Connect with us

Actualitate

Filmul Românesc Filmat cu iPhone la Cluj care a Cucerit Berlinale – „Kontinental ’25”

Cosmin Ardelean

Published

on

Film de festival cu buget minim! Cum a ajuns o producție independentă din Cluj să cucerească Berlinale?

Un film independent, filmat la Cluj cu un buget redus și doar cu un iPhone, a reușit să impresioneze juriul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. „Kontinental ’25”, regizat de Radu Jude, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, punând cinematografia românească din nou pe harta marilor premii internaționale.

Filmul abordează teme puternice, cum ar fi criza locuințelor, impactul post-socialismului și lupta individului cu propria conștiință. Povestea urmărește drama executorului judecătoresc Orsolya, care se confruntă cu un val de vinovăție după ce evacuează un om fără adăpost, împingându-l spre sinucidere. În căutarea unei justificări morale, personajul se pierde într-o spirală de disperare și neînțelegere, reflectând o realitate socială inconfortabil de familiară.

Inspirat parțial din „Europa ’51” al lui Rossellini, „Kontinental ’25” reușește, printr-un amestec de dramă și comedie absurdă, să radiografieze fără menajamente o societate aflată într-o continuă criză de identitate. Câștigarea premiului la Berlinale confirmă forța poveștii și demonstrează că nu bugetul sau echipamentele scumpe fac un film memorabil, ci viziunea artistică și impactul emoțional al poveștii.

Acest succes internațional a fost posibil datorită sprijinului mai multor parteneri, printre care Saga Film, RT Features, Bord Cadre Films, Wonderland Resort, precum și Centrul Național al Cinematografiei și Institutul Cultural Român. Premiul obținut de „Kontinental ’25” este o nouă victorie pentru cinematografia românească și un exemplu al talentului și ingeniozității creatorilor din Cluj și din România.

Facebook Comments Box

Actualitate

Florin Piersic, o viață închinată artei: omagiat cu emoție la Putna

Alex Campian

Published

on

După o lungă și tăcută luptă cu suferința, marele Florin Piersic, stâlp al teatrului și cinematografiei românești, a reapărut în public, la 89 de ani, într-un loc cu adâncă încărcătură spirituală: Putna. A fost o reîntâlnire tăcută, dar copleșitoare. Cu sufletul plin, comunitatea l-a întâmpinat nu doar cu aplauze, ci cu lacrimi și recunoștință. Iar peste toate acestea, a fost rostit un singur cuvânt: mulțumim.

Pentru viața sa dăruită artei, pentru zâmbetele și emoțiile pe care le-a semănat în inimi de-a lungul a peste șapte decenii, Florin Piersic a fost onorat cu titlul de Cetățean de Onoare al comunei Putna. O distincție care nu adaugă greutate numelui său, ci îl înconjoară cu dragostea sinceră a celor care nu l-au uitat — și nu îl vor uita niciodată.


O viață pe scenă. O viață pentru oameni.

Evenimentul „Putna, vatră de cuvânt și poveste”, desfășurat în zi de sărbătoare, pe 21 mai, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost mai mult decât o ceremonie. A fost o plecăciune în fața celor care ne-au dăruit rădăcini și sens. Alături de Florin Piersic, a fost omagiată și Sofia Vicoveanca, vocea sufletului bucovinean, purtătoarea cântecului nostru străbun.

Primarul Gheorghe Coroamă a înmânat distincțiile cu mâinile tremurânde de emoție și cuvintele pline de adevăr:

„Florin Piersic și Sofia Vicoveanca nu sunt doar artiști. Sunt parte din ființa acestui neam.”


Un trup slăbit. Un suflet neclintit.

A coborât încet din mașină, sprijinit într-un baston. Slăbit fizic, dar cu ochii arzând de aceeași lumină de odinioară. Florin Piersic purta un costum sobru, demn, și eșarfa sa roșie – simbol al eleganței și spiritului său neînfrânt. A salutat cu mâna ridicată, iar oamenii l-au întâmpinat cu pâine și sare, vechiul semn românesc al bunului venit.

A fost o tăcere adâncă, apoi au început aplauzele. Nu erau pentru un actor. Erau pentru un om. Un om care a devenit, de-a lungul vieții, parte din noi toți.


Boala i-a luat puterea. Dar nu și chemarea.

În urmă cu un an, maestrul Piersic a trecut printr-o cumpănă grea. Un episod medical care l-a îndepărtat de scenă, de luminile rampei, de aplauze. A ales tăcerea, liniștea și vindecarea. Și, totuși, a găsit în inima sa puterea de a reveni. Discret, dar prezent. Tăcut, dar viu.

A mărturisit, cu voce blândă, că nu se poate întoarce deocamdată pe scenă. Dar că vrea să rămână aproape de oameni, de valorile care l-au călăuzit o viață întreagă: demnitatea, credința și dragostea pentru țară.


Florin Piersic nu mai are nevoie de cuvinte. El este cuvântul.

Fiecare pas al său e o pagină de istorie. Fiecare zâmbet, o lecție de curaj. Și fiecare tăcere, o rugăciune pentru ceea ce suntem și ce-am putea fi.

Într-o lume care uită ușor, noi alegem să ținem minte.
Și să spunem, cu toată ființa noastră:

Mulțumim, Maestre. Sunteți acasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Tensiuni la Spitalul de Copii Cluj: O mamă a contestat decizia medicilor, dar a fost nevoită să apeleze la privat

Alex Campian

Published

on

O mămică din Cluj-Napoca a semnalat o situație dificilă și, în opinia sa, inacceptabilă, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, instituție aflată frecvent în centrul nemulțumirilor pacienților. Femeia acuză lipsa de organizare, timpul mare de așteptare și refuzul medicilor de a oferi un minim ajutor, în ciuda stării delicate a copilului ei.

„Recomand echipa de la Primiri Urgențe, dar pe cei de la Ortopedie nu îi recomand deloc!”, a scris femeia pe o rețea de socializare.

Aceasta povestește că a mers cu copilul în vârstă de un an pentru a-i fi scoase firele, conform unei programări stabilite. Însă, din cauza aglomerației și a stării de sănătate a copilului, care avea pneumonie, a decis să nu rămână în sala de așteptare.

„Coada era până în afara sălii. Copilul se simțea rău și nu am vrut să îl expun în acea aglomerație. Am revenit în zilele următoare, sperând că va fi mai liber. Într-un final, am găsit timp duminică și am mers din nou, explicând situația. Cu toate acestea, medicii au refuzat să îi scoată cele trei fire, motivând că doar doamna doctor care l-a cusut poate face procedura”, a explicat ea.

Femeia și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul care, în opinia sa, nu ține cont de nevoile părinților și ale copiilor: „Nu mi se pare normal să aștept ore întregi cu un bebeluș. Mai am și alți copii acasă și efectiv nu îmi permit. Duminică nu era absolut nimeni în sală, ar fi putut să-l ajute”.

Nemulțumită de răspunsul primit și de condițiile din spital, aceasta a decis să apeleze la un serviciu medical privat: „Am ales să merg la privat. Urât din partea lor. Ar trebui să se organizeze mai bine, pentru că e grav ca în anul 2025 să stai mai bine de două ore cu un copil mic doar ca să fii băgat în seamă. În plus, sunt gândaci peste tot, iar condițiile sunt jalnice”.

Reclamația mamei vine în contextul în care Spitalul de Copii din Cluj-Napoca se confruntă frecvent cu probleme de infrastructură și supraaglomerare. Lipsa de spațiu și personalul insuficient contribuie, potrivit unor surse din sistem, la nemulțumirea tot mai multor pacienți.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Premieră feroviară: trenul electric polonez care va circula pe ruta Huedin–Cluj–Bistrița

Stefania Heinz

Published

on

România face un pas important spre modernizarea transportului feroviar: primul tren electric regional produs de compania poloneză PESA a ajuns duminică în țară, în stația de frontieră Curtici. Acesta este primul dintr-o flotă de 62 de rame electrice care vor fi livrate în următorii ani, în baza unui contract semnat în ianuarie 2024 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Trenul a fost adus în România în stare „rece” (nealimentat), fiind tractat de o locomotivă a operatorului feroviar de stat din Austria, ÖBB, scrie Club Feroviar. Rama electrică, recent ieșită de pe linia de fabricație, urmează să fie prezentată oficial de președintele companiei PESA, Krzysztof Zdziarski.

Trenuri moderne pentru transport regional și suburban

Acest prim tren face parte dintr-un lot destinat transportului regional și suburban, un proiect major evaluat la 561 de milioane de euro. Noile trenuri vin cu dotări moderne menite să îmbunătățească semnificativ experiența de călătorie:

  • climatizare performantă,

  • conexiune Wi-Fi,

  • spații dedicate pentru biciclete și pentru persoanele cu dizabilități,

  • afișaje moderne și numere de scaune în relief, accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Confort și performanță

Rama electrică are trei vagoane, oferă 238 de locuri pe scaune și 227 de locuri în picioare și poate atinge o viteză de până la 160 km/h. Trenurile vor fi utilizate pe rute precum Huedin–Cluj–Bistrița, aducând un plus de confort și rapiditate în transportul de zi cu zi al navetiștilor și călătorilor.

Primele 12 trenuri, livrate până la finalul anului

Reprezentanții companiei PESA au anunțat că până la sfârșitul anului 2025, cel puțin 12 trenuri vor fi livrate în România, marcând începutul unei noi ere în transportul feroviar regional din țară.

Sursa video: Trains by Yannis & TheRailFan

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite