Connect with us

Actualitate

România se așteaptă la o decizie nefavorabilă în procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană și se pregătește să plătească despăgubiri uriașe de 2 miliarde de dolari.

Dani Muresan

Published

on

Într-un context internațional tensionat, România se pregătește să primească o lovitură financiară majoră pe 10 februarie, când se va pronunța sentința în procesul intentat de compania canadiană Gabriel Resources. Dacă neoficial, surse guvernamentale au discutat despre o posibilă pierdere și așteptări de despăgubiri de cel puțin două miliarde de dolari, oficialitățile se pregătesc să facă față consecințelor procesului care implică controversatul proiect minier de la Roșia Montană.

La data de 10 februarie, România se pregătește să primească o lovitura dură, cu pierderea procesului intentat de compania Gabriel Resources privind exploatarea aurului de la Roșia Montană. Scandalul a izbucnit după ce locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, iar surse guvernamentale au confirmat că subiectul a fost discutat într-o recentă ședință de Guvern.

Conform informațiilor furnizate de sursele guvernamentale, se așteaptă ca România să fie obligată să plătească despăgubiri în valoare de cel puțin două miliarde de dolari. Miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, atât Marcel Ciolacu, cât și ministrul Finanțelor, au exprimat preocupări cu privire la impactul financiar asupra țării. Ei au evidențiat că principalii responsabili de această situație ar trebui să fie identificați în persoanele lui Dacian Cioloș și a celor care au generat scandalul Roșia Montană.

Procesul cu statul român a fost inițiat de Gabriel Resources în iulie 2015, la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Compania a revendicat despăgubiri inițiale de 3,3 miliarde de dolari, susținând că România a refuzat ilegal autorizarea proiectului minier la Roșia Montană.

Potrivit unui comunicat de presă emis de companie, tribunalul de arbitraj din cadrul ICSID a închis procedura pe 14 septembrie 2023. Sentința finală este programată pentru 10 februarie 2024, iar sursele indică faptul că România ar putea fi nevoită să facă o plată semnificativă.

Această dispută juridică are rădăcini în evenimentele din 2013, când zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă, contestând vehement exploatarea aurului de la Roșia Montană. Oamenii au susținut că proiectul ar fi dus la distrugerea zonei. Guvernul de atunci, condus de Victor Ponta, a propus un proiect legislativ pentru exploatarea aurului, generând însă o mare opoziție și determinând oprirea demersurilor.

Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a inițiat ulterior acțiuni legale împotriva statului român, solicitând despăgubiri masive. În paralel, Roșia Montană a devenit un punct de referință pentru succesul politic al USR, iar mișcarea “Uniți Salvăm” a contribuit la creșterea notorietății partidului.

Zăcământul de la Roșia Montană, conform Gabriel Resources, adăpostește 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, evaluându-le la peste 16 miliarde de dolari în 2013. Totuși, metoda de extracție cu cianuri a fost intens contestată de organizațiile ecologiste, care au atras atenția asupra daunelor potențiale aduse mediului și locuitorilor.

În 2014, Gabriel Resources a amenințat cu acțiuni legale, iar un an mai târziu, compania a dat în judecată România la Curtea de Arbitraj de la Washington. În același timp, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 2021, în ciuda obiecțiilor companiei miniere.

Facebook Comments Box

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, blocat în trafic! Drumul salvator întârzie! Când vom scăpa de cozi?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, tot mai departe de fluidizarea traficului: Drumul Tureni – Autostrada, gata abia în vară!

Clujenii care sperau la o rezolvare a problemelor de trafic din zona metropolitană vor mai avea de așteptat! Deși anunțat ca o soluție-cheie pentru decongestionarea traficului, drumul expres de la Tureni la Autostrada Transilvania nu va fi gata mai devreme de luna iunie 2025.

Acest “ciot” de doar 5 kilometri, dar de o importanță strategică pentru regiune, întârzie să fie finalizat, spre dezamăgirea experților și a șoferilor. Asociația Pro Infrastructură a criticat dur întârzierile, subliniind că antreprenorii nu și-au respectat termenele, în ciuda “circumstanțelor atenuante” de a fi la primul lor proiect de anvergură.

“Din păcate… constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu”, precizează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru acest drum expres a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, cu ordin de începere emis în 21.08.2023. Termenul inițial de finalizare era februarie 2025, dar se pare că acest termen nu va fi respectat.

Proiectul, cu un cost estimativ de 568 de milioane de lei (fără TVA), presupune construcția a șapte poduri și viaducte, cel mai lung având 258 de metri și traversând Valea Racilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite