Connect with us

Sport

Oameni de știință din Cluj, implicați în găsirea unor noi tratamente pentru cancer

Stefan Petre

Published

on

Oameni de știință din Cluj, implicați în găsirea unui leac pentru cancer / Foto: depositphotos.com

Sănătate

Oameni de știință din Cluj și din străinătate vor lucra în următorii ani la crearea de noi tratamente pentru cancer, printr-un proiect al Universității Babeș-Bolyai.

Oameni de știință din Cluj, implicați în găsirea unui leac pentru cancer / Foto: depositphotos.com

 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBBMed, este parte dintr-un consorțiu internațional angajat într-un proiect de 33 de milioane de coroane suedeze. Acest proiect are ca scop crearea de noi tratamente pentru cancer în următorii ani, prin reprogramare celulară.  Demersul este coordonat de Universitatea din Lund, iar finanțarea este asigurată de European Innovation Council. Proiectul se numește „RESYNC- Functional chemical reprogramming of cancer cells to induce antitumor immunity”. Dr. Andreas Bender, coordonatorul echipei proiectului din partea UBB, a exlicat cum au de gând să creeze noi tratamente: „Imunoterapia s-a situat în ultimul timp în prim-planul studiilor privind tratamentul cancerului, sistemul imunitar al organismului putând fi activat pentru a lupta cu celulele canceroase. Unul dintre obiectivele consorțiului RESYNC, este acela de a selecta combinații adecvate de molecule mici care reprogramează celulele canceroase în așa-numitele celule dendritice, purtătoare  de antigen, care pot activa sistemul imunitar pentru a elimina cancerul. Vom conduce cercetările bioinformatice ale proiectului, în cadrul cărora datele de exprimare a genelor din diferite stări celulare vor fi folosite pentru a selecta molecule mici pentru inducerea efectului dorit. Aceasta este o extensie a studiilor anterioare (vezi aici și aici), în cadrul cărora am folosit datele pentru așa-numitele abordări de reutilizare, în care compușii existenți sunt utilizați în moduri noi în medicină. Proiectul RESYNC oferă o nouă abordare a acestui concept, aplicată tipurilor de cancer foarte greu de tratat altfel, cum ar fi cancerul pancreatic și colorectal. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu partenerii consorțiului RESYNC pe această temă în viitorul apropiat”, afirmă dr. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul echipei proiectului din partea UBB.
r. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul echipei proiectului din partea UBB / Foto: UBB ClujUBBMed, axat pe sănătate mintală, cancer și sănătate publicăRectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David a subliniat că UBBMed a fost lansat recent (2022) și acoperă strategic trei arii clinice: sănătatea mintală, boli netransmisibile (deocamdată mai ales cancer) și sănătate publică, „alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și două abordări transversale strategice (inginerie & tehnologie medicală și etica & psihosociologia medicinei)”.„Așadar, oncologia este una din ariile principale ale noului program UBBMed, pe care o dezvoltăm strategic împreună cu Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN), cu aplicații apoi în mai multe infrastructuri clinice din Cluj-Napoca și din țară. Acest proiect al grupului condus de colegul nostru Andreas Bender este unul care acoperă excelent componenta de inovare din aria de cercetare-dezvoltare-inovare a UBBMed în zona oncologiei și tehnologiilor medicale. Într-adevăr, proiectele mai vechi sau mai recente ale UBB în zona oncologiei (prin biologie clinică, fizică medicală, chimie clinică, informatică, psihologie clinică, sănătate publică etc.) au țintit până acum mai ales zone (1) de cercetare fundamentală sau aplicativă (ex. ‘Nanosonde optice cu țintire tumorală specifică pentru ghidarea în timp real a intervențiilor chirurgicale în cancerul ovarian prin imagistica de contrast în domeniul infraroșu apropiat’ – proiect recent de aproximativ 2 000 000 Euro, în parteneriat cu IOCN) și (2) de cercetare-dezvoltare (ex. proiect în derulare cu Joint Research Center al Comisiei Europene), dar extensia UBBMed spre inovare și mai ales susținerea acestui demers de către European Innovation Council reprezintă o nouă linie științifică pe care grupul condus de Dr. Bender o deschide performant în UBBMed.” Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite