Connect with us

Prin Oras

The Guardian scrie despre Cluj Napoca si recomanda 10 lucruri pe care sa le faci cand vizitezi orasul

Calin Roman

Published

on

Cotidianul britanic The Guardian a publicat un material amplu despre Cluj Napoca si 10 lucruri pe care orice turist trebuie sa le faca daca viziteaza acest oras din tara noastra.

“‘Capitala’ Transilvaniei are o populatie mare de studenti si o atmosfera artistica, cu cluburi excelente si unele dintre cele mai indragite festivaluri de muzica electronica din Europa”, scriu jurnalistii britanici.

1. Centrul vechi

Sursa citata noteaza ca centrul vechi al orasului este “plin de viata”: aici, turistii pot gasi “cladiri istorice, dar si baruri confortabile”.

“Centrul istoric din jurul Pietei Unirii, cea mai mare piata din Cluj, este superb. Fii atent la hotelul Melody Central. S-a deschis in 1890 ca hotel, dar a fost si club de jazz si capela. Biserica Sf. Mihail este o imensa cladire gotica, iar obiectivele din jurul pietei includ Palatul Banffy, care acum gazduieste Muzeul National de Arta si vechea primarie. Cele trei piete principale din centrul orasului – Mihai Viteazul si Avram Iancu, precum si Piata Unirii – sunt pline de cladiri istorice si baruri confortabile”, se arata in articol.

2. Festivalurile de muzica electronica

Festivalurile atrag foarte multi vizitatori la Cluj, fiind cel mai cunoscut pentru evenimentele de muzica electronica, in special Electric Castle (15-17 iulie 2020), care a castigat titlul de cel mai bun festival de talie medie la European Festival Awards din 2019.

Untold este un alt festival major electronic, care are loc in perioada 30 iulie-2 august.

3. Arta, filme si par

“Clujul este un loc foarte creativ, cu un mix de institutii consacrate precum Muzeul National de Arta si mai multe galerii subterane precum Fabrica de Pensule”, adauga publicatia britanica.

Un loc neobisnuit de vizitat este Hairgonomy Hair Salon, care gazduieste in mod regulat DJ si artisti la petreceri, dar aici se pot desfasura si expozitii de arta.

The Guardian mai evoca barurile interesante de aici (4), precum Joben Bistro, Insomnia sau Booha Bar, dar si cafenelele (5) in care te poti pierde ore in sir, la un brunch: District of Toast, Meron sau Eggcetera.

Si spatiile verzi (6) din Cluj sunt amintite in articol: Gradina Botanica sau Parcul National Etnografic “Romulus Vuia”.

“Gustul Transilvaniei” ocupa in aceasta lista pozitia 7 – aici sunt trecute mai multe restaurante care servesc mancare locala si mancare vegetariana, precum Samsara Foodhouse, Samsara Teahouse sau Roata.

Locul 8 este ocupat de “scena vintage” din oras, fiind remarcate la acest capitol magazinele second hand sau designerii independenti: Helofita, Tabita, The Mill Handmade for Life si desginerul local Adina Grapa.

9. Hosteluri noi si funky

Conceptul de hostel este unul destul de nou in Cluj, dar acum a inceput sa se dezvolte si aici: Iron hostel sau Zen hostel sunt cele mai bune optiuni daca alegeti sa petreceti cateva nopti in oras.

10. Un rai al cluburilor

In fine, jurnalistii britanici sustin ca un alt motiv pentru a vizita Clujul consta in cluburi, unde bautura este cat de cat ieftina. Aici sunt amintite Club Midi sau La Gazette Club.

The Guardian mai scrie ca primavara si toamna sunt perioade minunate de vizitat orasul.

“Temperaturile sunt mai mici decat in timpul verii, dar este destul de cald incat sa servesti bauturi reci pe terasele colorate ale orasului”.

In plus, nu e nici asa aglomerat ca pe timpul verii cand orasul e plin de festivalieri.

Source Link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Prin Oras

RIVUS Cluj-Napoca găzduiește cea mai mare librărie Cărturești și un nou concept de edutainment în premieră națională

Alex Campian

Published

on

Cărturești aduce la Cluj-Napoca, în cadrul proiectului RIVUS, cea mai mare librărie din rețea și un concept revoluționar de edutainment, într-un spațiu de 2.500 mp desfășurați pe două niveluri. Noua locație va reuni, în premieră națională, o selecție vastă de cărți, produse de papetărie, articole home decor, jucării, dar și o cafenea, zone pentru ateliere, expoziții și evenimente dedicate artei și culturii românești.

Proiectul Cărturești din RIVUS va funcționa ca un centru cultural și educațional integrat, conceput ca un „lifestyle hub”, în care cititorii și vizitatorii vor descoperi experiențe interactive și spații de relaxare. De la ateliere creative și educaționale la evenimente de promovare a designerilor și artiștilor locali, noua librărie va deveni un punct de referință în peisajul cultural al Clujului.

„De peste două decenii, Cărturești construiește comunități în jurul cărții. Suntem onorați să fim brand ancoră în RIVUS și să oferim publicului din Cluj o selecție diversă de cărți în română, maghiară și engleză, dar și spații dedicate pasiunilor, evenimentelor și descoperirilor culturale”, a declarat Adrian Păun, Head of Marketing Cărturești.


RIVUS – Reconversie urbană la scară mare

RIVUS este cel mai amplu proiect de reconversie industrială din România, dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, cu o investiție de peste 550 de milioane de euro. Amplasat pe fosta platformă Carbochim, proiectul își propune să transforme un fost spațiu industrial de 14 hectare într-un pol urban modern și vibrant.

Pe lângă cea mai mare suprafață de retail din România (142.000 mp), RIVUS va include peste 400 de magazine, restaurante-concept, cafenele orientate spre râul Someș, un parc de peste 5,2 hectare, spații culturale, birouri premium și facilități de entertainment pentru toate vârstele. Proiectul integrează și soluții verzi – grădină japoneză, acoperișuri înierbate, fațade verzi – alături de peste 700 de copaci maturi și 100.000 de plante decorative.

„Ne dorim ca RIVUS să devină o destinație-experiență pentru întreaga comunitate. Împreună cu Cărturești, lansăm un concept de edutainment în premieră națională, un spațiu dinamic în care lectura, joaca, arta și educația se întâlnesc într-un mod inedit”, a declarat Oana Diaconescu, Head of Leasing Retail IULIUS.

Proiectul se află în etapa de autorizare și a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca în august 2024. Este primul proiect din România realizat de celebra firmă de arhitectură UNStudio, gândit în colaborare cu comunitatea locală.


Mai multe detalii despre proiect pe
🌐 www.rivus.ro
📸 Instagram: @rivuscluj
📘 Facebook: facebook.com/rivuscluj

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Magia Nopții la Cluj Never Sleeps, surprinsă de fotograful Lucian Nuță

Egon Kilin

Published

on

Weekendul trecut, Clujul a fost din nou cuprins de farmecul nopții, odată cu ediția spectaculoasă Cluj Never Sleeps. Pe strada Iuliu Maniu, locul unde istoria se întâlnește cu energia urbană, trupa Eternal Flames a încins atmosfera cu un show de foc plin de emoție, lumină și adrenalină. 🔥🌙

În mijlocul acestui spectacol vizual impresionant, fotograful Lucian Nuță a reușit să surprindă esența momentului în imagini de o forță rară – cadre care redau nu doar mișcarea flăcărilor, ci și vibrația publicului, conexiunea dintre artiști și oraș, și acel „ceva” magic ce transformă o noapte de vară într-o amintire de neuitat. ✨

📷 Lucian este cunoscut pentru talentul său de a captura momente autentice, iar seria de fotografii de la Cluj Never Sleeps dovedește încă o dată măiestria sa. Fiecare imagine transmite povestea unei nopți în care arta, pasiunea și orașul au bătut la unison.

#cluj #clujulmagic #clujneversleeps #eternalflames #luciannuta #artaînstradă #noapteamagică

Foto: Lucian Nuta

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Prin Oras

Petrecere de dimineață până noaptea, pe acoperișul unui bloc din Baciu

Stefania Heinz

Published

on

Într-un cartier liniștit din comuna Baciu, județul Cluj, atmosfera obișnuită de weekend a fost tulburată de o petrecere neobișnuită organizată de un grup de tineri entuziaști. De dimineață până noaptea târziu, acoperișul unui bloc de locuințe s-a transformat într-un adevărat ring de dans și zonă de relaxare în aer liber.

Tinerii au urcat pe acoperiș încă de dimineață, echipați cu boxe portabile, băuturi reci și chef de distracție. Muzica s-a auzit ore în șir, iar atmosfera a fost una de festival improvizat: s-a dansat, s-a cântat și s-au făcut poze pentru rețelele sociale. Între două piese, participanții s-au relaxat la soare, bronzându-se direct pe acoperișul blocului, profitând de vremea frumoasă.

Vecinii au avut reacții împărțite. Unii s-au arătat deranjați de muzica dată la maximum și de zgomotul general, în special spre seară, când petrecerea nu dădea semne că s-ar termina. Alții, mai permisivi, au privit scena cu zâmbetul pe buze, amintindu-și probabil de propria tinerețe.

„Ne bucurăm de vară cât putem. Nu facem rău nimănui, doar ne distrăm între prieteni”, a spus unul dintre participanți.

Până în momentul redactării articolului, nu au fost semnalate intervenții ale autorităților, însă evenimentul a stârnit deja discuții pe grupurile de Facebook ale localnicilor din Baciu, între cei care cer mai multă ordine și cei care apără dreptul la distracție al tinerilor.

Rămâne de văzut dacă astfel de petreceri vor deveni un nou trend al verii în zonă sau doar o întâmplare izolată, alimentată de energia tipică vacanței și de dorința de a evada din rutină.

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom