Connect with us

Social

Epidemia care lovește la 100 de ani – coincidență sau mână criminală?

Calin Roman

Published

on

 by Stela Spataru

Panica pune încet-încet stăpânire pe întreaga lume pe măsură ce bilanțul epidemiei de coronavirus din China se agravează. La ora actuală sunt 81 de morți și aproape 3000 de cazuri la nivel mondial.

Panica pune încet-încet stăpânire pe întreaga lume pe măsură ce bilanțul epidemiei de coronavirus din China se agravează. La ora actuală sunt 81 de morți și aproape 3000 de cazuri la nivel mondial.
În timp ce organizațiile internaționale se codesc să declare o pandemie, oamenii și-au adus aminte că acum 100 de ani, în 1920, lumea se confrunta cu epidemia de gripă spaniolă, debutată în 1918.
Ce e și mai ciudat este că și la 1820 lumea se lupta cu o epidemie de holeră, care a decimat Asia.
Coincidența-coincidențelor, la 1720, epidemia de ciumă bubonică din Europa a distrus populația orașului francez Marseille.

La fiecare 100 de ani o epidemie, iar numărul victimelor din ce în ce mai mare.

1720: Marea Ciumă din Marseille a făcut 50.000 de morți în oraș și încă 50.000 în provinciile învecinate.
1820: Bilanțul holerei care a lovit Asia și a ajuns până în Europa nu a putut fi niciodată stabilit. Ne putem face doar o idee despre mortalitatea ridicată a epidemiei dacă ținem cont că numai în Bangkok au murit 30.000 de oameni.
1920: Gripa spaniolă a fost un dezastru greu de imaginat – 500 milioane infectați la nivel mondial. Estimările privind morții merg de la 50 la 100 de milioane de oameni.

Este prea devreme să spunem ce ne așteaptă de la actuala epidemie, dar perspectivele sunt înspăimântătoare. Potrivit specialiștilor, rata mortalității în cazul infecției cu coronavirus este de 15%, mult mai mult decât alte infecții similare, în care mortalitatea este de doar 3%.
La fel de grav este faptul că specialiștii chinezi au anunțat că boala se poate transmite încă din perioada de incubație, cu mult înainte ca purtătorul să dea semne de boală. Această posibilitate face ca toate măsurile de control luate pe glob să fie inutile. Controalele de pe aeroporturi nu servesc la nimic dacă un pasager purtător de coronavirus se prezeintă perfect sănătos, fără febră, fără măcar să strănute. Este foarte posibil ca oamenii aceștia să umble o săptămână sau două printr-un oraș european, împrăștiind coronavirusul în stânga și-n dreapta.

Am putea crede că este un mod prin care planeta mai reduce din populație, dar la fel de bine ne putem întreba dacă nu este vorba de forțe obscure care încearcă același lucru. Tot mai multă lume vorbește de o armă biologică, un virus scăpat din laborator sau pur și simplu un virus plantat discret – nu întâmplător în China, o țară care deranjează prin puterea economică. Iar efectele se văd, coronavirusul nu a lovit doar populația, ci și economia Chinei.

Source Link

Facebook Comments Box

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Grigorescu din Cluj-Napoca: Cartierul Cel Mai Dorit din Europa

Stefania Heinz

Published

on

În inima Transilvaniei, într-un colț pitoresc al României, se află un cartier cu totul special: Grigorescu. Situat în Cluj-Napoca, acest cartier a devenit cunoscut nu numai pentru frumusețea sa naturală, ci și pentru calitatea vieții remarcabilă pe care o oferă locuitorilor săi. Considerat nu doar cel mai bun, ci și cel mai sigur cartier din Europa, Grigorescu îmbină armonios eleganța urbană cu confortul și siguranța.

Cluj-Napoca se clasează pe locul 13 în topul celor mai sigure orașe din lume, având un indice de criminalitate sub 20%. Acest procent reflectă un nivel redus al infracționalității, incluzând un număr redus de crime, tâlhării, furturi de mașini și furturi de buzunare, conform informațiilor prezentate de Stirileprotv.ro.

Pe lângă Cluj Napoca, România mai are patru orașe în clasament.

Conform statisticii, Brașovul ocupă locul 2 în topul orașelor sigure din România. Este urmat de Timișoara, Iași și București.

În spatele scorului excelent al Cluj-Napoca stau măsuri eficiente de securitate, cooperare comunitară și eforturi susținute ale autorităților locale.

Rank City Safety Index
1 Cluj-Napoca, Romania 77.9
2 Prague, Czech Republic 75.4
3 Timisoara, Romania 74.3
4 Brno, Czech Republic 73.9
5 Warsaw, Poland 73.9
6 Krakow (Cracow), Poland 73.3
7 Bucharest, Romania 71.9
8 Nizhny Novgorod, Russia 71.6
9 Wroclaw, Poland 71.4
10 Bratislava, Slovakia 69.5
11 Poznan, Poland 68.7
12 Gdansk, Poland 65.9
13 Budapest, Hungary 65.6
14 Varna, Bulgaria 64.1
15 Moscow, Russia 63.9
16 Lviv, Ukraine 61.7
17 Saint Petersburg, Russia 60.8
18 Sofia, Bulgaria 58.9
19 Kiev (Kyiv), Ukraine 54.9
20 Yekaterinburg, Russia 53.7
21 Novosibirsk, Russia 52.4
22 Kharkiv, Ukraine 51.4
23 Minsk, Belarus 47.6
24 Odessa (Odesa), Ukraine 45.9
25 Dnipro, Ukraine 45.4

Calitatea Vieții de Excepție

Cu străzi îngrijite și parcuri bine întreținute, Grigorescu emană o atmosferă de liniște și rafinament. Spațiile verzi abundente și aerul curat fac din acest cartier un adevărat paradis pentru cei care caută să scape de agitația urbană. Casele și blocurile elegante se îmbină perfect cu natura din jur, oferind un cadru deosebit de plăcut pentru locuire.

Siguranța – O Prioritate

Siguranța locuitorilor este o prioritate în Grigorescu. Cu străzi luminate și patrule de poliție active, acest cartier oferă un mediu sigur și protejat pentru toți rezidenții săi. Este un loc unde oamenii se pot simți în siguranță, indiferent de ora sau de ziua în care se află pe străzi.

Renovarea Malului Someșului – Un Element Cheie

Renovarea malului Someșului a reprezentat un moment crucial pentru Grigorescu. Această inițiativă a îmbunătățit nu numai aspectul estetic al cartierului, ci și calitatea vieții pentru locuitori. Prin crearea unor zone de agrement și recreere pe malul râului, Grigorescu a devenit și mai atractiv pentru rezidenți și turiști deopotrivă. Acest lucru a avut un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare locale, determinând o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor cu cel puțin 10%.

Un Cartier Curat și Verde

Grigorescu este cunoscut nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru curățenia și verdele său abundent. Locuitorii se bucură de spații verzi bine întreținute și de străzi curate, iar acest lucru contribuie la o calitate superioară a vieții. Este un cartier în care toți își doresc să trăiască, datorită mediului său prietenos și a confortului oferit.

Concluzie

Cu peisaje pitorești, siguranță și un mediu prietenos, Grigorescu din Cluj-Napoca se afirmă ca unul dintre cele mai dorite cartiere din Europa. Renovarea malului Someșului a adus un plus de valoare și a contribuit la creșterea atracției acestui cartier. Cu un mix echilibrat de natură și urbanism, Grigorescu este cu siguranță un loc în care să îți dorești să trăiești.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite