Connect with us

Sport

Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, clasat abrupt. ActiveWatch: „România este un stat clasat”

Stefan Petre

Published

on

Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, clasat abrupt. FOTO: Facebook/ Emilia Șercan

Social

Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, de anul trecut, la scurt timp după ce Şercan a scris despre plagiatul din teza de doctorat a premierului de atunci, Nicolae Ciucă.

Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, clasat abrupt. FOTO: Facebook/ Emilia Șercan

  


ActiveWatch, un grup de organizații care apără libertatea presei, și-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de a clasa dosarul privind faptele ce au constituit operaţiunea de kompromat la adresa jurnalistei Emilia Şercan. 


Jurnalista Emilia Șercan a anunțat luni că dosarul deschis după ce a acuzat o operaţiune de kompromat împotriva sa în urma dezvăluirilor privind plagiatul tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă a fost închis de procurori. Decizia de soluţionare rapidă a dosarului aparţine Parchetului General, care a transmis la PCAB o notă de îndrumare şi control prin care a cerut să fie luate „măsuri de impulsionare a soluţionării cauzei până la finalul lunii octombrie 2023”, scrie PRESSone.„Justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa”În legătură cu scurgerea unei probe din Poliţia Română – publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea la 40 de minute după ce jurnalista Emilia Şercan a părăsit secţia de poliţie, dar şi cu operaţiunea de muşamalizare a scurgerii şi cu publicarea repetată a unor fotografii private, magistratul nu a găsit probleme infracționale.


„ActiveWatch îşi exprimă consternarea faţă de decizia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de a clasa dosarul privind faptele ce au constituit operaţiunea de kompromat la adresa jurnalistei Emilia Şercan și în care existau suspiciuni rezonabile că persoane din Poliția Română ar fi scurs probe din dosar și, de asemenea, ar fi fabricat probe pentru a ascunde aceste ilegalități. Procurorii au eșuat și în investigarea unui alt dosar, de amenințare la adresa Emiliei Șercan, dosar care, de asemenea, a fost recent clasat.ActiveWatch consideră că, prin eșecul investigării acestor fapte, justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa pentru a servi interesele unor actori politici şi ale unor instituţii de forţă ale statului. Nesancţionarea acestor fapte înseamnă încurajarea lor.


Clasarea bruscă a dosarului, deși investigațiile erau încă în desfășurare, iar unul dintre martori părea a fi în punctul de a dezvălui informații cheie, vine la două săptămâni după intervenția Parchetului General, care, în loc să se asigure că are loc o investigare temeinică a faptelor, a dispus «măsuri de impulsionare a soluționării cauzei până la sfârșitul lunii octombrie 2023»”, se arată într-un comunicat al grupului ActiveWatch.Emilia Șercan, victima unei operațiuni de kompromatÎn ianuarie 2022, Șercan a publicat informații potrivit cărora prim-ministrul de atunci, Nicolae Ciucă, și-ar fi plagiat teza de doctorat. Ştirea a fost preluată de mass-media şi a intrat pe agenda publică. La scurt timp, autoarea acestor dezvăluiri a fost amenințată și supusă unei clasice operaţiuni de kompromat, cu scopul de a o decredibiliza şi a de a o intimida.


„Operaţiunea a fost pusă la cale şi înfăptuită cu complicitatea tacită sau activă a unor instituţii şi a unor persoane al căror rol este cel de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi de a apăra legea. Astfel, statul român, prin instituţiile sale şi prin funcţionarii săi, devine părtaş al unei operaţiuni cu iz penal de compromitere a persoanei «vinovată» că dezvăluie existenţa unui furt intelectual comis de fostul premier, Nicolae Ciucă, sau a altor plagiatori cu rang înalt, inclusiv din Poliția Română.Mai grav, statul român transmite mesajul că tolerează, protejează şi încurajează astfel de comportamente, fiind oricând dispus să sacrifice drepturile cetăţenilor, libertatea presei şi principiile democratice pentru a proteja persoane importante din aparatul de putere. Instituţiile de forţă şi cele menite a aplica legea şi a împărţi dreptatea devin simple instrumente ale celor puternici, folosite discreţionar împotriva celor care îndrăznesc să expună neregulile comise de aceștia”, se mai arată în comunicat.Modul în care statul român a tratat cazul de kompromat la adresa Emiliei Șercan a fost sancționat în mod repetat de cele mai importante organizații europene și internaționale care apără libertatea presei (Reporteri fără Frontiere – RSF, Centrul European pentru Presă și Libertatea Media – ECPMF, ARTICLE 19, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor – CPJ, Institutul Internațional de Presă – IPI, Free Press Unlimited, Coalition For Women In Journalism, Federația Europeană a Jurnaliștilor – EFJ, și alții). Cazul se află și în atenția Comisiei Europene, precum și în atenția Consiliului Europei.Decizia de închidere a acestui dosar vine la 22 de zile după ce Parchetul Sectorului 4 a renunțat la urmărirea penală într-un alt caz, cel de amenințare împotriva Emiliei, pe motiv că continuarea cercetărilor „nu prezintă interes public” – deși ordonanța consemnează faptul că amenințarea era în mod explicit legată de investigația privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite