Connect with us

Sport

Protest spontan la Spitalul de Recuperare: „Iubesc Clujul, dar nu mi-l permit”/ „Vreți calitate cu posturi blocate!”

Stefan Petre

Published

on

Protest spontan al personalului nemedical de la Spitalul de Recuperare / Foto: monitorulcj.ro

Sănătate

Joi a avut loc un protest spontan al personalul nemedical de la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Salariile din spitale sunt în pericol de a fi blocate înainte de Crăciun.

Protest spontan al personalului nemedical de la Spitalul de Recuperare / Foto: monitorulcj.ro

  Un protest spontan a avut loc joi, 23 noiembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Angajații TESA (Tehnic, Economic, Social și Administrativ) au ieșit pe scările de la intrare în spital cu pancarte, în semn de solidaritate față colegii din restul țării care au organizat acțiuni similare. 
„Iubesc Clujul, dar nu mi-l permit”Pe parcartele lor erau afișate următoarele mesaje: „TESA este suportul întregii activități medicale”, „Vreți calitate cu posturi blocate, „Responsabilitate fără susținere!”, „Răspundem de corectitudinea situațiilor”, „I love Cluj but I can’t afford it!” (n.red – Iubesc Clujului, dar nu mi-l permit), „Fiți alături de noi! Opriți discriminarea!”.Protest al angajaților TESA la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.roDespre această acțiune și revendicările personalului nemedical ne-a spus mai multe managerul spitalului, dr. Sanda Patrichi: „A fost un protest spontan al personalului TESA, o acțiune de scurtă durată în care au vrut să-și exprime solidaritatea cu acțiunile care se derulează la nivelul acestor categorii profesionale în toată țara. Ca revendicări sunt cam aceleași peste tot, adică actualizarea salariilor de bază la nivelul salariilor din alte instituții publice, cum sunt autoritățile centrale, locale, CNAS… Indemnizația de hrană actualizată cu salariul minim pe economie. Mai avem o problemă privind desființarea posturilor TESA și deblocarea lor. Există acel ordin care prevede desființarea posturilor vacante, care anterior erau blocate. Acest lucru are impact asupra activității”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca.De asemenea, potrivit managerului, există anumite limitări prin OUG 90 prin care nici spitalele nu au dreptul de a face anumite cheltuieli, cum sunt cele cu reparațiile. Și acesta este unul dintre motivele protestului spontan al personalului TESA, pentru exceptarea spitalului de la aceste prevederi.
Salariile din spitale, în pericol de a fi blocate înainte de CrăciunÎn urmă cu o săptămână, Valentin Liviu Chifor, președintele Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate, anunța că salariile din sănătate sunt în pericol de a fi blocate înainte de Crăciun și că protestele spontane ale personalului nemedical ar putea începe în spitalele publice în orice moment.Acest lucru se întâmplă acum. „Personalul nemedical din Sănătate (TESA) anunţă că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârşire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcţiona (…) Considerăm o sfidare faptul că marţi, 14 noiembrie 2023, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea şi
întreţinerea spitalelor, a fost din nou ‘ELIMINAT’ din Proiectul Legislativ (PLX 172/2023), proiect privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2500 salariaţi). Prin urmare, amendamentul adoptat de SENAT şi pentru personalul nemedical – TESA – Administrativ (30.000 de salariaţi) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor.Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări ‘să pună PIXURILE JOS’, constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit, pe post de CENUŞĂREASĂ a sistemului sanitar, ‘trimisă la colţ’ cu fiecare ocazie legislativă”, a transmis președintele Uniunii.„Guvernul să găsească o soluție, așa cum a găsit și pentru CNAS”De asemenea, Chifor susținea că personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării şi exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani, în comparaţie cu personalul medico-sanitar, „îndurând permanent o umilinţă şi o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE!”„Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariaţi cu studii superioare (ex:economişti, jurişti, ingineri), cât şi colegi cu studii medii şi muncitori”, preciza președintele Uniunii TESA.Uniunea TESA din Sănătate solicită Guvernului şi Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale „aşa cum a găsit şi pentru personalul din CNAS”.„Solicităm de asemenea soluţii pentru ca niciun venit în plată să nu scadă în spitalele de monospecialitate, în urma aplicării Legii ‘Austerităţii’ (Leg.Nr. 296/2023) ŞI soluţii pentru ca salariile personalului nemedical să fie indexate cel puțin cu nivelul inflației, care la acest moment atinge cote alarmante!”, a conchis Chifor.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Doliu la CFR Cluj: Ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu?

Cosmin Ardelean

Published

on

Doliu în familia CFR Cluj: Mama lui Dan Petrescu s-a stins din viață

Familia CFR Cluj este în doliu după pierderea unui membru important. Mama antrenorului Dan Petrescu a încetat din viață, lăsând un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o și iubit-o.

„Familia CFR a pierdut astăzi un membru important. Un membru care nu a încetat niciodată să ne fie alături, chiar și de la distanță, iubind din suflet culorile alb și vișiniu. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către antrenorul nostru, Dan Petrescu, care trece prin clipe grele după pierderea mamei sale”, a transmis clubul CFR Cluj printr-un comunicat oficial.

Întreaga comunitate CFR Cluj, jucători, antrenori și suporteri, își exprimă condoleanțele și susținerea față de Dan Petrescu în aceste momente dificile. „Întreaga noastră familie îi este alături și îi dorește multă putere! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în comunicat.

Mama lui Dan Petrescu a fost o susținătoare ferventă a echipei, chiar și dincolo de distanță, iar devotamentul ei față de club va fi mereu amintit.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite