Administrație
Proiectele mari de infrastructură de la Cluj înaintează, potrivit primarului Emil Boc. Un nou proiect-mamut, cel al centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, va fi demarat.
Proiectul hidrocentralei de la Tarnița aduce peste un milion. FOTO: Captură ecran/ Youtube: Hai să socializăm 12 companii, interesate de proiectul hidrocentralei de la Tarnița aduce peste un miliard de euro la Cluj. FOTO: Captură ecran/ Youtube: Hai să socializăm
Primarul Emil Boc a vorbit despre mai multe proiecte de infrastructură din zona municipiului Cluj-Napoca, arătând care este stadiul acestora și ce lucrări au loc în prezent. Printre acestea se numără și marile proiecte pe domeniul transporturilor, respectiv centura metropolitană, metroul și trenul metropolitan, pasajul de pe Tăietura Turcului, Spitalul Regional de Urgență sau drumul expres de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania.
„Centura metropolitană «e plecată la drum» cu ambele tronsoane: pentru primul, este dat deja ordinul de începere, iar celălalt are termen de depunere a ofertelor la începutul lunii octombrie. La metrou, ordinul de începere a fost semnat. Până la sfârșitul anului va fi finalizată documentația, astfel încât până în februarie să treacă documentația de Guvern și pentru trenul metropolitan. Pasajul de la Tăietura Turcului este deja licitat, partea de construcție a început, pentru că este constructorul care lucrează pentru modernizarea căii ferate Cluj-Oradea pentru primul tronson și este prins acolo. Spitalul Regional de Urgență – prima parte este în licitație, a doua parte va fi lansată în octombrie. Tot proiectul acesta de peste 600 de milioane de euro este în lucru și va schimba radical sănătatea de la Cluj. Am susținut acest proiect încă de când eram prim-ministru, pentru a-l putea realiza acolo unde este acum, adică pe locul unității militare din Florești. (…) Conectarea Clujului la Autostrada Transilvania este de asemenea unu proiect în care m-am implicat foarte mult, pentru a-i obține finanțarea, va fi realizat de către CNAIR în parteneriat cu Direcția Regională de Poduri Cluj și mă că deja se lucrează și sunt șanse ca până la sfârșitul anului viitor, începutul anului 2025, să avem conexiunea la autostradă realizată, un proiect cu mare impact asupra municipiilor Turda și Cluj-Napoca, prin eliminarea traficului nenecesar. Este o descongestionare importantă a traficului, pentru că nu vor mai veni nici TIR-urile, nici mașinile care vor să meargă la Bistrița sau Baia Mare, acelea vor putea să meargă direct de pe autostradă pe Centura Vâlcele-Apahida. Este un proiect de 100 de milioane de euro”, a declarat edilul, la un post local de radio.„Relația cu China a Uniunii Europene s-a schimbat”Primarul municipiului a vorbit și despre centrala hidroenergetică de la Tarnița-Lăpuștești, un proiect mai vechi, a cărui realizare a fost anunțată de ministrul Energiei Sebastian Burduja în această vară. Proiectul a fost discutat public încă din vremea când Emil Boc era premier, planul la acel moment fiind ca centrala să fie realizată de firme chinezești.
„Acum se pregătește un alt proiect important pentru ceea ce înseamnă Tarnița-Lăpuștești, pentru realizarea acelei centrale, un proiect cu un cost între 1 și 2 miliarde de euro și care se va redeschide, proiect pe care și eu l-am susținut încă din 2011. Atunci, era prevăzut să fie realizat de chinezi, între timp, lucrurile s-au schimbat, lumea s-a schimbat, relația cu China a Uniunii Europene s-a schimbat și atunci nu a mai putut fi continuat sub această formă. Important este că se va relua acest proiect și va fi o investiție de peste un miliard de euro”, a mai arătat Emil Boc. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link