Connect with us

Economie

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”

Published

on

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”


Proiectele prioritare ale județului vor fi Centura Metropolitană și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), a anunțat noul prefect Mircea Abrudean. El a avertizat șefii instituțiilor să nu blocheze proiectele publice pe fonduri europene și investitorii privați.
“Sunt două proiecte majore în județ care vor avea prioritate: Centura Metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și CMID. Trebuie să avem toată deschiderea în colaborea cu instituțiile angrenate în aceste proiecte, să le tratăm cu celeritate și să ne dăm tot concursul. Aceste proiecte nu sunt ale mele, ale primarilor sau ale președintelui consiliului județean, iar dacă nu vom găsi soluții pentru ca ele să se concretizeze nu va fi bine deloc pentru noi toți, clujenii.

Fac apel la patriotismul dvs. local și la profesionalismul de care ați dat dovadă pentru a nu le bloca, desigur cu respectarea întocmai a legislației. Vă rog să nu apelați la termenele maximale, adică dacă trebuie un aviz în 30 de zile, să nu le lungim! Nu de multe ori m-am lovit de aceste aspecte birocratice”, a menționat Abrudean.

Primarii de comune, puși la cozi

“Aceste proiecte și cele de dezvoltare locală pe fonduri europene vor trebui să aibă prioritate în fața instituțiilor. Nu mi se pare normal ca un primar de comună cu 2.000 de oameni să fie pus la cozi și să fie tratat cu indiferență, mai ales că aceste unități-administrativ teritoriale au proiecte de milioane de euro, iar fondurile europene reprezintă unica lor șansă de a obține acești bani.

În loc să corespondăm luni de zile cu o primărie, mai bine îi dăm un telefon primarului și îi spunem față în față ceea ce are de făcut. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a primăriei, ci să se concretizeze acele proiecte pe bani europeni. Rolul meu nu este să încurc, ci să mă ocup de aspecte de management și de viziune, eu nu intervin în problemele tehnice”, spune noul prefect.

Clujul cu 1 milion de locuitori își cere drepturile

“În relația cu structurile centrale, Clujul primește mult prea puțin față de ceea ce merită, fiind pe locul doi în România ca putere economică, după București. Tocmai de aceea nu este normal să lucrăm cu personal dimensionat la nivelul anilor 2000. Totuși, Clujul are neoficial aproape 1 milion de oameni și de aceea mă voi implica pentru a obține ceea ce merităm la nivel național.

Vreau să lucrez la nivel județean cu oameni profesioniști  care să găsească soluții la probleme, nu numai să le constate. Modul în care vă faceți treaba se răsfrânge până la urmă asupra tuturor cetățenilor, la instituțiile unde cifrele arată bine eu nu voi interveni. Pe de altă parte, instituțiile statului trebuie să aibă o mai mare aplecare asupra investitorilor privați.

Eu am activat în cadrul parcurilor Industriale Tetarom, am participat la negocierile cu marii investitori, inclusiv cu cei de la Nokia, iar principala problemă cu care aceștia se confruntă la noi este birocrația pe care ei nu o au în țările din care provin și spun că legislația nu le permite să se miște ca în statele respective. Vorbim aici despre mari companii care vin cu mulți bani și care au pretenția să fie tratate ca atare”, a spus Abrudean.

Colegiul Prefectural al Județului Cluj s-a reunit în ședință ordinară joi, la Palatul Administrativ. În cadrul ședinței au fost evaluate prioritățile privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse de serviciile publice deconcentrate în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin programul de guvernare. Cu acest prilej s-a întrunit și Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile care se vor lua în perioada sărbătorilor de iarnă.

Programată pentru 2023Centura Metropolitană poate fi terminată în 2023, dar totul depinde de Ministerul Transporturilor, beneficiarul proiectului, a menționat primarul Clujului, Emil Boc. În 30 octombrie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat varianta 8 de traseu pentru Centura Metropolitană – Transregio Feleac. Ea va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro. Centura va porni de la centura Gilăului spre Florești, apoi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. 

Source link

Facebook Comments Box

Economie

Fabrica SC Clujana SA a scăpat de insolvență

Published

on

Renumita fabrică de încălțăminte Clujana a ieșit din insolvență.

Clujana SA, societate în cadrul căreia Consiliul Județean (CJ) Cluj deține calitatea de acționar majoritar, a primit din partea Tribunalului Specializat Cluj decizia favorabilă privind închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

„Decizia instanței survine unui efort concertat depus atât de către Consiliul Județean Cluj, în calitate de acționar și creditor, cât și de către societatea Clujana care, pe parcursul ultimelor luni, au reușit să ducă la îndeplinire măsurile stabilite în baza planului de reorganizare realizat de administratorul judiciar și aprobat de adunarea generală a creditorilor”, se arată într-un comunicat remis de forul județean.

De-a lungul anilor, societatea a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei și a intrat în insolvenţă. Cu toate acestea, Clujana a reușit să deschidă două magazine proprii în Cluj-Napoca, comercializând produsele sale și în alte municipii reședință de județ, precum Oradea, Bistrița sau Sibiu. Tot în aceeași perioadă, Clujana SA a lansat și magazinul online propriu.

CLUJANA SE PREGĂTEȘTE DE O „REVIGORARE” PE PIAȚĂ

„Odată cu ieșirea din insolvență, una dintre cele mai renumite și de tradiție fabrici de încălțăminte românești este pregătită să concureze din nou, de la egal la egal, cu celelalte companii de profil de pe piață, nemaifiind supusă rigorilor legii insolvenței. La această salvare a brandului clujean o contribuție semnificativă a avut-o inclusiv sprijinul acordat de acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj”, se mândrește președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

După ieșirea din insolvență, conducerea companiei va fi preluată de către Consiliul de Administrație al Clujana SA, care va numi o conducere executivă. Astfel, deciziile strategice ale fabricii nu vor mai trebui să treacă prin filtrul administratorului judiciar, al creditorilor și al judecătorului-sindic, fapt ce „creează premisele implementării unei strategii care să ducă la consolidarea companiei și la creșterea în piață a brandului Clujana”, susțin reprezentanții CJ Cluj.

Vă reamintim că, în perioada 2 aprilie – 15 mai 2019, Curtea de Conturi a realizat un audit la SC Clujana SA, descoperind prejudicii de 151.000 lei și abateri financiar contabile de 100.000 lei. Potrivit raportului Curții de Conturi, conducerea Clujana a luat măsuri privind avansurile salariale, s-au calculat penalitățile de întârziere și s-a procedat la încasarea acestora.

CITEȘTE ȘI: Ce bine e să lucrezi la stat! Salarii și benzină decontate „cu japca” la falimentara Clujana, medici plătiți regește, dar ilegal!

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Ludovic Orban: NU avem bani pentru dublarea alocațiilor, dar sunt poentru mahrarea pensiilor

Published

on

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu există suficienți bani în buget pentru dublarea alocațiilor, dar sunt suficienți bani pentru majorarea pensiilor.

Alocațiile pentru copii au fost mărite în baza unui legi a PNL, în funcție de rata inflației. Pentru majorarea alocațiilor, impactul bugetar este de peste 6 miliarde de euro. Nu avem bani ăștia. Am intrat în procedură de deficit excesiv. Deși avem în luna ianuarie un plus de colectare de 300 de milioane, trebuie să-l vedem consolidat, să vedem care e evoluția economică, prognozele de creștere. Înainte de rectificarea bugetara, MF trebuie să prezintă un raport privind creșterea. Ce pot să garantez e că suntem responsabili”, a declarat Ludovic Orban, la Gândul LIVE.

Orban a făcut acest anunț îngrijorat de eventuala majorare a alocațiilor decisă de Parlament. 

În acest moment, dublarea alocațiilor este în mâinile deputaților, după ce senatorii au respins amânarea termenului de majorare. Cabinetul Orban I a emis o OUG de amânare a dublării alocațiilor pentru copii până la 1 august acest an.

În schimb, Orban a precizat că pensiile cu siguranță se vor majora, însă nu a spus și cu ce procent.

Vom crește pensiile. Nu vă pot spune acum 100% ce va fi. Să vedem bugetul de la CAS și CASS. Trebuie să facem prognozele și în funcție de creșterea economică din următorii 3 ani, vom vedea. Dar, cu siguranță, vor fi mărite”, a precizat premierul.

Nu există în momentul de față niciun risc legat de plata pensiilor și salariilor. Noi am prevăzut în buget sumele pentru creșterea pensiilor, dar urmărim cu mare atenție evoluția încasărilor. Vom crește pensiile cu siguranță, nu există niciun dubiu, în conformitate cu legea în vigoare”, a mai spus acesta.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

În Cluj-Napoca, prețul locuințelor va crește în 2020. Cine cumpără și din ce bani

Published

on

Agenții imobiliari atrag atenția că, în 2020, preţul locuinţelor va continua să crească.

În Cluj-Napoca, de la 1.450 de euro pe metrul pătrat, cei care-şi caută locuinţe au ajuns să plătească în medie şi 1.700 de euro, în București preţul mediu a crescut de la 1.382 de euro, la 1.413 euro.

Din august, la noi (în Cluj-Napoca -n.r.) au crescut gradual, dacă media era undeva la 1.450 de euro metrul pătrat atunci, acum suntem undeva spre 1.700 şi credem că dacă lucrurile vor ţine tot aşa, va creşte. Faptul că dobânzile bancare nu te încurajează să îţi ţii banii pe care îi ai, ci să îi investeşti este un impuls pentru piaţă şi este motivul pentru care mulţi oameni cumpără ca să fie banii investiţi şi să genereze valoare. Chiria întotdeauna va fi mai mare decât dobânda pe care o încasează ei pentru suma respectivă de bani, iar banii investiţi nu sunt pierduţi văzând cât costă activele în Cluj. Am vândut în ultimele trei luni 70 şi mai avem 18 apartamente. O categorie mare sunt investitorii care au bani lichizi şi pot să genereze mai mulţi bani cu ei, iar cealaltă categorie sunt tinerii proaspeţi căsătoriţi, tinerii profesionişti din noile industrii. Acestea sunt cele două categorii de cumpărători”, a declarat Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar.

Vor creşte preţul apartamentelor din Cluj în 2020. Îmi doresc să crească nu mai mult decât veniturile populaţiei şi nu mai mult decât ritmul normal al economiei, să nu ajungem într-o zonă de bulă. În continuare, Clujul este cel mai scump oraş din România, avem un preţ mediu raportat la ultimul trimestru din 2019 de peste 1.500 de euro, în medie, pe când în Bucureşti, avem 1.300 pe metru. Acest lucru este datorat cererii foarte mari care există în Cluj, mai mare decât în Bucureşti“, a spus Adrian Vasiu, agent imobiliar.

Analiștii nu cred că ce vedem acum în piață se compară cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, an după care a urmat criza.

În zona imobiliară atât în ţară cât mai ales în zona Clujului presiunea din partea cererii este una ridicată. De asemenea, evoluţiile economice, conjunctura economică pozitivă din ultima perioadă, tradusă în creşteri salariale, creşteri de venituri, în creditare mai facilă, face de asemenea ca preţul să crească. Putem spune că fenomenul nu este unul negativ, este unul pozitiv în general. De asemenea comparând cu fenomenul de dinainte de 2008, constatăm că dinamica sau ritmul de creştere al salariilor este mai ridicat în acest moment faţă de atunci în comparaţie cu ritmul de creştere al preţurilor. Din acest punct de vedere accesul la piaţa imobiliară este unul mai facil ca acum 10-12 ani“, a declarat Liviu Deceanu, economist, citat de Mediafax.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate