Connect with us

Prin Oras

Noul automotor Transferoviar Călători de pe ruta Cluj-Aghireș – un prim pas al proiectului trenului metropolitan

Alex Campian

Published

on

Noul automotor Transferoviar Călători de pe ruta Cluj-Aghireș – un prim pas al proiectului trenului metropolitan

Societatea Remarul 16 Februarie și Grupul Transferoviar Călători au inaugurat noul automotor TFC care va circula în zona metropolitană, pe ruta Cluj-Napoca – Aghireș. „Automotoarele Bombardier Talent sunt destinate, în principal, traficului regional metropolitan. Trenurile asigură un grad ridicat de confort, sunt prevăzute cu aer condiționat, wi-fi, toalete ecologice și au un nivel sporit de siguranță, fiind echipate cu camere de supraveghere”, arată reprezentanții celor două societăți.Trenul pleacă la ora 08:50 și circulă pe ruta din zona metropolitană, Cluj-Napoca – Aghireș.„Noi, echipa Transferoviar, avem misiunea să asigurăm mobilitatea călătorilor într-un mod confortabil și în condiții de siguranță, iar trenul automotor reflectă compania noastră și ceea ce vrem să facem.Trenurile sunt prevăzute cu aer condiționat, wi-fi, toalete ecologice și sunt echipate cu camere de supraveghere.Acest automotor, de tip Bombardier Talent, este o premieră în România. Iar astfel de automotoare rulează doar în Austria, Norvegia, Germania și Canada. Viteza este de 100-120 km/h și dispune de 120 de locuri pentru călători”, potrivit reprezentanților societății. Pentru început sunt disponibile 15 automotoare de acest tip, iar altele urmează să fie achiziționate. „O mare parte din aceste trenuri vor rula în zona metropolitană a Clujului, precum și în zona metropolitană București. Inclusiv pe trasee precum București-Aeroport, Ploiești-București și București-Brașov, începînd din martie 2022. Automotoarele au fost achiziționate din Germania. Prețul unui asemenea automotor este de peste 1 milion de euro”, a declarat Călin Mitică, reprezentant al Grupului Transferoviar. Edilul Emil Boc a salutat această investiție, apreciind calitatea automotoarelor, și a declarat că acesta reprezintă un prim pas pentru implementarea viitorului proiect al trenului metropolitan:„Salut această investiție privată, care reprezintă primul pas în realizarea trenului metropolitan! 
Putem spune că, de astăzi, un mic pas în realizarea acestui proiect major pentru comunitatea noastră se realizează. Felicit Transferoviar pentru această inițiativă! E bine că privatul vine și deschide această linie primul. Va fi și un test!Îi felicit și pe toți cei care au făcut această investiție posibilă, întrucât reprezintă un efort comun – o investiție privată în colaborare cu statul român”, a declarat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prezent la inaugurarea noului automotor TFC. Potrivit edilului, acest demers inițiat de Grupul Transferoviar va fi integrat proiectului trenului metropolitan, care se află într-o fază avansată de pregătire. Documentația pentru trenul metropolitan Cluj ar urma să fie definitivată anul viitor, conform reprezentanților autorităților.Odată cu inaugurarea noilor automotoare ale Grupului Transferoviar, care se înscriu în viziunea europeană asupra mobilității, cetățenii vor avea la dispoziție trenuri cel puțin din 30 în 30 de minute către zona metropolitană. Astfel, cele mai însemnate stații ale proiectului trenului metropolitan Cluj vor fi în zona IRA, unde va fi realizată o conexiune cu metroul, respectiv la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, unde va fi realizată și o legătură cu zona Gării.Dezvoltarea infrastructurii feroviare metropolitane va permite ca oamenii să poată munci pe o rază de 50 de kilometri față de municipiu și să revină acasă, seara, în timp util.„Vom asista la o dezvoltare urbană prin care oamenii vor avea posibilitatea ca pe o rază de 50 km să ajungă în 15 minute la Cluj-Napoca, să lucreze, iar seara să ajungă acasă cu un tren care circulă din 30 în 30 de minute, după cum se întâmplă peste tot în Europa. Acum lucrăm la integrarea trenului metropolitan cu transportul public din oraș. Astfel, cu un singur bilet cu care vei circula pe ruta Cluj-Nădășel sau Cluj-Aghireș, vei putea circula întreaga zi cu tramvaiul, cu autobuzul, cu troleibuzul și cu metroul, după ce va fi gata, în Cluj-Napoca”, a explicat Emil Boc. De altfel, un alt proiect care vizează modernizarea liniei de cale ferată se află în licitație la Ministerul Transporturilor – proiectul de electrificare Cluj-Oradea. Iar primele două tronsoane – Cluj-Aghireș și Aghireș-Poieni, care includ și Pasajul de la Tăietura Turcului, sunt în licitație, cu șanse considerabile ca acest proiect să fie realizat cel mai rapid la nivel național.Investiția realizată de Transferoviar reprezintă un prim pas în dezvoltarea circuitului trenului metropolitan Cluj. Pentru început a fost inaugurată ruta Cluj-Aghireș, care va fi completată cu proiectul trenului metropolitan. 

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Cosmin Ardelean

Published

on

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

O veste tristă lovește inima industriei românești: Ciserom Sebeș, fabrica de șosete cu o istorie de aproape 100 de ani, a închis porțile. Odată, gigant în producția de ciorapi, cu o capacitate de 10 milioane de perechi pe an, Ciserom lasă în urmă 98 de angajați și o bucată din istoria economică a țării.

Fabrica, înființată de un german în 1927, a trecut prin vremuri grele și glorioase. Pentru generații întregi de români, Ciserom era mai mult decât un loc de muncă. Era un simbol, o identitate. Așa cum își amintește cu nostalgie un fost angajat, Mihai Petrescu: “Când se ieșea din schimb era o mare de oameni, ca furnicile, care se îndrepta spre oraș”.

Dar vremurile s-au schimbat. Decizii greșite, concurența acerbă și costurile ridicate au încetinit motoarele gigantului. “Producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”, a mărturisit noul proprietar, o firmă din Sibiu care a preluat Ciserom în 2024.

Concluzia a fost tragică: închiderea. Cei 98 de angajați, mulți aproape de pensie, se confruntă acum cu incertitudinea șomajului. Ciorapii Ciserom, odată mândria industriei românești, se vând la prețuri derizorii pentru a lichida stocurile: 3-5 lei perechea.

Tragedia fabricii Ciserom este un simptom al problemelor cu care se confruntă industria românească: supraviețuirea într-o piață globalizată, în care costurile de producție sunt o provocare constantă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Stefania Heinz

Published

on

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent o fotografie pe rețelele sociale însoțită de întrebarea: „În suprafața delimitată, este legal să fii pe bicicletă? DA/NU🤓”.

Imaginea, aparent simplă la prima vedere, prezintă o zonă urbană bine definită – posibil un trotuar, o pistă pentru pietoni sau o zonă de intersecție – dar cu indicatoare care pot pune pe gânduri chiar și pe cei mai experimentați bicicliști.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar părerile sunt împărțite. Unii susțin că este legal, atâta timp cât nu există semne explicite de interzis sau nu se pune în pericol siguranța pietonilor. Alții invocă prevederi clare din Codul Rutier care interzic deplasarea cu bicicleta în anumite zone, cum ar fi trotuarele, dacă nu există pistă specială.

Ce spune legea?
Conform legislației rutiere în vigoare, bicicliștii nu au voie să circule pe trotuar decât dacă există o pistă special amenajată pentru ei. Totuși, situațiile pot fi interpretate diferit în funcție de marcaje, semne de circulație sau reglementări locale.

Tudor Chetreanu nu oferă un răspuns direct, ci provoacă publicul la reflecție – o abordare educativă ce atrage tot mai multă atenție.

Indiferent de răspunsul „corect”, inițiativa lui subliniază un lucru esențial: e nevoie de mai multă claritate în semnalizarea rutieră și de o educație constantă pentru toți participanții la trafic.

Tu ce crezi? E legal să fii pe bicicletă în acea zonă? Scrie-ți opinia în comentarii

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite