Connect with us

Orasul Tau

Cum a ajuns Clujul să renunţe la o stemă veche de peste 600 de ani şi să folosească în actele oficiale desenul unei eleve

Calin Roman

Published

on

Actuala stemă a Clujului, folosită din 1999, a fost adoptată în 2006, printr-o hotărâre de Guvern, şi este desenul unei eleve în urma unui concurs organizat în 1995 de Primăria Cluj-Napoca condusă în acele timpuri de Gheorghe Funar. Stema reală a Clujului este foarte veche, datează din 1377, seamănă cu cea a oraşelor Cracovia şi Praga. Specialiştii în heraldică contestă actuala stemă.

Actuala stemă a oraşului cuprinde o reprezentare a lupului dacic, una a zeiţei Minerva şi una a monumentului Memorandiştilor şi e folosită în actele oficiale din 1999. Toate aceste elemente sunt dispuse în trei zone, denumite cartiere, colorate în roşu, galben şi albastru. Proiectul a fost realizat în 1995 de o elevă de clasa a XII-a la Liceul de Arte Plastice, în urma unui concurs organizat de administraţia locală, condusă atunci de Gheorghe Funar. Ce conţine actuala stemă Stema judeţului Cluj a fost adoptată prin hotărârea de Guvern nr. 221/2006 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 190/28 februarie 2006. Este în uz din 1999. Stema înfăţişează un Dracones în partea superioară, respectiv o Minerva (pe fond albastru) şi monumentul Memorandiştilor (sinistră ctitorie funariotă, pe fond roşu), în partea inferioară. Aceste simboluri nu au nicio legătură cu însemnul heraldic tradiţional al capitalei Transilvaniei: trei turnuri deasupra unei porţi deschise, cu grilaj şi şapte creneluri, însemn pe care nici regimul comunist nu a îndrăznit să îl elimine de pe stema municipiului, scrie cluj.travel

Vechea stemă a judeţului Cluj, prezentă pe monumente (Obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului) şi clădiri din Cluj-Napoca (pe frontispiciul sediului Primăriei vechi din Piaţa Unirii)  FOTO: cluj.travel Specialiştii contestă Academicianul Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca, preşedintele Filialei Cluj a Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, spunea, în 2010, pentru Adevărul, că însemnul oficial nu este şi legal. „Ne râde toată Europa cu stema actuală. Am colegi de breaslă din străinătate care râd când văd această stemă. Nu respectă nimic: tradiţia heraldică, regulile sau culorile heraldice. E puerilă”, afirma acesta. Profesorul Edroiu a fost dat în judecată în 2003 de către Primăria Cluj-Napoca deoarece nu a aprobat stema. În 2009, primarul Clujului, pe atunci Sorin Apostu, i-a spus că renunţă la proces, dar el nu a primit nicio hârtie oficială. „Nici în ziua de azi nu am primit nimic de la Primăria Cluj-Napoca“, a declarat profesorul Nicolae Edroiu pentru „Adevărul“. În 2010, doi tineri au făcut o petiţie prin care militau pentru revenirea la stema oraşului de dinainte de perioada comunistă. Vechea stemă înfăţişează o poartă de cetate cu grilajul ridicat şi trei turnuri deasupra. Fostul însemn oficial este de orgine germanică, un simbol al saşilor din Ardeal. „Stema asta a fost folosită şi de austrieci, şi de unguri, de România interbelică, ba chiar, parţial, şi de comunişti”, spunea, în 2010, profesorul Edroiu.

Stema veche a Clujului seamănă cu cele ale oraşelor Cracovia şi Praga, după cum puteţi vedea mai jos (sursa foto: cluj.travel).

Scurt istoric al stemelor Clujului

1377 – Regele Ludovic de Anjou confirmă Clujului un sigiliu compus dintr-un zid crenelat, având o poartă cu grilaj şi trei turnuri cilindrice

1476 – sunt aduse mici modificări aspectului iniţial al blazonului – trunurile cilindrice devin patrulatere

1970  – comuniştii modifică stema iniţială adăugând o roată dinţată, o carte şi stema RSR. Turnurile sunt, însă, păstrate

1995 – primarul Gheorghe Funar organizează un concurs de proiecte în vederea alegerii unei noi steme a oraşului. Câştigă proiectul tricolor, cu lupul dacic, zeiţa Minerva şi monumentul Memorandiştilor

1999 – noua stemă începe să fie folosită în actele oficiale; stema nu este însă aprobată de către Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, deoarece nu respectă normele şi canoanele artei heraldice

2009 – Nicolae Edroiu, şeful Comisiei Locale de Heraldică atrage din nou atenţia autorităilor locale că foloseşte o stemă ilegală

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

Polițiștii locali au distribuit mărțișoare în trafic.

Stefania Heinz

Published

on

Începutul unei primăveri frumoase este marcat de un mărțișor! Astăzi, cu ocazia zilei de 1 Martie, între orele 09.00-11.00, polițiștii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au împărțit mărțișoare și zâmbete șoferițelor și doamnelor aflate în trafic în zona centrală a orașului.

Pe lângă simbolurile primăverii, polițiștii locali au transmis și recomandări privind circulația în condiții de siguranță.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Act de Barbarie în Clujul Civilizat: Un Străin Scuipat în Curtea unui Imobil din Centru – O Reflectare Asupra Responsabilității Sociale

Anamaria Ioana

Published

on

Un student de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a relatat pe un grup destinat studenților străini din Cluj-Napoca un incident deranjant ce a avut loc în curtea unui imobil din centrul orașului.

Tocmai ieșisem să fac cumpărături, iar în momentul în care am ajuns chiar în fața ușii mele, am fost martor la această scenă. Nu-l cunosc pe individul respectiv. Dacă aveți sugestii cu privire la cum ar trebui să procedez în urma unei astfel de situații, vă rog să mă ajutați!, a declarat Taka Orsuka, student străin la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Imaginile șocante surprinse într-un videoclip au avut loc pe Calea Moților 67. Persoana care a filmat a subliniat că toți locuitorii din curtea respectivă adoptă un comportament inuman.

Este foarte probabil că acești indivizi sunt chiriași ai Primăriei Cluj-Napoca, care se confruntă cu dificultăți sociale.

În legătură cu acest incident, doar Poliția Cluj are competența de a investiga întâmplările. Cei responsabili pot fi identificați și aduși ușor în fața justiției.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Facturile Electrica au explodat după 2 luni de mentenanță

Anamaria Ioana

Published

on

Clienții Electrica inundă mediul online cu nemulțumiri legate de serviciile companiei. După două luni în care atât aplicația cât și site-ul au fost nefuncționale, consumatorii se confruntă acum cu facturi umflate și cu indexuri de consum scoase parcă din burtă. În plus, noua aplicație se dovedește a fi un eșec total.

“Factură umflată cu 200 kW în plus față de consumul real”, se plâng clienții.

“De obicei, consumul meu lunar nu depășește 200 kW, iar acum pentru luna ianuarie mi-ați facturat 457 kW”, este una dintre plângerile exprimate de consumatori.

Economica.net - Anunț important al Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se schimbă - Economica.net

În plus, clienții Electrica ridică problema absenței opțiunii de a raporta neregulile în noua aplicație, semnalând o posibilă explozie a nemulțumirilor.

 

Serviciul de asistență nu mai este funcțional după ce facturile au fost umflate, se plâng utilizatorii.

Creați estimări peste estimările voastre și adăugați artificial cel puțin 100 kW la index-urile noastre pentru a ne taxa mai mult. Ne înșelați în mod evident și ignorați reclamațiile noastre, au reclamat clienții.

După două luni de mentenanță, noua aplicație este un fiasco și stârnește frustrare printre consumatori.

 

Aplicație dezastruoasă în toate privințele. Nu se deschide, generează erori, trimite facturi eronate și inexistente, nu există istoric al indexurilor, iar comunicarea cu Electrica este imposibilă (centrul de asistență este inexistent)”, se plâng utilizatorii.

Vai de capul vostru! Ce actualizare minunată ați făcut la aplicație și la datele noastre. Nu mai putem trimite citirile contoarelor, nu mai putem face plăți, reclamă consumatorii.

Electrica Furnizare nu a fost niciodată o companie apreciată de consumatori. Aceștia au avut mereu zeci sau sute de plângeri. La biroul pentru relații cu clienții din centrul Clujului, oamenii sunt ținuți ore întregi afară, indiferent dacă plouă sau e frig, iar paznicul se comportă precum un tiran, jignind și agresând clienții. Cu toate acestea, această nouă problemă legată de facturile umflate, tot din cauza companiei, i-a făcut pe cei mai mulți consumatori să explodeze de furie, amenințând că vor face plângeri la Protecția Consumatorului.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate