Connect with us

Eveniment

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru primăriile care nu realizează Programul de îmbunătățire a Eficienței Energetice (PiEE)

Stefania Heinz

Published

on

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru primăriile care nu realizează Programul de îmbunătățire a Eficienței Energetice (PiEE)

Potrivit legii eficienței energetice nr. 121/2014 cu modificările și completările ulterioare (Articolul 9, alineatele 21 și 22), autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație:

mai mare de 20.000 de locuitori au obligația, să întocmească și să actualizeze anual un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice și să aibă un manager energetic atestat conform legislației în vigoare.
iar cele peste 5.000 de locuitori – au obligația să întocmească și să actualizeze anual Programul de îmbunătățire a Eficienței Energetice (PiEE).

Prin OUG 184/2020, s-au introdus contravenții, cu amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei pentru nerespectarea de către autoritățile administrației publice locale a prevederilor din legea eficienței energetice.

Mai multe detalii găsiți în legea nr.121/2014: articolul 9, alineatele (20), (21) si (22), articolul 18. alin (1), lit. t) – introdus prin OUG nr.184/2020, articolul 18. alin (2), lit. k) – introdus prin OUG nr.184/2020.

Care este cel mai important capitol al unui program de îmbunătățire a eficienței energetice?

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Enegiei) a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale un ghid complet de elaborare a unui astfel de program, care trebuie să acopere patru capitole importante:


Descrierea generală a localității;
Pregătirea programului de îmbunătățire a eficienței energetice;
Crearea programului de îmbunătățire a eficienței energetice;
Monitorizarea rezultatelor ca urmare a implementării măsurilor propuse în cadrul programului.

Crearea programului de îmbunătățire a eficienței energetice este cel mai important capitol, în cadrul căruia trebuie prezentate următoarele informații:


Determinarea nivelului de referință. Nivelul de referință este un set de date care are la bază datele colectate și descrie starea curentă, înainte de implementarea programului de îmbunătățire a eficienței energetice. Nivelul de referință servește ca punct de comparație, necesar evaluării rezultatelor și impactului implementării programului.
Formularea obiectivelor programului – trebuie să aibă în vedere Planul Național de Acțiune în domeniul Eficienței Energetice, strategiile și politicile locale în acest domeniu, precum și condițiile și nevoile localității.
Stabilirea proiectelor prioritare. Acestea trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectivele programului. Acestea pot fi clasificate după funcțiile municipiului/localității, după sectoare sau după rezultatele preconizate raportat la obiectivele prioritare ale programului.
Determinarea mijloacelor financiare. Acestea pot fi atât mijloace alocate din bugetul propriu (venituri proprii din taxe și impozite locale, activități de afaceri, privatizarea proprietăților municipale, subvenții de la bugetul de stat), cât și mijloce procurate din surse externe (programe de finațare, credite, parteneriate public-privat etc.).

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom