Connect with us

Sport

Accesul la îngrijire medicală în școlile din Cluj-Napoca: 1 medic stomatolog are grijă de 2.500 de elevi și preșcolari

Stefan Petre

Published

on

Asistență medicală în școlile din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

Educație

În Cluj-Napoca, elevii și preșcolari pot să-și trateze problemele medicale dentare în 20 de cabinete stomatologice școlare.

Asistență medicală în școlile din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca – Facebook

  Potrivit datelor transmise de Primăria Cluj-Napoca, îngrijirea medicală din unitățile de învățământ este asigurată de 30 de medici generaliști și 101 de asistente. Statistic vorbind, asta înseamnă cu un medic specializat în medicină generală are grijă de 1.600 de copii.  De asemenea, elevii și preșcolari pot să se trateze la 20 de cabinete stomatologice școlare, la 19 medici stomatologi.Având în vedere că elevii și preșcolarii din Cluj-Napoca sunt în număr de circa 48.000, asta înseamnă că un medic stomatolog asigură îngrijirea pentru aproximativ 2.500 de copii. 
CITEȘTE ȘI:
Prea mulți elevi, prea puține școli, în Cluj. În 14 unități elevii vor studia în două schimburi. „Florești e suprapopulat” „La Cluj-Napoca, toți elevii și preșcolarii au acces la asistență medicală de calitate. 30 de medici de medicină generală, 101 asistente, 19 medici stomatologi și 15 asistente în cabinetele stomatologice școlare asigură îngrijirea medicală pentru 8.000 și circa 40.000 elevi în cabinete medicale în 45 de grădinițe, 62 de școli și licee, 20 de cabinete stomatologice în școli”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
Atribuțiile medicilor generaliști din cabinetele școlareÎn ceea ce privește atribuțiile medicilor din cabinetele școlare, acestea sunt stabilite prin ORDINUL nr. 653 din 25 septembrie 2001.În ceea ce privește asistenţa medicală curativă, medicii au următoarele atribuții: 1. Acorda la nevoie primul ajutor prescolarilor, elevilor şi studenţilor din unităţile de învăţământ arondate medicilor respectivi.
2. Examinează, tratează şi supraveghează medical elevii bolnavi, izolati în infirmeriile şcolare, precum şi studenţii bolnavi.
3. Acorda consultaţii medicale la solicitarea elevilor şi studenţilor din unităţile de învăţământ arondate, trimitandu-i, după caz, pentru urmărire în continuare la medicul de familie sau la cea mai apropiată unitate de asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
4. Prescrie medicamente eliberate fără contribuţie personală, pentru maximum 3 zile, elevilor şi studenţilor care prezintă afecţiuni acute care nu necesita internare în spital.
5. La recomandarea expresă a medicului specialist prescrie medicamente eliberate fără contribuţie personală pentru elevii şi studenţii care prezintă afecţiuni cronice.CITEȘTE ȘI: 
Cluj-Napoca are cu 10.000 de elevi și preșcolari mai mulți decât acum 10 ani. Boc: „Am construit echivalentul a 6 școli. Mai facem două noi” Mai multe detalii despre prevenție și prestaţiile medicale la nivelul colectivităţilor le găsiți în ordinul menționat, accesând link-ul legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/32547.Ce fac medicii stomatologi în cabinetele școlare?Potrivit legii, atribuțiile medicilor stomatologi din cabinetele stomatologice din şcoli privind asistenţa stomatologica preventivă şi curativă sunt următoarele:1. Aplica măsuri de igiena orodentara, de profilaxie a cariei dentare şi a afectiunilor orodentare.
2. Efectuează examinari periodice ale aparatului orodentar al prescolarilor, elevilor şi studenţilor şi trimit la specialist cazurile care depăşesc competenţa cabinetului stomatologic şcolar.
3. Depisteaza activ şi dispensarizeaza afecțiunile orodentare.
4. Urmăresc dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar prin conservarea şi refacerea morfologiei dentare.
5. Urmăresc refacerea morfologiei functionale a dintilor temporari şi permanenţi.
6. Asigura profilaxia funcţională de condiţionare a obiceiurilor vicioase.
7. Examinează parodontiul în vederea decelarii semnelor clinice de debut al unei îmbolnăviri cronice.
8. Examinează, stabilesc diagnosticul şi efectuează tratamentul cariilor dentare.
9. Efectuează intervenţii de mica chirurgie stomatologica (extractii de dinti, incizii de abcese dentare).
10. Împreună cu specialiştii stomatologi-parodontologi dispensarizeaza elevii şi studenţii care prezintă anomalii dento-maxilare şi parodontopatii şi efectuează tratamentele indicate de aceştia.
11. Acorda primul ajutor în caz de urgenta în colectivitatile arondate.
12. Efectuează educaţia preșcolarilor, elevilor şi studenţilor în vederea realizării profilaxiei cariei dentare şi a anomaliilor dento-maxilare.
13. Aplică şi controlează respectarea măsurilor de igiena şi antiepidemice.
14. Controlează sterilizarea corecta a aparaturii şi instrumentarului medical.CITEȘTE ȘI:
Tu știi pe mâna cui îți lași copilul? Peste 3.400 de profesori necalificați vor intra la ore în acest an
15. Colaborează cu medicul şcolar de medicina generală, cu medicul cabinetului medical studențesc şi cu medicul de familie sau de alte specialităţi pentru prevenirea afecțiunilor orodentare prin care se pot manifesta unele afecţiuni cronice.
16. Depisteaza precoce leziunile precanceroase şi formele de debut ale bolii canceroase la nivelul cavitatii bucale şi îndrumă pacientul către serviciul de specialitate.
17. Eliberează scutiri medicale pentru absente de la cursuri din motive stomatologice, în condiţiile stabilite prin norme ale Ministerului Sănătăţii şi Familiei.
18. Asigură aprovizionarea cu instrumentar, materiale sanitare şi tot ceea ce este necesar pentru o buna funcţionare a cabinetului.
19. Raportează anual direcţiei de sănătate publică teritoriale starea de sănătate orodentara a copiilor şi tinerilor din colectivitatile arondate.
20. Întocmeşte la sfârşitul fiecărui ciclu de învăţământ bilanţul de sănătate orodentara care va însoţi copiii şi ţinerii în ciclul următor.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite