Connect with us

Economie

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”

Maria Costea

Published

on

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”


Proiectele prioritare ale județului vor fi Centura Metropolitană și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), a anunțat noul prefect Mircea Abrudean. El a avertizat șefii instituțiilor să nu blocheze proiectele publice pe fonduri europene și investitorii privați.
“Sunt două proiecte majore în județ care vor avea prioritate: Centura Metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și CMID. Trebuie să avem toată deschiderea în colaborea cu instituțiile angrenate în aceste proiecte, să le tratăm cu celeritate și să ne dăm tot concursul. Aceste proiecte nu sunt ale mele, ale primarilor sau ale președintelui consiliului județean, iar dacă nu vom găsi soluții pentru ca ele să se concretizeze nu va fi bine deloc pentru noi toți, clujenii.

Fac apel la patriotismul dvs. local și la profesionalismul de care ați dat dovadă pentru a nu le bloca, desigur cu respectarea întocmai a legislației. Vă rog să nu apelați la termenele maximale, adică dacă trebuie un aviz în 30 de zile, să nu le lungim! Nu de multe ori m-am lovit de aceste aspecte birocratice”, a menționat Abrudean.

Primarii de comune, puși la cozi

“Aceste proiecte și cele de dezvoltare locală pe fonduri europene vor trebui să aibă prioritate în fața instituțiilor. Nu mi se pare normal ca un primar de comună cu 2.000 de oameni să fie pus la cozi și să fie tratat cu indiferență, mai ales că aceste unități-administrativ teritoriale au proiecte de milioane de euro, iar fondurile europene reprezintă unica lor șansă de a obține acești bani.

În loc să corespondăm luni de zile cu o primărie, mai bine îi dăm un telefon primarului și îi spunem față în față ceea ce are de făcut. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a primăriei, ci să se concretizeze acele proiecte pe bani europeni. Rolul meu nu este să încurc, ci să mă ocup de aspecte de management și de viziune, eu nu intervin în problemele tehnice”, spune noul prefect.

Clujul cu 1 milion de locuitori își cere drepturile

“În relația cu structurile centrale, Clujul primește mult prea puțin față de ceea ce merită, fiind pe locul doi în România ca putere economică, după București. Tocmai de aceea nu este normal să lucrăm cu personal dimensionat la nivelul anilor 2000. Totuși, Clujul are neoficial aproape 1 milion de oameni și de aceea mă voi implica pentru a obține ceea ce merităm la nivel național.

Vreau să lucrez la nivel județean cu oameni profesioniști  care să găsească soluții la probleme, nu numai să le constate. Modul în care vă faceți treaba se răsfrânge până la urmă asupra tuturor cetățenilor, la instituțiile unde cifrele arată bine eu nu voi interveni. Pe de altă parte, instituțiile statului trebuie să aibă o mai mare aplecare asupra investitorilor privați.

Eu am activat în cadrul parcurilor Industriale Tetarom, am participat la negocierile cu marii investitori, inclusiv cu cei de la Nokia, iar principala problemă cu care aceștia se confruntă la noi este birocrația pe care ei nu o au în țările din care provin și spun că legislația nu le permite să se miște ca în statele respective. Vorbim aici despre mari companii care vin cu mulți bani și care au pretenția să fie tratate ca atare”, a spus Abrudean.

Colegiul Prefectural al Județului Cluj s-a reunit în ședință ordinară joi, la Palatul Administrativ. În cadrul ședinței au fost evaluate prioritățile privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse de serviciile publice deconcentrate în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin programul de guvernare. Cu acest prilej s-a întrunit și Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile care se vor lua în perioada sărbătorilor de iarnă.

Programată pentru 2023Centura Metropolitană poate fi terminată în 2023, dar totul depinde de Ministerul Transporturilor, beneficiarul proiectului, a menționat primarul Clujului, Emil Boc. În 30 octombrie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat varianta 8 de traseu pentru Centura Metropolitană – Transregio Feleac. Ea va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro. Centura va porni de la centura Gilăului spre Florești, apoi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. 

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj lansează zborurile directe Cluj – Istanbul, operate de Pegasus Airlines

Alex Campian

Published

on

Cluj-Napoca, 20 mai 2025: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță cu bucurie inaugurarea noii rute directe către Istanbul – Aeroportul Sabiha Gökçen (SAW), operată de compania aeriană Pegasus Airlines. Această lansare reprezintă un pas semnificativ în extinderea rețelei de rute a aeroportului.

Noua conexiune aeriană între Cluj-Napoca și Istanbul întărește legăturile cu unul dintre cele mai importante hub-uri intercontinentale, facilitând accesul către o gamă largă de destinații internaționale.

Pegasus Airlines, una dintre cele mai importante companii aeriene private din Turcia, operează o flotă modernă ce include aeronave Airbus A320, A321 și Boeing 737, oferind zboruri sigure și accesibile spre numeroase destinații globale.

Zborurile pe această rută vor fi operate de trei ori pe săptămână – în zilele de marți, joi și sâmbătă – oferind pasagerilor din Cluj multiple opțiuni de călătorie atât spre metropola turcească, cât și spre peste 146 de destinații din rețeaua internațională Pegasus Airlines, care acoperă 54 de țări din Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Mai multe detalii: https://shorturl.at/TFqtz

Mulțumim partenerilor noștri de la Lagardère Travel Retail România pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Viitorul sună ELECTRIC pentru elevii clujeni! Vezi noile microbuze!

Cosmin Ardelean

Published

on

Flotă verde pentru elevii clujeni! Încă 25 de microbuze electrice au ajuns în județ

Consiliul Județean Cluj a primit încă 25 de microbuze electrice noi, care vor fi distribuite primăriilor din județ pentru transportul elevilor. Aceste vehicule moderne și ecologice vor asigura condiții de deplasare sigure și confortabile pentru copii.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a subliniat importanța investiției în educație, afirmând că aceste microbuze, alături de modernizarea drumurilor și școlilor, contribuie la apropierea satului de oraș și oferă noi oportunități pentru viitorul copiilor.

Această tranșă de 25 de microbuze electrice vine după ce, cu o lună în urmă, alte 34 de astfel de vehicule au fost livrate în județ, printr-un proiect finanțat din fonduri europene. “Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. O investiție în educație este o investiție care nu falimentează”, a declarat Radu Rațiu.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mândrie națională! Clujul, în centrul aviației mondiale! Ce performanță!

Cosmin Ardelean

Published

on

Succes clujean de talie mondială! O companie din Cluj va digitaliza Aeroportul O’Hare Chicago

O companie clujeană, AirportLabs, lider global în tehnologia aviatică, a fost selectată pentru a moderniza sistemele operaționale de bază ale Aeroportului Internațional O’Hare din Chicago, unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume.

Acest parteneriat prestigios, anunțat de International Gate Control (IGC), entitatea responsabilă de coordonarea operațiunilor aeroportuare în numele Chicago Department of Aviation (CDA), marchează o recunoaștere a expertizei și inovației AirportLabs în domeniul aviației.

Modernizarea vizează platformele IT și digitale esențiale care susțin funcționarea zilnică a aeroportului, incluzând organizarea zborurilor, alocarea resurselor și coordonarea echipelor aeroportuare. Aceste soluții software, deși invizibile pentru pasageri, sunt cruciale pentru eficiența operațională a unui aeroport de talia O’Hare.

AirportLabs va implementa un ecosistem digital integrat, utilizând tehnologii avansate precum SkyCore AODB, Allegra RMS, aplicația Airport Community App și sistemul de integrare AirportLabs Data Router. Scopul este de a eficientiza operațiunile, de a îmbunătăți colaborarea între actorii aeroportuari și de a transforma datele în informații acționabile pentru o luare rapidă a deciziilor.

Selecția AirportLabs de către IGC subliniază încrederea industriei aviatice în soluțiile scalabile și fiabile ale companiei clujene, într-un domeniu unde precizia și eficiența sunt esențiale. În ultimul an, 25 de aeroporturi din întreaga lume au adoptat tehnologiile AirportLabs, confirmând poziția sa de lider în digitalizarea aviației.

AirportLabs dezvoltă soluții cloud-native care unifică operațiuni critice, optimizează colaborarea în timp real și valorifică date complexe pentru a îmbunătăți atât eficiența operațiunilor, cât și experiența pasagerilor. Cu peste un deceniu de inovații și un portofoliu ce include peste 60 de aeroporturi internaționale, AirportLabs demonstrează capacitatea României de a genera tehnologie de vârf la nivel global.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite