Connect with us

Sport

Proiectul privind vânarea a sute de urși anual, adoptat de Senat

Stefan Petre

Published

on

Sute de exemplare de urs brun vor putea fi vânate anul ca măsură de prevenție. FOTO: monitorulcj.ro

Social

Senatul a aprobat proiectul privind eliminarea a peste 400 de exemplare de urs brun, ca măsură de prevenție și combatere a atacurilor de urs.

Sute de exemplare de urs brun vor putea fi vânate anul ca măsură de prevenție. FOTO: monitorulcj.ro

  


Plenul Senatului a adoptat luni un proiect care vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. Proiectul prevede aprobarea pentru anii 2023 şi 2024 a cotelor de prevenție și a celor de intervenție la nivel național: astfel, 426 de urși pot fi vânați, anual, ca măsură de prevenție pentru înmulțirea necontrolată a acestor mamifere, la care se mai adaugă 55 de exemplare din cota de intervenție, adică acei urși care deja au atacat oameni, animale domestice și gospodării. S-au înregistrat 61 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, scrie Agerpres


„Nivelul de prevenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum şi de către acesta din urmă, în scopul prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. Nivelul de intervenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora nu pot fi aplicate”, conform unor amendamente propuse de iniţiator şi însuşite de comisiile de specialitate.Proiectul, inițiat de fostul ministru al Mediului, Tanczos BarnaProiectul a fost inițiat de senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, și susţinut de parlamentari ai PSD, PNL, minorităţi, AUR şi un neafiliat. Ordinul privind cotele de vânătoare la urși a fost semnat de Tanczos Barna în ultima zi ca ministru al Mediului, fiind schimbat imediat de actualul ministru, Mircea Fechet.


Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.Tanczos Barna a subliniat, în plen, că proiectul legislativ propune reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenţie pe baza studiului care s-a făcut de către Universitatea Transilvania şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, care arată că populația de urși din România este în creștere și că specia nu va fi afectată de intervenție. Potrivit acestui studiu, în țara noastră sunt circa 7.410-8.590 de exemplare de urs brun – una dintre cele mai mari populații din Europa (circa 40% din totalul urșilor din Europa). 



„Exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate”Modificările propuse vin ca urmare a situației din prezent creată, în principal, „de managementul defectuos al populației de urs brun din România, ca urmare a deciziei din 2016 privind stoparea efectuării studiilor de estimare ştiinţifică a speciei şi a emiterii cotelor de vânătoare”.„Propunem ca numărul de puncte pentru cel mai mare exemplar care poate să fie vânat pe baza acestui proiect de lege să fie 350. Asta înseamnă că exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate, este un lucru extrem de important, pentru că am stabilit o marjă de intervenţie, nu este o intervenţie fără nicio regulă. Se vor preleva probe genetice de la fiecare exemplar care va fi vânat şi cotele sunt repartizate pe bază de date statistice – numărul de atacuri, valoarea pagubelor produse. Este un proiect de lege care completează acest pachet de măsuri”, a explicat senatorul UDMR.


În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare va aproba regulamentul privind alocarea la cerere a exemplarelor de urs brun prevăzute la art. 3 care reprezintă cota de intervenţie la nivel naţional – este un alt amendament admis.Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de act normativ.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite