras

112 ani de arta: Istoria celui mai vechi cinematograf al tarii

Published

on

Textul și fotografiile sunt realizate de Flavia Dima.

Istoria Cinematografului Arta merge în paralel cu nașterea și formarea industriei cinematografice din Cluj, aflat la momentul respectiv sub dominația Imperiului Habsburgic. Acesta se deschide în data de 13 octombrie 1913 sub numele de „Cinema Select”, an care a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko” (Murgul șarg) – o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător. Una din cele mai marcante figuri din istoria culturală a cetății, Janovics a fost simultan actor, director al Teatrului Maghiar și regizor de teatru și de film, el lucrând în perioada 1913 – 1920 la realizarea a peste 60 de filme și transformând orașul într-un imens platou de filmări. Înființând primele case de producție de film din Cluj, precum Corvin Film, acesta a acționat în calitate de director al Cinema Select (cunoscut și sub numele de Cinematograful Universității) până la finalul celui de-al doilea Război Mondial. Numele cinematografului se reflecta și în prețul biletelor la film, despre care cetățenii vremurilor se plângeau că ar fi prea scumpe.

În anul 1948, Casa Sebestyen și, implicit, cinematograful au  fost confiscate și trecute în subordinea statului, precum 90% din toate afacerile ale vremii. Decretul numărul 303 din noiembrie 1948 pentru nationalizarea industriei cinematografice stipula faptul că toate întreprinderile cu caracter cinematografic „trec în proprietatea Statului, ca bunuri comune ale întregului popor, libere de orice sarcini”, acestuia fiindu-i anexată o listă cu 409 săli de cinematograf, 9 din ele din Cluj: Capitol, Corso, Forum, Olimpia, Popular, Royal Palace, Urania, Cinema Huedin și Select. Acestuia din urmă avea să i se schimbe denumirea în Cinema Maxim Gorki după naționalizare, ca mai apoi acesta să se schimbe în Tineretului și, în cele din urmă, în Arta.

Din timpul perioadei comuniste nu au rămas prea multe izvoare scrise despre istoria cinematografului; în schimb, acesta a rămas viu în amintirea clujenilor. „Era una din ele mai mici săli ale Clujului, dar era frumișică,” își amintește Constantin Mărușcă, care locuiește în oraș de când și-a început studiile, în 1965. „Vineri seara, acolo era telecinemateca. Se dădeau filme vechi, dar bune – era de societate, venea un public destul de select; în restul cinematografelor mergeau cei care preferau filme mai noi, color, cu muzică tare. Se dădeau filme alb-negru, clasice, valoroase: nu numai din America (pe vremea aia nu era moda), ci și filme rusești, filme nemțești, englezești.” Povestește că filmele, în vremea respectivă, făceau un circuit al cinematografelor din oraș, începând cu Republica (actualul „Florin Piersic”), Victoria, Progresul (o sală aflată în incinta Castelului Banffy din Piața Unirii, între timp desființată) și Tineretului, urmând apoi să apară în restul sălilor. „Desigur că cinemaul era la mare căutare în vremea respectivă. Foarte puțină lumea avea televizor în vremea aia, nu erau color, și jumătate din transmisie era doar purici”, conchide el.

Clădirea rămâne în proprietatea statului până în anul 2010, an din care datează cea mai recentă descriere a cinematografului de dinaintea închiderii sale. Cinematograful e încadrat în rețeauna internațională Europa Cinema, fiind dotat cu 257 de locuri și aparate performante, precum un proiector Kinoton, sunet Dolby-Stereo și aer conditionat. Biletele la film erau ieftine (5-7 lei), iar filmele proiectate erau în marea lor majoritate alese în funcție de valoarea lor artistică, neținându-se în mod necesar cont de actualitatea acestora. De asemenea, Arta găzduia adesea săptămâni tematice, în colaborare cu varii instituții culturale din țară, care erau dedicate producțiilor cinematografice ale mai multor națiuni (Marea Britania, Franța, România etc.).

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedată, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an de zile, primind despăgubiri în valoare de peste 930.000 de lei pentru perioada de întârziere. Andrei și Monica Sebestyen, strănepoții constructorului, au declarat de la bun început faptul că își doresc să mențină statutul sălii de cinema, dând de înțeles, însă, că doresc să vândă alte spații din apropiere, precum cel al clubului artistic Victoria, care se afla la subsolul cinematografului și era nefolosit din 1992.

În final, nu retrocedarea Casei Sebestyen în sine a dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinematografului Arta, ci, mai degrabă, un eveniment minor care a ținut de vânzarea unei părți din holul și spațiul de birouri al cinematografului pentru contrucția unui club de noapte în locul cercului Victoria. RomaniaFilm a continuat să gestioneze activitatea cinematografului și după retrocedarea clărdirii, suportând toate costurile și pierderile financiare, dar ocuparea unei părți a holului și a birourilor i-a forțat să își înceteze activitatea. Astfel, cinematograful s-a închis în data de 17 februarie 2012, toți angajații acestuia fiind disponibilizați. „Nu dorim să văduvim spectatorii clujeni de un loc cultural semnificativ ”, se arată într-un comunicat al familier Sebestyen din 22 februarie, „suntem hotărâţi ca spaţiul să îşi menţină destinaţia de cinematograf şi, mai mult, să devină un pol cultural prin alte evenimente de profil conexe”.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement ZOFF
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

O elevă în vârstă de 14 ani din Cluj a fost resuscitată în clasă după ce a suferit un incident de înec cu jeleu. Echipa de salvatori a găsit-o pe bancă, în stare de inconștiență.

Published

on

În școala din Geaca, județul Cluj, o elevă în vârstă de 14 ani a fost salvată în urma unui incident de înec cu jeleu. Cu ajutorul medicului de familie din localitate și a asistentei școlii, fata a fost resuscitată și ulterior tratată de echipajul SMURD.

În sala de curs, copila a fost readusă la viață prin manevrele de resuscitare efectuate de echipajul SMURD. La sosirea lor, eleva era inconștientă, dar datorită intervenției rapide, semnele vitale i-au revenit.

“Angajații ISU Cluj au fost solicitați miercuri să intervină în cazul unei eleve de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la Școala Gimnazială Geaca. La fața locului au fost trimise echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu, un echipaj SAJ din cadrul Spitalului Municipal Gherla și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou. 

În momentul sosirii la fața locului, salvatorii au găsit eleva întinsă pe bancă în stare de inconștiență. Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul școlii. Echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare. În scurt timp, semnele vitale au revenit, iar victima a fost preluată de către echipajul elicopterului SMURD și transportată la UPU Copii”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Femeie în stop cardiac, într-o biserică din Cluj, salvată de fete de 14 și 22 de ani: “Sunt suficiente două mâini pentru a salva o viață!

Published

on

Două clujence au salvat viața unei femei care a intrat în stop cardio-respirator, în timp ce era într-o biserică. Adolescentele au aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea Ambulanței.

Femeie în stop cardiac, într-o biserică din Cluj, salvată de fete de 14 și 22 de ani

Cursurile de prim-ajutor organizate de o asociație din Cluj, în care tinerii au învățat să facă manevre de resuscitare, s-au dovedit a fi salvatoare pentru o femeie care a făcut stop cardio-respirator într-o biserică dintr-un sat clujean.

“Niste fete cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani au salvat viața unui om! Ar putea fi un titlu de știre! Dar nu e! Vorbim despre politicieni, despre Ucraina, despre RCA și multe altele… Cu toate acestea prima propoziție e cat se poate de reală!

In urma cu doua săptămâni, adolescentele despre care scriu erau la o biserică dintr-un sat din județul Cluj, și, spre sfârșitul slujbei, o doamnă ce se afla in biserică a intrat in stop cardio-respirator! Fetele mele au scos-o pe doamna respectivă din biserică și timp de 20 de minute, aceste adolescente minunate au aplicat manevre de resuscitare, menținând victima în viață până la sosirea ambulanței! Au fost felicitate de către personalul de pe ambulanță pentru ceea ce au făcut și le felicit și eu, din suflet! Acea doamnă a supraviețuit exclusiv datorita implicării acestor copii minunați!

De ce scriu despre asta? Pentru că sunt mândru de ele! Și pentru că fetele acestea fac parte din comunitatea TEN-Cluj și au participat la Cursul de prim-ajutor și resuscitare pentru adolescenți pe care l-am organizat la sediul Asociației TEN-CLUJ!

La câteva zile distanță, una dintre ele a acordat prim-ajutor și unui biciclist, victimă a unui accident de circulație! Fetelor va iubesc și sunt mândru de voi! Ați demonstrat că SE POATE! Că sunt suficiente două mâini pentru a salva o viață! Jos pălăria, dragele mele! Ne obligați să mergem înainte și să organizăm cu regularitate aceste cursuri! Sunteți eroinele mele și abia aștept să vă revăd! Mi-ați acordat cel mai frumos premiu pe care l-am primit în viața mea, deși voi ar trebui să fiți premiate! Eu vă premiez cu câte o prăjitură și o pizza maaaaare de tot când ne întâlnim!”,  povestește pe Facebook Andrei Mureșan, unul dintre reprezentanții asociației TEN, unde fetele au învățat să facă manevre de resuscitare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Chiuveţeni, mon amour! Peste 2000 de celebrități, politicieni, fotbaliști sau șefi din Big Pharma s-ar fi vaccinat ”la chiuvetă”. Imbecilii au devenit ”celebrităţi” şi CEO – ZiardeCluj.ro

Published

on

Chiuveţeni, mon amour! Peste 2000 de celebrități, politicieni, fotbaliști sau șefi din Big Pharma s-ar fi vaccinat ”la chiuvetă”. Imbecilii au devenit ”celebrităţi” şi CEO - ZiardeCluj.ro

Nu întreba ce poate face Ştiinţa pentru tine, ci cum te poţi pişa tu pe ea.Un scandal uriaș a bubuit în Spania, după ce jurnaliștii de la El Periódico de España au dezvăluit faptul că 2000 de celebrități, politicieni, fotbaliști sau șefi din Big Pharma s-ar fi vaccinat ”la chiuvetă”.Totul a pornit de la José María Fernández Sousa-Faro, președintele PharmaMar. Președintele companiei farmaceutice, înființată în urmă cu 36 de ani, care a făcut prima pagină a ziarelor pentru eficacitatea medicamentului său Aplidin împotriva covid, se numără printre cele peste 2.200 de nume de pe lista întocmită de Poliția Națională cu privire la cei vaccinați fals împotriva bolii, informează ElMundo.Conform jurnaliștilor, pe această listă a Poliției Naționale din Spania s-ar afla o mulțime de celebrități, fotbaliști sau politicieni, însă deocamdată numele acestora nu a fost făcut public. Au apărut informații conform cărora pe această listă s-ar afla artistul Omar Montes și tenismenul australian Álex de Miñaur.”Operațiunea Janner”, așa cum este denumită această anchetă a poliției, a condus, între timp, la destructurarea unei întregi rețele de vaccinare ”la chiuvetă”.Asta demonstrează cum s-au întors cu curul în sus valorile morale şi cum ajung “celebrităţi” şi CEO de Big Pharma tot felul de imbecili (susţinuţi de alţi imbecili), în fond nişte analfabeţi funcţionali. “Meritul” lor este agresivitatea, “performanţa” lor este vânzarea de mamă din orice poziţie.

Source link

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate