Connect with us

Sport

Emil Boc, despre supraimpozitarea clădirilor neîngrijite: „Unii proprietari trebuie să fie amendați. Au drepturi, dar și obligații.”

Stefan Petre

Published

on

Mai multe clădiri neîngrijite vor fi supraimpozitate din 2024 / Foto: Emil Boc - Facebook

Administrație

Clădirile care au fațadele neîngrijite sau degradate sunt supraimpozitate cu până la 500% în Cluj-Napoca, până când proprietarii remediază problemele.

Mai multe clădiri neîngrijite vor fi supraimpozitate din 2024 / Foto: Emil Boc – Facebook

  


Măsura supraimpozitării clădirilor neîngrijite sau lăsate în paragină, introdusă la Cluj-Napoca în anul 2016, poate fi aplicată în urma unui proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu, realizat de Poliția Locală. 


Despre măsura supraimpozitării acestui tip de clădiri, Emil Boc spune că necesară pentru a le asigura trecătorilor siguranță. Edilul Clujului susține că doar prin penalizarea unii proprietari pot să fie convinși să se conformeze, fiindcă aceștia trebuie să-și amintească și de faptul că au obligații, nu doar drepturi, în oraș: „E o politică pe care o avem din 2016 încoace și rezultatele se văd. Plimbați-vă pe stradă în Cluj și acum excepțiile sunt clădirile nerefațadizate, nu regula, cum era înainte. Știți bine, am făcut ședințe de 12 ore până când noi am reușit să câștigăm peste tot, și în instanță, și să atragem atenția tuturor că într-un oraș proprietarii au și drepturi, dar și obligații. Dreptul de a avea o proprietare, de a ți-o exploata, vinde, închiria, dar și obligația de a nu pune în pericol siguranța celui care trece pe stradă. 


Știți bine că nu au fost puține cazuri când au căzut țigle, elemente de tencuială și au periclitat viața trecătorilor. Ei, noi nu am stat cu mâinile în sân. Știu că e o politică nepopulară, știu că nu aduce aplauze, aduce doar înțelegerea comunității că facem ceea ce trebuie, anume îi somăm instituțional pe cei în cauză să-și refațadizeze clădirile, să le pună în sigurnață. Dacă nu, plătesc 500% impozit. Acum, repet, suntem în al șaptelea/optulea an consecutiv de când aplicăm această politică și ea și-a arătat roadele. E suficient doar acum să comparați pozele: o poză de acum opt ani și o poză de acum, veți vedea că în proporție de 70% clădirile s-au refațadizat. Mai sunt în continuare unii care trebuie să fie amendați până vor ieși din această pasivitate”, a explicat Emil Boc. Emil Boc a atras atenția și că ultima zi de plată a impozitelor din acest an este miercuri, 27 decembrie 2023.


Așa cum a mai arătat monitorulcj.ro, până acum au fost reabilitate parțial sau complet 820 de imobile, din care 66 în 2022. La începutul anului, figurau ca fiind în curs de execuție lucrări de refațadizare/revitalizare/reparații la 44 de imobile (schele, tunele, plase de protecție).Câte clădiri au fost modernizate până acum?


Potrivit datelor oficiale, prezentate de Direcția Generală a Poliției Locale din Primărie, în anul 2016, au fost evaluate 377 de imobile din care 56 au fost supuse supraimpozitării, începând cu anul 2017.  În 2017, în cadrul celei de-a doua etape, alte 749 de imobile au fost evaluate, din care 43 au fost supraimpozitate. În 2018, au fost evaluate un număr de 435 de imobile, din care 18 au fost supraimpozitate.  În anul 2019, alte 350 imobile erau evaluate, din care 39 de clădiri au fost supraimpozitate.  În anul 2020, un număr de 170 de imobile erau evaluate, din care 38 de clădiri au fost supraimpozitate.  În anul 2021, erau evaluate 242 de imobile, din care 36 au supuse supraimpozitării.  În anul 2022, 99 de imobile au fost evaluate, din care 23 erau propuse pentru supraimpozitare în ședința de Consiliu local din decembrie anul trecut. La începutul lui 2023, un număr de 160 de imobile erau supraimpozitate. Amintim că, începând cu 2021, nu doar clădirile neîngrijite sunt supraimpozitate, ci și terenurile lăsate „în paragină”. Astfel, în funcție de starea de degradare a acestora, clujenii vor trebui să plătească impozit cu 200% până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite. Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute. Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.În anul 2024, Primăria vrea să crească impozitul cu 200% pentru 11 clădiri, cu 300% pentru 9 clădiri neîngrijite, cu 400% pentru două clădiri și cu 500% pentru alte două clădiri. De asemenea, șase supraimpozitarea de 200% se va aplica și pentru șase terenuri.

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite