Connect with us

Prin Oras

În ciuda opoziției vecinilor, un imobil cu patru nivele va răsări pe strada București

Calin Roman

Published

on

În 2016, un investitor și-a manifestat dorința de a realiza o construcție pe strada București. Informația nu a fost deloc bine primită de către vecini, aceștia considerând că noul proiect le afectează propietățile. Priectul nu a fost demarat, dar acum, aproapte patru ani mai târziu proprietarul terenului își manifestă din nou dorința de a construi.

”Nu sunt de acord deoarece îmi afectează proprietatea inclusiv rezistența clădirii. În cazul eliberării autorizației de construcție conform proiectului îmi rezerv dreptul de a vă acționa în judecată pentru daune materiale”, menționează vecinii.

La aceste obiecții, investitorul a menționat că au fost purtate mai multe discuții cu vecinii, care însă nu au fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse.Dar, acesta menționează că investiția se va derula fără a fi afectată proprietatea vecină.

De asemenea, rezerve privind această investiție au apărut și din partea Școlii Speciale-Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată care își manifesta îngrijorarea că gardul de beton ce împrejmuiește școala poate suferi deteriori, iar orele de curs pot fi afectate prin poluarea sonoră.

În primă fază, acolo s-a dorit realizarea unei clădiri de birouri și locuințe S+P+E+R prin extinderea și etajarea unei clădiri existente. Ulterior, investitorul a venit cu un nou proiect care a fost acceptat de către Serviciul de Evidență Patrimoniu și Cadastru sub rezerva ca acest lucruri vor fi respectate și la momentul realizării investiției și că nu vor afecta proprietatea Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit noului proiect construcțiile existente urmau să fie demolate pentru a lăsa loc unui imobil S+P+2E+R.

Patru ani mai târziu, proprietarul terenului vine cu un nou PUD în fața Consiliului Local, doar că de această dată clădirea s-a mai înălțat cu un etaj față de proiectul din 2016.

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Natura din orașe. La Cluj, sunt relocați arbori de pe fosta platformă Carbochim pentru replantarea lor într-un viitor proiect mixt.

Stefania Heinz

Published

on

Studiile arată că peste 50% din populația planetei locuiește în prezent în zone urbane, iar până în 2050, 68% din populația mondială va locui în orașe. Astfel, este de o importanță incontestabilă ca orașele să includă suficiente areale verzi, indiferent că este vorba despre cartiere moderne din Barcelona, Londra, Viena sau Cluj-Napoca. Din fericire, nevoia de a fi în contact cu natura pentru a duce o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și emoțional este un concept tot mai des promovat nu doar de medici, dar și susținut de arhitecți, proiectanți urbani și dezvoltatori de proiecte de regenerare urbană. Aceștia din urmă includ în planurile proiectelor lor parcuri special amenajate cu gazon, arbori și plante decorative care oferă locuitorilor zone de relaxare, stimulează coeziunea și relațiile sociale și contribuie la sporirea gradului de atractivitate a orașelor.

Pentru a le realiza, în unele situații se recurge la achiziționarea și plantarea de copaci noi, tineri, însă există și varianta de a folosi ceea ce natura oferă deja și anume arborii mai „bătrâni”, dar care sunt viabili pentru relocarea în noile amplasamente. Astfel de proceduri de transplantare a arborilor sunt mai puțin întâlnite în România, în special când vine vorba de copaci înalți, cu un coronament bogat și greu de transplantat.

Iulius a relocat 74 de arbori de pe platforma Carbochim pentru a-i replanta în viitorul proiect

În România, Iulius este dezvoltatorul real-estate care a construit parcuri de la zero în proiectele sale de regenerare urbană – Palas Iași și Iulius Town Timișoara –, acolo unde spațiile verzi nu existau, iar acestea s-au transformat în locuri îndrăgite de oameni, care aduc împreună natura și comunitatea. Aceeași companie a amenajat și parcul de la Iulius Mall Cluj, care adună oamenii pentru evenimente și relaxare pe malul lacului. Iulius pregătește deja și parcul dintr-un nou proiect pe care îl va realiza în oraș, unul dintre cele mai mari din țară, ce va fi construit pe amplasamentul fostei fabrici Carbochim. Spațiile verzi amenajate prin acest proiect ar urma să depășească 5 hectare. Pe platformă, printre clădirile industriale, într-o mare pondere în degradare, nefiind utilizate, se aflau și un număr de 156 de copaci, care au fost supuși unui studiu arboricol pentru a se decide câți dintre ei pot fi păstrați și relocați într-o pepinieră până vor reveni în cadrul proiectului mixed-use. Studiul a fost realizat de Conf. Dr. Horia Dan Vlasin de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca, care a decis că peste 120 de copaci sunt posibil de transplantat: ,,Criteriile de relocare au fost în primul rând specia, iar pe platforma Carbochim au fost atât specii de rășinoase, cât și specii de foioase. Am ținut cont de caracterul estetic al arborilor, de starea lor de sănătate și, implicit, și de posibilitatea de transplantare și de mutare a acestora. Teoretic, vârsta până la care pot fi extrași arborii și replantați este nelimitată, atât timp cât arborele este relocat fără a fi deranjat sistemul radicelar și cu balot de pământ, care face prinderea acestuia mult mai ușoară în noua locație.”

Până în prezent, au fost transplantați 74 de arbori în pepiniera Iulius din cadrul Stațiunii de Cercetare Horticolă USAMV, urmând să se întâmple la fel și cu restul de arbori sănătoși. ,,Relocarea arborilor nu este un proces des întâlnit. În ultimii ani, s-a recurs la relocarea unor arbori de dimensiuni mai mici, mai ales pentru spațiile verzi. Arbori atât de mari nu știu să se fi relocat, cel puțin la noi în Cluj. Bineînțeles, eforturile sunt destul de mari pentru relocare, în schimb, practic, viața acelui arbore va continua și, în plus, nu se așteaptă mult timp pentru a crește, pentru a oferi umbră, pentru a oferi peisaj pentru cetățeni”, a adăugat Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin.

Specialiștii au folosit utilaje speciale și s-au asigurat că sănătatea arborilor nu este afectată în niciun fel, mai ales că este vorba de arbori care ajung la o înălțime de 13 m și o greutate de 6-8 tone.

default

Arborii relocați au intrat în vegetație

Printre speciile de arbori care au fost mutați deja se numără tei paltini, brazi argintii, molizi, pruni roșii, magnolii și mesteceni. ,,Am început pregătirea recoltării din ianuarie 2023, atunci când am realizat primele lucrări la nivelul rădăcinilor. Au rămas așa timp de un an de zile, iar relocarea efectivă a început în ianuarie 2024, moment optim pentru astfel de lucrări, întrucât plantele se află într-un repaus vegetativ. Ca și procedură, au fost realizate săpături la rădăcină, cu un diametru de 2,5 metri și adâncime sub nivelul ultimei rădăcini, de aproximativ 1 metru. A urmat balotarea cu iută și plasă, pentru a ține pământul pe rădăcini, ulterior fiind efectiv transplantați. A fost un proces îndelungat și dificil, dar rezultatul este unul pe măsură, pentru că arborii au intrat deja în vegetație, a explicat Călin Revnic, Inginer Horticol IULIUS.

Arborii s-au alăturat altor 600 de copaci care se aclimatizează în pepinieră, din specii precum platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, liriodendron și metasequoia, care vor oferi umbră în noul parc pe care îl va avea Clujul. Pe lângă zona verde amenajată de aproximativ 5 hectare, proiectul va include și alte funcțiuni precum: spații de retail, office, rezidențial, entertainment și un centru de arte performative. Investiția se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

De la fostă platformă industrială, la o zonă vibrantă a orașului: grădină urbană, centru de arte performative și concepte interactive pentru întreaga comunitate, la doar 15 minute de centrul Clujului

Stefania Heinz

Published

on

De la fostă platformă industrială, la o zonă vibrantă a orașului: grădină urbană, centru de arte performative și concepte interactive pentru întreaga comunitate, la doar 15 minute de centrul Clujului

Aproximativ 14 hectare de pe fosta platformă Carbochim (fabrică modernizată și relocată) vor fi redate clujenilor prin proiectul de regenerare urbană ce va fi dezvoltat de compania IULIUS. Master planul acestuia este definit de un concept young și family-friendly, ce va include un centru de arte performative, zone de entertainment, facilități ce încurajează sportul, branduri în premieră pentru oraș și regiune, spații office, zone verzi amenajate de peste 5 hectare, noi conexiuni pietonale și pentru biciclete, dar și multe alte funcțiuni. Mixul propus se bazează pe studii de piață locale și pe nevoile comunității, care și-a exprimat opiniile pe platforma www.partedincluj.ro, încă din etapa incipientă de dezvoltare a conceptului. 

 

Proiectul companiei IULIUS de pe fosta platformă Carbochim își propune să integreze fosta zonă industrială (utilizată anterior doar pe o treime din suprafață) ca parte activă a orașului Cluj-Napoca. Centrat pe infuzia de spații verzi ample și experiențe urbane variate, acesta va fi un spațiu accesibil și cu facilități necesare vieții moderne. Grupul are experiența unor astfel de proiecte, cum sunt ansamblurile mixed-use deja dezvoltate la Iași și Timișoara,  care au avut un impact economic și social puternic asupra comunităților și au devenit locuri preferate de petrecere a timpului liber.

,,Cluj-Napoca a devenit o forță economică și odată cu aceasta a crescut și apetitul populației pentru tot ceea ce înseamnă un stil de viață cosmopolit și responsabil. Am ascultat nevoile și dorințele comunității, ne-am consultat cu numeroși reprezentanți ai societății civile, am lucrat împreună cu specialiști din domenii variate și am identificat soluții inspirate din așteptările locuitorilor astfel încât să ajustăm proiectul până la o formă care să fie îmbrățișată cât mai natural de oraș, cu beneficii reale și un impact solid în ceea ce privește dezvoltarea urbană și nu numai. Avem încredere că va fi un proiect pe cât de complex, pe atât de relevant în termeni de contribuție la calitatea vieții”, a spus Sorin Guttman, Project Manager.

Proiectul are la bază conceptul work-live-play, incluzând și funcțiuni în premieră, atât pentru Cluj-Napoca, cât și pentru Transilvania. Este vorba despre un centru de arte perfomative, prima sală de spectacole integrată într-un proiect real estate, centru de family entertainment, spații office, oportunități de dezvoltare a afacerilor, zone de petrecere a timpului liber, restaurante, branduri premium, spații de joacă pentru copii, facilități sportive și educaționale, parc și grădină japoneză, fresh market. Totodată, se vor realiza investiții importante și în infrastructură. Astfel, vor fi create mii de locuri de muncă încă din timpul construcției, numărul lor crescând proporțional cu dezvoltarea zonelor de office și retail, iar calitatea vieții va fi îmbunătățită pe mai multe paliere. Toate aceste facilități vor fi accesibile la doar 15 minute de centrul orașului.

Centru de arte performative, într-una dintre clădirile păstrate de pe fosta platformă Carbochim

Două dintre clădirile de pe vechea platformă industrială vor fi păstrate și reamenajate pentru a fi incluse în proiect. Este vorba despre clădirea administrativă, care va deveni hub antreprenorial, și hala cu arcade, care va deservi culturii clujene. Este o premieră ca în cadrul unui astfel de proiect să fie inclus și un centru de arte performative, care va găzdui spectacole, festivaluri, expoziții și multe altele. În acest sens, compania IULIUS are un parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, entitatea care se va ocupa de administrarea acestei locații destinată artei.

De asemenea, suplimentar, proiectul va include și o sală de spectacole, care presupune o îmbinare de programe pentru copii și pentru publicul larg. Sala va găzdui reprezentații ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment.

 

Vizite-experiență pentru toate categoriile de public

Proiectul va integra și un concept de entertainment în premieră în regiune, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Un alt centru de distracție va fi special dedicat copiilor de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare. Tot aici va exista infrastructură cinematografică de ultimă generație, care va integra concepte în premieră regională.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți. Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.

 

Peste 400 de branduri, formate home&deco, restaurante-concept și Fresh Market

Noul proiect va aduce o diversitate de magazine, de la cele accesibile tuturor categoriilor de public, până la branduri premium, de renume internațional. Oferta va include premiere regionale și pe profiluri precum: home&deco, DIY, jucării, librării, bijuterii, accesorii etc., dar și locații flagship ale unor branduri intens așteptate de clujeni.

Proiectul va fi o nouă destinație de petrecere a timpului liber și pentru că va reuni restaurante-concept cu tematică internațională. Pe lângă o zonă de food-court, care va integra operatori din gastronomia românească și globală, se vor regăsi restaurante și cafenele ce vor oferi experiențe deosebite, indoor și în aer liber.

Un alt concept în premieră va fi un Fresh Market modern, pe modelul celor din metropolele europene, care își propune să reunească producători locali cu cele mai proaspete produse, gata de preparat în fața clientului și de servit pe loc.

 

Sport în aer liber sau într-o sală de fitness ultra modernă

 

Proiectul va include zone de sport cu facilități de top pentru antrenamente, astfel încât mișcarea să devină o plăcere și să fie la îndemâna oricui. Cei care își vor dori să facă mișcare în aer liber vor putea opta și pentru zonele din parc, pentru sesiuni de yoga sau pentru plimbatul cu bicicleta. În total vor fi construite peste 700 m.l. de piste în interiorul proiectului, pe linia malului drept al Someșului, și aproximativ 2.500 m.l. prin modernizarea străzilor perimetrale. Această funcțiune se aliniază la noua strategie a orașului prin care se dezvoltă o infrastructură sustenabilă și a fost integrată ca urmare a dorinței comunității de a beneficia de o accesibilitate sporită cu bicicleta sau transportul în comun.

 

Peste 700 de arbori și 100.000 de plante decorative vor da culoare noii grădini urbane

Grădinile urbane au un rol cheie în proiectele IULIUS. În prezent, peste 600 de arbori maturi, cu vârste de până la 60 de ani și înălțimi de până la 13 metri, la care se adaugă și copacii posibil de relocat de pe fosta paltformă industrială se acomodează în pepiniera găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă USAMV Cluj-Napoca. Alături de alte 100.000 de plante decorative din diverse specii, aceștia vor oferi umbră din prima zi în spațiile verzi de peste 5,2 hectare propuse a fi amenajate. Tot aici va fi și o grădină japoneză, un concept inedit, unde vizitatorii se vor putea deconecta de ritmul cotidian. Pe lângă rolul său de a oferi cadrul pentru relaxare și conectare cu natura, parcul creat în locul spațiilor industriale va găzdui evenimente în aer liber, spectacole, seri de film și multe alte experiențe dedicate întregii familii.

 

Pod rutier, pasarele pietonale, piste biciclete, modernizare străzi – investițiile IULIUS în infrastructură pe fosta platformă Carbochim

Pentru a asigura conectivitatea întregii zonei, prin proiectul de reconversie urbană se vor realiza: un pod rutier și două pasarele pietonale peste râul Someș, modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii, amenajarea a două sensuri giratorii, amenajarea Pieței 1 Mai pe segmentul aferent proiectului, crearea a peste 3.200 de ml de piste de bicicletă, atât pe limitele străzilor perimetrale, cât și în cadrul proiectului, pe linia malului Someș. Parte din proiect vor fi și 1.600 de spații de parcare pentru biciclete și 900 de locuri pentru care va fi asigurat cablajul necesar stațiilor de încărcare electrică. Investiția va fi deservită de până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Conceptul întregului proiect este realizat de renumitul studio de arhitectură UNStudio din Olanda, această colaborare fiind o premieră nu doar în Cluj -Napoca, ci și în România.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

Capturi Aeriene Fascinante de la Turnurile de pe Frunzișului, realizate de Sergiu Razvan

Stefania Heinz

Published

on

În timp ce un val dens de ceață îmbrățișează Cluj-Napoca, artistul și fotograful cu drona, Sergiu Razvan, surprinde orașul sub o perspectivă cu totul nouă și captivantă. Astăzi, el ne încântă cu o serie impresionantă de imagini aeriene, captate deasupra celor iconice Turnuri de pe Frunzișului, ilustrând frumusețea și misterul ceaței ce învăluie orașul.

Cu ajutorul tehnologiei moderne, Sergiu Razvan reușește să captureze scene unice, ce dezvăluie o atmosferă magică și enigmatică. În aceste imagini, turnurile vechi de pe Frunzișului par să se ridice din ceață ca niște coloane de poveste, conturându-se vag în lumina difuză a dimineții.

Cu fiecare imagine, Sergiu Razvan ne poartă într-o călătorie vizuală fascinantă, invitându-ne să explorăm și să ne pierdem în misterul ceaței. De la perspective aeriene, orașul devine o panoramă ireală, unde clădirile se îmbină cu aburi albi și cu umbre vagi, creând un tablou irepetabil și îndrăzneț.

Aceste fotografii nu sunt doar capturi de momente, ci opere de artă în sine, care ne invită să reflectăm asupra frumuseții efemere și a trecerii timpului. În ele, Sergiu Razvan surprinde nu doar orașul, ci și emoția și povestea din spatele fiecărui cadru.

Astfel, prin talentul său și tehnologia modernă, Sergiu Razvan ne oferă o perspectivă unică asupra Clujului într-o zi cu ceață, aducând în prim-plan frumusețea și farmecul acestui fenomen natural. Apreciem efortul și talentul său și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce alte minuni ne va dezvălui în viitoarele sale proiecte fotografice.

Foto: Sergiu Razvan

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite