La Târgul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii care are loc la Cluj, companiile românești au primit un sfat de la ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea: să înceapă să exporte „valoare adăugată, proprietate intelectuală, nu doar simple bunuri și materiale”.
Târgului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (TIMM) ediția 2023 – industria IT & 4.0, a debutat astăzi la Cluj, în prezența ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea și a altor de oficialități centrale și locale, printre care și viceprimarul Dan Tarcea.
Printre expozanții prezenți la TIMM 2023 se află 70 de companii din domeniile viitorului, care au creat și creează aplicații inovative cu utilitate în medicină, auto-moto, industrie grea și ușoară, sau produc prăjituri, creații vestimentare, proiecte arhitecturale și chiar coafuri noi.
Ministrul Ștefan-Radu Oprea a vorbit în deschiderea evenimentului.
„E importantă calitatea celor peste 70 de firme, universități și clustere care participă. Vedem astăzi aici, la Cluj, tot ce e mai bun, mai creativ în industria 4.0, IT, digitalizare, robotică, cercetare. Această zonă a țării a devenit un centru de excelență foarte important în România. Am întâlnit aici reprezentanții UTCN, care au câștigat premii cu modelele de rezistență la seism pe care le-au creat și nu sunt singurii”, a spus Ministrul Economiei.
Acesta s-a declarat convins că în România există capacitate creativă, lucru care pune țara noastră pe harta lumii, dar e nevoie de încă un pas:
„Trebuie să venim cu legislație astfel încât proprietatea intelectuală să rămână aici, în România. Deja vă pot da o vest bună. Oricare dintre inovațiile care sunt depuse astăzi la OSIM sunt protejate la nivel european. Nu mai trebuie să mai fim prezenți și într-o altă țară, dacă vreo inovație românească e contestată în alt stat. Prin OSIM putem să ne protejăm toate mărcile noaste”, a explicat Ștefan-Radu Oprea.
Laude pentru Cluj
Ministrul Economiei a subliniat că modelul de la Cluj este unul de urmat.
„Ce văd astăzi aici la Cluj îmi dă speranța că, odată cu tânăra generație, cu noii antreprenori, putem într-adevăr să devenim acea forță care să exporte valoare adăugată, proprietate intelectuală, nu doar simple bunuri și materiale. Cred că trebuie să urmăm un model al Clujului. Aici vorbesc despre ecosistem, despre felul în care mediul de afaceri și cel universitar reușesc să fie împreună, fie în clustere, fie în alte forme de asociere. E un exemplu de bună practică.
Vin să ascult, să învăț. Să punem Clujul pe harta lumii, unde merită, cu foarte multă inovare și cu foarte multă proprietate intelectuală înregistrată aici, în România”, a mai adăugat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Tarcea: „Strategiile au dat roade”
Viceprimarul Dan Tarcea a caracterizat Clujul drept „cel mai dinamic oraș din România și unul dintre cele mai dinamice orașe din Europa”.
„Între 2010-2020, municipiul Cluj-Napoca a avut cea mai mare creștere economică din întreaga Uniune Europeană. Această chestiune s-a întâmplat prin strategia pe care noi am făcut-o încă din 2004. O strategie care a fost realizată împreună cu universitățile. Aș vrea să le mulțumesc pentru implicarea pe care o au în toate activitățile primăriei și cele antreprenoriale. Strategiile au dat roade, am pus Clujul acolo unde trebuie. Avem peste 1.500 de companii care lucrează în domeniul inovării și IT și peste 25.000 de oameni care lucrează în acest domeniu, adică 1 din 5 muncesc în acest domeniu absolut necesar pentru joburile viitorului, bine plătite. Avem aici foarte multe clustere, două dintre ele sunt în domeniul IT – Transilvania IT Cluster și Cluj IT Cluster.
De asemenea, aș vrea să mai subliniez rolul important pe care îl au IMM-urile în creșterea economică a României. Sunt inima creșterii economice, deoarece se adaptează mult mai ușor la schimbările pieței, față de un conglomerat foarte mare. Împreună am reușit să devenim mai rezilienți după perioada de pandemie.
Pe de altă parte, cred că noi trebuie să creăm comunități, iar acest târg face parte din această strategie. Comunități din care să învățăm unii de la alții, să reprezentăm modelele de bune practici”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIMM) din Cluj-Napoca, organizează TIMM 2023, eveniment dedicat tuturor companiilor mici și mijlocii din IT și din industriile cumulate revoluției 4.0. Printre expozanți se află 70 de companii din domeniile viitorului, care au creat și creează aplicații inovative cu utilitate în medicină, auto-moto, industrie grea și ușoară, sau produc prăjituri, creații vestimentare, proiecte arhitecturale și chiar coafuri noi.
Între 22 și 24 noiembrie 2023, la Cluj Innovation Park sunt așteptați toți cei care sunt interesați de domeniile viitorului și de industriile inovatoare, concetrate puternic pe interconectivitate, automatizare și machine learning, dar și cei care sunt doar curioși să descopere unde a ajuns evoluția tehnologică, sau care doresc să participe la atelierele de lucru organizate în cadrul târgului.
TIMM 2023 este deschis publicului, zilnic, între orele 10.00-17,00, la Cluj Innovation Park – str. Tiberiu Popoviciu nr. 2-4, Cluj-Napoca. Agenda evenimentului poate fi consultată pe www.timm-cluj.ro
Source link