Connect with us

Sport

Program de investiții de 10 miliarde de lei în spitalele vechi și noi, în România. Spitalul Monobloc de Copii ar avea șanse

Stefan Petre

Published

on

Spitalul de Copii Monobloc ar putea avea șanse la finanțare printr-un program de investiții al MIPE / Foto: CJ Cluj

Sănătate

Un program de investiții de 10 miliarde de lei în proiectele care vizează spitalele noi și vechi din România ar putea aduce finanțare și pentru Spitalul Monobloc de Copii.

Spitalul de Copii Monobloc ar putea avea șanse la finanțare printr-un program de investiții al MIPE / Foto: CJ Cluj

  Mai mulți bani pentru sănătate. Ministerul Investițiilor a lansat în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti. Acest program va aduce o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030, pentru investițiile în sănătate. 
Un proiect poate primi maxim 1 miliard de leiValoarea maximă aferentă unui proiect, finanţată din Program, este de 1 miliard de lei pentru spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de urgenţă, spitale monospecialitate; 350,5 milioane lei pentru spitale municipale/municipale de urgenţă; 250 milioane lei pentru spitale orăşeneşti. Beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, dar și spitalele publice. În ceea ce priveşte categoriile de investiţii, acestea vizează realizarea de construcţii noi şi dotarea lor, lucrări de modernizare/reabilitare şi dotare, precum şi extinderea la construcţiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente şi dotare. Conform Ministerului de Investiții și Fonduri Europene, nu sunt eligibile investiţiile care vizează exclusiv achiziţia de dotări.
CITEȘTE ȘI:
Medicii de familie din Cluj solicită CNAS plata integrală a serviciilor medicale și amenință cu reducerea activității. „Pacienții nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate” Conform ministerului, după aprobarea OUG, elaborarea normelor metodologice de aplicare a programului se va face în 90 zile  – martie 2024. Astfel, beneficiarii pot depune cereri pentru obţinerea avizului de oportunitate din partea Ministerului Sănătăţii pentru categoriile de investiţii propuse de solicitanţi în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a normelor – aprilie 2024. Mai urmează câteva etape, iar aprobarea Hotărârii de Guvern cu privire la lista de proiecte propuse spre finanţare se va face abia în septembrie 2024. Semnarea contractelor de finanţare, în octombrie 2024.CITEȘTE ȘI:
Premieră medicală în tratarea AVC-ului, la Spitalul Județean de Urgență din Cluj 
„Clujul medical” are nevoie de finanțareAcest program poate să fie o oportunitate și pentru „Clujul medical”. Având în vedere că programul va oferi fonduri pentru proiecte care vizează „spitalele monospecialitate”, proiectul Spitalului de Copii Monobloc din Cluj ar putea să-și găsească, într-un final, finanțare, macar parțial.Proiectul noului Spital de Copii este unul matur, iar Consiliul Județean Cluj dispune și de terenul necesar pentru construirea acestuia. Singurul lucru care împiedică realizarea acestui obiectiv este lipsa fondurilor.  Subiectul acestui spital a fost abordat chiar săptămâna trecută de șeful CJ Cluj, Alin Tișe, care afirma că nu are de gând să renunțe la proiect.„Chiar zilele trecute a fost la București o întâlnire pe acest subiect, al spitalelor, și am insistat, la fel ca și până acum, să fie finanțat acest spital monobloc, care este mai mult decât necesar pentru pacienții copii, pentru cei din zona noastră, dar și pentru regiunea Transilvania, pentru întreaga Românie. Acest spital la care noi ținem foarte tare care va avea peste 500 de paturi, care va avea foarte multe secții toate într-un singur loc, cu secția de urgențe în același loc, pe care noi l-am estimat la aproximativ 200 milioane euro, este un obiectiv la care noi nu renunțăm, și deja suntem cu procedura de licitație în curs, și vom adjudeca în curând și vom merge la minister cu oferta câștigătoare pentru a ne finanța. Încă o dată vom cere acest lucru guvernului”, a declarat șeful forului județean, miercuri, 15 noiembrie, la un post radio local. Amintim că trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii, contract ce se ridică la 1 miliard de lei. Termenul limită de depunere a fost data de 7 noiembrie, iar ofertele se află în prezent în evaluarea comisiei. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, au depus oferte firmele Nord Conforest, și asocierile conduse de Strabag (Lider) și Bog’art (Lider). Valoarea estimată a achiziției este de 1.031.876.278 de lei. Consiliul Județean Cluj caută încă finanțare pentru acest proiect, din fonduri europene.CITEȘTE ȘI:
Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO Un alt proiect care are nevoie disperată de finanțare este Centrul de Transplant Multiorgan. Și pentru acest proiect președintele CJ Cluj a solicitat, în nenumărate rânduri, ministrului Sănătății soluții de finanțare.În septembrie, monitorulcj.ro scria că Ministerul Sănătății a fost informat că proiectul este în faza de licitație. În acest moment este nevoie doar de finanțare pentru Centrul de Transplant Multiorgan, ce încorporează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și care reprezintă soluția viabilă și corectă pe termen mediu și lung pentru acest Institut. Cu toate acestea, Ministerul s-a arătat în continuare dezinteresat, chiar dacă în prezent ICUTR efectuează transplanturi într-un pod neautorizat, cu risc de incendiu și risc de infecții.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite