Connect with us

Actualitate

Joburile în pericol? Prima fabrică de roboți umanoizi din Shanghai începe producția în masă – Când ajung și în Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Revoluție în tehnologie: Shanghai deschide prima fabrică de roboți umanoizi! Urmează să ajungă și în Europa?

Industria robotică a intrat într-o nouă eră, odată cu deschiderea primei fabrici de producție în masă a roboților umanoizi din Shanghai. Marți, gigantul tehnologic care conduce acest proiect a anunțat lansarea a cinci tipuri diferite de roboți, fiecare cu un set de abilități concepute pentru a revoluționa domenii variate, de la cercetare științifică și interacțiune cu oamenii, până la operațiuni industriale și manipularea sarcinilor grele.

Această inovație fără precedent ridică întrebări despre impactul roboților în industrie și viața cotidiană, dar și despre posibilitatea ca astfel de tehnologii să ajungă în Europa – inclusiv în România.

Ce pot face noii roboți umanoizi?

Fabrica din Shanghai a început producția pentru cinci modele de roboți, fiecare adaptat pentru un domeniu specific:

  • Roboți pentru interacțiune umană – Proiectați să comunice și să interacționeze cu oamenii, aceștia pot fi folosiți în servicii de asistență, educație și chiar divertisment.
  • Roboți pentru manipularea sarcinilor grele – Concepuți pentru logistică și transport industrial, acești roboți pot prelua muncile grele din fabrici, depozite și centre comerciale.
  • Roboți pentru colectarea datelor – Folosiți în cercetare și analiză, acești roboți pot aduna și interpreta informații complexe în timp real.
  • Roboți pentru cercetare științifică – Dedicat laboratoarelor și mediilor academice, acest tip de android ajută la experimente și descoperiri tehnologice.
  • Roboți pentru operațiuni în fabrici – Proiectați pentru a lucra în medii industriale, acești roboți humanoizi pot efectua sarcini specifice și repetitive cu o precizie uimitoare.

Roboții umanoizi vor ajunge și în România?

Cu această dezvoltare rapidă a tehnologiilor autonome, specialiștii se întreabă cât de repede vor ajunge acești roboți și în Europa. Industria auto și cea logistică din România ar putea fi printre primele domenii care să beneficieze de astfel de inovații.

În Cluj-Napoca, un centru recunoscut pentru tehnologie și inovație, companiile din IT și automatizări industriale ar putea analiza implementarea acestor roboți în viitorul apropiat. Dacă marii jucători din industrie decid să investească în această direcție, Clujul ar putea deveni unul dintre primele orașe din România care adoptă tehnologia robotică avansată.

Rămâne de văzut dacă acești roboți vor fi o amenințare pentru locurile de muncă sau un instrument de eficientizare a muncii, dar un lucru este cert: viitorul a sosit, iar era roboților umanoizi abia începe!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Actualitate

Grampet lansează Leon – primul automotor construit în România după 80 de ani

Alex Campian

Published

on

Un moment istoric pentru industria feroviară românească: Grampet Group, cel mai mare operator feroviar și logistic din Europa Centrală și de Sud-Est, a lansat Leon, primul automotor construit integral în România, după o pauză de peste 80 de ani.

Evenimentul oficial de prezentare a avut loc în Salonul Regal din Gara de Nord București, în prezența președintelui companiei, Gruia Stoica, și a specialiștilor implicați în dezvoltarea acestui proiect ambițios.


🔧 Un prototip 100% românesc, cu o investiție de 10 milioane de euro

Leon este rezultatul colaborării a peste 180 de specialiști români și a fost realizat de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grupului Grampet. Construcția prototipului a necesitat o investiție de aproximativ 10 milioane de euro și a fost atestat CE, ceea ce înseamnă că respectă toate standardele europene pentru a putea circula pe rețelele feroviare din Uniunea Europeană.

Fabrica de la Pașcani are în prezent o capacitate de producție de două trenuri Leon pe lună, ceea ce înseamnă un potențial de 24 de trenuri pe an.


📈 Interes din partea operatorilor privați

Gruia Stoica, președintele Grampet Group, a declarat că deja există interes din partea mai multor operatori privați pentru achiziția trenului Leon:

„Avem câteva oferte de achiziție din partea unor parteneri, dar urmează să negociem. Leon este un nou început pentru industria feroviară românească.”


🇷🇴 Primul automotor 100% românesc

Spre deosebire de alte fabrici care construiesc parțial componente precum vagoane sau locomotive, Leon este primul tren complet realizat în România, de la design și inginerie, până la producția efectivă.

Acesta este un automotor modern, eficient energetic, cu design modular și tehnologii de ultimă generație, pregătit pentru rute regionale și naționale în regim de viteză medie.

Info si Imagini: Ziarul Financiar

Video Youtube:

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Când se redeschide Ștrandul Clujana din Cluj-Napoca – Tarifele rămân aceleași ca în 2024

Alex Campian

Published

on

Clujenii vor putea din nou să se bucure de una dintre cele mai populare zone de agrement acvatic din oraș. Ștrandul Clujana își redeschide porțile în weekendul 13–15 iunie 2025, marcând începutul sezonului estival. Într-un oraș cu opțiuni limitate pentru relaxare la piscină, ștrandul rămâne o alegere de top pentru familii, tineri și copii.

Piscine pentru toate vârstele

  • Bazinul pentru adulți are o adâncime de 1,56 m și o temperatură constantă de 26°C, fiind ideal pentru înot și relaxare.

  • Piscina pentru copii (20×10 m, adâncime 40 cm) include trei tobogane de apă și este amplasată în apropierea a două locuri de joacă.

  • Bazinul pentru bebeluși (10×3 m, adâncime 15 cm) este dotat cu o ciupercuță cu apă și spațiu de joacă, perfect pentru cei mai mici vizitatori.

Facilități de recreere și alimentație

Zona verde din incintă oferă:

  • Gazon pentru relaxare

  • Loc de joacă cu nisip, tobogane, hinta și un mini-parc destinat copiilor

Pe partea de alimentație, clujenii au la dispoziție:

  • Grill Bar în aer liber

  • Pizzerie și bar interior, pentru gustări și băuturi răcoritoare

Program și tarifare

Ștrandul Clujana va funcționa zilnic, în intervalul 08:00–20:00, de luni până duminică.

Prețul biletului de intrare include:

  • Acces auto și parcare

  • Șezlong

  • Umbrelă

  • Acces complet la toate piscinele

Preturi :

Copii 0-2 ani
Gratuit
luni-duminică

Copii 2-14 ani
50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Adulți
60RON
luni-vineri
50 RON după ora 17:00

Adulți
70RON
sâmbătă, duminică și sărbători legale
50 RON după ora 17:00

Peste 65 ani

50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Atenție, șoferi! Parcarea din Piața Mihai Viteazul complet închisă

Alex Campian

Published

on

Reabilitare parcare Piața Mihai Viteazul Cluj-Napoca | Închidere temporară iunie–iulie 2025

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat că parcarea la sol din Piața Mihai Viteazul va intra într-un amplu proces de reabilitare. În cadrul lucrărilor va fi instalat un sistem modern de control al accesului, plată și monitorizare video.

Lucrările vor începe pe data de 3 iunie 2025 și vor dura până pe 14 iulie 2025, perioadă în care parcarea va fi complet închisă.

„Parcarea din Piața Mihai Viteazul va intra într-un proces de reabilitare. Vor fi implementate soluții moderne pentru acces, plată și supraveghere video. Pentru finalizarea acestor lucrări, este necesară închiderea temporară a parcării între 03.06.2025 și 14.07.2025”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom