Eveniment
Celebra pălărie a lui Napoleon Bonaparte a fost vândută pe o sumă uriașă la o licitație din Paris

Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, considerată dreăr „Sfântul Graal” pentru colecționari, a fost vândută la o licitație din Paris la sfârșitul săptămânii trecute.
Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, a fost scoasă la licitaţie la Paris, reprezentând o piesă de colecţie deosebită şi un simbol al epocii imperiale franceze.
Pălăria lui Napoleon, considerată „Sfântul Grall” pentru colecționari
Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, se remarcă prin provenienţa impecabilă, rămânând în aceeaşi familie a comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea, iar licitatorii o consideră adevăratul „Sfânt Graal” pentru colecţionari, având o semnificaţie istorică deosebită.
Pălăria bicorn neagră, din blană de castor, cu două colţuri şi o cocardă tricoloră brodată, care i-a aparţinut împăratului francez Napoleon Bonaparte în secolul al XIX-lea, a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris, duminică. Aceasta a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, potrivit BBC, citat de Mediafax.
Pălăria neagră, simbol al lui Napoleon în bătălii, era purtată într-o parte pentru a fi uşor recunoscut. Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, vine cu o provenienţă impecabilă, rămânând în familia comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea. Împăratul purta pălăria cu cozile paralele cu umerii – cunoscută sub numele de „en bataille” – în timp ce majoritatea ofiţerilor săi purtau pălăriile perpendicular pe umeri.
Jean Pierre Osenat, licitator, a declarat: „Oamenii recunoşteau această pălărie oriunde. Când o vedeau pe câmpul de luptă, ştiau că Napoleon era acolo.
Împăratul francez a deţinut în total 120 de pălării similare, iar aceasta este una dintre cele 20 estimate să mai existe astăzi, ca parte a unor colecţii private.
Pălăria scoasă la licitaţie de casa de licitaţii Osenat din Fontainebleau are o cocardă pe care Napoleon a fixat-o în 1815, în timpul traversării Mediteranei din exilul său din Elba spre Antibes, unde a avut o scurtă revenire la putere.
Licitaţia a inclus şi alte obiecte, cum ar fi o farfurie de argint luată din trăsura împăratului după înfrângerea de la Waterloo din 1815 şi o trusă de toaletă din lemn, cu aparate de ras, o periuţă de dinţi din argint, foarfeci şi alte obiecte deţinute de Napoleon.
Jean Pierre Osenat, licitator, a subliniat că pălăria reprezintă un adevărat „Sfânt Graal” pentru colecţionari, datorită semnificaţiei sale istorice şi alegoriei pentru imaginea şi simbolul împăratului Napoleon.
Eveniment
Socrii primarului Cătălin Cherecheş rămân în arest preventiv în dosarul mitei pentru un judecător

Eveniment
Restricții de trafic pe Dragalina, marți!

Eveniment
Accident rutier într-un sat din Cluj. Bărbat rănit, transportat la spital

-
Social20 hours ago
”Atenție: HOȚI! Tocmai i-am prins la furat în Big Mănăştur. Ce fură vând prin Piața Ion Meşter şi zona Minerva” – FOTO
-
Social1 day ago
Clujul e altceva! Avem dovada în această imagine. Coada de la shaorma e bătută de cea la carte – FOTO
-
Social2 days ago
Revine la Cluj ”epoca Funar”? Cum au decorat Piața Avram Iancu pentru Ziua Națională – FOTO
-
Sport20 hours ago
Experiența clujenilor blocați la Munchen din cauza zăpezii. Mărturia unui pasager: „Ce ați văzut la TV nu descrie suficient de bine realitatea”
-
Sport1 day ago
S-a deschis patinoarul de pe platoul Sălii Sporturilor – FOTO
-
Sport1 day ago
Cu cine a picat echipa României în grupă, la EURO 2024?
-
Eveniment10 hours ago
ACCIDENT în Cluj-Napoca, pe strada Paris. Victimă încarcerată
-
Eveniment1 day ago
Doliu în Cluj! A murit profesorul universitar doctor Călin Felezeu, fost decan al Facultății de Psihologie din cadrul UBB