Connect with us

Administratie

VIDEO: A fost inaugurată cea mai modernă școală specială din țară

Stefan Petre

Published

on

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă beneficiază de dotări unice la nivel național

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat joi, 29 februarie 2024, noul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca, situat pe strada Aviator Bădescu nr. 3-5.

Acesta a fost edificat în cadrul unei investiții cu o valoare totală de 32.370.017,52 de lei cu TVA, din care 5.551.326,55 lei au reprezentat finanțarea nerambursabilă europeană iar contribuția Consiliului Județean Cluj a fost de 26.818.690,97 lei. Lucrările au demarat în cursul anului 2021 și au fost finalizate în luna decembrie 2023.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Gradul de civilizație al unei societăți e reflectat, în primul rând, de modul în care reușește să aibă grijă, să îi integreze și să îi pună în valoare pe acei membri ai comunității cu care soarta a fost mai puțin generoasă. Or, tocmai de aceea este pentru noi o zi cu adevărat specială și un motiv de mare satisfacție, pentru că am inaugurat cea mai modernă școală specială din țară, construită de la zero, un obiectiv de referință pentru infrastructura educațională românească. Reușim, astfel, să oferim elevilor și profesorilor acestei școli cadrul optim pentru derularea procesului instructiv-educativ și condiții la standarde europene pentru dezvoltarea socio-educațională a tinerilor. Cu siguranță, Clujul poate fi considerat un etalon în acest domeniu și un model în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru susținerea învățământului special.”

Noul sediu al școlii clujene este organizat în trei tronsoane, cu funcțiuni distincte. Tronsonul 1 din corpul nou, cu un regim de înălțime P+2E, cuprinde spațiile administrative și medicale. Tronsonul 2, cu regim de înălțime S+P+3E, este destinat celor 32 de săli de clasă, laboratoarelor și cabinetelor de terapie, dintre care amintim: logopedie, ludoterapie, terapie prin artă, meloterapie. Cel de-al treilea tronson, format din S+P+1E, este compus din blocul alimentar – bucătărie și sala de mese, precum și din spațiile pentru kinetoterapie și activități sportive. De asemenea, aici se află și sala de hidroterapie în vederea realizării procedurilor terapeutice, necesare pentru tratarea afecțiunilor degenerative sau neurologice. Clădirea existentă a fost modernizată, reamenajată și dotată pentru activitățile preșcolarilor.

De asemenea, a fost amenajat și spațiul exterior – curtea interioară, zona de acces, locurile de parcare, precum și terenul de joacă.

Noul sediu al instituției școlare clujene dispune de dotări unice la nivel național, respectiv de o grădină senzorială amplasată pe terasa clădirii – locul unde se stimulează memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri (miros, gust, auz, văz și atingere), de un spațiu special destinat hidroterapiei și de o zonă dedicată specialiștilor din cadrul instituției, concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.

*   *   *

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă este o școală specială cu tradiție, fiind continuatoarea instituţiei de învăţământ pentru copiii cu deficienţă mintală înființată la Cluj în 1929.

Școala se adresează copiilor preșcolari și elevilor care prezintă dizabilități intelectuale moderate, severe sau asociate, precum și preșcolari și elevi cu tulburări din spectrul autist. Aceștia provin din familii cu domiciliul în Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Turda, Câmpia Turzii, precum și din centrele care sunt subordonate DGASPC. Cei 150 de elevi sunt cuprinși în două grupe de grădiniță și 27 de clase, numărul cadrelor didactice încadrate în şcoală fiind de 115.

Şcoala oferă servicii educaţionale specifice învăţământului primar şi gimnazial, cursuri de zi copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 26 ani cu diverse particularități precum: dizabilitate intelectuală severă şi moderată; dizabilitate intelectuală severă, profundă și/sau tulburări asociate; tulburări din spectrul autist; tulburări de dezvoltare; întârziere în dezvoltare, prin şcolarizare la domiciliu și tulburări de învăţare sau dizabilitate intelectuală ușoară integraţi în școlile de masă, prin cadru didactic de sprijin.

În timpul lucrărilor de edificare a noului sediu CSEI au fost descoperite:

  • Două morminte romane, unul în sarcofag roman, o stelă funerară, fusuri de coloană – în zonă era situată necropola principală a orașului roman Napoca (sec. II-III).
  • Opt morminte aparținând cimitirului romano-catolic (sec. XVIII)
  • Morminte aparținând vechiului cimitir evreiesc (1840 – 1931). În acest caz a fost organizată o acțiune de recuperare a osemintelor, împreună cu Rabinatul României (a participat Rabinul Șef al României, Rafael Schaffer)
  • Clădirea depozitului militar de la sfârșitul secolului XIX.

Facebook Comments Box

Administratie

Reconstrucția Drumului Tarniței: O Investiție Vitală Care a Revitalizat Pensiunile și a Echivalat cu Bugetul Comunei Mărișel pe O Centură

Alex Campian

Published

on

Inaugurarea Drumului Tarniței, care se întinde de la Gilău până la Mărișel, a reprezentat o salvare crucială pentru pensiunile din regiune. Această investiție monumentală a însemnat 20 de milioane de euro.

Este un drum pentru care Consiliul Județean Cluj a investit foarte mulți bani și le-am și spus oamenilor din Mărișel să își imagineze că este bugetul comunei pe vreo 100 de ani. 20 de milioane de euro din bani europeni au fost investiți doar în acel drum.

Este un drum de aproape 45 de kilometri, care are făcute vreo 15 poduri, aproape 80 de podețe și peste 350 de intrări în curțile oamenilor, kilometri întregi de trotuare”, a declarat Alin Tișe.

Poți merge să te bucuri cu familia pe unul dintre aceste drumuri, să găsești o pensiune. Oamenii se bucură că nu au dat faliment și, în Mărișel, m-am cu câțiva proprietari de pensiuni, care atât de bucuroși erau că am făcut acel drum, încât mi-au spus că sunt dispuși ca din profitul afacerilor lor să doneze pentru casele de copii o sumă de bani, în semn de apreciere a faptului că autoritățile i-au ajutat și au făcut lucruri care i-au salvat de faliment. Până la urma, asta e ceea ce rămâne, dacă e să rămâne ceva în urma noastră, aceste obiective importante”, a mai spus Tișe.

Pe traseul acestui drum au fost amenajate 352 de accesori proprietăți, 79 de podețe, 5.824 de kilometri de rigole de acostament, 9.543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile și parapete metalice, pe o distanță totală de 15.236 kilometri.

Execuția lucrărilor a fost încredințată Asocierii Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL, iar valoarea totală a acestora se ridică la 104.960.152,90 lei (fără TVA).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

42 de locuințe sociale repartizate astăzi, inițiativa Locuințelor Sociale pentru Comunitățile din Zona Pata-Rât, parte a Proiectului cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca: 42 de Case Sociale Alocate Astăzi! Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. O inițiativă pentru Locuințe Sociale destinate Familiilor din Zona Pata-Rât prin Proiectul cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Astăzi, au fost semnate contractele pentru predarea a 42 de locuințe către familiile aflate în nevoie. Un total de 73 de locuințe au fost achiziționate prin proiectul ADI-ZMC pentru familii din Pata-Rât.

Astăzi, marchează finalul proiectului-fanion cu finanțare din Granturi Norvegiene al ADI Zona Metropolitană Cluj, intitulat „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2.0), care a început în decembrie 2019, având o valoare totală de 8,76 milioane de euro.

În cadrul acestui proiect, au fost achiziționate un total de 75 de locuințe, dintre care 73 sunt sociale și două sunt destinate situațiilor de urgență, cum ar fi cele legate de violența domestică. Aceste locuințe sunt destinate familiilor din zona Pata-Rât și sunt distribuite în mai multe localități, printre care Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu și Gilău. Fiecare locuință este echipată cu electrocasnice și mobilier.

31 de familii s-au mutat deja în cursul anului trecut, iar pentru celelalte 42 de familii beneficiare, semnarea contractelor a avut loc astăzi, pe 30 aprilie.

Această activitate a proiectului a fost susținută de o intervenție social-comunitară complexă în zona menționată, în colaborare cu universitățile locale, administrația locală și alte organizații.

În cadrul proiectului, s-au oferit și alte servicii, printre care:

  • Consultații medicale gratuite pentru 350 de persoane
  • 230 de activități educative non-formale pentru copii
  • Încălțăminte și îmbrăcăminte nouă pentru 100 de copii
  • “Cutii pentru bebeluși” pentru 70 de mame din comunitate
  • Sesiuni de dezvoltare socio-emoțională pentru 876 de elevi și 63 de cadre didactice
  • Facilitarea incluziunii sociale pentru 1.550 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială
  • Asistență individualizată pentru 93 de elevi pentru a preveni abandonul școlar, meditații și sesiuni de mentorat pentru 30 de elevi.

Primăria continuă să desfășoare programe pentru educația copiilor din familii marginalizate sau aflate în risc de excluziune, atât din bugetul local, cât și în cadrul altor proiecte cu finanțări externe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite