Connect with us

Sport

Ovidiu Sabău despre Universitatea Cluj: E frumos gardul și înăuntru e leopardul. Sunt multe tensiuni

Published

on

Ovidiu Sabău despre Universitatea Cluj:  E frumos gardul și înăuntru e leopardul. Sunt multe tensiuni

Ioan Ovidiu Sabău s-a despărţit de Universitatea Cluj la finalul sezonului precedent după ce echipa a ratat promovarea în Liga 1 în urma unui sezon cu multe dificultăţi.

Fostul oficial al clubului a fost determinat să plece de anumite tensiuni din cadrul echipei şi nu s-a ferit să spună că situaţia în interiorul echipei nu este atât de bună pe cât se crede.

“Eu nu aș fi vrut să plec, fiindcă suporterii mi-ar fi reproșat că îmi luasem un angajament și nu-l mai respectam, că abandonam clubul. Numai că a fost o dispută internă, o luptă pentru putere. Multe lucruri nu s-au spus. La U Cluj e frumos gardul și înăuntru e leopardul! Sunt tensiuni, orgolii ale unor oameni. Nu aveam libertatea să decid singur, hotăram de comun acord cu conducerea, deși știam că dacă lucrurile mergeau bine ieșeau șefii în față, iar dacă mergeau prost singurul vinovat eram eu. Până la urmă, am ales să demisionez, să-mi asum eu eșecul, ratarea promovării. Oamenii au metodele lor de a scoate în evidență greșelile altora, nu-și asumă niciodată deciziile pe care le iau. Ei ar fi vrut să impună ideile lor, dar să răspund de rezultate numai eu.”, a declarat Sabău.

Source link

Facebook Comments Box

Sport

O tânără de 25 de ani gravidă și copilul său au murit la Maternitate în Arad. S-a deschis o anchetă.

Published

on

O gravidă și copilul său au murit la o maternitate în Arad / Foto: pixabay.com

Ştiri din Transilvania

O tânără de 25 de ani care era gravidă și copilul său au murit la Maternitate în Arad, în urma unei infecții respiratorii severe.

O gravidă și copilul său au murit la o maternitate în Arad / Foto: pixabay.com

 
Inspectorii de sănătate publică au început o anchetă la Maternitatea Arad, unde o tânără de 25 de ani a murit, marţi, împreună cu copilul născut în urma unei cezariene. Medicii au afirmat că pacienta a fost adusă la spital cu ambulanţa în stare gravă din cauza unei infecţii respiratorii severe, scrie agerpres.ro.  Gravida fusese adusă la Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean în cursul zilei de luni, pentru că respira foarte greu şi avea febră. „A fost adusă la spital cu ambulanţa, pentru febră la domiciliu, cefalee, tuse şi dispnee la efortul de tuse. Colegii au preluat-o, mai ales că era la termen cu sarcina, şi pentru că avea o stare influenţată au ţinut-o pe secţie. Sub tratament antibiotic s-a ameliorat parţial starea ei, dar din păcate în cursul nopţii, în jurul orei 4:30, dispneea s-a accentuat, motiv pentru care a fost preluată de serviciul de terapie intensivă şi s-a reuşit stabilizarea pacientei. Starea ei a fost bună până pe la orele 7:30, când în echipă completă s-a decis să se efectueze de urgenţă cezariană, în scop vital fetal dar şi matern, pentru a-i uşura pacientei respiraţia. În timpul intervenţiei, copilul nu a putut fi salvat, nu s-a putut resuscita, deşi au existat tentative. Ulterior, mama a prezentat stop cardiac ce a fost resuscitat de echipa operatorie şi după două ore de la terminarea operaţiei pacienta a decedat”, a declarat, marţi, medicul-şef al secţiei, Gheorghe Furău.CITEȘTE ȘI:
O femeie a născut în stradă! Ambulanţierul care a ajutat-o spune că a fost REFUZATĂ de Spitalul Urziceni  Acesta a precizat că sarcina nu fusese luată în evidenţa vreunui medic, în condiţiile în care femeia a revenit în ţară din Belgia în urmă cu trei săptămâni. Conform şefului maternităţii, cauza decesului tinerei şi copilului a fost o bronhopneumonie de etiologie virală, fiind exclusă, în urma testelor, infecţia cu COVID-19.„O echipă a inspecţiei sanitare se va deplasa la spital pentru a vedea în ce condiţii s-a produs acest eveniment. În momentul în care primim de la Medicina Legală rezultatele anatomopatologice, se va forma o comisie şi se vor urma procedurile”, a declarat, marţi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Cecilia Irimie. Tânăra care a murit era din oraşul Sântana şi mai avea doi copii.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Decembrie, „luna cumpărăturilor”. Vânzările cresc de sărbători cu 28% față de media lunară.

Published

on

Vânzările cresc cu aproape 30% în luna decembrie. FOTO: Pixabay

Economie

Sărbătorile de iarnă aduc o creștere a vânzărilor de 28% față de media lunară.

Vânzările cresc cu aproape 30% în luna decembrie. FOTO: Pixabay

  Luna decembrie, perioadă a Sărbătorilor de iarnă, aduce magazinelor online vânzări cu 28% mai mari decât media lunară anuală, potrivit unui studiu realizat de o platformă bazată pe Inteligenţă Artificială, citat de Agerpres. Măsurătorile arată o creştere generală a vânzărilor de 28%. Diferit faţă de Black Friday, altă perioadă de maxim de care doar ce am trecut, este un accent mai mare pe mobilier, echipamente şi accesorii, şi o reducere pentru categoria electronicelor.Top 7 al creşterilor vânzărilor online înregistrate în decembrie este ocupat, pe categorii, de: mobilier (+58,8%), echipamente şi accesorii (+53,4%), produse pentru copii şi bebeluşi (+50,9%), cărţi şi multimedia (+48,8%), artă şi divertisment (+27,8%), alimente, băuturi şi tutun (+27,6%) şi electronice (+23,5%).
Cei mai mulţi români își vor petreace sărbătorile acasă 64% dintre români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni, potrivit unei cercetări realizate de o companie de cercetare de piaţă.De asemenea, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară. Totuşi, când vine vorba de preferinţe şi dacă ar putea alege orice destinaţie, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraş plin de viaţă, cu lumini festive.Ca activităţi şi obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti produse tradiţionale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul şi 66% vor aşeza cadourile sub brad. Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci şi 3% un brad din propria curte. Tradiţiile ce ţin de colindat sunt mai puţin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% merg cu capra/ursul.Meniul celor care vor găti bucate tradiţionale include sarmale în foi de viţă sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi proaspeţi sau afumaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă, pentru a o servi împreună cu bucatele tradiţionale (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%). Pentru mâncărurile pregătite, aceştia declară că vor cheltui în medie 740 lei.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Rezultate dezastruoase la testele PISA. Majoritatea adolescenților de 15 ani, analfabeți funcțional!

Published

on

Rezultate slabe pentru România la testele PISA 2022/Foto: Depositphotos.com

Educație

Rezultatele elevilor români de la ultimele teste PISA au fost anunțate. Analiza arată că elevii români au înregistrat scoruri similare cu cele din 2018, chiar mai slabe în ceea ce privește Matematica.

Rezultate slabe pentru România la testele PISA 2022/Foto: Depositphotos.com

  Vești proaste pentru România, potrivit rezultatelor PISA 2022, program de evaluare a competențelor de bază a elevilor de 15 ani, desfășurat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). România se plasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, iar la nivel general apare pe poziția 45 din totalul de 81 de țări și teritorii.  Rezultatele României se mențin la un nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu media țărilor OCDE. Față de PISA 2018, și media OCDE a scăzut: 15 puncte la matematică, 10 puncte la citire, 2 puncte la științe.Dacă în 2018, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, conform rezultatelor pentru PISA 2022, pentru fiecare dintre cele trei evaluări România a obţinut o medie de 428 de puncte, aspect ce o plasează la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia.  La nivelul fiecărei evaluări, România ocupă locul 45 la matematică și citire și locul 48 la științe, în rândul celor 80 de țări și teritorii participante.CITEȘTE ȘI: 
România, pe ultimul loc în Europa la investițiile pentru cercetare și dezvoltarePotrivit ministrului educației Ligia Deca, România nu a înregistrat pierderi substanțiale în privința performanțelor elevilor. Din păcate, rezultatele PISA 2022 arată că gradul de analfabetism funcțional rămâne ridicat, aspect ce contrazice declarațiile ministrului Deca.  „Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022,în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile. Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Aceasta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Ceea ce demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a explicat Ligia Deca, în contrast total cu rezultatele țării noastre la testarea PISA 2022. Regresul României la testele PISA 2022PISA reprezintă o inițiativă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care are drept scop evaluarea competențelor elevilor la nivel mondial. PISA a fost lansat în 1997 și are loc la fiecare trei ani, iar rezultatele programului arată performanța sistemului de învățământ. PISA se concentrează pe evaluarea abilităților și cunoștințelor pe care elevii le obțin în timpul școlarizării, cu accent pe citire, matematică și științe. Rezultate PISA 2022La Matematică, doar 51% dintre elevii români au atins un nivel de bază, comparativ media OCDE de 69%.La capitolul Lectură, doar 58% dintre elevii români au atins nivelul de bază -înțelegerea unui text citit, în timp ce media OCDE se situează la 74%.La capitolul Științe, 56% dintre elevii români au atins nivelul de bază, media OCDE fiind de 76%.Astfel, România se încadrează, în rândul țărilor participante, în a treia categorie – cea a țărilor cu rezultate sub media OCDE.În 2018, România înregistra cele mai slabe rezultate la testele PISA, cu un scor în scădere față de testările anterioare din 2012 și 2015, la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe. Tot atunci, procentul de analfabetism funcțional a ajuns la 44% în rândul adolescenților. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate