Connect with us

Turda

TurdaNews – Prețurile la apartamentele de vânzare și chirii au înregistrat nivele record în Cluj

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Prețurile la apartamentele de vânzare și chirii au înregistrat nivele record în Cluj

Creșterile de prețurile în imobiliare nu mai contenesc. Și în luna august, în municipiul Cluj s-a înregistrat o evoluție pozitivă de prețuri, după ce în luna iulie numărul de tranzacții a crescut cu mai bine de 10% față de luna anterioară. 
Se confirmă încă o dată regula, potrivit căreia după o lună în care tranzacțiile se deblochează, în luna următoare, prețurile mai cresc, la rândul lor, încă un pic.  
După ce în luna iulie tranzacțiile au crescut cu +12,92%, potrivit ANCPI, proprietarii au cerut prețuri la apartamentele de vânzare cu +1,7% mai mari în luna august! 
Astfel, Indicele Blitz sau prețul  mediu pe metru pătrat la apartamentele de vânzare pe Cluj și vecinătăți înregistrat de baza de oferte a companiei Blitz, în luna august 2023, a marcat un nou nivel record pe anul 2023, și anume o medie de 2.272 Euro/ mp. 

Acesta este cel mai ridicat nivel de preț, înregistrat în municipiul Cluj, în ultimii ani. Recordul anului trecut a fost înregistrat de Blitz în decembrie la o valoare de  2.269 Euro/mp, recordul din anul acesta devansând recordul anului trecut cu +0,13%. 
Creșterea trimestrială a fost  cu+1,97%, iar față de începutul anului, prețurile au crescut cu +4,94%. Comparativ cu prețurile din august anul trecut, prețurile lunii august curent sunt mai mari cu +6,32%. 
Pe segmentul de chirii, în plin sezon al chiriilor, prețurile au urcat cu +5,41%, față de luna anterioară, până la valoarea de 526 Euro/lună.  
Apartamentele de vânzare mai scumpe 

Prețul mediu pe municipiu a crescut, iar mediile pe cartiere au fost, de asemenea, în creștere.
Cariere cu prețuri sub 1.500 de Euro/mp au mai rămas doar Apahida și Florești. Prețurile au crescut în Apahida, cu +2,47%, până la un preț mediu de 1.288 Euro/mp, iar în Florești, cu +1,98% până la nivelul de 1.392 Euro/mp. 
În cartierele cu prețuri medii (1.501 – 2.000 Euro/mp), cum ar fi în Baciu, prețul mediu a crescut cu +6%, până la nivelul de 1.520 Euro/mp, în Dâmbul Rotund, cu +1,22%, până la 1.827 Euro/mp, iar în Iris, prețurile au crescut cu +4,98%, până la 1.898 Euro/mp.
Astfel în toate cartierele accesibile din Cluj cu prețuri sub 2.000 de Euro/mp, prețurile au fost în creștere.  

În cel de-al treilea eșalon de cartiere, cu prețuri de peste 2.001 Euro/mp,  pe segmentul celor mai scumpe 3 cartiere Centrală, Plopilor și Sopor, prețurile au scăzut puțin în zona Centrală cu -2,22, până la 2,648 Euro/mp. 
În celelalte două prețurile au crescut, respectiv în Plopilor cu +10,73%, până la valoarea de 2.786 Euro/mp, iar în Sopor, creșterea a fost cu +17,05%, până la valoarea de 2.876 Euro/mp.
În restul cartierelor prețurilor au variat între 2.011 Euro/mp în Someșeni și 2.605 Euro/mp în Andrei Mureșanu. 
Chirii mai mari în Cluj 

Și apartamentele de închiriat au fost pe creștere, chiriile înregistrând o valoare de  526 Euro, fiind cu +5,41% mai mari față de nivelul lunii anterioare. 
Prețurile au crescut în cariere precum Florești (cu +6,38%), până la 317 Euro, Mănăștur (cu +29,55%), până la 456 Euro, Mărăști (cu +42,39%) până la 655 Euro și Gheorgheni (cu +15,13%), până la 685 Euro. 
Chiriile au scăzut în schimb în Zorilor (cu -1,68%), până la 467 Euro și în zona Centrală cu  -5,34%, până la 585 Euro. 
Experții imobiliari sunt de părerea că în luna august, prețurile și-au continuat cursul de creștere stabilit încă de la sfârșitul anului trecut, devansând prețurile de acum un an cu aproape 7% și stabilind un nou preț record al anului 2023. 

În timp ce prețurile la apartamentele de vânzare au fost în creștere, chiriile au fost la fel pe creștere, înregistrând de asemenea chirii record. 

Source link

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Aeroportul Internaţional din München, cel de-al doilea ca mărime din Germania, şi-a reluat operaţiunile marți după-amiază, după o nouă întrerupere cauzată de condiţiile meteorologice, ninsori şi ploaie îngheţată.
Compania Lufthansa transmite că restricții semnificative de zbor pe aeroportul din München ar putea fi menținute și în următoarele zile. Biletele de zbor de la sau spre München pot fi anulate gratuit, precizează compania de pasageri.
Mii de pasageri, majoritatea din alte țări, au rămas blocați pe aeroport începând de vineri, 1 decembrie, din cauza debutului sever al iernii.
Sute de clujeni au rămas blocați pe aeroport!

Luni, zborul din Frankfurt, operat de compania Wizz Air, trebuia să decoleze la ora 14:25, dar a fost întârziat inițial cu câteva ore din cauza ninsorilor.
Ulterior, pasagerii au primit un mesaj cu anularea zborului, fără ca angajații WizzAir să ofere asistență sau mai multe informații la fața locului.
Marți, nicio aeronavă nu a zburat de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.
Citește și:

Zboruri anulate de pe aeroporturile din Germania. Sute de clujeni au rămas blocați

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri. Clujul se află în topul îmbolnăvirilor.
Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

De la 1 ianuarie și până în 30 noiembrie, în România au fost confirmate 1.855 de cazuri cu rujeolă, Clujul aflându-se printre cele șase județe/zone cu peste 100 de cazuri: Mureș – 628, Brașov – 339, București – 213, Cluj – 194 și Giurgiu – 147. În ultima săptămână, în județul Cluj s-au înregistrat 6 noi îmbolnăviri.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite