Connect with us

Orasul Tau

Cum a ajuns Clujul să renunţe la o stemă veche de peste 600 de ani şi să folosească în actele oficiale desenul unei eleve

Published

on

Actuala stemă a Clujului, folosită din 1999, a fost adoptată în 2006, printr-o hotărâre de Guvern, şi este desenul unei eleve în urma unui concurs organizat în 1995 de Primăria Cluj-Napoca condusă în acele timpuri de Gheorghe Funar. Stema reală a Clujului este foarte veche, datează din 1377, seamănă cu cea a oraşelor Cracovia şi Praga. Specialiştii în heraldică contestă actuala stemă.

Actuala stemă a oraşului cuprinde o reprezentare a lupului dacic, una a zeiţei Minerva şi una a monumentului Memorandiştilor şi e folosită în actele oficiale din 1999. Toate aceste elemente sunt dispuse în trei zone, denumite cartiere, colorate în roşu, galben şi albastru. Proiectul a fost realizat în 1995 de o elevă de clasa a XII-a la Liceul de Arte Plastice, în urma unui concurs organizat de administraţia locală, condusă atunci de Gheorghe Funar. Ce conţine actuala stemă Stema judeţului Cluj a fost adoptată prin hotărârea de Guvern nr. 221/2006 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 190/28 februarie 2006. Este în uz din 1999. Stema înfăţişează un Dracones în partea superioară, respectiv o Minerva (pe fond albastru) şi monumentul Memorandiştilor (sinistră ctitorie funariotă, pe fond roşu), în partea inferioară. Aceste simboluri nu au nicio legătură cu însemnul heraldic tradiţional al capitalei Transilvaniei: trei turnuri deasupra unei porţi deschise, cu grilaj şi şapte creneluri, însemn pe care nici regimul comunist nu a îndrăznit să îl elimine de pe stema municipiului, scrie cluj.travel

Vechea stemă a judeţului Cluj, prezentă pe monumente (Obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului) şi clădiri din Cluj-Napoca (pe frontispiciul sediului Primăriei vechi din Piaţa Unirii)  FOTO: cluj.travel Specialiştii contestă Academicianul Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca, preşedintele Filialei Cluj a Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, spunea, în 2010, pentru Adevărul, că însemnul oficial nu este şi legal. „Ne râde toată Europa cu stema actuală. Am colegi de breaslă din străinătate care râd când văd această stemă. Nu respectă nimic: tradiţia heraldică, regulile sau culorile heraldice. E puerilă”, afirma acesta. Profesorul Edroiu a fost dat în judecată în 2003 de către Primăria Cluj-Napoca deoarece nu a aprobat stema. În 2009, primarul Clujului, pe atunci Sorin Apostu, i-a spus că renunţă la proces, dar el nu a primit nicio hârtie oficială. „Nici în ziua de azi nu am primit nimic de la Primăria Cluj-Napoca“, a declarat profesorul Nicolae Edroiu pentru „Adevărul“. În 2010, doi tineri au făcut o petiţie prin care militau pentru revenirea la stema oraşului de dinainte de perioada comunistă. Vechea stemă înfăţişează o poartă de cetate cu grilajul ridicat şi trei turnuri deasupra. Fostul însemn oficial este de orgine germanică, un simbol al saşilor din Ardeal. „Stema asta a fost folosită şi de austrieci, şi de unguri, de România interbelică, ba chiar, parţial, şi de comunişti”, spunea, în 2010, profesorul Edroiu.

Stema veche a Clujului seamănă cu cele ale oraşelor Cracovia şi Praga, după cum puteţi vedea mai jos (sursa foto: cluj.travel).

Scurt istoric al stemelor Clujului

1377 – Regele Ludovic de Anjou confirmă Clujului un sigiliu compus dintr-un zid crenelat, având o poartă cu grilaj şi trei turnuri cilindrice

1476 – sunt aduse mici modificări aspectului iniţial al blazonului – trunurile cilindrice devin patrulatere

1970  – comuniştii modifică stema iniţială adăugând o roată dinţată, o carte şi stema RSR. Turnurile sunt, însă, păstrate

1995 – primarul Gheorghe Funar organizează un concurs de proiecte în vederea alegerii unei noi steme a oraşului. Câştigă proiectul tricolor, cu lupul dacic, zeiţa Minerva şi monumentul Memorandiştilor

1999 – noua stemă începe să fie folosită în actele oficiale; stema nu este însă aprobată de către Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, deoarece nu respectă normele şi canoanele artei heraldice

2009 – Nicolae Edroiu, şeful Comisiei Locale de Heraldică atrage din nou atenţia autorităilor locale că foloseşte o stemă ilegală

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement ZOFF
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că „anii de pandemie și recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc și mai aproape”.

Published

on

„Astăzi, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vă asigur, din nou, de respectul meu personal și al Guvernului României față de identitatea și valorile comunității maghiare.

Vă doresc, dumneavoastră, cetățenilor români de etnie maghiară, să aveți o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniți în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte.

Anii de pandemie și recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc și mai aproape, împărtășind aceste momente grele, prin solidaritate între noi și mai ales față de prietenii și vecinii noștri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului.

Spiritul toleranței și al armoniei, în care toate minoritățile beneficiază de drepturi constituționale egale ne oferă azi ocazia de a ne manifesta generozitatea și recunoștința.

La mulți ani tuturor maghiarilor din România și de pretutindeni!”, arată mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

Armata Americană înarmată pană in dinţi cu Humvee-urile in Cluj – Ce ne ascunde Guvernul?

Published

on

Autor Text si Imagine – Mihnea Radu

Am văzut poza asta cu Humvee-ul, făcută azi în Piața Mihai Viteazul. Nu că o dau în OZN-uri sau ceva, dar citeam acum vreo două săptămâni mai multe articole legate de pandemia Covid-19, cum că ar fi un pretext pentru mișcarea în tihnă a trupelor americane pe teatrele operaționale, mai exact programul lor numit “Defender Europe 2020”. În plus de asta, din cele citite acolo, nici unul din soldații americani nu a fost văzut să poarte mască. Pe lângă asta, tocmai a scos astăzi Iohannis armata în stradă. Totul perfect până aici, cu excepția a minim 2 aspecte care imi vin așa, la rece, în cap:
1. De ce sunt echipați soldații full, cu arme la ei?
2. De unde au apărut Humvee-urile?
Întreb asta pentru că n-am văzut până acum niciodată echipamentul ăsta și atâtea H-uri, nici măcar la paradele de 1 Decembrie, numai ARO-uri, ROMAN-uri și DAC-uri. Știu că România e satelit al SUA, DAR… nu e un pic overkill faptul că toată România a devenit împânzită de Humvee-uri și soldați echipați full?
Acum câteva luni de zile, China, aliata Rusiei, a încheiat un contract de colaborare cu Italia, ca să își consolideze puterea în ceea ce privește comerțul în Mediterană, dar și datorită poziției strategice a Italiei în caz de conflicte. Bineînțeles, automat, puterea SUA scade asupra Italiei, din cauza Chinei. MIE UNUL mi se pare FOARTE ciudat că virusul a pornit din China, dar exploatează exagerat de tare Italia. Nu numai din punct de vedere al infectaților de acolo, dar și mass-media vuiește toată despre Italia, asta în condițiile în care nu în Italia a izbucnit Covid-ul, ci în China. Perdea peste ochii oamenilor de rând? Io zic că DA!
De ani buni, China și Rusia sunt oponenții comerciali incontestabili ai SUA, din cauză că importanța și puterea comercială pe care o au chinezii și rușii amortizează super tare monopolul dolarului la nivel global —>>>> pierderi economice masive pentru SUA. De ceva vreme, SUA provoacă încontinuu Rusia cu dizlocări militare și mișcări de piață, iar Putin strânge calm din dinți televizat.
DAR cel mai grăitor exemplu, după părerea mea, este faptul că, deși tot mapamondul se “ascunde” de Covid-19, SUA decide să continue exercițiul militar “Defender Europe 2020”, care ar fi putut fi amânat DE TOT, nu doar redus efectivul, având în vedere “starea de urgență” de pe planetă și faptul că oamenii sunt obligați să stea în casă.
DE CE nu ai voie să ieși între 22:00-06:00 din casă?!?! Ei bine, fiindcă trupele și echipamentele militare se mișcă noaptea, pe culoare bine stabilite dinainte, fără să existe “curioși”, care să fie un ghimpe în curul americanilor. În plus de asta, nu vi se pare ciudat faptul că RUSIA nu prea apare pe la televizor cu haosul Covid-19, deși e imensă ca țară? 🤔😊 #numazic

French soldiers of the 501st Main Battle Tank Regiment, Free French 2nd Armoured Division prepare their Leclercs in Parsberg Nov. 1, 2019. They are taking part In the Dragoon Ready exercise at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany. Dragoon Ready is a 7th Army Training Command led exercise designed to ensure readiness and certify the 2nd Cavalry Regiment in NATO combat readiness and unified land operations. Working with NATO allies and partners, the 2nd Cavalry Regiment will culminate the exercise with a multinational combined arms live fire and force on force field training exercise. Held annually, Dragoon Ready will incorporate roughly 5,300 multinational Soldiers and over 1,000 pieces of equipment. (U.S. Army photo by Spc. Enrique Moya, Joint Multinational Readiness Center)

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

Imagini din fostul cartier Sinuța, actualul Zorilor.

Published

on

Centrul Clujului era legat la jumătatea veacului trecut de cartierul Sinuta, actualul Zorilor, de autobuzul 6, un TV-2 U varianta urbană. 

Autobuzul urca pe strada Republicii și ajungea în strada Observatorului, pe lângă căminul 17 și trecând pe lângă fostul Centru de calcul.

CARTIERUL SINUȚA

În urmă cu vreo jumătate de secol, pe locul actualului cartier Zorilor, la periferia orașului, se întindea un alt cartier: cartierul Sinuta. Din Calea Turzii, spre est, se desprindea strada Observatorului, mergând până la dealul ce mărginește depresiunea Mănăşturului. Numele străzii se datorează Observatorului Astronomic construit la intersecția ei, cu strada Republicii, între 1921-1932. Acum, amintirea lui o mai păstrează doar numele străzii și imaginile fotografice. În locul său, se înalță edificiul impunător în care funcționase înainte de 1989 Institutul de Calcul. Azi clădirea e ocupată vremelnic de ”Sigma Shopping Center”.

Cartierul Sinuța era alcătuit din case înconjurate de grădini și de pomi fructiferi, străbătut fiind de ulițe nepavate cu statut de străzi și cu nume ce duc cu gândul la simbioza dintre Univers și Natură, precum Zorilor, Luceafarului, Lunii, Pajistii, Mestecenilor, Castanilor, Cireșilor, Caisului, Viilor etc. Sigur, nu lipsea strada care dăduse numele cartierului: strada Sinuta.

Faima locuitorilor din cartierul Sinuta, nu era cu nimic mai prejos decât cea a mănășturenilor cu care se învecinau. În localurile sau la balurile Clujului primei decade a secolului XX, temuți erau bătăușii din cartierul Sinuta, asemeni cuțitarilor din Mănăștur. Dar cum nimic nu este veșnic, și aceștia – odată cu cartierul Sinuta –, au pierit sub valul uitării și al schimbărilor generat de trecerea timpului”, a explicat Ioan Ciorca, unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III”.

Observatorul astronomic a fost mutat în cele din urmă de pe strada Observatorului pe strada Cireșilor, tot din cartierul Sinuta, actualmente Zorilor. În locul Observatorului a fost ridicată clădirea în care a funcționat IEIA. Treptat, pe strada Observatorului au apărut blocurile comuniste și numele cartierului a fost schimbat în Zorilor. 

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate