Connect with us

Prin Oras

Cluj-Napoca. Descoperă cele mai interesante obiective turistice din Cluj-Napoca

Calin Roman

Published

on

Cluj-Napoca (sau, pur și simplu, Cluj) este cel de-al doilea oraș ca mărime al României. Cu o personalitate vibrantă, este un oraș mereu tânăr, important centru cultural și universitar, plin de energie creativă și de locuri interesante de vizitat. De aceea, merită să mergi la Cluj-Napoca.

Cafenelele boemene, festivaluri muzicale și viața de noapte vibrantă sunt sufletul orașului Cluj-Napoca. Cea mai bună modalitate de a vizita principalele obiectivelor turistice și de a explora Clujul este pe jos, pentru că principalele repere și atracții se află în centrul orașului, la distanțe mici unele de celelalte.

Cluj-Napoca. Tur pietonal

Poți începe turul pietonal din Piața Avram Iancu. Aici poți admira statuia eroului și catedrala ortodoxă. Clădirea frumoasă din partea opusă găzduiește Teatrul Național și Opera, cu un amestec arhitectural de renascentist-baroc-secesiune reprezentativ pentru multe clădiri importante din vestul României. Apoi, continuă pe Bd. Eroilor. Este un bulevard plin de viață plin de restaurante și cafenele cochete. Continuă plimbarea până ajungi la Piața Unirii cu biserica masivă gotică Sf. Mihail, una dintre cele mai populare atracții turistice din Cluj-Napoca. Este a doua cea mai mare biserică gotică din România (după Biserica Neagră din Brașov) și a fost contruită în secolele XIV-XV. Turla înaltă de 80 de metri a fost contruită mai târziu. În fața bisericii poți admira și statuia lui Matei Corvin, care a fost botezat în aici.

Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este adăpostit într-un important edificiu baroc din secolul al XVIII-lea, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann, și posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească și europeană: pictură, grafică și artă decorativă.

Parcul etnografic Romulus Vuia

Arhitectura tradițională din satele tradiționale ale României a fost reasamblată cu fidelitate la acest muzeu în aer liber. Parcul etnografic se află la 5 km nord-vest de centrul Clujului. Cea mai impresionantă este Biserica Cizer. Nu ezita să vezi frescele care acoperă interiorul său din lemn.

Grădina Botanică din Cluj

Grădina Botanică din Cluj-Napoca este cea mai mare și una dintre cele mai frumoase din România, cu multe atracții unice. În timpul primăverii există 40.000 de lalele care îi atrag pe turiști să vină în număr mare.

Muzeul Farmaciei

Vei vedea un muzeu mai neobișnuit într-o farmacie din sec. XVI, în care sunt expuse obiecte și echipamente farmaceutice vechi.

Festivalurile muzicale din Cluj-Napoca

Festivalul Untold este cel mai mare festival de muzică din România. Acesta se desfășoară în fiecare an la Cluj Arena. Anul acesta va avea loc între 1 și 4 august. Primii artiști se anunță în line-up-ul festivalului sunt: ​​Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas și Like Mike, Timmy Trumpet, Bastille, James Arthur, Oscar și The Wolf, Loco Dice, Solomun, Andy C., Borgo Brejcha, Rusia, Povestea SUA și Sub Focus B2B Wilkinson, Pendulum DJ Set B2B Fricțiune, Camo & Krooked Live.

Electric Castle este un spectacol unic care are loc pe domeniul Castelului Banffy, în apropiere de Cluj-Napoca. Festivalul are un concept inovator, care combină muzica electronică cu arta și tehnologia. Anul acesta va avea loc între 17 și 21 iulie.

Source Link

Facebook Comments Box

Actualitate

Două orașe din România intră în topul celor mai fericite orașe din lume. Vezi care sunt!

Dani Muresan

Published

on

Cluj-Napoca și Brașov se află în topul fericirii mondiale, alături de alte 250 de orașe de pe glob

Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, a obținut recunoaștere internațională, fiind unul dintre primele două orașe din România incluse în prestigiosul clasament al fericirii. Potrivit unui studiu global care a evaluat 250 de locații, Cluj-Napoca s-a clasat pe locul 195, în timp ce Brașovul a ocupat poziția 220. Această realizare reflectă eforturile susținute ale administrației locale și ale comunității în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Factorii Fericirii: Cetățeni, Guvernare și Mediu

Clasamentul a luat în considerare cinci domenii esențiale care influențează fericirea: cetățenii, guvernarea, mediul, economia și mobilitatea. Cluj-Napoca a excelat în mai multe dintre aceste categorii, datorită inițiativelor locale menite să creeze un mediu urban plăcut și funcțional pentru toți locuitorii.

Cetățeni implicați și comunități unite: Clujenii se bucură de un simț puternic al comunității, alimentat de diverse evenimente culturale, sportive și sociale. De la festivaluri internaționale de muzică, cum ar fi Untold și Electric Castle, la târguri de Crăciun și piețe tradiționale, orașul oferă oportunități numeroase de a socializa și de a crea legături.

Guvernare transparentă și participativă: Administrația locală a implementat numeroase proiecte de consultare publică și bugetare participativă, permițând locuitorilor să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea orașului. Proiectele de infrastructură și renovările spațiilor publice sunt adesea discutate și ajustate în funcție de feedbackul comunității.

Un mediu curat și verde: Cluj-Napoca pune un accent deosebit pe protejarea mediului înconjurător. Parcurile bine întreținute, spațiile verzi și proiectele de urbanism sustenabil contribuie la o calitate a vieții ridicată. În plus, inițiativele de reciclare și campaniile de educare ecologică au avut un impact pozitiv asupra mentalității locuitorilor.

Economia și Mobilitatea: Motoare ale Dezvoltării

O economie vibrantă: Cluj-Napoca se bucură de o economie dinamică, susținută de un sector IT înfloritor, centre de afaceri moderne și un ecosistem antreprenorial în plină expansiune. Prezența universităților de prestigiu și a centrelor de cercetare contribuie, de asemenea, la atragerea și reținerea talentelor tinere.

Mobilitate eficientă: Orașul a făcut pași importanți în îmbunătățirea infrastructurii de transport. Investițiile în rețelele de transport public, pistele de biciclete și zonele pietonale au făcut ca deplasarea prin oraș să fie mai accesibilă și mai sustenabilă. Proiectele recente de extindere a transportului public electric demonstrează angajamentul Clujului pentru un viitor verde.

 

Un Model de Succes pentru România

Performanța Clujului în acest clasament al fericirii demonstrează că orașul este un model de urmat pentru alte regiuni din România. Prin promovarea unui mediu prietenos cu locuitorii și susținerea inițiativelor inovatoare, Cluj-Napoca se afirmă ca un lider al fericirii urbane.

În contextul în care orașele din Danemarca, Elveția și Germania domină primele locuri ale clasamentului, includerea Clujului pe această listă prestigioasă este o confirmare a progresului semnificativ făcut de comunitatea locală. Această realizare nu este doar un motiv de mândrie, ci și o invitație pentru alte orașe din România să aspire la standarde similare de bunăstare și fericire.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

Drum blocat la Coada Lacului Tarnița: Om înecat

Stefania Heinz

Published

on

Astăzi, la Coada Lacului Tarnița, traficul a fost blocat aproximativ 30 de minute, conform declarațiilor polițiștilor prezenți la fața locului. Blocajul a fost cauzat de un incident tragic, în care un tânăr a fost raportat ca posibil înecat în lac.

Update 17:11 – Traficul a fost reluat parțial, dar se estimează că blocajul va mai dura încă o oră.

Update 17:26 – Din păcate, tânărul a decedat.

Victima a intrat din nou în stop cardio-respirator înainte ca elicopterul de salvare să decoleze. Din păcate, de această dată manevrele de resuscitare nu au mai avut succes, fiind declarat decesul tânărului.

Situația tragică a generat un val de emoții printre cei prezenți, iar autoritățile continuă să gestioneze traficul și să investigheze circumstanțele exacte ale incidentului.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

Șoferul unui Lamborghini Negru, Amendat pentru Parcarea Ilegală în Fața Bisericii Greco-Romane de pe Strada Eroilor

Stefania Heinz

Published

on

Într-o dimineață obișnuită de joi, liniștea Străzii Eroilor a fost perturbată de o situație neobișnuită care a atras atenția locuitorilor și trecătorilor deopotrivă. Un Lamborghini negru, un simbol al luxului și al opulenței, a fost găsit parcat ilegal chiar în fața Bisericii Greco-Romane, o locație cunoscută pentru importanța sa spirituală și istorică în comunitate.

Detaliile Incidentului
Incidentul a avut loc în jurul orei 10 dimineața, când mai mulți locuitori au observat mașina de lux parcată într-un loc interzis. Parcarea în fața bisericii este strict interzisă din respect pentru lăcașul de cult și pentru a asigura accesul liber al credincioșilor și al vizitatorilor. Din păcate, proprietarul Lamborghini-ului nu a ținut cont de aceste reguli și a ales să-și lase mașina exact în acel loc.

Intervenția Autorităților
Poliția locală a fost sesizată rapid de către martori și a intervenit prompt. O patrulă de poliție s-a deplasat la fața locului și a constatat contravenția. După verificarea numărului de înmatriculare și a documentelor mașinii, șoferul a fost identificat și contactat. Acesta a fost informat despre încălcarea regulilor de parcare și i s-a aplicat o amendă substanțială conform legislației în vigoare.

Reacția Comunității
Incidentul a stârnit diverse reacții în rândul comunității locale. Unii locuitori s-au declarat revoltați de lipsa de respect arătată față de biserică și față de regulile comunității. „Nu contează cât de scumpă este mașina ta, regulile sunt aceleași pentru toată lumea. Este vorba de respect față de ceilalți și față de locurile sacre”, a declarat un locuitor al Străzii Eroilor.

Pe de altă parte, au existat și voci care au subliniat necesitatea unor măsuri mai stricte pentru a preveni astfel de incidente în viitor. „Poate ar trebui să fie instalate bariere sau semne mai vizibile pentru a descuraja parcarea ilegală. Este regretabil că astfel de situații continuă să apară”, a comentat un alt cetățe

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite