Connect with us

Info

Magistraţii clujeni ies în stradă

Tudor Calinescu

Published

on

Magistraţii clujeni ies în stradă


Judecătorii şi procurorii din Cluj şi din întreaga ţară au anunţat că vor ieşi, vineri, în faţa instanţelor în semn de solidaritate cu magistraţii polonezi.
Aceştia vor protesta la Varşovia în legătură cu “încercările sistematice ale guvernului şi legislativului din Polonia de a limita independenţa judecătorilor”.

“Judecătorii polonezi vor face un marş de protest la Varşovia pe data de 11 ianuarie. Lor li se vor alătura colegi din toată Europa. Îmbrăcaţi în robe, ei vor merge de la Curtea Supremă într-un marş al tăcerii către Palatul Parlamentului. Sunt revoltaţi de legile recente prin care au fost demişi şefii de instanţe şi au fost obligaţi să se pensioneze, de procedurile prin care au început să fie urmăriţi disciplinar pentru soluţiile date şi de campaniile mediatice agresive împotriva judecătorilor, dar mai ales a celor de la instanţa supremă. Noi, în România, ne exprimăm solidaritatea, ieşind în faţa Palatelor de Justiţie, vineri, la ora 12”, a scris judecătorul Cristi Danileţ pe Facebook.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a dat publicităţii un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de refuzul autorităţilor poloneze de a respecta statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Forumul Judecătorilor mai spune că a sprijinit necondiţionat eforturile judecătorilor polonezi şi ale asociaţiilor acestora în lupta lor pentru independenţa sistemului judiciar.

Pentru a oferi sprijin moral judecătorilor polonezi, judecătorii şi procurorii români vor ieşi în faţa instanţelor pentru a manifesta solidaritate cu colegii lor polonezi, vineri, la ora 12,00, în Bucureşti, Cluj, Braşov şi alte oraşe principale.

Joi, site-ul juridice.ro a publicat un apel al Asociaţiei judecătorilor din Polonia IUSTITIA, în care se arată că, în ultimii doi ani, guvernul şi legislativul din Polonia au încercat în mod sistematic să limiteze independenţa instanţelor şi independenţa judecătorilor. De asemenea, “au făcut mult pentru a-şi extinde influenţa asupra funcţionării sistemului judiciar”.

“Decembrie 2019 a adus un set destul de nou de provocări pentru judecătorii din Polonia. Sunt cele mai dificile din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzaţii disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătoreşti sau chiar cu privire la soluţia pronunţată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanţilor Executivului împotriva preşedintelui Curţii Supreme şi a judecătorilor Curţii Supreme, care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, şi, nu în ultimul rând, modificări rapide a Legii privind sistemul instanţelor comune, respectiv Legii Curţii Supreme şi altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut şi de neimaginat în cercul statelor civilizate şi ne îndepărtează nemilos de civilizaţia vest-europeană”, se arată în apelul semnat de Krystian Markiewicz, preşedinte al consiliului naţional al Asociaţiei Judecătorilor din Polonia IUSTITIA.

Magistraţii polonezi fac un apel la judecătorii şi profesioniştii dreptului din toate ţările europene pentru a-i susţine în timpul marşului în apărarea statului de drept, care se va desfăşura pe 11 ianuarie 2020, ora 15,00, la Varşovia.

“Împreună cu noi, arătaţi-vă dezacordul faţă de distrugerea statului de drept, regulă fundamentală pentru toate ţările europene! Sprijiniţi protestul nostru împotriva atacurilor asupra dreptului fundamental al fiecărui cetăţean: dreptul la o instanţă independentă şi corectă care decide cazurile în conformitate cu legea, înţeleasă ca un sistem armonios al dreptului european şi cel naţional. Fiţi alături de noi în acest moment special! Se spune că democraţiile mor în tăcere. Cu toate acestea, există momente în care tăcerea are puterea de a striga mii de oameni şi în care cuvintele sunt inutile. Tot ce trebuie să faceţi este să fiţi cu noi. În astfel de momente devenim toţi legături într-un mare lanţ care poate ajuta la oprirea atacului asupra justiţiei independente din Polonia, a cărui consecinţă va fi, evident, slăbirea comunităţii europene”, mai spun magistraţii polonezi.

Aceştia fac apel la colegii lor din Europa să participe la un marş al tăcerii în Varşovia, din Piaţa Krasiński de la Curtea Supremă până pe strada Wiejska, lângă clădirea Parlamentului, îmbrăcaţi în robe, “care sunt un simbol al profesiei noastre în slujba legii şi a societăţilor din Europa”. 

Source link

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite