Connect with us

Prin Oras

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a mai făcut un pas legal pentru ”metroul lui Boc”: a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională pentru exproprieri. Vezi care e marele câștigător

Alex Campian

Published

on

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a mai făcut un pas legal pentru ”metroul lui Boc”: a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională pentru exproprieri. Vezi care e marele câștigător

Luni, 4 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.
Ce ne-a sărit în ochi din scurta descriere a proiectului este următorul aspect (cităm):
Pentru prezentul act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 283.182.098,36 lei, aferentă unui număr de 486 imobile, în suprafață totală de  418.188 mp., construcții în suprafață totală de 58.402 mp., împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc., astfel cum este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ.
Suma de 283.182.098,36 lei, aferentă despăgubirii imobilelor, reprezentând terenuri fără investiții prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul proiect, pentru localitățile Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, rezultă din raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat, membru atestat ANEVAR, Chelaru Ștefan Dragoș, având legitimația nr. 11297, valabilă pe anul 2023, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia.
Este chiar culmea cum se vor acorda 283 de milioane de lei despăgubiri pentru exproprierea a peste 400 de obiective (mai precis: 486 conform anexei 2 din sursa citată), când Boc tocmai ce a alocat suma de 300 de milioane de lei numai pentru exproprieri la un parc!
Și, pe sărăcia asta, cu 4 rânduri de alegeri în față, de unde scoate guvernul 56 de milioane de euro numai pentru exproprieri? Poate îi împrumută Boc?
CITEȘTE ȘI:

Apoi, la 486 de obiective de expropriat, credem că procesele cu cei nemulțumiți vor dura ani de zile.
Dar, studiind anexa 2, printre mulți pierdanți, găsim și un mare câștigător: UAT Municipiul Cluj-Napoca cu 53 de poziții la expropriere. Statul îi plătește primăriei, apoi va da în administrare municipalității aceleași terenuri pentru operarea metroului. Dacă OSĂ se facă ceva și nu ne apucă șoricelul lui Boc de cașcaval cam prin anul 2050.

De restul citiți și aplaudați: mândră corabia, meșter Cârmaciul.
Astfel, în conformitate cu dispozițiile legale în materie de expropriere, raportul de evaluare se întocmește avându-se în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 4 alin (4)  lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „expertul evaluator […] este obligat să se raporteze la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 111, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”
Prin prezentul act normativ se propune aprobarea:
1) amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, conform anexei nr. 1 la proiectul de act normativ;
2) declanșării procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.
3) listei proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza localităților Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, așa cum rezultă  din evidențele unităților administrativ – teritoriale, precum şi a sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor în valoare de 283.182.098,36 lei,  pentru un număr de 486 imobile, reprezentând teren în suprafață totală de 418.188 mp., construcții în suprafață totală de 58.402 mp., împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mp., astfel cum rezultă din anexa nr. 2 la proiectul de act normativ.
4) listei imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.
5) listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”,  prevăzută în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.
Întreaga suprafață de teren ce urmează a fi afectată de executarea lucrărilor preconizate este inclusă în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Cluj-Napoca izolat? Conexiunea aeriană cu Budapesta, suspendată! Efectul Schengen

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca pierde conexiunea aeriană cu Budapesta! Zborurile Aeroexpress, suspendate după intrarea României în Schengen!

Clujenii care voiau să evadeze rapid în capitala Ungariei vor fi dezamăgiți! Compania aeriană Aeroexpress Regional a anunțat că va suspenda temporar zborurile dintre Cluj-Napoca și Budapesta începând cu luna aprilie a acestui an.

Decizia a fost confirmată de conducerea companiei, care a explicat că zborurile Cluj – Budapesta vor fi suspendate temporar din cauza schimbărilor semnificative în gradul de ocupare a aeronavelor, odată cu ridicarea controalelor la frontiera terestră după intrarea României în spațiul Schengen. Se pare că acest lucru a afectat viabilitatea economică a rutei, clujenii optând mai des pentru transportul rutier.

Compania aeriană nu renunță definitiv la ruta Cluj – Budapesta, ci intenționează să o reintroducă într-o formă îmbunătățită la începutul sezonului de iarnă 2025. Rămâne de văzut dacă se vor menține aceleași prețuri, orare și frecvențe.

Zborurile dintre Cluj și Budapesta, inaugurate în septembrie 2022, au fost populare printre cei care doreau să evite drumul lung cu mașina, dar acum par să fi pierdut teren în fața accesibilității și confortului oferit de călătoria fără controale la graniță.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Ryanair atacă Clujul cu abonament de 79 de euro! Oare zguduie tronul lui Wizz Air?

Cosmin Ardelean

Published

on

Ryanair lansează abonament de 79 de euro! Clujenii primesc acces la reduceri și avantaje exclusive, dar Wizz Air rămâne rege pe aeroport!

Ryanair, una dintre companiile aeriene care operează pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, a anunțat lansarea unui nou serviciu de abonament anual, numit “Prime”, cu un preț de 79 de euro. Acest abonament promite să aducă avantaje semnificative clujenilor care călătoresc frecvent, oferind reduceri la bilete, locuri rezervate și asigurare de călătorie.

Serviciul “Prime”, lansat pe 25 martie, va fi disponibil inițial pentru un număr limitat de 250.000 de membri. Abonamentul include acces la reduceri lunare, locuri rezervate gratuite și asigurare de călătorie, încercând să fidelizeze clienții printr-un sistem de costuri predictibile și oferte personalizate.

Această mișcare a Ryanair urmează tendința din industria turismului low-cost, unde companiile concurează pentru atenția clienților prin diverse programe de fidelizare. Wizz Air, de exemplu, a lansat anul trecut serviciul “MultiPass”, oferind opțiuni pentru bagaj de cală și îmbarcare prioritară.

Cu toate acestea, chiar dacă Ryanair își extinde oferta, Wizz Air continuă să domine traficul aerian din Cluj. Conform raportului anual al aeroportului, Wizz Air a avut în 2024 o cotă de piață de 56,95% din totalul zborurilor regulate, urmată de Ryanair cu 13,26%. Acest lucru arată că Wizz Air rămâne jucătorul principal pe piața clujeană, chiar dacă concurența se intensifică.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Piedone în Cluj! Panică la magazine și firme! Fugă generală a angajaților!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică la Cluj! Piedone sosește să facă “curățenie”! Angajații unei brutării au fugit de frică!

Frica de controlul lui Cristian Popescu Piedone, noul comisar general al Oficiului Național pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a cuprins și județul Cluj! După ce a cutremurat industria alimentară din alte părți ale țării, Piedone se pregătește să ia la “puricat” și magazinele și firmele din Cluj-Napoca.

Renumele de “călău” al comercianților dubiosi îl precede. Comisarii ANPC au putere absolută: pot închide orice unitate, chiar și pentru șase luni, ceea ce ar însemna falimentul pentru mulți.

Un exemplu șocant al “efectului Piedone” s-a petrecut la o fabrică de pâine din zona Piatra Neamț. La vederea echipei de control, condusă chiar de Piedone, angajații au luat-o la fugă!

“Au fugit efectiv. Au plecat cu toții. E părăsită fabrica asta. Au lăsat și coca de aluat, au lăsat și gențile și hainele. Au plecat cu toții”, a declarat Piedone, descriind scena incredibilă.

Fabrica a fost închisă pe loc, până la remedierea problemelor descoperite. Acum, groaza se mută la Cluj. Surse din cadrul ANPC Cluj au confirmat că Piedone va inspecta personal județul și municipiul, vizând atât marile magazine, cât și alte societăți.

Comercianții clujeni se pregătesc cu teamă de vizita “temutului” comisar. Ce nereguli vor ieși la iveală? Va mai fugi cineva de Piedone? Răspunsurile vor veni în curând.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite