Connect with us

Sport

Cât dura anul școlar când era dascăl „Domnu’ Trandafir”. Elevii nu aveau „mai mult de 150 de zile fără școală”.

Stefan Petre

Published

on

Elevii au zile de cursuri mai puțin de jumătate de an / Foto: arhivă Bogdan Pivariu - Facebook

Educație

Pe vremea când era dascăl „Domnu’ Trandafir” al lui Sadoveanu, elevii mergeau la cursuri mai mult de 200 de zile pe an! Acum, școala se face din vacanță în vacanță, iar elevii merg mai puțin de jumătate de an la cursuri.

Elevii au zile de cursuri mai puțin de jumătate de an / Foto: arhivă Bogdan Pivariu – Facebook

  „Domnu’ Trandafir” al lui Mihail Sadoveanu apărea la început de 1900, într-o perioadă când elevii nu aveau „mai mult de 150 de zile fără școală”. În prezent, anul școlar începe pe 11 septembrie 2023 și se termină pe 21 iunie 2024, având 36 de săptămâni – adică 180 de zile de cursuri. Dacă nu mai luăm în calcul „Săptămâna Altfel” și „Săptămâna Verde”, asta înseamnă că elevii vor merge 170 de zile la cursuri (fără zilele libere legale). 
CITEȘTE ȘI:
Primul an școlar „modular” din istoria educației românești Ei bine, la începuturile sistemului de învățământ românesc, lucrurile arătau total diferit. Așa cum se arată pe cum-scriem-corect.blogspot.com, prima lege a educației, intitulată „Legea instrucțiunei publice” a fost implementată în 1864 de către Alexandru Ioan Cuza. Această lege instituia învățământul obligatoriu și gratuit de 4 clase. Legea stipula că anul școlar începe la 1 octombrie și ține până la 15 august. „Vacanțe vor fi, în afară de sărbători, opt zile de Crăciun, 15 zile de Paști și o lună și jumătate de la 15 august până la 1 octombrie”.Mai apoi, în 1898, conform sursei citate, legea a fost schimbată de Spiru Haret ca anul școlar să înceapă în 1 septembrie și să se termine pe 25 iunie, fiind mai similar cu structura din prezent. De această dată, legea menționează că „În acest interval, în afară de duminici, vor fi vacanțe de la 24 decembrie până la 7 ianuarie inclusiv, de la Duminica Floriilor până la Duminica Tomei inclusiv, precum și sărbătorile cele mari bisericești și naționale, care se vor fixa de minister și al căror numere nu va trece peste 15 pentru un an școlar.”  Până în 1928, inclusiv, perioada de cursuri rămâne aceeași. În lege chiar s-ar fi menționat că elevii nu trebuie să aibă mai mult de 150 de zile fără școală. După scurt timp, perioada de cursuri se schimbă la 1 septembrie – 30 iunie, printr-o ordonanță. Structura anului 2023-2024, din vacanță în… vacanță!Prima zi de cursuri este pe 11 septembrie, potrivit structurii anului şcolar 2023-2024, iar ultima zi e 21 iunie 2024. La fel ca anul trecut, elevii au 5 module, despărțite de 5 vacanțe și un program confuz, diferit pentru fiecare județ. Și anul acesta școlar va avea o vacanță „mobilă”, pe care unii o numesc „vacanță de schi”. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, această vacanță „mobilă” a fost fixată în perioada 19-23 februarie 2024.CITEȘTE ȘI:
Modificări în Educație, în 2022: tezele nu mai sunt obligatorii, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri pentru majoritatea elevilor. „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Pentru județul Cluj, anul școlar 2023—2024 este structurat astfel:Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri 16 februarie 2024
Vacanță de schi: 19 februarie – 23 februarie 2024
Modulul 4 – de luni, 26 februarie 2024 până vineri, 26 aprilie 2024;
Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024. Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.În prezent, elevii merg mai puțin de jumătate de an la școală – fiind circa 170 de zile de cursuri. Anul școlar este axat pe vacanțe, în timp ce pe vremea când era dascăl „Domnu’ Trandafir” elevii mergeau la școală mai mult de 200 de zile pe an! Pe atunci, sistemul de învățământ era axat pe zilele de studiu, nu de vacanță, cursurile desfășurându-se în fiecare zi, în afară de duminica, dar chiar și sâmbăta. La acea vreme, se menționa în lege: „Cursurile se țin în toate zilele, în afară de duminici și sărbători”.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite