Connect with us

Prin Oras

112 ani de arta: Istoria celui mai vechi cinematograf al tarii

Calin Roman

Published

on

Textul și fotografiile sunt realizate de Flavia Dima.

Istoria Cinematografului Arta merge în paralel cu nașterea și formarea industriei cinematografice din Cluj, aflat la momentul respectiv sub dominația Imperiului Habsburgic. Acesta se deschide în data de 13 octombrie 1913 sub numele de „Cinema Select”, an care a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko” (Murgul șarg) – o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător. Una din cele mai marcante figuri din istoria culturală a cetății, Janovics a fost simultan actor, director al Teatrului Maghiar și regizor de teatru și de film, el lucrând în perioada 1913 – 1920 la realizarea a peste 60 de filme și transformând orașul într-un imens platou de filmări. Înființând primele case de producție de film din Cluj, precum Corvin Film, acesta a acționat în calitate de director al Cinema Select (cunoscut și sub numele de Cinematograful Universității) până la finalul celui de-al doilea Război Mondial. Numele cinematografului se reflecta și în prețul biletelor la film, despre care cetățenii vremurilor se plângeau că ar fi prea scumpe.

În anul 1948, Casa Sebestyen și, implicit, cinematograful au  fost confiscate și trecute în subordinea statului, precum 90% din toate afacerile ale vremii. Decretul numărul 303 din noiembrie 1948 pentru nationalizarea industriei cinematografice stipula faptul că toate întreprinderile cu caracter cinematografic „trec în proprietatea Statului, ca bunuri comune ale întregului popor, libere de orice sarcini”, acestuia fiindu-i anexată o listă cu 409 săli de cinematograf, 9 din ele din Cluj: Capitol, Corso, Forum, Olimpia, Popular, Royal Palace, Urania, Cinema Huedin și Select. Acestuia din urmă avea să i se schimbe denumirea în Cinema Maxim Gorki după naționalizare, ca mai apoi acesta să se schimbe în Tineretului și, în cele din urmă, în Arta.

Din timpul perioadei comuniste nu au rămas prea multe izvoare scrise despre istoria cinematografului; în schimb, acesta a rămas viu în amintirea clujenilor. „Era una din ele mai mici săli ale Clujului, dar era frumișică,” își amintește Constantin Mărușcă, care locuiește în oraș de când și-a început studiile, în 1965. „Vineri seara, acolo era telecinemateca. Se dădeau filme vechi, dar bune – era de societate, venea un public destul de select; în restul cinematografelor mergeau cei care preferau filme mai noi, color, cu muzică tare. Se dădeau filme alb-negru, clasice, valoroase: nu numai din America (pe vremea aia nu era moda), ci și filme rusești, filme nemțești, englezești.” Povestește că filmele, în vremea respectivă, făceau un circuit al cinematografelor din oraș, începând cu Republica (actualul „Florin Piersic”), Victoria, Progresul (o sală aflată în incinta Castelului Banffy din Piața Unirii, între timp desființată) și Tineretului, urmând apoi să apară în restul sălilor. „Desigur că cinemaul era la mare căutare în vremea respectivă. Foarte puțină lumea avea televizor în vremea aia, nu erau color, și jumătate din transmisie era doar purici”, conchide el.

Clădirea rămâne în proprietatea statului până în anul 2010, an din care datează cea mai recentă descriere a cinematografului de dinaintea închiderii sale. Cinematograful e încadrat în rețeauna internațională Europa Cinema, fiind dotat cu 257 de locuri și aparate performante, precum un proiector Kinoton, sunet Dolby-Stereo și aer conditionat. Biletele la film erau ieftine (5-7 lei), iar filmele proiectate erau în marea lor majoritate alese în funcție de valoarea lor artistică, neținându-se în mod necesar cont de actualitatea acestora. De asemenea, Arta găzduia adesea săptămâni tematice, în colaborare cu varii instituții culturale din țară, care erau dedicate producțiilor cinematografice ale mai multor națiuni (Marea Britania, Franța, România etc.).

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedată, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an de zile, primind despăgubiri în valoare de peste 930.000 de lei pentru perioada de întârziere. Andrei și Monica Sebestyen, strănepoții constructorului, au declarat de la bun început faptul că își doresc să mențină statutul sălii de cinema, dând de înțeles, însă, că doresc să vândă alte spații din apropiere, precum cel al clubului artistic Victoria, care se afla la subsolul cinematografului și era nefolosit din 1992.

În final, nu retrocedarea Casei Sebestyen în sine a dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinematografului Arta, ci, mai degrabă, un eveniment minor care a ținut de vânzarea unei părți din holul și spațiul de birouri al cinematografului pentru contrucția unui club de noapte în locul cercului Victoria. RomaniaFilm a continuat să gestioneze activitatea cinematografului și după retrocedarea clărdirii, suportând toate costurile și pierderile financiare, dar ocuparea unei părți a holului și a birourilor i-a forțat să își înceteze activitatea. Astfel, cinematograful s-a închis în data de 17 februarie 2012, toți angajații acestuia fiind disponibilizați. „Nu dorim să văduvim spectatorii clujeni de un loc cultural semnificativ ”, se arată într-un comunicat al familier Sebestyen din 22 februarie, „suntem hotărâţi ca spaţiul să îşi menţină destinaţia de cinematograf şi, mai mult, să devină un pol cultural prin alte evenimente de profil conexe”.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prin Oras

Un clujean și-a pus mașina evaluată la 8.000 de euro în vânzare, însă “potențialul client” care a venit să o inspecteze a fugit cu vehiculul.

Stefania Heinz

Published

on

Aglomerație în zona accidentului de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca / Foto: INFO Trafic jud. Cluj

Un clujean care își dorea să-și vândă mașina a fost lipsit de vehicul după ce un tânăr de 22 de ani a fugit cu acesta. Tânărul, sosind pentru a inspecta mașina conform anunțului, s-a urcat la volan și a plecat cu aceasta într-un moment de neatenție al proprietarului. Autoritățile polițienești au intervenit prompt, reușind să-l captureze pe hoț chiar în aceeași zi.

„Polițiștii din Cluj-Napoca, au dispus pe 28 februarie reținerea unui tânăr de 22 de ani, din județul Cluj, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt în scop de folosință și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În fapt, în cursul zilei respective, tânărul s-ar fi întâlnit cu proprietarul autoturismului, un bărbat din Cluj-Napoca, într-o parcare din municipiu, cu scopul de a-l achiziționa.

Profitând de neatenția proprietarului autoturismului, tânărul s-ar fi urcat la volanul vehiculului pornind într-o direcție necunoscută. Prețul de vânzare a autoturismului era stabilit la aproximativ 8.000 de euro.

În urma investigațiilor derulate, în cursul aceleiași zile, polițiștii au identificat tânărul de 22 de ani recuperând, totodată, și autoturismul sustras. În urma verificărilor a reieșit faptul că tânărul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

Probatoriul administrat a condus la reținerea acestuia pentru 24 de ore de către polițiști, cercetările urmând a fi continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

 

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Info

Bărbatul care a gaurit rotiile la mai multe mașini in cartierul Grigorescu a fost prins. Ulterior, el a fost dus la o unitate medicală specializată pentru evaluare și tratament.

Tudor Calinescu

Published

on

Proprietarii mai multor mașini parcate în cartierul Grigorescu şi-au găsit cauciucurile tăiate duminică! La data de 3 martie, polițiștii Secției 5 Poliție Cluj-Napoca au fost sesizați despre faptul că pe strada Hațeg au fost identificate mai multe autovehicule deteriorate.

„În cauză au fost demarate cercetări, iar în cursul zilei de ieri, 3 martie, un bărbat de 37 de ani, din județul Suceava, bănuit de comiterea faptelor a fost identificat de polițiști și transportat de un echipaj medical la o unitate medicală de specialitate.

În cauză sunt continuate activitățile de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, transmite IPJ Cluj.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

Spitalului de Urgență pentru Copii îi sunt destinate noi echipamente medicale.

Stefania Heinz

Published

on

Noile dotări vor fi achiziționate cu fonduri europene, având ca scop reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii.

Consiliul Județean Cluj a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P.) anunțul privind achiziționarea a 12 echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

Valoarea totală estimată a dotărilor este de 2.409.041 de lei și vor fi achiziționate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, câștigat și implementat de către forul administrativ județean.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Această investiție în echipamente de înaltă tehnologie contribuie în mod direct la protejarea vieții și a sănătății micilor pacienți, precum și a personalului medical din spitalul nostru. Sănătatea rămâne o prioritate a forului administrativ județean.”

Unitatea spitalicească, care se află în subordinea Consiliului Județean Cluj, va beneficia de următoarele echipamente:

  • Un sistem automat de identificare microbiană prin spectrometrie de masă
  • Un sterilizator cu abur sub presiune pentru sterilizarea biberoanelor, tetinelor și autoclavelor
  • Un sterilizator cu aburi sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului și a echipamentelor medicale
  • O mașină de spălat pentru instrumentar chirurgical
  • Dispozitive și echipamente medicale
  • Un sistem pentru depozitarea endoscoapelor dezinfectate
  • Cinci mașini de spălare-dezinfecție pentru biberoane și tetine
  • Două mașini de spălare-dezinfecție pentru ploști, urinare și olițe.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 2 aprilie 2024, ora 15:00, iar criteriul de atribuire este “cel mai bun raport calitate-preț”.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate