Administrație
Consiliul Local a aprobat realizarea unui centru de prelucrare a deșeurilor voluminoase, în zona Pata Rât din Cluj-Napoca.
Deșeuri voluminoase/Foto: Depositphotos.com
Un proiect inițiat în octombrie 2022 a fost readus în atenția consilierilor locali, joi, în vederea obținerii finanțării europene pentru realizarea unei hale de prelucrare a deșeurilor, în zona Pata Rât.
În toamna anului trecut, Primăria și-a exprimat intenția de a construi la marginea orașului un centru de colectare cu aport voluntar, unde clujenii vor putea transporta toate deșeurile voluminoase cu care nu mai au ce face și le vor putea depozita acolo în mod gratuit.Joi, în cadrul unei ședințe de îndată, consilierii locali au fost chemați să voteze realizarea centrului de colectare și prelucrare a deșeurilor de mari dimensiuni, pe fonduri europene.
CITEȘTE ȘI:
Primăria Cluj-Napoca ia 1,4 hectare de teren de la RADP și construiește un centru pentru deșeurile voluminoase în zona Pata RâtValoarea estimată a proiectului este de 32.649.389,94 lei cu TVA/circa 6,5 milioane de euro, din care cea mai mare sumă va fi finanțată prin fonduri PNRR.Durata de realizare a investiției: 12 luni.
Sursa de finanțare: fonduri PNRR și fonduri din bugetul local. „Vom avea toată infrastructura de colectare a deșeurilor, la noi acasă” Potrivit edilului Emil Boc, noul centru de prelucrare a deșeurilor va fi unul modern, care va corespunde standardelor în domeniu.
„Prin aprobarea acestei hotărâri, Primăria și Clujul pot accesa, până în 19 noiembrie 2023, peste 5 milioane de euro în vederea construcției din fonduri europene (PNRR) a unui centru de colectare selectivă a deșeurilor cu aport voluntar”, a declarat primarul Emil Boc.„Intrăm în rând cu lumea și avem posibilitatea de a avea la noi acasă toată infrastructura necesară pentru colectarea selectivă, după cum se întâmplă în orice oraș modern și civilizat din Uniunea Europeană”, a explicat Emil Boc. Centrul de colectare selectivă a deșeurilor nu vizează deșeurile menajere, fiind dedicat deșeurilor din construcții, a căror colectare este încă problematică la Cluj. „După ce va fi finalizat în 2024 acest centru, clujenii vor putea aduce deșeurile din construcții, în cantități nelimitate, pentru a fi procesate și concasate în cadrul centrului cu acord voluntar”, a declarat primarul Clujului Emil Boc. De asemenea, o altă categorie de deșeuri, precum cele rezultate din curățarea spațiilor verzi, vor fi procesate prin intermediul unui tocător special ce va asigura prelucrarea acestora. Iar materia rezultată în urma prelucrării deșeurilor din construcții va fi valorificată în lucrările de infrastructură. De asemenea, în cadrul centrului vor fi colectate și alte tipuri de materiale, precum mobilier, canapele și alte deșeuri voluminoase. Prelucrarea deșeurilor va reduce poluareaPotrivit edilului Emil Boc, prelucrarea deșeurilor din construcții va reduce poluarea. „În acest caz nu este vorba de niciun fel de poluare. Ceea ce înseamnă deșeuri din construcții se va prelucra într-un mod instituțional organizat, într=o hală ce va fi dotată cu filtre ce vor absorbi orice particule de praf. Acest proiect are avizul Agenției de Mediu, ceea ce înseamnă că respectă toate reglementările europene în domeniu”, a explicat Emil Boc. Centrul de prelucrare a deșeurilor va fi operaționalizat de către un operator acreditat.Terenul pe care se va realiza investiția are o suprafață de 14.000 mp și este situat în zona Pata Rât din Cluj-Napoca. Proiectul a trecut cu 17 voturi „pentru”, 4 abțineri și 2 voturi „împotrivă”.CITEȘTE ȘI:
Clujul apare în raportul Departamentului de Stat al SUA. Cazuri de discriminare a romilor de la Pata Rât și de antisemitismÎn decembrie 2019, Consiliul Județean Cluj anunța închiderea vechii rampe de deșeuri RADP de la Pata Rât. Activiștii civici semnalau atunci că familiile de romi relocate în zonă sunt afectate în continuare de condițiile improprii de trai cu un grad crescut de toxicitate. În martie 2023, Clujul apărea în Raportul Departamentului de Stat al SUA, din cauza situației de la Pata Rât, unde zeci de familii de romi au fost relocate în 17 decembrie 2010, în proximitatea rampei de deșeuri. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link