Connect with us

Sport

„Vreau la facultate.” 100 de studenți din medii vulnerabile, ajutați să termine cursurile la UBB Cluj

Stefan Petre

Published

on

Cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: UBB - Facebook

Social

Tinerii de la țară vor la facultate, însă nu au suficienți bani pentru a se întreține. UBB lansează un program prin care ajută 100 de studenți să termine cursurile universitare.

Cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: UBB – Facebook

  


Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca lansează programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să termine cursurile universitare. 


„România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenţi de învăţământ superior. Procentul tinerilor românilor care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3%) faţă de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit ultimului raport Monitorul Educaţiei şi Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar al tinerilor din mediile dezavantajate”, transmit reprezentanții UBB.Tinerii din mediul rural vor la facultate, dar nu au suficienți baniPotrivit sursei citate, în 2019, 65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu s-au înscris în învăţământul superior, comparativ cu aproximativ 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). Comparativ, din rândul absolvenţilor „Vreau în clasa a 9-a”, doar 25% nu au mers la facultate, însă şi aceştia s-au orientat fie către un loc de muncă, fie către alte cursuri de formare şi dezvoltare profesională.



CITEȘTE ȘI:
Peste 16.000 de studenți au început noul an universitar la UBB. Daniel David: „Dacă n-ai nicio universitate în rankingul Shanghai, e clar că e ceva rău cu arhitectura sistemului academic!” De asemenea, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România, 80% dintre tinerii din mediul rural şi din alte comunităţi defavorizate îşi doresc să urmeze studii superioare. Pe de altă parte, unu din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susţine.


„Dacă ne uităm la ce spun tinerii care au absolvit liceul cu sprijinul oferit prin programul ‘Vreau în clasa a 9-a’ al fundaţiei şi sunt deja studenţi, observăm că dificultăţile financiare sunt la ordinea zilei. 35% dintre studenţi au spus că cel mai greu le este să facă faţă cheltuielilor pentru cazare (fie că sunt la cămin sau în chirie). În acelaşi timp, mai mult de unu din zece studenţi au afirmat că întâmpină dificultăţi în privinţa cheltuielilor legate de transport, dar şi pentru materiale educaţionale sau îmbrăcăminte şi alimente. Un alt studiu realizat de World Vision România arată că susţinerea creşterii procentului de absolvenţi de studii terţiare aduce câştiguri semnificative şi pentru statul român. Concret, studiul ‘Costul Educaţiei’ arată că diferenţa contribuţiilor la stat dintre o persoană inactivă pe piaţa muncii, cu studii primare, şi un salariat cu studii superioare este în medie de 1,36 milioane de lei”, mai transmit reprezentanții UBB.CITEȘTE ȘI:
UBB, pe podium în clasamentul Times Higher Education: locul 980 global în cercetare și poziția a treia în țară 



Programul „Vreau la facultate”,Tate aceste cifre îngrijorătoare fac necesar programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să termine facultatea.Modelul proiectului este inspirat după programul ‘Vreau în clasa a 9-a’, prin care, în prezent, 1.000 de adolescenţi de la sate şi din alte comunităţi vulnerabile sunt sprijiniţi cu burse, activităţi de educaţie non-formală, mentorat şi tabere de vară ca să termine liceul, dar şi ca să se dezvolte profesional şi personal, arată iniţiatorii demersului.Proiectul „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy” vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenţii programului „Vreau în clasa a 9-a” din judeţul Cluj se îndreaptă către UBB.„Astfel, în perioada 2023 – 2026, studenţii incluşi în program vor beneficia, printre altele, de: o bursă lunară pentru acoperirea unor nevoi de bază (cazare, transport, masă, materiale educaţionale etc.), un dispozitiv performant pentru procesul de învăţare şi studiu, workshopuri tematice, mentorat vocaţional şi şcoli de vară”, menţionează cei de la UBB. 

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite