Connect with us

Eveniment

1 decembrie 2020. Semnificaţia unei zile istorice, 102 ani de la Marea Unire

Stefania Heinz

Published

on

1 decembrie 2020. Semnificaţia unei zile istorice, 102 ani de la Marea Unire

Ziua Naţională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

“Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 şi 1989, pe 23 august.

Deoarece prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forţată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaţilor a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecţiei armate antifasciste, începutul revoluţiei populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

🟥 Accident cu două mașini la Sălicea: un autoturism răsturnat și un bărbat rănit

Alex Campian

Published

on

Imagine de la accidentul rutier din Sălicea, Cluj, în care o mașină s-a răsturnat, iar un bărbat a fost rănit

Accident rutier la Sălicea, Cluj – Mașină răsturnată și un rănit

Un accident rutier a avut loc vineri dimineața în localitatea Sălicea, județul Cluj. Două autoturisme au fost implicate, iar unul dintre ele a fost găsit răsturnat de către echipajele de intervenție.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență la fața locului. Din fericire, nicio persoană nu a fost încarcerată în urma impactului.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani a suferit leziuni și a primit îngrijiri medicale de la echipajul SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Sălicea. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul era răsturnat atunci când au ajuns forțele noastre la fața locului. În plus, nu au existat persoane încarcerate”, a transmis ISU Cluj.

| Foto: isu cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🚨 Accident grav la Jucu de Sus: Trei persoane rănite, una transportată cu elicopterul SMURD la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier Jucu de Sus Cluj, femeie transportată cu elicopter SMURD

Accident grav la Jucu de Sus: Femeie preluată de elicopter SMURD, alte două persoane rănite

Miercuri, 9 iulie 2025, un grav accident rutier a avut loc pe Strada Tudor Vladimirescu din localitatea Jucu de Sus, județul Cluj. Un autoturism a părăsit carosabilul și s-a izbit violent de un cap de pod, iar în urma impactului trei persoane au fost rănite, una dintre ele fiind preluată de un elicopter SMURD.

🚒 Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență cu trei autospeciale de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă. În sprijin a fost solicitat și elicopterul SMURD de la Punctul Aeromedical Jibou.

👩‍⚕️ În mașină se aflau două femei și un bărbat. Cele două femei, de aproximativ 55 și 75 de ani, au fost extrase din autoturism, conștiente, dar cu multiple traumatisme. Una dintre ele, în stare mai gravă, a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital. Bărbatul, de aproximativ 62 de ani, a fost și el transportat cu ambulanța la o unitate medicală pentru îngrijiri.

🚗 Potrivit polițiștilor clujeni, accidentul s-a produs în jurul orei 11:30, atunci când șoferița în vârstă de 57 de ani, din Cluj-Napoca, care se deplasa spre localitatea Sic, a pierdut controlul volanului pe carosabilul umed și a intrat cu mașina într-un cap de pod. Testarea alcoolscopică a arătat un rezultat negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

📰 Accident rutier la Călata: Femeie de 65 de ani, transportată la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței

Un accident rutier a avut loc marți dimineața, în localitatea Călata, județul Cluj, pe DN1R. Două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, iar o femeie în vârstă de 65 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.

🚑 La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Huedin cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, alături de un echipaj medical SAJ. Din fericire, nicio persoană nu a rămas încarcerată în urma impactului.

👉 Potrivit primelor informații transmise de IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 10:30, atunci când un bărbat de 48 de ani, din Cluj-Napoca, aflat la volanul unui autoturism, a efectuat un viraj la stânga pentru a intra pe DJ108C. În acel moment, a fost lovit de un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un bărbat de 38 de ani, din Beliș.

👩‍⚕️ În urma coliziunii, pasagera de 65 de ani din autoturismul condus de bărbatul de 38 de ani a suferit răni și a fost transportată la spital.

🧪 Testele alcoolscop realizate asupra celor doi șoferi au avut rezultate negative.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările producerii accidentului.

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței pentru mai multe masini

info: IPJ Cluj

foto: infoHuedin

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom