Connect with us

Economie

Moșul a venit cu tolba plină la aeroport: 96 de milioane de lei

Maria Costea

Published

on

Moșul a venit cu tolba plină la aeroport: 96 de milioane de lei


Au fost aprobate, pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), cererile de finanțare pentru două proiecte majore.
Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aeroporturi, membri ai Asociației Aeroporturilor din România. Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte precum: proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport, a Programului Național de Securitate Aeroportuară și finanțarea aeroporturilor prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cu această ocazie ministrul a precizat că în cursul săptămânii au fost aprobate pentru AIAIC, cererile de finanțare pentru două proiecte: cale de rulare paralelă cu pista și echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX.

Prin aprobarea celor două cereri de finanțare se asigură creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare. Astfel, în prezent din sumele plătite beneficiarilor în 2019, în valoare de 499 milioane de euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost plătite 161,4 milioane (32% din valoarea totală, în ultimele două luni).

Ținta asumată pentru 2019 era de 438 milioane de euro fonduri nerambursabile. O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate șase contracte în valoare de 1,58 miliarde de euro din care fonduri nerambursabile 1,05 miliarde.

”Sunt partenerul vostru în dezvoltarea acestui sector iubit atât de către cei care activează în domeniu, cât și de cei care beneficiază de serviciile prestate. Toate acestea sunt rezultatul inclusiv al muncii pe care dumneavoastră în calitate de directori ai aeroporturilor o depuneți în fiecare zi. De aceea dialogul cu dvs, indiferent că sunteți sub autoritatea ministerului sau a consiliilor Județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” a spus Lucian Bode.
În 17 decembrie a fost aprobată cererea de finanțare pentru proiectul cale de rulare paralelă cu pista,  care are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de transport a AIAIC, prin construirea unei căi de rulare paralelă, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranță şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naționale în domeniul transportului aerian.

Investiția reprezintă 50% ajutor de stat compatibil cu piața internă în conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Proiectul a cărui valoare totală este de 73.000.651 de lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 01.11.2017 și 31.05.2021

Valoarea ajutorului de stat care se acordă în cadrul proiectului este de 28.500.129 lei din care 24.225.110 lei (85%) contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, 3.705.016 lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora în cuantum de 13.542.186,90 lei la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Cluj, în valoare de 570.002 lei, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent. Contribuția CJ este asigurată din bugetul AIAIC.

Cererea de finanțare pentru proiectul echipamente  de detecție explozibil standard 3 de tip CTX a fost aprobată în 17 decembrie. Prin acest proiect se va asigura creșterea conectivității și mobilității zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul.

Realizarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea condițiilor de securitate și de siguranță atât pentru pasageri și însoțitorii acestora, cât și pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea in perimetrul aeroportului. Proiectul a cărui valoare totală este de 23.288.634 lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 01.08.2019 și 31.08.2020.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 16.027.448 lei din care 13.623.331 lei (85%) reprezintă contribuție FEDR, 2.083.568 lei contribuția de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora, în cuantum de 3.713.693 lei, la care se adaugă contribuția CJ, de 320.548,97 lei, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent acestora. Contribuția CJ e asigurată din bugetul AIAIC.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Tesla vine ACASĂ la clujeni! Noutate!

Cosmin Ardelean

Published

on

Tesla invadează Clujul! Primul service din afara Bucureștiului, deschis pentru clujeni!

Tesla, gigantul american al mașinilor electrice, își consolidează poziția în România și a ales Cluj-Napoca pentru a-și deschide primul centru de service din afara Bucureștiului. Această decizie strategică vine după inaugurarea showroom-ului Tesla din Cluj în iulie anul trecut, marcând un pas important în extinderea rețelei companiei în regiune.

Noul centru de service va oferi reparații complete pentru toate modelele Tesla, o veste excelentă pentru proprietarii din Cluj-Napoca care până acum aveau acces limitat la servicii specializate. Anterior, reparațiile mecanice și electrice se puteau efectua doar la unitatea Tesla Service din Voluntari, Ilfov, iar la Cluj exista doar un partener autorizat pentru reparații de caroserie (VADAUTO).

Prezența Tesla pe șoselele din România este semnificativă, cu 8457 de automobile înmatriculate, dintre care majoritatea (5773) sunt relativ noi, având o vechime de maximum doi ani. În județul Cluj, sunt înmatriculate 513 mașini Tesla, cu o distribuție similară în ceea ce privește vechimea.

Deși înmatriculările Tesla la nivel național au înregistrat o scădere în ultimul an, deschiderea noului service la Cluj demonstrează încrederea companiei în potențialul pieței locale și dorința de a oferi servicii mai bune clienților din zonă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Joburi ca-n Vest la Cluj! Gigantul american face angajări MASIVE!

Cosmin Ardelean

Published

on

Gigantul american Vertiv ia cu asalt Clujul! Sute de joburi disponibile! Salarii atractive și carieră internațională!

Veste excelentă pentru piața muncii din Cluj! Compania americană Vertiv, un colos global în domeniul infrastructurii digitale critice, își extinde operațiunile în oraș și anunță angajări masive. Cu un hub deja puternic în Cluj-Napoca, care susține funcții cheie la nivel global și regional cu o echipă de peste 400 de angajați, Vertiv vrea să recruteze încă 10-12% personal până la finalul anului, adică aproximativ 50 de noi angajați.

“Estimăm o creștere a echipei de 10-12% până la finalul anului, înspre 50 de oameni. Căutăm oameni pentru poziții mai puțin tehnice anul acesta, dar încă avem câteva roluri tehnice deschise. Dacă vă uitați pe site-ul nostru, o să găsiți foarte multe poziții, foarte diverse. Și, foarte important acum, noi mereu angajăm. Deci, nu cred că avem niciodată sub 20-30 de poziții deschise. În principal, căutăm forța de muncă din Cluj-Napoca, dar am avut și oameni care s-au mutat la Cluj”, a declarat Ali Hamdan, Senior Director Hub PMO și Cluj Regional Hub.

Vertiv oferă oportunități de carieră diverse, de la finanțe (aproximativ 40% din angajați) și IT (15%) la servicii de inginerie (10%) și multe altele. Hub-ul din Cluj-Napoca este un centru multicultural, oferind suport în opt limbi străine: spaniolă, franceză, italiană, germană, portugheză, rusă, ucraineană, turcă, pe lângă engleză și română.

Printre pozițiile deschise se numără Reporting Analyst, Accounting Specialist, Talent Management Specialist și Finance Project Coordinator.

Expansiunea Vertiv la Cluj reflectă dinamismul economic al orașului și atractivitatea sa pentru investiții străine. Compania, cu sediul central în SUA și operațiuni în peste 130 de țări, are clienți de top la nivel global, precum Vodafone, Siemens, Alibaba, Alstom, Tencent și Ericsson.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Cosmin Ardelean

Published

on

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

O veste tristă lovește inima industriei românești: Ciserom Sebeș, fabrica de șosete cu o istorie de aproape 100 de ani, a închis porțile. Odată, gigant în producția de ciorapi, cu o capacitate de 10 milioane de perechi pe an, Ciserom lasă în urmă 98 de angajați și o bucată din istoria economică a țării.

Fabrica, înființată de un german în 1927, a trecut prin vremuri grele și glorioase. Pentru generații întregi de români, Ciserom era mai mult decât un loc de muncă. Era un simbol, o identitate. Așa cum își amintește cu nostalgie un fost angajat, Mihai Petrescu: “Când se ieșea din schimb era o mare de oameni, ca furnicile, care se îndrepta spre oraș”.

Dar vremurile s-au schimbat. Decizii greșite, concurența acerbă și costurile ridicate au încetinit motoarele gigantului. “Producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”, a mărturisit noul proprietar, o firmă din Sibiu care a preluat Ciserom în 2024.

Concluzia a fost tragică: închiderea. Cei 98 de angajați, mulți aproape de pensie, se confruntă acum cu incertitudinea șomajului. Ciorapii Ciserom, odată mândria industriei românești, se vând la prețuri derizorii pentru a lichida stocurile: 3-5 lei perechea.

Tragedia fabricii Ciserom este un simptom al problemelor cu care se confruntă industria românească: supraviețuirea într-o piață globalizată, în care costurile de producție sunt o provocare constantă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite