Connect with us

Eveniment

Absolvenții Facultății de Medicină din Cluj vor putea profesa în Israel, ca urmare a recunoașterii diplomelor

Calin Roman

Published

on

Conform reprezentanților UMF Cluj, Ministerul Sănătății din Israel a decis recunoașterea diplomelor absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, lucru care le oferă dreptul tinerilor medici de a profesa în această țară în urma examenului de rezidențiat.

Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaul Yatziv directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical și vine în urma unei vizite pe care Dr. Yatziv împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină.

Calitatea absolvenților școlilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formați în străinătate, iar felul în care sunt pregătiți să facă față sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranță națională.

Această decizie este cu atât mai relevantă în contextul în care în 2018 Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară. În anul 2018, Ministerul Sănătății din Israel a decis să nu mai recunoască diplomele medicale, decât cele provenind din țări membre OECD sau diplome ale facultăților de medicină care au fost acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME). Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale) din Germania, precum și de CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), ambele evaluări fiind realizate după standardele WFEME.

În urma evaluării pe care reprezentanții Ministerului Sănătății din Israel au făcut-o la Cluj în luna decembrie, aceștia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel, iar acreditarea obținută de la AMSE/ASIIN certifică îndeplinirea standardelor Federației Internaționale de Educație Medicală (WFEME). S-a decis ca recunoașterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, existând foarte mari diferențe de calitate în pregătirea absolvenților între diferitele facultăți. Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” din București.

Totuși, pentru ca această recunoaștere să fie menținută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să își mențină standardele ridicate în pregătirea studenților, să respecte în continuare măsuri precum: studiile absolvenților să fie continue și neîntrerupte în cei 6 ani de facultate, studenții să nu se fi transferat din alte instituții medicale pe perioada studiilor, tinerii să treacă cu succes de toate examenele înainte de a avansa în anii de studiu și să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activității clinice (anii 4-6), numărul de studenți admiși la facultate să fie proporțional cu capacitatea clinicilor și facilităților de pregătire, astfel încât aceștia să aibă parte de stagii de practică adecvate, iar admiterea studenților în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent.

Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populații studențești în Universitățile de Medicină din România, în Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” fiind studenți 140 de cetățeni israelieni.

Recunoașterea în Israel a diplomelor absolvenților de la UMF Cluj poate reprezenta o oportunitate și pentru studenții români, care, cu diplomele de la Cluj, ar putea profesa în Israel. Recunoașterea diplomelor ar putea crește, de asemenea, pe viitor, numărul studenților israelieni care vor decide să studieze medicina la Cluj-Napoca.

Source Link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom