Connect with us

Eveniment

Celebra pălărie a lui Napoleon Bonaparte a fost vândută pe o sumă uriașă la o licitație din Paris

Published

on

Celebra pălărie a lui Napoleon Bonaparte a fost vândută pe o sumă uriașă la o licitație din Paris

Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, considerată dreăr „Sfântul Graal” pentru colecționari, a fost vândută la o licitație din Paris la sfârșitul săptămânii trecute. 
Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, a fost scoasă la licitaţie la Paris, reprezentând o piesă de colecţie deosebită şi un simbol al epocii imperiale franceze.

Pălăria lui Napoleon, considerată „Sfântul Grall” pentru colecționari
Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, se remarcă prin provenienţa impecabilă, rămânând în aceeaşi familie a comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea, iar licitatorii o consideră adevăratul „Sfânt Graal” pentru colecţionari, având o semnificaţie istorică deosebită.

Pălăria bicorn neagră, din blană de castor, cu două colţuri şi o cocardă tricoloră brodată, care i-a aparţinut împăratului francez Napoleon Bonaparte în secolul al XIX-lea, a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris, duminică. Aceasta a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Pălăria neagră, simbol al lui Napoleon în bătălii, era purtată într-o parte pentru a fi uşor recunoscut. Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, vine cu o provenienţă impecabilă, rămânând în familia comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea. Împăratul purta pălăria cu cozile paralele cu umerii – cunoscută sub numele de „en bataille” – în timp ce majoritatea ofiţerilor săi purtau pălăriile perpendicular pe umeri.

Jean Pierre Osenat, licitator, a declarat: „Oamenii recunoşteau această pălărie oriunde. Când o vedeau pe câmpul de luptă, ştiau că Napoleon era acolo.

Împăratul francez a deţinut în total 120 de pălării similare, iar aceasta este una dintre cele 20 estimate să mai existe astăzi, ca parte a unor colecţii private.

Pălăria scoasă la licitaţie de casa de licitaţii Osenat din Fontainebleau are o cocardă pe care Napoleon a fixat-o în 1815, în timpul traversării Mediteranei din exilul său din Elba spre Antibes, unde a avut o scurtă revenire la putere.

Licitaţia a inclus şi alte obiecte, cum ar fi o farfurie de argint luată din trăsura împăratului după înfrângerea de la Waterloo din 1815 şi o trusă de toaletă din lemn, cu aparate de ras, o periuţă de dinţi din argint, foarfeci şi alte obiecte deţinute de Napoleon.

Jean Pierre Osenat, licitator, a subliniat că pălăria reprezintă un adevărat „Sfânt Graal” pentru colecţionari, datorită semnificaţiei sale istorice şi alegoriei pentru imaginea şi simbolul împăratului Napoleon.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Socrii primarului Cătălin Cherecheş rămân în arest preventiv în dosarul mitei pentru un judecător

Published

on

Socrii primarului Cătălin Cherecheş rămân în arest preventiv în dosarul mitei pentru un judecător


Tribunalul Mureş a decis, luni, prelungirea măsurii arestului preventiv, pentru încă 30 de zile, faţă de socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că ar fi încercat să ofere o sumă de bani rudei unui judecător, astfel încât acesta să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul de corupţie care îl viza pe edil.
“Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă ICCJ DNA Cluj şi, în consecinţă: În baza art. 234 şi următoarele din Codul de procedură penală, coroborat cu art. 202 alin. 1, art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală, prelungeşte măsura arestării preventive a inculpaţilor G.C,, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (…) şi a inculpatului G.D.P., cercetat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită (…), pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 09.12.2023 până la data de 07.01.2024, inclusiv. În baza art.242 alin.2 Cod procedură penală, respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară, formulată de inculpaţi, personal şi prin apărător. Despre măsura dispusă se va încunoştinţa administraţia locului de deţinere. II. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în cauză vor rămâne în sarcina acestuia”, se arată în soluţia publicată pe portalul Tribunalului Mureş.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpaţi şi pentru procurori.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de două persoane, G.C. şi G.D.P. (soţ şi soţie), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Pe 25 octombrie, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, una dintre persoane (soţia – n.r.) ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează DNA.

Procurorii spun că această “ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.

Ulterior, se arată în comunicatul DNA, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 de euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

“În contextul menţionat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea ‘rezolvării problemei’ la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, au mai arătat anchetatorii.

Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori, în 9 noiembrie, iar Tribunalul Mureş, ca instanţă de fond, iar apoi Curtea de Apel Târgu Mureş, au dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 30 de zile. 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Restricții de trafic pe Dragalina, marți!

Published

on

Restricții de trafic pe Dragalina, marți!

DISTRIBUIE

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță faptul că pentru executarea unor lucrări care fac obiectul proiectului european: ”Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului” se impune restricționarea circulației auto în data de 05.12.2023 pe strada Dragalina, pe tronsonul cu sens unic de circulație adiacent străzii Nicolaus Copernicus (între strada Emil Racoviță pâna la ieșirea în tronsonul cu circulație, în ambele sensuri spre cartierul Grigorescu).

Astfel, circulația auto va fi restricționată între orele 10,00 – 14,00 în vederea executării lucrărilor de asfaltare, sens în care se va instala semnalizare rutieră aferentă.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Accident rutier într-un sat din Cluj. Bărbat rănit, transportat la spital

Published

on

Accident rutier într-un sat din Cluj. Bărbat rănit, transportat la spital


Un accident rutier s-a produs, duminică noaptea, în satul Bădeni, comuna Moldovenești. O persoană a fost rănită.  
Din primele informații, accidentul s-a produs, duminică, 3 decembrie, în jurul orei 22:00, în satul Bădeni. Un singur autoturism a fost implicat.

În urma incidentului, un bărbat a fost transportat la spital.

“De la locul accidentului un bărbat cu un traumatism minor a fost consultat și transportat de un echipaj SMURD la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.  

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate