Connect with us

Eveniment

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: “M-am cutremurat când unii, declaraţi zgomotos antivaccinişti, din rândul clerului, au comparat vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie”

Stefania Heinz

Published

on

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: "M-am cutremurat când unii, declaraţi zgomotos antivaccinişti, din rândul clerului, au comparat vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie"

”A te vaccina e un act de elementar de bun simţ dacă te-ai informat”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Invitaţi la Digi24, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, şi preotul romano-catolic Francisc Doboş au vorbit despre vaccin.

Vasile Bănescu a fost întrebat, în contextul soluţiei prezentate de autorităţi, respectiv că nu putem reveni la viaţa normală decât dacă ne vaccinăm, dacă există vreo altă cale decât vaccinarea pentru a ne recăpăta vieţile.

 „Doar atât: mai există calea naturală a contaminării şi imunizării prin îmbolnăvire. Nimeni, însă, nu cred că optează în mod raţional pentru asta. În paralel cu acest aspect funcţionează şi acea teamă de nişte vaccinuri apărute foarte repede, o teamă care s-a instalat în mintea multor oameni care, fireşte, nu au făcut nici efortul să se informeze din surse înalte – nu au acces la ele o mare majoritate, e limpede -. Acest lucru cred că a contribuit la întreţinerea unei rezerve pe care poate prea mulţi şi-au luat-o faţă de problema vaccinului”, a răspuns Vasile Bănescu.

În completare, preotul catolic Francisc Doboş a spus: „Eu m-am vaccinat. Nu pot să dau mărturie decât despre ceea ce fac. Noi nu predicăm un vaccin, noi Îl predicăm pe Cristos, mort şi înviat. Cristos mort şi înviat în vieţile noastre. În acest an de frică nu putem să nu citim Sfânta Scriptură, misterul morţii şi Învierii lui Cristos în afara istoriei noastre acum, pentru că acum trebuie să Se întrupeze. Eu nu pot să dau altă mărturie decât cea a Bisericii catolice – împreună cu biserica ortodoxă -, dar aici fac apel la exemplul Sfântului Părinte. Evident că pentru mulţi erau probleme care se ridicau referitor la moralitatea vaccinurilor: cum sunt ele făcute. Aici comisiile de bioetică ale Sfântului Scaun ne-au asigurat că nu sunt probleme de ordin moral în a ne vaccina. Nu predicăm un vaccin, dar predicăm această apropiere de Cristos, adică Învierea Lui din morţi în viaţa noastră. Să nu mai trăim cuprinşi de frică, de frica pandemiei, care să ne învrăjbească, să ne pună pe unii împotriva celorlalţi, pentru că ce am văzut în ultima perioadă, această învrăjbire foarte mare care nu duce la bună înţelegere. Nu am nimic cu cei care nu vor să se vaccineze”.

În ce priveşte poziţia oficială a Patriarhiei în privinţa vaccinării, Vasile Bănescu spune că atunci când vorbim despre un vaccin, mai ales în pandemie, vorbim despre „un lucru absolut elementar”: „De aceea, a te vaccina nu este un act de eroism, e un act de elementar bun simţ dacă te informezi şi afli nişte lucruri de la nişte specialişti în legătură cu acest vaccin. Biserica ortodoxă a fost permanent favorabilă actului de vaccinare, chiar şi înainte de pandemie. Vaccinarea este un reper de aur în istoria medicinei”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române afirmă că, dincolo de acest aspect, s-a creat o discuţie a implicării cultelor religioase în campania de vaccinare: „Aici mi s-a părut că există un deficit de comunicare din partea celor care au solicitat, aş spune, sprijinul cultelor religioase, pentru că oamenii înţeleg prin asta un semn de invitare la supunerea cultelor religioase unei presiuni din partea statului care apelează la ele pentru a promova nişte vaccinuri, ori lucrurile nu stau aşa. Una este campania de vaccinare în care nu au onoarea şi căderea să se implice decât oameni care chiar au ceva de spus pe tema vaccinului şi a conţinutului actului de vaccinare şi alta este un act elementar necesar, aş spune salvator, de informare, în care se pot implica reprezentanţi ai cultelor invitând la informare, pentru că informarea reală contracarează dezastrul posibil al unei dezinformări. Aşadar biserica nu are cum să fie implicată într-o campanie de vaccinare, ci în promovarea unui act de informare”.

Întrebat dacă recomandă ca la sfârşitul slujbelor preoţii să îi îndemne pe enoriaşi să se vaccineze, Vasile Bănescu răspunde că nu crede că mesajul poate fi formulat astfel: „Unii pot să o facă şi nimeni nu le spune nimic. Cred că ar trebui să spunem că este absolut necesar să ne informăm din surse creditate de specialişti. Cred că ar trebui ca un preot să spună <iubiţi credincioşi, informaţi-vă, vorbiţi cât mai mult cu medicul de familie>, pentru că informaţia care are credibilitate în faţa unui om nu va fi informaţia lipsită de consistenţă venită din partea unui cleric. Dacă credinciosul îl întreabă pe preot <pe ce vă bazaţi afirmaţia, părinte?> preotul nu va şti să răspundă până la capăt în legătură cu lucruri de amănunt, dar invitarea la informare cred că e salvatoare”.

„Aveam în minte un joc nefericit total de cuvinte pe care îl fac unii, declaraţi zgomotos antivaccinişti, din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta să ştiţi că realmente m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, ci pentru că e comparat trupul şi sângele lui Cristos cu un vaccin. Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşeală profund, dar comit, fără să îşi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Este total nedrept să arunci în spaţiul public astfel de cuvinte, comparând un act medical cu un act prin excelenţă spiritual, amestecându-le şi trăgând concluzia tu, ca înţelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice şi că nu ai nevoie de nimic altceva. Vreau să spun prin asta că se confundă planurile cu un preţ nefiresc şi dureros. Sfera credinţei şi sfera raţiunii, deşi nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite. Am vrut să menţionez asta pentru că mi se pare că un astfel de mesaj i-a demobilizat pe foarte mulţi oameni credincioşi, a fracturat un dialog firesc între oamenii credincioşi şi oamenii din sfera ştiinţifică. Acest conflict este fals şi închid prin a spune că acest conflict este ireductibil doar când e vorba de două credinţe încremenite”, adaugă Bănescu.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom