Connect with us

Actualitate

Vești proaste pentru chiriași, dar bune pentru românii care vor să își cumpere casă: Prognozele analiștilor imobiliari pentru 2024

Maria Costea

Published

on

După o serie de scumpiri semnificative în 2023, analiștii imobiliari aduc vești bune pentru românii interesați să devină proprietari de locuințe în acest an. Se preconizează că vom asista la majorări de doar câteva procente în ceea ce privește prețurile locuințelor, în timp ce chiriile vor înregistra o creștere mai semnificativă. Această evoluție este influențată de creșterea cererii, generată de scăderea apetitului pentru împrumuturi, determinată de inflație și dobânzi mari la credite.

Stagnarea temporară a planurilor de achiziție

Cu aproximativ 95% dintre români considerați proprietari, țara se situează în fruntea statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul de populație cu proprietăți. Mulți dintre acești proprietari nu renunță la visul de a avea propria locuință, ci doar amână planurile până când condițiile de creditare devin mai avantajoase. Un viitor proprietar declară: Știu că în ultimul timp s-au scumpit chiriile, din ce știu. Pe viitor am de gând să-mi cumpăr un apartament. Nu-mi place ideea să stau în chirie, vreau să fie al meu.

Divergențe în creșterea chiriilor la nivel național

Creșterea cererii pentru chirie a dus la majorări semnificative în diverse orașe ale țării. În Constanța, de exemplu, proprietarii au scumpit chiriile cu 29%, în timp ce Timișoara a înregistrat o creștere de 3%. Bucureștiul a avut o medie de creștere a chiriilor de 16% în 2023, iar analiștii anticipează continuarea acestui trend în 2024. În ciuda acestei creșteri, specialiștii prevăd că chiriile pentru locuințele vechi nu vor cunoaște majorări semnificative, ci doar cele pentru locuințele noi.

Perspective economice și influențe asupra pieței imobiliare

Specialiștii în domeniul imobiliar anticipează o scădere în primele trei luni ale anului 2024 în ceea ce privește tranzacțiile, datorită creșterii taxelor, impozitelor și TVA-ului. Gabriel Blăniță, consultant imobiliar, explică: Avem creșteri de taxe, de impozite, avem o creștere de TVA de la 5 la 9%. Nu mai avem acea cotă redusă. Și asta va pune presiune pe cerere, cel puțin în prima parte a anului. Cu toate acestea, în a doua parte a anului se anticipază o redresare odată cu accelerarea economică și semnele de reducere a dobânzilor, care vor contribui la restabilirea încrederii în piață.

Proiecții pentru prețurile locuințelor în 2024

După scumpirile semnificative din 2023, se preconizează că prețurile apartamentelor și caselor nu vor înregistra creșteri semnificative în acest an. Acest scenariu ar face achiziționarea propriei case mai accesibilă pentru români. Silviu Pop, directorul unei companii de consultanță imobiliară, explică: Avem undeva la 8 salarii medii anuale pentru a achiziționa un apartament mediu în București. Praga și Bratislava erau pe la 15 ani pentru a achiziționa un apartament mediu. Cehia și Slovacia se numără printre țările europene unde prețurile locuințelor au înregistrat scăderi în 2023.

Cu o evoluție moderată a prețurilor locuințelor și a chiriilor, și cu perspective economice favorabile în a doua jumătate a anului, piața imobiliară din România pare să ofere oportunități interesante pentru cei interesați de achiziții imobiliare în 2024.

Facebook Comments Box

Actualitate

România intră în RĂZBOI! Primele drone ROMÂNEȘTI, gata de zbor! Clujul, la putere!

Cosmin Ardelean

Published

on

România intră în era dronelor! Producția militară începe ACUM! Clujul, implicat în planul național de înarmare!

România se pregătește să devină un jucător important pe piața de armament! Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că, până la finalul acestui an, se va începe producția de serie a primelor drone românești cu utilizare militară și civilă. Această decizie marchează un pas semnificativ în dezvoltarea industriei de apărare naționale și are implicații majore pentru economia clujeană, având în vedere potențialul sectorului IT din regiune.

“În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an, e faptul că o să avem dronele noastre, că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie pe aceste două componente extrem de importante. O să avem, în aproximativ doi ani şi jumătate, propriile noastre pulberi, într-un joint venture cu o mare companie din afara României, şi, de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţie calibrul 155”, a declarat ministrul.

Investițiile în industria de apărare vor fi masive. Bogdan Ivan a precizat că un miliard de lei vor fi alocați în acest an proiectelor de producție de tehnică militară, bani care vor ajunge la companiile naționale din domeniu.

Pentru a asigura succesul acestui proiect ambițios, se lucrează strâns cu Ministerul Apărării pentru a identifica nevoile Armatei Române și a vedea cum poate industria autohtonă să le acopere. Se analizează capacitățile de producție existente și se fac investiții țintite pentru a le extinde și moderniza.

România nu se limitează doar la producția internă, ci dorește să joace un rol activ și în mecanismul SAFE al Uniunii Europene, dedicat înarmării. Ministrul Ivan a evidențiat avantajele competitive ale României în domenii precum tehnologia avansată, securitatea cibernetică, AI și drone, domenii în care Clujul are un potențial semnificativ de contribuție.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Cosmin Ardelean

Published

on

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

O veste tristă lovește inima industriei românești: Ciserom Sebeș, fabrica de șosete cu o istorie de aproape 100 de ani, a închis porțile. Odată, gigant în producția de ciorapi, cu o capacitate de 10 milioane de perechi pe an, Ciserom lasă în urmă 98 de angajați și o bucată din istoria economică a țării.

Fabrica, înființată de un german în 1927, a trecut prin vremuri grele și glorioase. Pentru generații întregi de români, Ciserom era mai mult decât un loc de muncă. Era un simbol, o identitate. Așa cum își amintește cu nostalgie un fost angajat, Mihai Petrescu: “Când se ieșea din schimb era o mare de oameni, ca furnicile, care se îndrepta spre oraș”.

Dar vremurile s-au schimbat. Decizii greșite, concurența acerbă și costurile ridicate au încetinit motoarele gigantului. “Producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”, a mărturisit noul proprietar, o firmă din Sibiu care a preluat Ciserom în 2024.

Concluzia a fost tragică: închiderea. Cei 98 de angajați, mulți aproape de pensie, se confruntă acum cu incertitudinea șomajului. Ciorapii Ciserom, odată mândria industriei românești, se vând la prețuri derizorii pentru a lichida stocurile: 3-5 lei perechea.

Tragedia fabricii Ciserom este un simptom al problemelor cu care se confruntă industria românească: supraviețuirea într-o piață globalizată, în care costurile de producție sunt o provocare constantă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite