Timp Liber
Centrul istoric al Clujului găzduiește o varietate impresionantă de clădiri istorice care poartă cu ele povești îndelungate. Casa Nemes Knoblauch, situată pe strada Memorandumului, este una dintre aceste bijuterii arhitecturale care se distinge prin frumusețea sa și prin istoria sa bogată.
Casa Nemes Knoblauch, situată pe strada Memorandumului, este una dintre aceste bijuterii arhitecturale care se distinge prin frumusețea sa și prin istoria sa bogată/ Foto 1: bcj.ro – Foto 2: Digitális Képarchívum – Facebook
Strada Memorandumului din Cluj-Napoca găzduiește o serie de clădiri istorice notabile, iar la numărul 22, față în față cu Palatul Reduta, se înalță o construcție cu o istorie bogată, cunoscută sub numele de Casa Knoblauch sau Casa Nemeș.
Potrivit datelor, construcția acesteia datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, datorându-se familiei Knoblauch din imperiul habsburgic. Inscripționarea anului 1788 de pe bolțarul median al porții, precum și existența unui mic decor de tablă de pe acoperiș unde apare anul 1763 pot să ne indice datarea mai exactă a începutului acestei frumoase clădiri din centrul Clujului.Edificiul, construit în stil barocConstruită în stil baroc, Casa Knoblauch sau Casa Nemeș dispune de două aripi în spate, oferind un aspect impozant și simetric. Fațada clădirii se compune din șapte axe, cuprinzând parter, etaj și o mansardă înaltă. Un detaliu remarcabil este camera cu două travee, situată deasupra porții, care adaugă o notă de originalitate fațadei. Această cameră este un punct de atracție în cadrul designului arhitectural al clădirii.
CITEȘTE ȘI:
Destinație de weekend în apropiere de Cluj. „Grota studenților”, peștera care veghează din masivul Piatra Secuiului. FOTOElementele baroce de efect ale fațadei includ pilaștrii simpli decorați cu postamente și capiteluri ionice la etaj, care conferă fațadei ritm și eleganță. Acești pilaștri se aliniază pentru a forma șapte axe la parter și opt axe la etaj.De asemenea, parterul clădirii este dominat de uși dreptunghiulare, iar intrarea se face printr-o poartă monumentală cu boltă în formă de coș. Pereţii mansardei sunt articulaţi cu pilaştri triplaţi, decoraţi cu capiteluri corintice, deasupra cărora antablamentul iese în rezalită, fiind străpunse de două ferestre cu închidere în segment de cerc, prevăzute cu un ancadrament tipic baroc, cu partea superioară evazată şi bolţarul median marcat, din tencuială. Curtea interioară este creată de cele două aripi, ale căror fațade simple ies în evidență doar prin coridorul suspendat sprijinit pe console de beton armat.
În clădire a locuit prima cântăreață de operă a UngarieiLa început de secol XIX, edificiul intră în posesia contelui János Nemesz, care a ocupat funcții importante în administrația gubernială din Transilvania, fiind comite suprem al întregului comitat Cluj.Cel mai cunoscut oaspete al edificiului a fost Róza Déryné Széppataki, prima cântăreață de operă din Ungaria și cea mai populară actriță de teatru ambulant a acelei epoci, care a locuit în mansarda casei. În anul 1823, Róza a fost invitată la Cluj pentru un concert. Aceasta a apărut în fața publicului clujean și a impresionat cu vocea sa puternică. Obiceiul local a surprins-o puțin, căci după ce a cântat, lumea nu a aplaudat. Guvernatorul era cel care dădea atunci startul aplauzelor, astfel că după ce acesta a început să aplaude, din toată sala s-a pornit o furtună de aplauze.
Clădirea în zilele noastre/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj – FacebookCasa Knoblauch continuă să fie o comoară arhitecturală în Cluj-Napoca, amintindu-ne de frumusețea și eleganța stilului baroc. Cu o istorie lungă și detalii arhitecturale subtile, această clădire este o mărturie a bogăției culturale și arhitecturale a orașului.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link