Connect with us

Cultura

Descoperă frumusețea unei localități franceze de coastă, plină de verdeață și plante superbe: Cine cunoaște zona din Cluj?

Anamaria Ioana

Published

on

Pe vremuri, Clujul strălucea ca un oraș verde, iar Piața Unirii rivaliza cu cele mai pitorești locuri din Europa. O privire asupra acestei fotografii ar putea induce ideea că este vorba despre o panoramă captivantă de pe țărmul oceanului, undeva în Franța. Cu toate acestea, surpriza vine din faptul că această imagine spectaculoasă este, de fapt, un colț de Cluj-Napoca.

Fotografia, care pare desprinsă din paginile unei cărți de poveste, te transportă într-o epocă de altădată, probabil prin anii ’70, și dezvăluie un centru urban desprins din vis, întreținut exemplar de administrația comunistă a vremii.

Fotografia este capturată din fața vechii Case de Modă, cu celebrul palat al Clujului în fundal. Însă, peisajul s-a schimbat radical de atunci. Tot ceea ce era cândva o oază verde în centrul orașului a fost înlocuit cu dale de granit, o schimbare apreciată de unii, dar criticată vehement de alții.

Palatul Szeky se găsește la intersecția dintre strada Regele Ferdinand și strada George Barițiu, pe malul stâng al Someșului.

Construit în anul 1893 de către farmacistul Miklos Szeky ca reședință familială, palatul a fost inițial dotat cu o farmacie la parter. Edificiul, în formă de „L”, este dispus pe parter și două etaje. De-a lungul străzii Regele Ferdinand, clădirea este flancată de două turnuri, adăugându-i un aspect distinctiv. Intrarea principală în palat se găsește tot în aceeași parte a clădirii. În ceea ce privește design-ul exterior, parterul palatului este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt acoperite cu cărămidă. De asemenea, se remarcă ușile și ferestrele ovale, care adaugă un farmec aparte arhitecturii sale.

palatul sekely.JPG

Palatul Babos, denumit astfel după primul său proprietar, Babos Sandor, a fost construit în anul 1890 într-un stil eclectic, cu accente neobaroce ce amintesc de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Arhitectura palatului este în formă de „V”, având parter, două etaje și o turlă amplasată la colțul clădirii. La scurt timp după finalizarea construcției, la parterul imobilului au funcționat diverse magazine de dimensiuni generoase, printre care unul specializat în mașini de cusut și altul în biciclete. La etajul doi a fost găzduită o breaslă artistică ardeleană până în anul 1944.

Captură1.JPG

Cu o istorie ce depășește un secol, Palatul Babos continuă să impresioneze și în prezent. Acesta se află la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someșului, în colțul dinspre strada Horea.

 

Facebook Comments Box

Actualitate

Clujul NOSTRU: Cum era 1 Mai pe vremea părinților și cum e ACUM în Hoia!

Cosmin Ardelean

Published

on

1 Mai la Cluj: De la defilări OBLIGATORII la grătare în HOIA și FĂGET! Cum sărbătoreau clujenii odinioară?

Astăzi, 1 Mai, mulți clujeni au luat cu asalt pădurea Hoia și zona Făget, respectând tradiția modernă a picnicurilor și grătarelor în aer liber. Dar cum arătau sărbătorile de 1 Mai în Clujul de altădată, în perioada comunistă?

Pentru mulți români, 1 Mai evocă amintiri puternice ale defilărilor impuse de regimul comunist. La Cluj, pregătirile începeau cu săptămâni înainte, cu mobilizarea muncitorilor, elevilor și pionierilor pentru parade grandioase. Nimeni nu avea voie să lipsească, iar repetițiile erau intense, cu pași sincronizați, lozinci și pancarte dedicate “eroilor muncii socialiste”. Străzile Clujului se umpleau de manifestații impresionante, cu defilarea principală având loc în fața Teatrului Național, sub privirile oficialilor de partid.

Însă, după încheierea formalităților, ziua se transforma într-o sărbătoare populară. Clujenii se îndreptau spre iarbă verde, în special în pădurea Hoia sau zona Făget, unde relaxarea și socializarea luau locul propagandei. Se juca fotbal, se asculta muzică și se aprindeau grătare, într-o atmosferă de destindere.

După 1989, 1 Mai a pierdut caracterul propagandistic, devenind o zi dedicată odihnei și socializării în natură, tradiție respectată cu sfințenie și astăzi de clujeni în zonele Hoia și Făget.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc în Norvegia, ecou la Cluj! Creștinism și Yoga: O noua religie? – VIDEO

Cosmin Ardelean

Published

on

Controverse la Oslo: Creștinism și Yoga, o spiritualitate fără Hristos? Reacții vehemente în mediul online

O dezbatere aprinsă a izbucnit în mediul online, cu ecouri și în rândul comunității clujene, după ce a fost semnalată o abordare neconvențională a spiritualității de către noul episcop din Oslo. Practica Yoga, o disciplină cu rădăcini în tradițiile orientale, a fost integrată în ritualuri și învățături creștine, stârnind reacții puternice din partea unor credincioși.

Utilizatorul de Instagram lucian_balanescu și alții au exprimat îngrijorări cu privire la această tendință, subliniind ceea ce consideră a fi o diluare a mesajului central al creștinismului prin introducerea elementelor Yoga. Criticii se tem că o astfel de sinteză poate duce la o spiritualitate “fără Hristos”, în care figură centrală a creștinismului este marginalizată sau reinterpretată.

Această controversă nu este una izolată, ci reflectă o tendință mai largă de căutare a unor forme alternative de spiritualitate, care îmbină elemente din diverse tradiții. Întrebarea care se ridică este dacă o astfel de abordare poate coexista cu fidelitatea față de învățăturile tradiționale ale creștinismului.

Reacțiile din partea comunității clujene, cu o tradiție religioasă puternică, sunt de așteptat să fie variate. Unii pot vedea în această inițiativă o încercare de a face creștinismul mai relevant pentru societatea contemporană, în timp ce alții o pot considera o trădare a credinței lor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujul o invidiază! Georgiana Lobonț, tratată ca o vedetă de Hollywood!

Cosmin Ardelean

Published

on

Georgiana Lobonț, ridicată cu elicopterul ca o DIVĂ! Show aviatic de la Gherla la Munții Rodnei!

Noua “divă a Ardealului”, Georgiana Lobonț, a trăit o experiență demnă de o vedetă de talie internațională! Artista a fost preluată cu elicopterul de pe stadionul din Gherla pentru a participa la o filmare spectaculoasă în Munții Rodnei.

La bordul aparatului de zbor s-au aflat și alți artiști cunoscuți, precum Alexandru Pop și Deti Iuga. Momentul, plin de adrenalină și emoție, va putea fi urmărit în emisiunea Mirelei Vaida, în a doua zi de Paște, pe Antena 1.

“Vai ce zi am avut ieri, dragilor! Am filmat acasă la mine și m-a sunat prietena mea Anuta Motofelea că vine după mine la Gherla cu elicopterul numai să merg și la ei la filmări sus în munții Rodnei. Eu am crezut că glumește, dar ea chiar a vorbit serios. Ne-am dat întâlnire pe stadionul din Gherla unde la un moment dat chiar a apărut elicopterul roșu de la cu artiștii mei dragi și de seamă Anuta Motofelea, Alexandru Pop, Deti Iuga. Așa emoție și trăiri am avut, ceva extraordinar! Anuța noastră mi-a făcut o adevărată surpriză!!!”, a povestit entuziasmată Georgiana Lobonț.

Artista a împărtășit bucuria și emoția trăită în timpul zborului, promițând fanilor imagini spectaculoase cu Gherla văzută de sus și cu peisajele uimitoare din Munții Rodnei.

“Tot momentul îl veți putea vedea în emisiunea Mirelei Vaida în a doua zi de Paște pe Antena 1. Sunt tare bucuroasă și eu dar și Irinuca de plimbarea cu elicopterul. În următorul video o să vă arăt cât de frumos se vede Gherla mea de sus și ce peisaje frumoase am reușit să vedem prin intermediul pilotului Mihai, un adevărat profesionist!!!! De-acum încolo știu ce surpriză să le fac prietenilor mei de ziua lor! O adevărată AVENTURĂ!!!”, a adăugat artista.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite