Connect with us

Prin Oras

Tabăra şcolară de la Leghia a intrat în procedură de expertizare a viitoarelor lucrări de reabilitare şi dare în folosinţă

Alex Campian

Published

on

Tabăra şcolară de la Leghia a intrat în procedură de expertizare a viitoarelor lucrări de reabilitare şi dare în folosinţă

Cândva neîncăpătoare şi pline de viaţă datorită miilor de copii care le treceau pragul în fiecare an, taberele şcolare par a fi duse în vacanţă… definitiv. Clădiri abandonate, copaci crescuţi haotic, chiar prin acoperiş, şi multă nepăsare. La Leghia nu se mai aud râsete de copii, ci doar glasul paraginii.În vremurile ei bune, tabăra şcolară de la Leghia, din comuna clujeană Aghireşu, avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină. La Leghia, în judeţul Cluj, veneau aproape 3000 de elevi în fiecare vară. Din 2012 nu a mai călcat picior de elev în această tabără, iar de atunci, timpul pare că a încremenit pe modulul paragină: fostele dormitoare au fost deconectate de la reţeaua de energie electrică. Din depărtare, clădirile albe cu acoperiş roşu par întregi. Când o iei însă la picior printre bălării şi floră spontană, abia reuşeşti să te apropii. Până la uşa fostei tabere, drumul e o cursă cu capcane pe treptele sparte. Iar de acolo te umflă plânsul…Ca şi celelalte tabere şcolare din tară, şi cea de la Leghia a trecut în administrarea unei primării. Dar comuna Aghireșu nu a avut bugetul necesar să aibă grijă de ea, în 2019 a predato, cu forme legale, Consiliului Judeţean, care şi-a manifestat intenţia de a o readuce la viaţă.Doar pentru reabilitarea clădirilor, ar fi nevoie de cel puţin 300 000 de euro. Bani pe care, conform declaraţiei purtătorului de cuvând al CJ Cluj, Mihai Hurezeanu, nu i-au putut atrage în bugetul pe 2020 al Consiliului Judeţean. Pandemia, bat-o vina!”Am încercat să investim dar nu au putut fi duse fonduri în bugetul din 2020 din cauza urgenţei pandemice.”Acum, Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP anunțul privind achiziția serviciilor de expertiză tehnică a corpurilor de clădire care aparțin Taberei Școlare de la Leghia, ca să vadă în ce condiții pot fi reabilitate și valorificate.”Expertiza va urmări realizarea unei evaluări tehnice cuprinzătoare a construcțiilor, determinarea stării tehnice actuale a acestora, precum și studierea posibilităților de extindere sau modernizare a edificiilor. Totodată, vor mai fi realizate și investigațiile necesare pentru stabilirea soluțiilor de consolidare pentru fiecare corp în parte, dacă aceste intervenții sunt necesare”, arată instituția.Contractul de expertiză e evaluat la 30.500 de lei plus TVA, adică peste 7.600 de euro, bani asigurați din bugetul propriu al instituției; expertiza ar urma să fie terminată în 60 de zile de la data comunicării ordinului de începere a contractului.Tabăra își păstrează destinația pentru care a fost edificată, de organizare a taberelor școlare și desfășurare a activităților de turism pentru tineret, intenția forului administrativ județean fiind de reabilitare a complexului și de redare a acestuia în circuitul taberelor școlare și al evenimentelor socio-educaționale.Campusul are șapte corpuri de clădire, cu o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, blocat în trafic! Drumul salvator întârzie! Când vom scăpa de cozi?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, tot mai departe de fluidizarea traficului: Drumul Tureni – Autostrada, gata abia în vară!

Clujenii care sperau la o rezolvare a problemelor de trafic din zona metropolitană vor mai avea de așteptat! Deși anunțat ca o soluție-cheie pentru decongestionarea traficului, drumul expres de la Tureni la Autostrada Transilvania nu va fi gata mai devreme de luna iunie 2025.

Acest “ciot” de doar 5 kilometri, dar de o importanță strategică pentru regiune, întârzie să fie finalizat, spre dezamăgirea experților și a șoferilor. Asociația Pro Infrastructură a criticat dur întârzierile, subliniind că antreprenorii nu și-au respectat termenele, în ciuda “circumstanțelor atenuante” de a fi la primul lor proiect de anvergură.

“Din păcate… constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu”, precizează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru acest drum expres a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, cu ordin de începere emis în 21.08.2023. Termenul inițial de finalizare era februarie 2025, dar se pare că acest termen nu va fi respectat.

Proiectul, cu un cost estimativ de 568 de milioane de lei (fără TVA), presupune construcția a șapte poduri și viaducte, cel mai lung având 258 de metri și traversând Valea Racilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite