Connect with us

Prin Oras

Cluj-Napoca. Descoperă cele mai interesante obiective turistice din Cluj-Napoca

Calin Roman

Published

on

Cluj-Napoca (sau, pur și simplu, Cluj) este cel de-al doilea oraș ca mărime al României. Cu o personalitate vibrantă, este un oraș mereu tânăr, important centru cultural și universitar, plin de energie creativă și de locuri interesante de vizitat. De aceea, merită să mergi la Cluj-Napoca.

Cafenelele boemene, festivaluri muzicale și viața de noapte vibrantă sunt sufletul orașului Cluj-Napoca. Cea mai bună modalitate de a vizita principalele obiectivelor turistice și de a explora Clujul este pe jos, pentru că principalele repere și atracții se află în centrul orașului, la distanțe mici unele de celelalte.

Cluj-Napoca. Tur pietonal

Poți începe turul pietonal din Piața Avram Iancu. Aici poți admira statuia eroului și catedrala ortodoxă. Clădirea frumoasă din partea opusă găzduiește Teatrul Național și Opera, cu un amestec arhitectural de renascentist-baroc-secesiune reprezentativ pentru multe clădiri importante din vestul României. Apoi, continuă pe Bd. Eroilor. Este un bulevard plin de viață plin de restaurante și cafenele cochete. Continuă plimbarea până ajungi la Piața Unirii cu biserica masivă gotică Sf. Mihail, una dintre cele mai populare atracții turistice din Cluj-Napoca. Este a doua cea mai mare biserică gotică din România (după Biserica Neagră din Brașov) și a fost contruită în secolele XIV-XV. Turla înaltă de 80 de metri a fost contruită mai târziu. În fața bisericii poți admira și statuia lui Matei Corvin, care a fost botezat în aici.

Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este adăpostit într-un important edificiu baroc din secolul al XVIII-lea, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann, și posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească și europeană: pictură, grafică și artă decorativă.

Parcul etnografic Romulus Vuia

Arhitectura tradițională din satele tradiționale ale României a fost reasamblată cu fidelitate la acest muzeu în aer liber. Parcul etnografic se află la 5 km nord-vest de centrul Clujului. Cea mai impresionantă este Biserica Cizer. Nu ezita să vezi frescele care acoperă interiorul său din lemn.

Grădina Botanică din Cluj

Grădina Botanică din Cluj-Napoca este cea mai mare și una dintre cele mai frumoase din România, cu multe atracții unice. În timpul primăverii există 40.000 de lalele care îi atrag pe turiști să vină în număr mare.

Muzeul Farmaciei

Vei vedea un muzeu mai neobișnuit într-o farmacie din sec. XVI, în care sunt expuse obiecte și echipamente farmaceutice vechi.

Festivalurile muzicale din Cluj-Napoca

Festivalul Untold este cel mai mare festival de muzică din România. Acesta se desfășoară în fiecare an la Cluj Arena. Anul acesta va avea loc între 1 și 4 august. Primii artiști se anunță în line-up-ul festivalului sunt: ​​Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas și Like Mike, Timmy Trumpet, Bastille, James Arthur, Oscar și The Wolf, Loco Dice, Solomun, Andy C., Borgo Brejcha, Rusia, Povestea SUA și Sub Focus B2B Wilkinson, Pendulum DJ Set B2B Fricțiune, Camo & Krooked Live.

Electric Castle este un spectacol unic care are loc pe domeniul Castelului Banffy, în apropiere de Cluj-Napoca. Festivalul are un concept inovator, care combină muzica electronică cu arta și tehnologia. Anul acesta va avea loc între 17 și 21 iulie.

Source Link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Spitalului de Urgență pentru Copii îi sunt destinate noi echipamente medicale.

Stefania Heinz

Published

on

Noile dotări vor fi achiziționate cu fonduri europene, având ca scop reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii.

Consiliul Județean Cluj a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P.) anunțul privind achiziționarea a 12 echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

Valoarea totală estimată a dotărilor este de 2.409.041 de lei și vor fi achiziționate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, câștigat și implementat de către forul administrativ județean.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Această investiție în echipamente de înaltă tehnologie contribuie în mod direct la protejarea vieții și a sănătății micilor pacienți, precum și a personalului medical din spitalul nostru. Sănătatea rămâne o prioritate a forului administrativ județean.”

Unitatea spitalicească, care se află în subordinea Consiliului Județean Cluj, va beneficia de următoarele echipamente:

  • Un sistem automat de identificare microbiană prin spectrometrie de masă
  • Un sterilizator cu abur sub presiune pentru sterilizarea biberoanelor, tetinelor și autoclavelor
  • Un sterilizator cu aburi sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului și a echipamentelor medicale
  • O mașină de spălat pentru instrumentar chirurgical
  • Dispozitive și echipamente medicale
  • Un sistem pentru depozitarea endoscoapelor dezinfectate
  • Cinci mașini de spălare-dezinfecție pentru biberoane și tetine
  • Două mașini de spălare-dezinfecție pentru ploști, urinare și olițe.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 2 aprilie 2024, ora 15:00, iar criteriul de atribuire este “cel mai bun raport calitate-preț”.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Polițiștii locali au distribuit mărțișoare în trafic.

Stefania Heinz

Published

on

Începutul unei primăveri frumoase este marcat de un mărțișor! Astăzi, cu ocazia zilei de 1 Martie, între orele 09.00-11.00, polițiștii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au împărțit mărțișoare și zâmbete șoferițelor și doamnelor aflate în trafic în zona centrală a orașului.

Pe lângă simbolurile primăverii, polițiștii locali au transmis și recomandări privind circulația în condiții de siguranță.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Act de Barbarie în Clujul Civilizat: Un Străin Scuipat în Curtea unui Imobil din Centru – O Reflectare Asupra Responsabilității Sociale

Anamaria Ioana

Published

on

Un student de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a relatat pe un grup destinat studenților străini din Cluj-Napoca un incident deranjant ce a avut loc în curtea unui imobil din centrul orașului.

Tocmai ieșisem să fac cumpărături, iar în momentul în care am ajuns chiar în fața ușii mele, am fost martor la această scenă. Nu-l cunosc pe individul respectiv. Dacă aveți sugestii cu privire la cum ar trebui să procedez în urma unei astfel de situații, vă rog să mă ajutați!, a declarat Taka Orsuka, student străin la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Imaginile șocante surprinse într-un videoclip au avut loc pe Calea Moților 67. Persoana care a filmat a subliniat că toți locuitorii din curtea respectivă adoptă un comportament inuman.

Este foarte probabil că acești indivizi sunt chiriași ai Primăriei Cluj-Napoca, care se confruntă cu dificultăți sociale.

În legătură cu acest incident, doar Poliția Cluj are competența de a investiga întâmplările. Cei responsabili pot fi identificați și aduși ușor în fața justiției.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate