Connect with us

Economie

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”

Maria Costea

Published

on

Centura Metropolitană, prioritate pentru prefectură. „Nu blocați investițiile majore în Cluj!”


Proiectele prioritare ale județului vor fi Centura Metropolitană și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), a anunțat noul prefect Mircea Abrudean. El a avertizat șefii instituțiilor să nu blocheze proiectele publice pe fonduri europene și investitorii privați.
“Sunt două proiecte majore în județ care vor avea prioritate: Centura Metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și CMID. Trebuie să avem toată deschiderea în colaborea cu instituțiile angrenate în aceste proiecte, să le tratăm cu celeritate și să ne dăm tot concursul. Aceste proiecte nu sunt ale mele, ale primarilor sau ale președintelui consiliului județean, iar dacă nu vom găsi soluții pentru ca ele să se concretizeze nu va fi bine deloc pentru noi toți, clujenii.

Fac apel la patriotismul dvs. local și la profesionalismul de care ați dat dovadă pentru a nu le bloca, desigur cu respectarea întocmai a legislației. Vă rog să nu apelați la termenele maximale, adică dacă trebuie un aviz în 30 de zile, să nu le lungim! Nu de multe ori m-am lovit de aceste aspecte birocratice”, a menționat Abrudean.

Primarii de comune, puși la cozi

“Aceste proiecte și cele de dezvoltare locală pe fonduri europene vor trebui să aibă prioritate în fața instituțiilor. Nu mi se pare normal ca un primar de comună cu 2.000 de oameni să fie pus la cozi și să fie tratat cu indiferență, mai ales că aceste unități-administrativ teritoriale au proiecte de milioane de euro, iar fondurile europene reprezintă unica lor șansă de a obține acești bani.

În loc să corespondăm luni de zile cu o primărie, mai bine îi dăm un telefon primarului și îi spunem față în față ceea ce are de făcut. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a primăriei, ci să se concretizeze acele proiecte pe bani europeni. Rolul meu nu este să încurc, ci să mă ocup de aspecte de management și de viziune, eu nu intervin în problemele tehnice”, spune noul prefect.

Clujul cu 1 milion de locuitori își cere drepturile

“În relația cu structurile centrale, Clujul primește mult prea puțin față de ceea ce merită, fiind pe locul doi în România ca putere economică, după București. Tocmai de aceea nu este normal să lucrăm cu personal dimensionat la nivelul anilor 2000. Totuși, Clujul are neoficial aproape 1 milion de oameni și de aceea mă voi implica pentru a obține ceea ce merităm la nivel național.

Vreau să lucrez la nivel județean cu oameni profesioniști  care să găsească soluții la probleme, nu numai să le constate. Modul în care vă faceți treaba se răsfrânge până la urmă asupra tuturor cetățenilor, la instituțiile unde cifrele arată bine eu nu voi interveni. Pe de altă parte, instituțiile statului trebuie să aibă o mai mare aplecare asupra investitorilor privați.

Eu am activat în cadrul parcurilor Industriale Tetarom, am participat la negocierile cu marii investitori, inclusiv cu cei de la Nokia, iar principala problemă cu care aceștia se confruntă la noi este birocrația pe care ei nu o au în țările din care provin și spun că legislația nu le permite să se miște ca în statele respective. Vorbim aici despre mari companii care vin cu mulți bani și care au pretenția să fie tratate ca atare”, a spus Abrudean.

Colegiul Prefectural al Județului Cluj s-a reunit în ședință ordinară joi, la Palatul Administrativ. În cadrul ședinței au fost evaluate prioritățile privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse de serviciile publice deconcentrate în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin programul de guvernare. Cu acest prilej s-a întrunit și Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile care se vor lua în perioada sărbătorilor de iarnă.

Programată pentru 2023Centura Metropolitană poate fi terminată în 2023, dar totul depinde de Ministerul Transporturilor, beneficiarul proiectului, a menționat primarul Clujului, Emil Boc. În 30 octombrie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat varianta 8 de traseu pentru Centura Metropolitană – Transregio Feleac. Ea va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro. Centura va porni de la centura Gilăului spre Florești, apoi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. 

Source link

Facebook Comments Box

Economie

FOTO – Grigorescu, Destinația de Top în Cluj-Napoca dupa constructia Aquaparkului din Grigorescu: Prețurile Apartamentelor Vor Crește cu 30%

Stefania Heinz

Published

on

Grigorescu, unul dintre cele mai căutate cartiere din Cluj-Napoca, se pregătește să primească o nouă bijuterie în peisajul său urban: un Aquapark modern și atrăgător. Cu aprobarea proiectului de construcție a acestui complex de agrement, este de așteptat ca prețurile apartamentelor din zonă să urce semnificativ.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că autoritățile locale au aprobat proiectul pentru construirea unui Aquapark pe o suprafață de 5 hectare în Grigorescu. Această veste a stârnit interesul în rândul investitorilor imobiliari și al celor care caută o locuință într-o zonă dinamică și cu facilități moderne.

Potrivit estimărilor, prețurile apartamentelor din Grigorescu ar putea crește cu până la 30% în urma implementării acestui proiect ambițios. Odată cu construcția Aquaparkului, cererea pentru proprietățile din zonă este de așteptat să crească semnificativ, determinând o creștere a prețurilor pe piața imobiliară locală.

De ce ar trebui să fie Grigorescu pe lista ta de investiții imobiliare? Situat într-o locație strategică, la doar câteva minute de centrul orașului, Grigorescu oferă acces facil la toate facilitățile și atracțiile din Cluj-Napoca. Cu parcuri, restaurante, cafenele și magazine în apropiere, acest cartier atrage tot mai mulți locuitori care apreciază viața urbană combinată cu natura și liniștea.

Construcția Aquaparkului va adăuga un avantaj major acestui cartier deja popular. Cu facilități moderne de agrement și recreere la doar câțiva pași distanță, Grigorescu va deveni cu siguranță și mai atractiv pentru familiile și tinerii profesioniști în căutare de un stil de viață dinamic și confortabil.

Investiția într-un apartament în Grigorescu poate fi considerată nu doar o achiziție imobiliară, ci și o investiție într-un mod de viață urban sofisticat și în creșterea valorii proprietății pe termen lung. Odată cu aprobarea construcției Aquaparkului, acum este momentul perfect să te alături comunității din Grigorescu și să te bucuri de toate beneficiile oferite de acest cartier vibrat și în continuă evoluție.

AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit din:

1. Corp clădire principală:

– recepție / casă de bilete;
– Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
– Birouri și spații administrative
– Spații comerciale
– Spații de alimentație publică
– un restaurant “a la carte” și o zonă de “ food cort”

(Foto) Cluj: Primele imagini cu AQUAPARK-ul de 40 de milioane de euro din Grigorescu. Care este stadiul proiectului 3 (Foto) Cluj: Primele imagini cu AQUAPARK-ul de 40 de milioane de euro din Grigorescu. Care este stadiul proiectului 4

– Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, șinându-se cont de capacitatea complexului și de normale sanitare în vigoare pentru astfel de obiective; – Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară cît și pe timp de iarnă, cu următoarele funcțiuni:

• zona Family & Kids – alcătuită din bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plaja inundata cu jocuri de tip “Spray Action” și un bazin cu ansamblu tobogane pe categorii de
vârstă
• Spații pentru șezlonguri dimensionat corespunzător numărului de utilizatori. Adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin conform prevederilor legale;

– Punct de prim ajutor;
– Spații anexe;
– Spații tehnice aferente;
– Parcări aferente dimensionate pentru personalul angajat și fluxuri de vizitatori;
– Stații de reîncărcare vehicule electrice amplasate în zona amenajată pentru parcări la care să aibă acces vizitatori.

2. Zona agrement exterioară (pe timpul verii) – Piscine și bazine pentru copii și adulți, adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și
specificul fiecăruia

• Bazin exterior “Infinity”
• Bazin exterior “Adult” cu vedere panoramică “View”
• Bazin exterior “Adults” cu atracții de tip jeturi de hidro-masaj;
• Bazin exterior “Wave Pool”
• Traseu acvatic (bazin) “Lazy River”
• Bazin pentru copii “Baby Pool” cu atracții specifice;
• Plaja inundată cu jocuri de tip “Spray Action”

• Ansamblu tobogan exterior independent, cu bazinul de aterizare aferent și mobilier
specific în bazinele pentru copii; – Plajă exterioară în jurul bazinelor și separat loc de plajă (suprafață nisip, suprafață înierbată,
șezlonguri, hamace, etc.); – Construcții independente pentru spații comerciale și alimentație publică; – Zone de odihnă umbrite; – Zona cu nisip pentru diverse activități; – Clădire de acces:
• Recepție/ casa de bilete;
• Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori; grupuri sanitare pentru femei,
bărbați, persoane cu dizabilități;
• Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și Copilul”), bărbați, persoane cu
dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normele sanitare în vigoare
pentru astfel de obiective;

Pentru a completa experiența oferită de noul Aquapark din Grigorescu, amenajările exterioare sunt planificate cu atenție pentru a satisface nevoile și preferințele tuturor locuitorilor și vizitatorilor. Printre acestea se numără:

  1. Locuri de joacă pentru copii: Amenajările vor include locuri de joacă special concepute pentru copii, diferențiate pe categorii de vârste. Fiecare zonă de joacă va avea tematici atractive și facilități moderne, pentru a oferi copiilor o experiență distractivă și sigură în timpul vizitei la Aquapark.
  2. Zonă de fitness în aer liber: Pentru adulții dornici să se mențină activi și să se bucure de mișcare în aer liber, va fi amenajată o zonă de fitness în aer liber. Aici, oamenii vor putea practica exerciții fizice într-un mediu plăcut și relaxant, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine.
  3. Parcare subterană: Pentru a rezolva problema parcării în zonă și pentru a asigura o experiență confortabilă pentru vizitatori, se propune construcția unei parcări subterane pe două niveluri. Aceasta va fi localizată sub clădirea de acces și va oferi un număr generos de 249 de locuri de parcare. Astfel, cei care vizitează Aquaparkul vor avea la dispoziție spații ample și sigure pentru a-și lăsa autovehiculele.

Toate aceste amenajări exterioare sunt gândite pentru a completa oferta de agrement și relaxare oferită de Aquaparkul din Grigorescu, transformând acest loc într-un punct de atracție pentru întreaga comunitate. Cu locuri de joacă pentru copii, zone de fitness și ample facilități de parcare, Aquaparkul va deveni cu siguranță un loc preferat pentru petrecerea timpului liber al familiilor și a celor care doresc să se bucure de un stil de viață sănătos și activ.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Care este salariul mediu net al unui clujean? Județul înregistrează o valoare cu peste 22% mai mare decât media națională

Stefania Heinz

Published

on

Conform informațiilor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, salariul mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 de lei în luna decembrie 2023.

În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 lei, înregistrând o creștere de 392 lei față de luna anterioară și o creștere semnificativă de 990 lei în comparație cu aceeași perioadă din anul 2022.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu brut în luna decembrie 2023, în județul Cluj, a fost de 10.100 lei, marcând o creștere de 663 lei în raport cu luna precedentă și o creștere substanțială de 1.714 lei față de aceeași lună a anului 2022.

Comparativ cu media națională, câștigul salarial mediu net din județul Cluj în luna decembrie 2023 a fost cu 22,1% mai mare, clasând astfel județul pe locul 2 în țară, după municipiul București.

În ceea ce privește numărul de salariați, la sfârșitul lunii decembrie 2023, în județul Cluj, acesta a fost de 280.143 persoane, înregistrând o scădere de 905 persoane față de luna noiembrie 2023, dar o creștere de 4.930 persoane în comparație cu luna decembrie 2022.

Aceste date au fost furnizate de către Direcția Județeană de Statistică Cluj și reflectă evoluția salariilor și a numărului de angajați în județul Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Bitcoin Depășește Nivelul de 50.000 de Dolari: Un Nou Record După Doi Ani de Așteptare

Dani Muresan

Published

on

Într-un moment crucial pentru piața criptomonedelor, Bitcoin a atins un nivel impresionant de 50.000 de dolari pe unitate pentru prima dată în mai bine de doi ani. Această performanță remarcabilă este susținută de multiple factori, între care se numără anticipările privind reducerea ratei dobânzii la sfârșitul acestui an și aprobarea autorităților de reglementare pentru fondurile tranzacționate în SUA, special create pentru monitorizarea prețurilor monedei virtuale.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, criptomoneda a înregistrat o creștere de 16,3% în acest an, atingând un nivel record la data de 27 decembrie 2021. La momentul redactării acestui articol, la ora 17:56 GMT, valoarea Bitcoin era în creștere cu 4,96%, stabilindu-se la 49.899 USD, fluctuând în jurul pragului psihologic de 50.000 USD.

Antoni Trenchev, cofondator al platformei de creditare în criptomonede Nexo, a evidențiat importanța acestui moment, afirmând: “50.000 USD este o piatră de hotar semnificativă pentru bitcoin, după ce luna trecută lansarea ETF-urilor spot nu numai că nu a reușit să provoace o mișcare peste acest nivel psihologic cheie, dar a condus la o vânzare cu 20%.

În urma acestei performanțe notabile, acțiunile în domeniul criptomonedelor au înregistrat creșteri semnificative. Titlurile platformei de tranzacționare cripto Coinbase au crescut cu 4,9%, iar acțiunile Riot Platforms și Marathon Digital au înregistrat creșteri de 10,8%, respectiv 11,9%. De asemenea, acțiunile companiei de software MicroStrategy, cunoscută pentru achizițiile semnificative de bitcoin, au înregistrat o creștere de 10,2%.

În contextul acestei evoluții pozitive, prețul ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a înregistrat o creștere de 4,12%, atingând valoarea de 2.607,57 USD.

Această performanță notabilă a avut loc într-un context global în care indicii bursieri au înregistrat creșteri, iar traderii au fost cu ochii pe orice indiciu privind posibila reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală din SUA. Analiștii și așteptările pieței financiare indică luna mai ca un potențial început pentru reduceri ale dobânzii cheie în acest an.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite