Connect with us

Sport

Când vom avea școli noi în zona metropolitană? Emil Boc: „Este pasul spre normalitate care trebuia făcut demult”

Stefan Petre

Published

on

Elevi în sala de clasă/Foto: pexels.com

Administrație

Zona metropolitană a Clujului are nevoie de noi școli, grădinițe și creșe. În municipiu, în ultimii zece ani au fost construite echivalentul a șase școli, dar elevii au nevoie în continuare de condiții de studiu moderne.

Elevi în sala de clasă/Foto: pexels.com

  


În deschiderea ședinței de Consiliu Local de joi, primarul Emil Boc a declarat, în contextul începutul de an școlar care se apropie, că în municipiul Cluj-Napoca au fost realizate echivalentul a șase școli noi cu peste 400 de elevi fiecare.  


Primăria a extins o serie de unități de învățământ preuniversitar și a relizat corpuri noi la școlile din cartiere. Astfel, în anul școlar 2023-2024, în Cluj-Napoca, elevii vor dispune de noi condiții de studiu în unitățile de învățământ modernizate, precum este cazul Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din cartierul Iris, a Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” din cartierul Mănăștur sau a Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”. 



CITEȘTE ȘI: 
Școala „Iuliu Hațieganu” din Mănăștur, deschisă pentru noul an școlar. Peste 1.000 de elevi vor beneficia de condiții moderne de studiuÎn schimb, în cartierele noi, precum Borhanci și Bună Ziua, administrația locală va realiza noi unități de învățământ preuniversitar.  „În ultimii 10 ani, la Cluj, s-au construit echivalentul a șase școli cu peste 400 de elevi fiecare. 


Vor fi școli noi în Borhanci și în Bună Ziua, acolo unde configurația cartierului permite, întrucât sunt cartiere noi”, a explicat Emil Boc. Edilul a arătat că populația municipiului nu a crescut în ultimul deceniu, în schimb presiunea pe unitățile de învățământ din oraș a venit din zona metropolitană. 



„Toți sunt clujeni”În Consiliul Local, primarul a apreciat eforturile depuse în localitățile limitrofe ale Clujului pentru realizarea de noi școli, grădinițe și creșe, precum este cazul comunei Florești, unde administrația are mai multe proiecte pentru creșterea numărului de locuri în școli, prin lucrări de extindere ale unităților de învățământ existente sau prin realizarea de noi școli. Potrivit lui Emil Boc, proiectele de infrastructură școlară din zona metropolitană a Clujului reprezintă o „normalitate”, pentru care demult trebuiau întreprinse măsuri concrete. CITEȘTE ȘI: 
Început de an școlar, în Florești. Bogdan Pivariu: „Școlile din comună sunt pregătite pentru noul an de învățământ”„Evident, am fost nevoiți datorită solicitării suplimentare de elevi din municipiu, deși populația orașului nu a crescut în ultimii zece ani, datele de la ultimul recensământ confirmă acest lucru, dar noi am construit șase școli în plus. Diferența vine din faptul că, în zona metropolitană nu s-a construit la timp creșe, școli și grădinițe. Aceasta este realitatea crudă pe care o avem. Toată presiunea a venit spre municipiu. Și atunci am fost nevoiți să triplăm numărul de locuri în creșe, de la 500-1.500, să construim în fiecare an câte o creșă.Dar ne facem treaba, pentru că toți sunt clujeni. Indiferent unde locuiesc, fie și în zona metropolitană, și de aceea municipiul Cluj-Napoca n-a ezitat să utilizeze fondurile europene sau de la bugetul local pentru a face față la această nevoie. În zona metropolitană a crescut exponențial populația în unele comune, precum este cazul Floreștiului. Ne bucurăm să vedem că la ora aceasta se desfășoară activități consistente de construcție de școli și în zona metropolitană. Este pasul spre normalitate care trebuia făcut demult. Dar e bine că se face, astfel încât să intrăm într-o normalitate deplină a actului educațional, ca fiecare copil să aibă acces la educație”, a declarat Emil Boc. Potrivit structurii anului şcolar 2023-2024, luni, 11 septembrie, este deschiderea oficială a noului an de învățământ, care se va încheia pe 21 iunie 2024. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite