Connect with us

Sport

Școli și grădinițe din 20 de comune din Cluj, fără apă potabilă. 131 de clădiri nu au autorizație de incendiu

Stefan Petre

Published

on

131 de clădiri în Cluj în care funcționează școli, fără autorizație de securitate la incendiu / Foto: depositphotos.com

Educație

Elevii din școli și grădinițe care se află în 20 de comune din județul Cluj încep noul an școlar 2023-2024 în clădiri fără autorizații sanitare, din cauza lipsei apei potabile.

131 de clădiri în Cluj în care funcționează școli, fără autorizație de securitate la incendiu / Foto: depositphotos.com

  În județul Cluj, la începutul anului școlar 2023-2024, elevii își vor efectua activitatea în 901 clădiri aflate în incintele școlilor și grădinițelor, dintre care 131 sunt neautorizate privind securitatea la incendiu, potrivit datelor transmise de inspectorul șef al IȘJ Cluj, Marinela Marc: „Pot să vă spun că în urma inventarierii stadiului de autorizare, începem anul școlar cu totalul celor 901 de clădiri în care își desfășoară activitatea școlile (vorbim de internate, cantine, ateliere, săli de sport sau clădiri pentru spațiile de învățământ). Din acestea, 599 nu fac obiectul autorizării – la momentul apariției legii, erau autorizate. Autorizate sunt 171 și neautorizate, în acest moment, 131 de obiective, cam 14% din totalul obiectivelor cu destinație învățământ. Dar și dintre acestea, pentru 60 de clădiri s-au eliberat deja avize de securitate la incendiu, deci înseamnă că este în curs de obținere autorizația”, a declarat Marinela Marc, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 4 septembrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj. CITEȘTE ȘI:
Mulți IT-iști, dar prea puțini profesori de informatică, în Cluj. Șefa IȘJ: „Lipsesc și profesorii de germană. E o problemă națională”
 Cu toate acestea, șefa IȘJ a spus că problemele nu sunt mari și că nu există pericole pentru copii, deși clădirile nu sunt autorizate de ISU: „Să știți că multe dintre clădiri sunt noi, clădiri finalizate, recepționate, dar nu respectă anumiți parametrii. Ne-au explicat domnii de la ISU că există un anumit tip de prize sau altceva… care urmează să fie refăcute, sunt în discuții, le-au dat un plan de măsuri de implementat și sunt în curs de obținere a autorizației. Sunt și foarte costisitoare aceste documentații și, de multe ori, primarii amână în planificarea bugetului o cheltuială care poate în momentul acela nu li se pare prioritară. Dar chiar și în aceste clădiri să știți că există planuri de evacuare, există extinctoare verificate autorizate, resposabilii de la ISU țin legătura în permanență cu școlile, efectuează instruiri ale personalului, participă la aceste activități de instruire și de alarmare/evacuare a copiilor. Din punctul lor de vedere, nu există neapărat un pericol, doar că sigur trebuie să facă pași pentru a intra în legalitate și a obține aceste avize. Școala de la Vad are cel mai modern sistem de încălzire, cum să fie un pericol școala aceea, nouă, terminată, solidă? Dar sunt costuri pentru obținerea acestor autorizații”, a adăugat inspectorul școlar general.CITEȘTE ȘI:
În municipiul Cluj-Napoca NU MAI SUNT ȘCOLI CU TOALETA ÎN CURTE  Situația este, însă, mai bună decât anul trecut, când 151 de clădiri ale unităților de învățământ din judeţul Cluj nu îndeplineau condiţiile de securitate la incendiu şi nu au primit autorizație din partea ISU.Școli și grădinițe fără apă potabilăDiagnoza stadiului de autorizare sanitară a clădirilor în care funcționează unități de învățământ: a) În municipiul Cluj-Napoca – 2 clădiri:
– Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Poveștilor” – se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare. „Nu se desfășoară activitate sunt lucrări ample. Copiii au fost relocați în alte spații”, spune Marinela Marc.
– Colegiul Național „George Coșbuc” – sală de sport (probleme tehnice)
b) Turda – 3 clădiri: 
– Colegiul Național Tehnic Turda – internat, spălătorie și sală de sport (problemele: acoperiș neetanș, mobilier parțial degradat, instalații sanitare neetanșe). „Colegii mei desfășoară în prezent inspecții tematice și i-am rugat să verifice dacă există activitate în aceste spații, dacă sunt copii cazați în internat… ca să știm. Ele sunt în evidența DSP, dar noi nu am apucat încă să verificăm”, a declarat Marinela Marc. 
c) Câmpia Turzii – 1 clădire: 
– Grădinița cu Program Prelungit „Pinochio” – clădire degradată, se efectuează lucrări de reabilitare. „Și aici copiii sunt relocați” – Marinela Marc.
d) Dej – 1 clădire: 
– Ateliere Liceu Tehnologic „Someș” – în curs de autorizare după finalizarea lucrărilor de reabilitare
e) Gherla – toate clădirile autorizate
f) Huedin – toate clădirile autorizate
g) Mediul rural – clădiri neautorizate din cauza lipsei de apă potabilă, pe raza UAT-urilor: Așchileu Mare, Chinteni, Feleacu, Măguri Răcătău, Panticeu, Recea Cristur, Mociu, Moldovenești, Ploscoș, Tureni, Tritenii de Jos, Cășeiu, Mica, Unguraș, Vad, Buza, Sînmartin, Poieni, Izvoru Crișului, Sâncraiu.În unele localități s-au efectuat lucrări de racordare la rețeaua de apă și sunt în curs de autorizare, potrivit inspectorului școlar general Marinela Marc. Este vorba despre Cășeiu, Izvoru Crișului, Săcuieu, Mica și Vad. Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite