Connect with us

Sport

Premieră la Cluj: Consiliul Județean lansează prima emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75 milioane €

Stefan Petre

Published

on

Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului. FOTO: CJ Cluj

Administrație

Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro. Este o premieră în județul Cluj, iar la nivel național este prima oară în ultimii 12 ani.

Consiliul Județean Cluj lansează o primă emisiune de obligațiuni a județului. FOTO: CJ Cluj

  


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea unei emisiuni de obligațiuni a județului, în valoare de 75.680.000 euro, fondurile  ce urmează a fi folosite pentru finanțarea investițiilor proprii. 


Consiliul Județean Cluj recurge, în premieră, la această modalitate de creditare, fiind totodată al treilea județ care implementează un sistem de acest fel, după ce, în urmă cu mai mult de un deceniu, CJ Alșba și CJ Hunedoara au procedat la fel.Investiție cu riscuri minime: Fitch Ratings a oferit Clujului rating AObligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB outlook stabil, standalone „A”.  Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.


Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru  refinanțarea datoriei publice existente.„Am apelat la această modernă modalitate de împrumut pentru a dezvolta în viitor acest județ, pentru a continua proiectele de dezvoltare pe care le avem începute și acelea pe care le avem în perspectivă. Prin această emisiune de obligațiuni, pe de o parte, vrem să stingem toate creditele pe care Consiliul Județean le are în prezent, un credit de la CEC Bank și un credit de la Banca Comercială Română. Valoarea acestei operațiuni va fi de 75 de milioane de euro, o parte va fi folosită pentru a stinge creditele pe care le avem și pentru a ajunge, din punct de vedere al datoriilor, la zero, iar diferența până în 75 de milioane va fi folosită pentru cofinanțările proiectelor europene. Avantajele acestei modalități de a împrumuta consiliului prin această operațiune este că vom continua proiectele de dezvoltare pe care județul le are, dobânda pe care județul o va plăti în viitor va ajunge tot în buzunarul cetățenilor, mai mult, acestea sunt neimpozabile. De asemenea, prin această modalitate, nu plătim capitalul împrumutat timp de șase ani, apoi se va face o refinanțare, încercăm ca pe măsura derulării proiectelor, să se și plătească, practic, dobânda către cetățenii care doresc să cumpere aceste obligațiuni. Această modalitate de creditare este una modernă, pe care o folosesc multe țări în lume, Statele Unite, Noua Zeelandă, Canada.


Proiectele pe care le avem în vedere sunt din domeniile sănătate, educație, cultură și drumuri. Vă dau câteva exemple: construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie Pediatrică – un spital nou, construit de la zero și care este aproape finalizat, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului istoric Castelul Banffy de la Răscruci. De asemenea, cofinanțări pentru drumuri: Drumul Bistriței, tronsonul Gădălin –Bonțida și până la drumul național, drumul Băișoara – Buru – Luna de Sus, Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, Gilu – Someșul Rece – Mărișel”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în cadrul conferinței de presă. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite